Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови Придобивки

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Араслане, зареди ли ги батериите? Айде че ми се иска да гледам хубави остриета, пък и самта сабя е доста красива и заслужава по-добри снимки от тези които си дал.

Comment

Араслане, да ти е честито оръжието

Само имам един въпрос, оригиналната сабя с ромбоидно сечение на острието ли е ? Защото повечето саби от периода са с триъгълно или лентикуларно.
      Pauke !

Comment

Сечението е...не съм много на "ти" с геометрията така че ще го изкажа по мое му.Представете си равнобедрен тригъгълник на който едното бедро е дъга извита на вътре.Еми това е сечениетоЗа упражненията ползвам кожени ръкавици защото дръжката е лакирана и доста се хлъзга.Снимки имайте малко търпение трябва да станат на слънчева светлина за да няма отблясъци а слънцето тия дни е дефицит в Пазарджик
        ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Ъм... това с едното бедро не го разбрах нещо... както и да е.
          Престави си, че сабята ти се счупи някъде по острието (въобще не ти го пожелавам ) и ти погледнеш фронтално мястото на счупване. Според мен ще видиш втората фигура на първият ред (поне доколкото мога да съдя по снимката, която си пуснал):

А доколкото знам, повечето саби от периода са били с триъгълно (представи си "diamond" сечението, но срязано през средата по хоризонтала) или лентикуларно сечение.
          Pauke !

Comment

Добрее значи гледате сечение Diamond само че долния триъгълник е 2/3 от цялата фигура,лявата горна отсечка не е отсечка ами е дъга и горния връх не е остър.Сабята е едноостра все пак само върха е двустранно заточен(елман)Надявам се да сте разбрали по ясно от това.. не мога
            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Разбрах :tup:
              Получава се доста необичайно сечение, което не съм срещал досега...
              Pauke !

Comment

Сега да ви питам нещо-имам джобен часовник от времето на възраждането(турски егземпляр)Обаче липсва циферблата и две колелца-дето вече ги имам.Кажете къде мога да видя джобни часовници в интернет?
                Pro Deo fide et Paria

Comment

dadga написа
                  Сега да ви питам нещо-имам джобен часовник от времето на възраждането(турски егземпляр)Обаче липсва циферблата и две колелца-дето вече ги имам.Кажете къде мога да видя джобни часовници в интернет?
                  Е като ти липсва циферблата, къв джобен часовник е това ??? Имаш части за джобен часовник....
                  Ей това виж :

Comment

Хайде днес се сдобих с два байонета още един за М16 и един за Шведски Маузер обр.1896. И двата се продават
                    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Ами мен терминът "унгарски тип" не ме кефи иначе е такаваА коланите са наистина
                      интересна част от прабългарската носия и снаряжение.Понеже аз на теория знам доста работи по добре дай снимков материал(макар че всичко намерено по нашите земи съм го виждал кажи речи)

Comment

отговор

ето снимката която обещах на Араслан
                        Attached Files
                        ТБТ

Comment

Иииииииии Пере, хубаво нещо-я дай статията насам
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

новости

Пара, тя статията не е дълга има още само половин страница и тази е по-интересната част.
                            Иначе ето малко неща за които сме говорили:
                            Лопатки БГ армеиски
                            Attached Files
                            ТБТ

Comment

И двете ли са от ПСВ? По време на окопни набези и ръкопашни боеве тези лопатки имам усещането че понякога са изпълнявали ролята и на хладни оръжия.

Comment

От тези лопатки все още се намират тук-там. В един магазин до нас, има такива лопатки и кирки от същия период. Даже са с кожените коланни носачи. И не са скъпи. Който му се копае много, може да си вземе и да си копае, от тук до хоризонта!!! :twisted:
                                :fire: :1087: :wall: Спомням си че дядо ми преди много години, много се оплакваше от това копане, на фронта при Дойран. Разправяше, че за трите войни е прекопал окоп, от наше село, чак до Дунава. А то е близо до Търново. И сигурно са копали нашите дядовци и то точно с такива кирки и лопатки. Хвала им!!! :nworthy:
                                От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Working...
                                X