Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови Придобивки

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Дай Боже Капитана един ден да се сдобие с целия Месершмит, знае ли човек...
    А дръжката на ножчето е от кравешки рог, поизгризана е малко от червеи, но като и "побая",ще стане добре. В удебелената част има отвор, предполагам за връвчица или ремъче. А за другата кама, според Parabellum, който я видя на живо, едаже много по-стара и има доста общо с неговото подобие на меч, но ако ти можеш да поразпиташ, ще съм ти много благодарен. В Самоков не знам кога пак ще ида, пък и не съм сигурен точно там ли беше... А кръгчето в острието на големия нож е клеймото на майстора. Тези ножове са от Еленско - Беброво и Буйновци, но са правени по целия търновски край, срещал съм и с клеймо, подобно на обърната настрани ключалка, а наскоро видях и ножче с нещо като цигулка на него. И на моя нож е нещо като слънце вътре. Но обикновено са с дръжка от черен рог, а моят е с магарешки или камилски кокал, което говори, че не става дума за овчарски нож. Пък и е с размери на къс ятаган.

Comment

Ще разпитам, но първо искам да изчакам Парабелума да пусне и неговия меч. Може да се окаже че тези две оръжия са доста по-стари отколкото сме предположили първоначално и са от късното Средновековие да речем. Надявам се нямаш нищо против да ти кача снимките в галерията към сайта, защото прикачените файлове към форума рано или късно ще се загубят. Можеш да ги видиш там в раздел Българска История - Възраждане Лично Оръжие, като разбира се, изрично съм отбелязал, че снимките са твои, както и оръжията.
      Иначе овчарските ножове мисля че включват както ножове със сравнително късо и право острие, така и доста дълги екземпляри с острие с лека извивка като на ятаган. В дръжките също има ранообразие, като някои имат големи уши съвсем като на ятаган (има един в Weaponry of the Past на Никола Даскалов и Вяра Ковачева), а при други изобщо няма уши или са само леко загатнати. Твоят е от вариант, много близък до ятагана и по форма на острието, и по размери, а изработката е от най-високо качество. Аз лично не бих го определил като ятаган, защото има някои разлики в дръжката, в тази част в която дръжката преминава в острието посредством един характерен метален елемент (не му знам името, но виж снимката по-долу) и в самото острие. Ятаганите, дори и най-обикновените, имат повече украса и по-различна: обикновено имат надпис на острието направен със сребро или злато и имат метална лента от някакъв цветен метал която обхваща дръжката. Това обаче, дали е ятаган или овчарски нож, едва ли изобщо е от такова значение, по-важното е че имаш едно много хубаво и каествено оръжие, което в толкова добре запазено състояние е рядкост.

Ето снимка на този елемент, типичен за ятаганите, който при овчарските ножове не се среща:

P.S. Как реставрираш дръжка от рог, проядена от червеи? Чел съм как някои използват изкуствена безцветна смола, която после оцветяват според цвета на оригиналния рог, а първо май се сипваше нещо в дупките да избие ларвите на червеите, които евентуално още живеят там. Не че имам нещо да оправям, но ми е лщбопитно. Имаме една тема "Наръчник на оръжейния колекционер и лщбител" и ще е най-добре това да го обсъдим там, а не тук, за да не се отклоняваме от тази тема.

Comment

Имах предвид, че собственика на ножа не ще да е бил овчар, сиреч кротък човек, а иначе дали един нож ще бъде отнесен към типа караколак, акколак, ятаган или друго няма ясни критерии. Има типични ятагани без украса и дори без запоени метални пластини в основата на острието, а съм виждал и ятаган , изкован от едно парче желязо барабар с ушетата на дръжката. Според мен основното, отличаващо ятагана, е финото и елегантно, сравнително дълго и с характерна форма острие, именно заради това моето желязо определено не може да бъде наречено ятаган, по скоро е доста голям акколак. Но това, прав си, няма голямо значение. Нямам нищо против да качиш снимките в галерията, естествено. А за реставрирането на дръжки от рог, ще пиша в "наръчника". Пропуснах, има един вид много красиви ятагани - тези на саиите, сиреч вестоносци, които се отличават с г - образни чирени на дръжката, с много тесни и дълги ушета, дръжката има т-образна форма, гледана отгоре. А острието е много тясно и тънко, с по-малка извивка. Това е един от най-редките типове ятагани, за съжаление не разполагам със снимка.

Comment

Прав си. Едва ли само овчари са използвали "овчарските" ножове, отделно наистина има разлика между акколак, караколак и овчарски нож, ако не в друго то в дръжката. На мен именно за това са ми особено интересни тези оръжия: за тях се знае толкова малко, а извън България почти никой дори не е чувал за тях. Твоят определено е предназначен за бойна употреба, към което можем да прибавим фактът че си го намерил и с кремъчен пищов, така че първоначалният му собственик като нищо може да е бил хайдутин.

Comment

Айде някои интересни нещица от моята колекция.Като за начало това ви стигана снимката със сабите ще видите и онава "нещо" дето прилича на меч но не е .Че е старо старо е-аз го датирам ранен 17 век.тагава моят пра-дядо го е взел от един турчин, като преди това го е халосал с брадвата по главата.
            А на другата снимка -травиално-късо оръжие
            Attached Files
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
              Айде някои интересни нещица от моята колекция.Като за начало това ви стигана снимката със сабите ще видите и онава "нещо" дето прилича на меч но не е .Че е старо старо е-аз го датирам ранен 17 век.тагава моят пра-дядо го е взел от един турчин, като преди това го е халосал с брадвата по главата.
              А на другата снимка -травиално-късо оръжие
              :rock: :nworthy: Най-после да ги видим тези неща, включително и сабите от последното ти посещение септември. Я се похвали, с какво ново се сдоби при това пътуване до България? А за мистериозните ками и мечове ще опитам да поразпитам дали някой случайно не знае нещо.

Comment

Сдобих се с доста нещица. Като оформя снимките ще кача новите ми трофеи тук
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

За Парабелум

Щеше да идваш в България и да ми се обаждаш. Пиша на този и онзи и пр. да те издирят ако си дошъл, но Нали искаше прикладите и още нещо. Сега какво да ги правя?:fire:
                  От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Разберете се с Парабелума и като идвам към София ще му ги прибера, не е проблем. Пази ги, няма да хартисат!

Comment

:nworthy: Маузер извинявай, ама ми трябваше човека, а не посредници. Имаме си разни преписки за решаване с конкретния човек. Не , че имам нещо против да ти ги дам и на теб. То при нас е така - който свари, той натовари.:shrug: :nworthy:
                      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Чакайте сега малко хвалба... Много му се радвам на туй, преди не ми беше попадало... ама днес ми попадна На снимката е малко намачкано, ама иначе си е перфектно право... и представлява офицерска пелерина от много фина вълна... просто фантазия!!! Наметнах я и е уникално готино нещо, кой не си ушие за зимата едно такова, пак добре! И с тая връзка на врата, мислех, че ще души човека, ама не - то едно такова балансирано, направено... фантазия!!! Жалко само, че малките пагони от яката липсват, ама здраве да е...
                        Attached Files
                        На нож!

Comment

Винаги съм се чудил откъде се сдобиваш с тези красоти... Надявам се някой ден да видя наживо нещо от колекцията ти, защото униформи излизат най-трудно, още повече запазени, а в музеите обикновено няма много.

Comment

О, има! Днес минах набързо през новата експозиция във Военно-историческия и ми падна фуражката Голяма работа, голямо изобилие!!!

Е, не са сложили номерчета, така че е малко трудно да свържеш някои експонати с описанията на таблата, на един офицер от Първата световна му бяха връчили колан от Втората, едно страхотно нацистко знаме, което би било централно парче в много експозиции, са го смотали и затрупали в удна много тъпа ъглова витрина с нахвърляно обурудване, взето от разбитите "хитлерофашисти" - гледка, достойна за Мезея на Победата в Долное Нанагорное, Джигиристанская губерня... Както и да е, нали съм си българче, трябваше и да разкритикувам, но като цяло е просто супер!!!!
                            На нож!

Comment

Надявам се скоро да имам ходене към София, ще ида задължително да ги видя.

Comment

Ето една от последните ми придобивки-повтаря ми се даже.
                                Докато си бях в БГ-то, един слънчев ден сутринта беше в Безбожни зори, един авер ми звъни и ми вика-"Айде идвай, че две нещица за Теб съм взел".Ставам аз сънен-сънен паля колата и газ .Отивам у тях и какво да видя-тази красавица обаче, топката на затвора липсва.Цевната кутия със следи от удари на чук.
                                Какво е ставало? Навремето който е намерил пушката решил да отвори затвора обаче-явно пича не е правил разлика между Манлихер и Маузер и затова е решил да издърпа затвора чрез извъртане.Но затворът не помръдва и тогава започва едно бъхтене с чук.В резлутат на това ръкохватката се чупи.Следващият човек който я намерил явно е разбирал от тези системи защото вкарвайки една проста отверка в получилата се дупка на затвора и изтегляйки назад успява да отвори затвора.В резултат на това в следващите 30 години по този примитивен начин е барконерствал.накрая моят агент се докопва до това съкровище и ми го продава.
                                Дами и Господа да ви представя Манлихер М88.
                                Оставил съм удоволствието от почистването й и реставрацията на затвора за близкото Бъдеще.
                                Attached Files

Comment

Working...
                                X