If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Бреййй, наистина, много е хубав ножа ! Представям си некой арабин да те приклещи некъде около Тора Бора, с такъв нож в ръка....
И ако е напушен с хероин, та да му идват нек`ви идиотски фантазии в главата...като в Трейнспотинг....направо ти е спукана работата !
Така си е, самод ето едва ли ще е точно арабин, мисля че афганците са от някакви други народности: урду, пущуни и прочее, като и на мен не ми е ясно точно какъв етнос са, защото те май са си същите бактрийци които едно време са спрели дори Александър Македонски, с някакви тюркски и персийски примеси. Ето една картинка на воин от онези времена, макар и сабята му да е различна:
И още една картинка, на афганец въоръжен с нож Хайбер
Last edited by TVV; 24-03-2005, 21:49.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Наистина е много хубав ножа, направо ти завидях лееекичко....
Да бе, верно че афганците са нек`ви по-различни....както и пакистанците...даже съм чел някакви теории, че имат нещо общо с българските племена от време оно...нещо отпреди Фанагория още беше, ама вече не помня точно....
Всъщност нищо чудно де...кат` ги знам кви са изроди проклети... :lol: :lol:
Опсссс....забравих да питам : Това чудо оригинална кания има ли си, и ако има от какво и как е направена ?
Опссс...пак...Ама глей, и пушките им досущ като наште хайдушки игленки бре....
:tup: Капитане, огромно благодаря за информацията! Мисля, че наистина е от някаква полувоенна организация, ами то и армията им май е нещо такова, доколкото съм чувал туй-онуй оттук-оттам. Чувал съм, че периодично до известна възраст годното население се привиква на нещо като запаси, за да му се поддържа бойният дух. :fire:
Ами те там - доколкото знам - още от край време се уволняват с оръжието си! Отбива човекът военна служба и го пращат вкъщи с оръжието! И после разбира се периодично нещо като запас... Не знам вярно ли е, така съм чувал някъде, съжалявам за разводняването на темата
Наистина е много хубав ножа, направо ти завидях лееекичко....
Да бе, верно че афганците са нек`ви по-различни....както и пакистанците...даже съм чел някакви теории, че имат нещо общо с българските племена от време оно...нещо отпреди Фанагория още беше, ама вече не помня точно....
Всъщност нищо чудно де...кат` ги знам кви са изроди проклети... :lol: :lol:
Опсссс....забравих да питам : Това чудо оригинална кания има ли си, и ако има от какво и как е направена ?
Опссс...пак...Ама глей, и пушките им досущ като наште хайдушки игленки бре....
Не, за съжаление е без канията, а автентичните кании са обикновено кожени и дръжката влиза наполовина в тях, малко на принципа на каниите на кавказките шашки. На върха на канията има обикновено декоративен метален накрайник. Има и някои от дърво с кадифе отгоре, но това е по-типично за индийските оръжия. Впрочем, ето линк към един доста добре запазен образец в страницата на Арци Ярон (той е това за ислямските оръжия, което е Джонсън за милитария от Третия Райх), с нетипичен гард, вероятно под влияние на британските оръжия от онзи период: http://www.oriental-arms.com/item.php?id=1649
Някъде бях чел, че кремъклийките на афганците се наричат "джезаил" и сходството им с нашите от същото време, особено с тези от типа с тънък и извит приклад, не е случайна, защото нали по време на някакви войни с персите османлиите пленяват и разселват из цялата империя персийски оръжейни майстори, които поставят началото на оръжейното изкуство по нашите земи по време на робството. Снощи точно това споделях с Парабелума: има някаква връзка между нашите възрожденски оръжия и тези от ислямския свят, на която сигурно подсъзнателно се дължи интереса ми към тези оръжия.
Видях го, но това определено не е чак толкова интересно, като тези без гард....без гард ми изглежда някак си по-автентично, тоя нескопосан гард ми навява мисълта за доработка.
Между другото, много ятагани и източни бойни ножове и кинжали са на тоя принцип - дръжката влиза от 30 до 50% в канията. Дори много от българските "овчарски ножове", правени в балканските градчета, са така...
Четох някъде, че първата пушка от тоя тип е донесена в България някъде през ранния 18-ти век от избягали заточеници от Диарбекир....а оттам до Иран /Персия/ и Ирак /пак Персия/ е един хвърлей разтояние.......а първите български пушки /шишанета, бойлия/ от тоя тип са направени някъде в района на Сливен или Котел. :sm186:
:fire: Изложбата се открива на 30 март, от 16 часа в София, зад Съдебната палата, в Музея на МВР, на ул "Лавеле" ¹ 30 :rock: Всички които искат могат да дойдат и да доведат приятели :rock:
От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Ами те там - доколкото знам - още от край време се уволняват с оръжието си! Отбива човекът военна служба и го пращат вкъщи с оръжието! И после разбира се периодично нещо като запас... Не знам вярно ли е, така съм чувал някъде, съжалявам за разводняването на темата
Вярно е, до известна възраст се викат периодично в нещо като запас, а и редовно се организират стрелкови дни, в които всички изкарали военна служба от дадената комуна се събират и се упражняват в стрелба. Но чужденец да стане собственик на огнестрелно оръжие и да има право да го използва, това е много трудно, почти невъзможно.
"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque." Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Видях го, но това определено не е чак толкова интересно, като тези без гард....без гард ми изглежда някак си по-автентично, тоя нескопосан гард ми навява мисълта за доработка.
Между другото, много ятагани и източни бойни ножове и кинжали са на тоя принцип - дръжката влиза от 30 до 50% в канията. Дори много от българските "овчарски ножове", правени в балканските градчета, са така...
Четох някъде, че първата пушка от тоя тип е донесена в България някъде през ранния 18-ти век от избягали заточеници от Диарбекир....а оттам до Иран /Персия/ и Ирак /пак Персия/ е един хвърлей разтояние.......а първите български пушки /шишанета, бойлия/ от тоя тип са направени някъде в района на Сливен или Котел. :sm186:
И аз съм на същото мнение: без гард е по-автентично и, бих казал, по-красиво. А принципът дръжката да влиза в канията чак до долния накрайник, който се среща на повечето оръжия от Централна Азия през Кавказ и Мала Азия чак до Балканите (т.е., на типично тюркските оръжия) ми е направил впечатление и винаги ми е било много странно защо точно е така, все ми се струва че така е по-трудно бързо да изтеглиш оръжието при нужда, но вероятно се заблуждавам :sm186:
Пушките по нашите земи мисля се разделят на два основни типа: единият е "турски", с дебел многоъгълен приклад, а другият "албански" с дълъг, странично приплеснат и изящно извит приклад. Те доколкото си спомням са снети от контрол като предно пълнещи се огнестрелни оръжия от преди 1878, но проблемът при тях, а и при пищовите е високата и често непосилна цена, както и големия брой ментета. Но за сметка на това истинските образци, стига да са що годе добре запазени са нещо невероятно: с дуло от дамаска стомана, често с украса от позлата, с приклади украсени със седеф, кост и сребро. Въобще, неща за ценители.
И аз съм на същото мнение: без гард е по-автентично и, бих казал, по-красиво. А принципът дръжката да влиза в канията чак до долния накрайник, който се среща на повечето оръжия от Централна Азия през Кавказ и Мала Азия чак до Балканите (т.е., на типично тюркските оръжия) ми е направил впечатление и винаги ми е било много странно защо точно е така, все ми се струва че така е по-трудно бързо да изтеглиш оръжието при нужда, но вероятно се заблуждавам :sm186:
Пушките по нашите земи мисля се разделят на два основни типа: единият е "турски", с дебел многоъгълен приклад, а другият "албански" с дълъг, странично приплеснат и изящно извит приклад. Те доколкото си спомням са снети от контрол като предно пълнещи се огнестрелни оръжия от преди 1878, но проблемът при тях, а и при пищовите е високата и често непосилна цена, както и големия брой ментета. Но за сметка на това истинските образци, стига да са що годе добре запазени са нещо невероятно: с дуло от дамаска стомана, често с украса от позлата, с приклади украсени със седеф, кост и сребро. Въобще, неща за ценители.
Значи, без да претендирам за многознайко , и пак доколкото си спомням, това е предимно при източните конни народи, респективно при конните бойци. Всичките тия седла, всякакви вързалки, каиши и колани по сбруята, украсата на коня, разкошната униформа на бойците, и не на последно място факта че обикновено се държат затъкнати в пояса или силяха, вероятността дръжката да се закачи някъде по ръбовете за кожените и платнени украси, и ножа да изпадне, е била много голяма....вероятно в началото така и ставало, докато не са скрили половината дръжка в канията....
За пушките.....ех, дай боже всекиму по една истинска такава !
Навремето, докато още летях в БГА, познавах един поляк, който обикаляше и купуваше такива пушки....изнасяше ги със самолет, във скиорски калъфи, омешани със ски и щеки, да не ги хване скенера....после ги продаваше на разни германци. Много ме беше яд че ги изнася и много си мислех да го топна на митничарите, ама така и не го направих и поляка изчезна....
Не знам дали ще ви хареса но аз да кажапонеже ми писна да си наранявам ръцете в някакви никакви схватки и си купих бокс.От някаква пластмаса е много лека и здрава не го ловят и детектори за метал.Пробвах го дали издържа на удари с обикновен чук...е не е като да не издържаа сега се сетих в Пловдив в един антикварен съм виждал стоманен бокс принадлежал на някакъв хайдутин но нямах пари да го купя.Като се поразходя пак ще видя дали ме чака
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Конкретно за каската ти: това е швейцарска каска модел 18/40 според мен. Сиреч, моделът каска М1918, с вътрешност, използвана от 1940 до средата на 60-те. Пардон, монтирана тогава, а използвана и до по-късно, може и до днес.
Не знам дали научихте нещо повече за въпросната каска, но лично аз я показах на маса военни и нито един от тях не я разпозна - нито емблемата, нито дори каската като швейцарски. Така че съм объркана, не съм познавач, но след толкова отрицателни отговори не знам какво да мисля. :o
"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque." Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Не знам дали научихте нещо повече за въпросната каска, но лично аз я показах на маса военни и нито един от тях не я разпозна - нито емблемата, нито дори каската като швейцарски. Така че съм объркана, не съм познавач, но след толкова отрицателни отговори не знам какво да мисля. :o
Каската е това, което е написано. Хващам се на бас с който иска, за каквото иска... Веднъж на сергиите пред Ал. Невски един български пехотен полковник пред очите ми повдигна една българска, стандартна, комунистическа каска и попита: А тази каква е... италианска ли е? :weird: :aaa: :fire:
Comment