Нови Придобивки

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • TVV
    Боил
    • Jul 2004
    • 1227

Нещо не го виждам байонета, можеш ли снимките да ги прикачиш?

Comment

• Vintersorg
      редовен
      • Apr 2005
      • 96

Нещо и от мен

Гледам, гледам и направо ми течат лигите от тези придобивки, които си имате. Лол,страхотни неща, наистина! Темата ми е любима в целия форум, тук мога да си разглеждам часове...
      Хех, щеше ми се и на мен да покажа нещичко, ама е де..нямам нищо интересно, с което да се похваля. Наскоро все пак ми попадна цифров апарат и снимах някои от по-старичките ми исторически "ценности", които за вас сигурно няма дори да представляват интерес, но аз си ги пазя и си ги гледкам с много любов.

Едното е учебник по Отечествознание за 4-и клас от 30-те години. Не пише точна дата, но за годината съдя от снимката на царското семейство, на която още не се е появил престолонаследникът Симеон Втори, а сестра му е доста малка. Та...този учебник е най-хубавият, който съм държал в ръцете си. Няма заобикалките и глупостите на днешните учебници- простичък език, с който се обяснява на децата каква е нашата родина. "Македония е българска страна."- ясно и точно!

Пропуснах да обясня кутията с трошките... Това са керамични останки от средновековно селище. Явно е било римско, а след това май е опожарено от траките и ...не знам съдбата му. В музея ми датираха находките от 5-и -6-и век, ранно Средновековие. Селището се нарича Бабин град и е в околностите на село, Гурково, Ботевградско. Мястото е супер, личат си останките от населеност, от обработване на метал, стените си личат на едно място- с хоросан, с всичко.
      Last edited by Vintersorg; 30-05-2005, 11:29. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!

Comment

• Mauser
        редовен
        • Oct 2004
        • 198

Скоро не ми беше попадало нищо, и се бях затъжил, но предната вечер ми се обади един приятел и взе, че ме снабди с ловна двуцевка Лефоше, за шпилечни патрони 16 кал. Много е запазена, направо красота, надявам се в скоро време да мога да пусна снимки. Някой чувал ли е нещо повече за този тип ловни пушки?

Comment

• TVV
          Боил
          • Jul 2004
          • 1227

Vintersorg, аз лично не мога да видя снимките защото hit.bg не се отваря извън България, така че и други хора няма да могат да ги видят. Можеш ли да ги прикачиш към съобщението?

Comment

• Vintersorg
            редовен
            • Apr 2005
            • 96

Ще пробвам...
            Attached Files
            Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!

Comment

• Политкомиссар
              ветеран
              • Jul 2003
              • 439

Може да ми затриете мнението, защото не е за тука обаче малко ме дразнят тия:
              "негово величество", "ваше величество" все едно е от "вишата раса", а те(говоря за всички монарси) са си прост едни най-лукавите фамили успели през вековете да заграябят маса пари и съответно да ги опазят от другите хищници.
              Иначе това за Македония ме изкефи максимално. :nworthy: Ще бъде разпространено сред неуките както подобава :sm100:

Comment

• TVV
                Боил
                • Jul 2004
                • 1227

Vintersorg: този учебник е много хубав. Често такива неща от хартия: книги, снимки, писма са по-интересни и по-ценни дори от оръжията от онова време, защото в тях има много история. Керамиката също е интересна, най-малкото с това, че е артефакт, запазил се в продължение на 15 века.

Comment

• Parabellum
                  ветеран
                  • Mar 2003
                  • 5567

Политкомиссар написа
                  Може да ми затриете мнението, защото не е за тука обаче малко ме дразнят тия:
                  "негово величество", "ваше величество" все едно е от "вишата раса", а те(говоря за всички монарси) са си прост едни най-лукавите фамили успели през вековете да заграябят маса пари и съответно да ги опазят от другите хищници.
                  Иначе това за Македония ме изкефи максимално. :nworthy: Ще бъде разпространено сред неуките както подобава :sm100:
                  Ще те помоля ако имаш някакви възражения или нещо от сорта да пуснеш нова тема като дадеш линк към това което ти е направило впечатление.Просто не искам темата да се пълни със Спам! Става ли?
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

• brandmajor
                    новак
                    • Feb 2005
                    • 29

TVV написа
                    Нещо не го виждам байонета, можеш ли снимките да ги прикачиш?
                    Ами аз уж го бях прикачил, ама явно не се е получило. Сега пак ще опитам. :rock:
                    Не се гаси туй що не гасне!

Comment

• brandmajor
                      новак
                      • Feb 2005
                      • 29

Пак ще опитам да кача снимки на байонета, нещо с предните опити не се получи. Изглежда причината е моя интернет провайдер.
                      Attached Files
                      Last edited by brandmajor; 02-06-2005, 20:40.

Comment

• red777
                        редовен
                        • May 2005
                        • 72

Ей тва ножче ми го донесе един колега.
                        Мярнал го насред пътя да го газят колите
                        и за това е тъй обезобразено :cry:
                        Attached Files

Comment

• Parabellum
                          ветеран
                          • Mar 2003
                          • 5567

Та тези дни се сдобих с това-Щик за Аржентински Маузер обр.1909 година. Благодаря на ТВВ за тази придобивка !
                          Attached Files
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

• Mauser
                            редовен
                            • Oct 2004
                            • 198

brandmajor написа
                            Пак ще опитам да кача снимки на байонета, нещо с предните опити не се получи. Изглежда причината е моя интернет провайдер.
                            :sm100: Това е нож-ятаган за Мартини-Хенри, по-късно е използван за Мартини-Маузер, на въоръжение в турската армия. Пушката е в два варианта - за нож, с приспособление на предната гривна, и за байонет - с обикновена предна гривна, байонета се заключва за мушката, а при Мартини-Маузер - на издатък, разположен на 5 см. пред нея. Ножницата е от гьон, с железни накрайници и кожен лопус. Този нож е сравнително рядък, байонетите се намират по-често. Пушката, пригодена за нож, може да се ползва и с байонет, обратното не е възможно.

Comment

• Гост

red777 написа
                              Ей тва ножче ми го донесе един колега.
                              Мярнал го насред пътя да го газят колите
                              и за това е тъй обезобразено :cry:
                              Има ли някакви маркировки по острието?

Comment

• brandmajor
                                новак
                                • Feb 2005
                                • 29

Mauser написа
                                :sm100: Това е нож-ятаган за Мартини-Хенри, по-късно е използван за Мартини-Маузер, на въоръжение в турската армия. Пушката е в два варианта - за нож, с приспособление на предната гривна, и за байонет - с обикновена предна гривна, байонета се заключва за мушката, а при Мартини-Маузер - на издатък, разположен на 5 см. пред нея. Ножницата е от гьон, с железни накрайници и кожен лопус. Този нож е сравнително рядък, байонетите се намират по-често. Пушката, пригодена за нож, може да се ползва и с байонет, обратното не е възможно.
                                :tup: Огромни благодарности Mauser! Ако имаш под ръка би ли пуснал едно кадро на ножницата, за да разбера за какво става дума, тъй като съм малко лаик и не всичко ми е ясно от обясненията. Не разбрах какво е лопус. А пък евентуално ще се опитам да измайсторя една та да не ми е сиротно ножчето. И още, в един сайт за щикове, който беше посочен от някой от форума прочетох нещо като rickasso или нещо подобно, но никъде в речниците не намерих превод и не разбрах що за животно е това. :fire:

Comment

Working...