Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови Придобивки

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Чакайте да се похваля малко. Много обичам кобурчета, имам разнообразни, ето най-новите от вчера: черният е за CZ 27(t), с немските клейма, както си трябва и година 1944. Кафявият е без маркировки, но доколкото знам е за Валтер PPK или за малките Маузери /май става и за двете/. Много са готини, нали? Да, прадни са, за съжаление, но и така ме кефят
    Attached Files
    На нож!

Comment

Наистина са готини и отлично запазени. Само не виждам какво е толкова лошото на това, че са парадни, освен ако не си решил и ти да направиш няколко манекена в пълно бойно снаряжение.

Comment

Всъщност, единственият проблем е, че аз не мога да пиша правилно :lol: Опитал съм се - но не съм успял - да кажа, че са праЗни, без пистолети вътре
        На нож!

Comment

kapitan написа
          Всъщност, единственият проблем е, че аз не мога да пиша правилно :lol: Опитал съм се - но не съм успял - да кажа, че са праЗни, без пистолети вътре
          :mhehe:

Comment

Капитане честито!Като си дойда ще ми ги покажеш да оплакна оченца!
            Таз година празни-догодина пълни да са ти кобурите
            Аз токущо се сдобих с още един щик за Аржентински Маузер обр.1908
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Босненски Нож

След като последните ми придобивки бяха от доста далечни и екзотични места: Афганистан, Кавказ, Мароко, Филипините Суматра хайде сега нещо което по произход е доста близко, но не по-малко интересно.
              Това е малък босненски нож, който е от голямото семейство на т. нар. ножове "бичак". Вероятно тюркски по произход, от Централна Азия тези типични ислямски ножове са се разпространили чак до най-западната част на Балканите. Имат специфични разновидности в Узбекистан, Армения, Анадола, Крит и Босна, като някои даже причисляват към тях и по-късите овчарски ножове.
              Тези от Босна са произвеждани предимно в Сараево в края на 19-и и началото на 20-и век, т.е. когато Босна и Херцеговина минават под влатта на Австро-Унгария. Турското влияние в тях е очевидно: дръжката е с уши, което си е чисто тюркска форма, най-ярко изразена в ятаганите. Тя е неизменно от бяла кост, богато украсена с бронзови и стоманени гвоздеи, а по средата й има лента от бронз с украса от геометрични мотиви. Острието е едноостро и сравнително късо. Моят няма ножница, но тя е обикновено от бронз също като лентата на дръжката и носи същата геометрична украса, като дръжката влиза наполовина в ножницата. Тези ножове са имали многофункционално предназначение. Били са част от костюма на всеки мъж, поради което са толкова богато украсени, освен това са били и нещо като уред, който са ползвали за какви ли не дейности от хранене до дялкане. В краен случай са били използвани и в свади, като острието не е типично пригодено за бойна употреба (аз бих предпочел някой от нашите каракулаци или някоя хубава камичка), но със сигурност тези ножове са виждали и бой тогава, когато собствениците им са нямали друго оръжие.
              Още едно от нещата, които много исках да имам се набави, само ми остава истински хубав стар ятаган, но ятаганите за съжаление стават все по-недостъпни и недостъпни.
              Attached Files

Comment

Наскоро ми попадна нож с подобна форма на острието, но дръжката е от кравешки рог и не е с ушета, а с удебелен и заоблен заден край. Но мисля, че е от същия тип. Голяма красота!

Comment

Току-що си свалих новата книжка от оръжейната поредица. :rock:

Та в този смисъл - има ли някой паролите за последните книги?
                  Защото подлеците смениха защитата :vsad: и сега мога само да гледам картинките... :cry:

Comment

Миналата седмица бях на Хаваите за няколко дена :tup: . Там няма ножове и саби, но има други интересни оръжия. Аз си взех за спомен този умален модел на бойна бухалка. Днес проучвах каква е само за да видя колко малко знам за тези доста интересни тихоокеански оръжия. Оказа се че е модел на тула-тула, бойна бухалка от Фиджи. Тези оръжия изглеждат доста примитивно в сравнение с оръжията със стоманени остриета, но в ръцете на някой як маор, хаваец или таитянин са също доста ефективни и смъртоносни. Нещо, в което Джеймс Кук лично се е убедил.

Comment

Това нещо изглежда многофункционално... Размери?

Comment

Хмм, дължината на истинските е някъде поне 60 см, като мисля че при тях дръжката е по-дълга. За теглото не знам. Моята е не повече от 30 см на дължина, т.е. поне два пъти по-малка от оригиналните. Имаше и реплики на бухалки, по ръба на които имаше закачени зъби от тигрова акула и които се явяваха нещо като протомечове: преди медта и бронза, остриетата са били правени от нещо друго с режещи свойства: кост, рог, зъби, кремък и т.н.т. Повечето бухалки обаче са си просто оръжия за нанасяне на тежък удар с тъп предмет: цели се фрактура, а не нанасяне на прободни рани. Могат да се направят аналогии с други цивилизации, които не са имали металообработване или то е било в много ранен стадий на развитие: ацтеки, инки, донякъде и зулуси. От тази гледна точка финкционалността е сравнително ограничена: опитваш се да нанаесеш колкото се може по-силен удар с някое от разклоненията на върха или ако ситуацията е такава че не можеш да замахнеш, прободен удар със самия връх, но той няма да прободе дори и елементарни доспехи от тръстика, макар че целта е по-скоро да причини достатъчно силна болка на противника дори и под доспехите и да го обездвижи.

Comment

EДИН ИНТЕРЕСЕН ЗНАК

ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ СЛУЧАЙНО СИ КУПИХ ТОЗИ НАГРЪДЕН ЗНАК ТОВА КОЕТО УСПЯХ ДА РАЗБЕРА ЗА НЕГО Е , ЧЕ Е ИТАЛИАНСКИ ПИЛОТСКИ ЗНАК ВЕРОЯТНО Е ДАВАН СЛЕД СЕПТЕМВРИ 1943 ГОДИНА ,ЗАЩОТО Е БЕЗ КОРОНА ПРОИЗВЕДЕН Е В ФЛОРЕНЦИЯ ПРЕДПОЛАГАМ С НЕГО Е БИЛ НАГРАДЕН БЪЛГАРСКИ ПИЛОТ КОЙТО СЕ Е ОБУЧАВАЛ ТАМ ИЛИ ПРИ НЯКАКВА ОФИЦИАЛНА ВИЗИТА НА НАШИ ВОЕННИ ПИЛОТИ В ИТАЛИЯ ,НО НЕ ЗНАМ ДАЛИ ТОВА И СТАВАЛО И СЛЕД СЕПТЕМВРИ 1943Г.
                          Attached Files

Comment

Няколко, смятам, интересни нещица

Честито за нагръдния знак, но може и да си е бил на италиански пилот, който е идвал в България, ти би трябвало да знаеш нещичко за историята му и как е попаднал при теб.
                            А ето няколко снимки на мои придобивки. Първата е на ножа, за който писах по-горе и който според мен е подобен на ножовете "бичак". Интересно TVV какво ще каже по въпроса? Вторите две неща са ножа и пистолета, които намерих в Балкана, мисля че Парабелум беше писал за тях някъде, а последната снимка е на кама от началото на 18 в. или по-стара. Срещал съм такава веднъж, мисля че в Самоковския музей, не помня... Ако някой може да каже нещо по въпроса, нека пише!
                            Attached Files

Comment

Супер находки!!! :rock: Поздравления!!!

Аз пък обратно към авиацията - попадна ми един оборотомер, използван е на доста типове немски самолети, включително Месершмит 109, Юнкерс 52, Хайнкел-111 и други /включително ранните серии Ме-262... звучи странно, на хората така твърдят.../.
                              Attached Files
                              На нож!

Comment

Маузер, наистина страхотни неща, поздравления. Абсолютно си прав, че първия нож е бичак, като дръжката е страшно интересна. Такива ножове са били много популярни през 19-и век в Гърция и Босна, логично би било да ги е имало и по нашите земи, които се падат по средата. Но като че ли това е първия доказано български който съм виждал. Дръжката е също своеобразна. От кост ли е?
                                Второто е отличен овчарски нож, който страшно много прилича на един овчарски нож пуснат от Вало и който можеш да видиш за сравнение в темата "Хладните Оръжия по Българските Земи" в един форумен раздел в най-долния край на форума озаглавен Военно-Историческа Енциклопедия. Твоят е и с оригиналната кания, което го прави още по-ценна находка. Имам въпрос: какво има в кръгчето върху острието? В това на Вало има лъчи, които най-вероятно символизират слънце.
                                Като към овчарския нож прибавим и кремъчния пистолет, находката ти от Балкана е наистина повече от невероятна. Както още когато Парабелума спомена за нея бях написал, радвам се че ги е намерил колекционер като теб, защото както виждам си ги реставрирал отлично и така си запазил няколко интересни и редки оръжия, а сега ги споделяш с нас, за което съм ти благодарен.
                                И последно, за камата. Тя попада засега в графата мистерии и се надявам че някога тези мистерии ще бъдат разрешени. Заедно с онова нещо на Парабелума, което той скоро ще пусне тук. Възможно е двете да имат нещо общо, възможно е и да не са свързани изобщо. В Самоков за последно бях преди около десетина години, малко преди да възникне интереса ми към хладните оръжия и не помня нищо за ками и други оръжия. Ако можеш да снимаш камата там за сравнение ще е супер. Твоята очевидно носи белези на старост, но тъй като знаем твърде малко за тези оръжия е много трудно да бъде датирана с абсолютна точност. Камите навлизат масово по нашите земи с преселването на черкезите, но става дума за кавказкия тип, а твоята е нещо съвсем, съвсем друго, така че 18-и век звучи напълно правдоподобно. По еВау веднъж бях видял една кама от нашите земи, която пак беше по-особена и даже я коментирахме с Парабелума, но беше леко грубо изработена и аз не наддавах за нея. За съжаление мисля че не запазих и снимките никъде. Ако имам твоето разрешение, както и това на Параелума, бих могъл да се допитам до колекционери на оръжие от Османската Империя от един друг форум за тези мистериозни оръжия, може някой да знае нещо.
                                Доста дълъг постс е получи, но в него не мога да пропусна да поздравя и Капитана за оборотомера. Ти имаше и уред за измерване на налягането на маслото от Месершмит, нали? Лека полека ще събереш цялото табло .

Comment

Working...
                                X