Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови Придобивки

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

ИИИБАСИ МАЧАТЕТООО :nworthy:
    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Днес дойде може би най-хубавата ми придобивка досега: една камичка, от т. нар. кавказки тип, като тази според мен е персийска. После ще напиша повече, ето сега снимка.
      Attached Files

Comment

Вай,вай, вай-Аллах.Красота! Араслане къде си бре човече.Виж тука какво става.Само за теб работи.
        Аз в момента немея като Немейският Лъв пред Херкулес и цъкам като Швейцарски часовник.
        Ха честито.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Камата е супер!!!
          Преди малко преживях едни от най-вълнуващите мигове напоследък в живота си и определено най-вълнуващите от гледна точка на колекционирането. Още като отворих камата я загледах по-внимателно и видях че от едната страна изглеждаше като да е направена от уку-ууц стомана. Само ще вметна че уку-ууц стоманата е смятана за същинската дамаска стомана и че тайната за правенето й е загубена от над век. Взех малко оцет, разредих го в топла вода 3:1 в полза на водата и почнах с един парцал внимателно да трия. Беше нещо невероятно, шарката излезе пред очите ми като на филмите тайното мастило. Доста ме беше страх да не повредя камичката, ама накрая стана всичко доста добре. Сигурно можеше да продължа да вадя украската, но засега мисля че стига. За съжаление камерата ми не е от най-добрите, но все пак от снимката по-долу нещо се вижда.
          Аз не съм експерт, но камите и кинжалите от този тип с острие от ууц са страшно редки. Някой път на дневна светлина ще се опитам да направя по-добри снимки. Дръжките са от кост, не знам тоно каква, може би от бивни на морж (не е слонова кост). Върху металните части по дръжката има следи от златна украса. Определено много хубаво оръжие за някой знатен човек. Жалко че не е останала ножницата, но и без нея камата е нещо страхотно.
          Attached Files

Comment

супер находка

отдавна си търся и аз нещо такова!
            браво!
            я кажи малко за тази "дамаска украса" в какво точно се състои че от снимката наистина много не се вижда!
            азединственото което съм виждал досега е по иатагана ми и по овчарскиа нож по остриетата явната разлика в металите- желязо и тънка ивица (при ятагана повече-около 0,5-1см) стомана. това явно е стандартно за по-добрите и качествени ножове но не е украса.значи твоето е маи по-различно
            ТБТ

Comment

Става дума за нещо като тази снимка:

На моята острието е общо взето същата работа като украска. Но не е само украса, както вече писах острието е и доста еластично и остро. Ууц стоманата е може би най-добрата ръчно произвеждана стомана преди металургията да се развие в края на 19-и век.
              Дамаска стомана е тази стомана, която се състои от по-светли и по-тъмни слоеве. Такава механично от усукани слоеве стомана с различна твърдост правят и днес, особено в Индия, като ето тази, която съм прикачил.
              Ууцът обаче е бил постиган не чрез механично усукване, а чрез сложен процес в пещта. Само дето никой не знае как точно, а технологията е отмряла с липсата на нейната необходимост.
              Attached Files

Comment

аха ясно наистина страхотно красиво

е, аз наистина нямама подобно висше изкуство при мен!
                а ятаганите считатли се за дамаска стомана щото някъде бях чел така ето пак снимчица на моя слабо се вижда тъмната ивица стомана на острието
                Attached Files
                ТБТ

Comment

От това което се вижда на снимката ми се струва че този ятаган не е от дамаска стомана.А ТВВ тази кама ако е по укку-уц технология избиваш рибата с права градинска лопата!!!Такава стомана и на картинка рядко се среща
                  ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Перето: Не, този ятаган не е от дамаска стомана, макар че съм виждал такива ятагани и са мръсно рядки, като всичките са от механично усукана дамаска стомана, повечето в така наречения десен "турска панделка". Ще се опитамд а ти намеря снимка от сайта на Oriental Arms. Все още се търси ятаган от уку-ууц, ама засега не знам да има такъв някъде. Изглежда просто майсторите на ятагани не са имали достъп до технологията или не са я предпочитали по някаква причина.
                    Араслан: наистина избивам рибата с тази кама, 100% е от уку-ууц и дано събота на по-светло през деня да успея да направя по-добра снимка (с 3 мегапиксела не е толкова лесно да се хване шарката в пълния й блясък). Имам един малък ханджар, съвременен правен в Индия (там правят доста такива) с острие от дамаска стомана. Преди му се радвах много, но сега мога да го сравня с острие от уку-ууц и разликата е като от земята до небето: на ханджара острието е по-скоро декоративно, докато това на камата е определено предназначено за сериозна работа (по него има едно две назъбвания, които поне за мен го правят по-атрактивно). На ханджара острието е абсолютно нееластично и повърхността е някак си груба и леко грапава, докато това на камата е най-еластичното което имам в колекцията си (виждал съм и по-еластични ама те са по-скоро за шоу) и повърхността му е идеално гладка. Наясно съм, че има и по-добра от уку-ууц стоманата, да речем солингенската стомана от началото на 20-и век и там вече разни ултра-модерни сплави. Но като съчетание между красота и функционалност, едва ли.
                    Прилагам снимки на ханджарчето.

Comment

Ето тук един ятаган с острие от дамаска стомана (ако ви интересува цената, отидете да го видите в www.oriental-arms.com).

Този със сигурност е от Балканите, може би дори от нашите земи (дълбока въздишка). Обърнете внимание на режещия ръб на острието, който не е от дамаска стомана, но това е защото е специално закален.

И накрая, един линк към една кратичка статийка за уку-ууц стоманата:
                      Wootz

Comment

pereto написа
                        отдавна си търся и аз нещо такова!
                        браво!
                        я кажи малко за тази "дамаска украса" в какво точно се състои че от снимката наистина много не се вижда!
                        азединственото което съм виждал досега е по иатагана ми и по овчарскиа нож по остриетата явната разлика в металите- желязо и тънка ивица (при ятагана повече-около 0,5-1см) стомана. това явно е стандартно за по-добрите и качествени ножове но не е украса.значи твоето е маи по-различно
                        Пере- тази малка ивица означава, че върхът е закален.Това е характерно за ятаганите и овчарските ножове. Закалява се само една тънка ивица от режещото острие.Останалото не е закалено.
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

TVV написа
                          Dadga, това първото е непалско кукри, 110% сигурен съм. Няма нищо прабългарско, е кукри правено за туристи, виждал съм много такива и аз самият имам едно подобно. Не е нещо особено ценно, но пък е доста интересно и екзотично, особено като за нашата страна. Сабята мисля че е от края на 19-и век, има такива на които ефеса е изцяло от метал и май бяха или за артилеристи, или за флота. Някакви знаци има ли по нея, за да можем да се помъчим да определим от коя държава е?
                          Второто не е народно творчество, според мен то е най-ценната част от колекцията и лично на мен ми прилича на трудовашко мачете от третия райх (известни са като RAD hewers, от Reichsarbeitsdienst). Ето една снимка на подобен (от Джонсън Милитария):

И ако можеш пусни и снимка на ятагана, че да му се полюбуваме.
                          Ти откъде го имаш това и от къде си го купил.
                          Pro Deo fide et Paria

Comment

При оръжията от дамаска стомана режещата част никоге не е от дамаска стома а от закалена стомана и се слага допълнително най-малкото защото се е износвал и заменял с нов след прекомерна употреба а и защото трудничо ще е да се направи режеща част от дамаск много лесно би се изронвало желязото.

Comment

dadga написа
                              Ти откъде го имаш това и от къде си го купил.
                              Не е мое, взех снимката от един сайт за такива оръжия, който продава по-качествена немска милитария от Втората Световна на ненормално високи цени: Johnson Militaria

Comment

Днес усшях да снимам острието по-добре. Ето и снимката:
                                Attached Files
                                Last edited by TVV; 05-02-2005, 23:19.

Comment

Working...
                                X