Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови Придобивки

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

трудовак написа
    ЧЕСТИТО!
    Това е теодолит. Земният глобус, теодолитът и триъгълникът са атрибути от символиката на Географския институт. (Сравни с приложените вензили от 30-те год.) Аз не съм виждал такава значка, но не съм и специалист. По всичко обаче личи, че е географска.
    Хубаво...има логика....Защо обаче географски институт ??? Какво общо има пилота от царската армия с географския институт ? Всичките тези неща са принадлежали на един човек /без червенокръстките значки/, с очите си видях хората, които ги донесоха....немска пилотска значка, пилотски колан, пилотска кокарда, пилотски копчета, пагони и части от униформи, орден за военна заслуга, ордени за храброст, кръст за 10 годишна отлична служба...всичко това абсолютно се връзва....защо обаче е тук тая значка ???

Comment

Къде е получил Ордените за Храброст?Те са войнишки, а ордените за заслуга са офицерски.Може ли ордените и пагоните да са на двама различни хора? Нали казваш, че са били двама стари хора.Ако пилотът е бил бащата на дядото-гадая разбира се-, то тогава картографът е бил бащата на бабата и е получил ордените за Храброст. Всички пилоти са били офицери и получават офицерски ордени, докато тези за Храброст са войнишки-това ме навежда на мисълтта, че дядото и бабата са донесли вещите на двама души-картограф и пилот-подофицер и офицер.
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Току що прегледах статута и 2 книжки за ордена за храброст - с тези ордени са награждавани "войници и подофицери".....според мен не е задължително пилотите или наблюдателите да са били само офицери, вероятно в началото на кариерата си са били някакъв вид подофицери - офицерски кандидати, подофицери или фелдфебели !
        И през цялото време ставаше дума само за брата на бабата....

Comment

Защо приемаш, че всичките неща са принадлежали само на един човек (пилот)? На снимката се виждат и кавалерийски пагони, а пилотски няма... Или не виждам добре? Какъв знак има на копчетата?
          "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
          Предизборна програма

Comment

ето и по хубава снимка

ГЕОГРАФСКИ ИНСТИТУТ
            Attached Files

Comment

Действително, изглежда сякаш нещата са на поне двама офицери - хем авиационни колан и кокарда, хем обикновен общовойскови параден колан, хем пък кавалерийски пагони, че даже и не-кавалерийски /изглежда да нямат зиг-заг/ - може би са били повечко офицери в семейството, та от там и географската значка.

С колана изби рибата! Ето ги моите парадни колани до момента: с лъвче сребрист, с лъвче златист, супер рядък вариант с отделно лъвче, занитено за подложката /може би най-първи вариант?/, и накрая военноморски параден - вярно, махнали са му коронката, но пак си е рядък почти колкото авиационния Остава да попълня серията с авиационен и колан с Борисовата буква. И това май са всички варианти на парадните колани, други не съм виждал и по снимки /говоря за такива от втората половина на 30-те и войната/.
              Attached Files
              На нож!

Comment

ww2 написа
                Току що прегледах статута и 2 книжки за ордена за храброст - с тези ордени са награждавани "войници и подофицери".....според мен не е задължително пилотите или наблюдателите да са били само офицери, вероятно в началото на кариерата си са били някакъв вид подофицери - офицерски кандидати, подофицери или фелдфебели !
                И през цялото време ставаше дума само за брата на бабата....
                Обаче къде е получил кръста за Храброст?Ако в началото си е бил подофицер това ще да е било някъде към 41-ва година, а първите ордени за Храбростъ Борис ги дава на летците през август 43-та-дотогава летец с орден за храброст е нямало
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Абе що задълбахте тая тема....бабата и дядото донесли донесли квот` имали...между нас казано имаше и кръстче за храброст 4 ст., 2-ри клас, но ми поиска 120 лв. и аз се въздържах...са кат` се замисля, нищо чудно нещата да са на 2-ма (подофицер и офицер), или дори 3-ма души...храбростите са от 1912 и 1915, военната е Борисова емисия, немската значка е след 1937 год....
                  Ако бях аз, щях да върна хората да донесат и всички документи и снимки които намерят, ама в чужд магазин не се бъркам....

Comment

За мнение

Пак попаднах на една нова придобивка. Много прилича на първата, но има някаква нарисувана емблема, която нищо не ми говори. Освен това от вътре на дъното има някакъв релефен печат, от който личат само буквите А и М по периферията. Та молбата е към Капитана: какво ще речеш, що за екземпляр е и въобще какво можеш да кажеш по въпроса?! :1087: :shrug:
                    Attached Files
                    Не се гаси туй що не гасне!

Comment

А честито!
                      Очертава се още един колекционер на каски тук.Капитана да внимава вече, защото има конкуренция.
                      А този сайт знаеш ли го?

Comment

Parabellum написа
                        А честито!
                        Очертава се още един колекционер на каски тук.Капитана да внимава вече, защото има конкуренция.
                        А този сайт знаеш ли го?
                        http://kaski.boinaslava.net/
                        Да ти кажа право, Парабелум, не съм последователен колекционер, т.е. не събирам само каски или само щикове, ами каквото намеря, но на последък ми се отвори тази глътка. Е не виждам нищо лошо, че Капитана не е сам. Стига да гледа позитивно на нещата можем да се кооперираме, да си помагаме и да си развиваме и интересите и колекцииките. Мисля, че тук сме се събрали все читави хора и няма да си играем на пре..и другарче. Аз имам няколко каски, но военни са ми само тези двете, а сега се очертава и още една или две да ми изпаднат. :imperial: :fire: Така че думата сега е на Капитана. :nod:Благодаря ти за сайта с каските - не го знаех, ама и откъде като още съм нов и зелен! :stupid:
                        Не се гаси туй що не гасне!

Comment

Супер, изключително много се радвам да има повече такива хора!!! :rock:Продължавай в същия дух, да ме стигнеш, че и задминеш! Аз пък само от каски почнах, ама после взех да не прощавам и на други неща, които ми харесат... ама те взеха всякакви неща да ми харесват... :sm186: :sm232: :lol:

Конкретно за каската ти: това е швейцарска каска модел 18/40 според мен. Сиреч, моделът каска М1918, с вътрешност, използвана от 1940 до средата на 60-те. Пардон, монтирана тогава, а използвана и до по-късно, може и до днес.
                          На нож!

Comment

И аз имам нова придобивка, нещо, което не се среща често. Това е т.нар. нож Хайбер, или Салаварски Ятаган, оръжието на Афридите от района на прохода Хайбер в Афганистан. Рабира се, като форма е било разпространено в Северна Индия и Пакистан през 19-и век. Кое от двете имена е вярно не знам, като ми се струва че и двете са измислени от европейците, а може би местните го наричат с друго име, най-вероятно каруд. Сред колекционерите обаче е известен като Хайбер, така че така ще го наричам от тук нататък. Този екземпляр е доста големичък, с острие над 60 сантиметра, масивно и предизвикващо уважение. Дръжките са от рог и месинг, като месинга от едната страна липсва, но това ще видя как може да бъде реставрирано по-нататък.
                            През 19-и век, когато руснаците започват да колонизират Централна Азия с явното намерение да излязат на Тихия и дори Индийския Океан, британците се уплашили за перлата на империята и се опитали да завземат ключовия проход Хайбер, който е единствения път от Централна Азия до Индия, за да са сигурни, че братушките няма да ги изпреварят. Само че местното доста войнствено мюсюлманско население им нанесло поражение в три последователни похода. Руснаците също са опитали, но и те не са постигнали повече от британците (става дума за 19-и век, не за последното им фиаско). В крайна сметка двете страни са приели, че не могат да се справят с местните афганци, въоръжени с кремъклийки и ножове като този (то си е направо къса сабя), които им правели засади из планините.
                            Отдавна исках да имам такова оръжие, което може и да не е толкова изящно, колкото последната ми придобивка, но за сметка на това е определено създадено за битки.
                            Attached Files

Comment

Бреййй, наистина, много е хубав ножа ! Представям си некой арабин да те приклещи некъде около Тора Бора, с такъв нож в ръка....
                              И ако е напушен с хероин, та да му идват нек`ви идиотски фантазии в главата...като в Трейнспотинг....направо ти е спукана работата !

Comment

Отново за каската. Разучих за емблемата и ето какво научих до момента:

В Швейцарската армия емблеми на каските не се допускат. Никакви. Емблеми има на каски, използвани от полиция, спасителни служби, нещо като Гражданска защита и т.н.

Според един швейцарски колекционер, това може да е емблема на понтонна част. В армията задачата им са понтонни мостове, но освен това - доста хитро, вместо да бездействат - те са ангажирани и с много широк кръг задачи с не-военна насоченост, като например водно спасяване при наводнения и т.н.у направо като спасителни отряди. Та от там, може би каската е от някоя такава част. Или от нещо като Гражданска защита, или военна част, но ангажирана като един вид спасителна част. Ако разбера нещо по-конкретно, ще пиша.
                                На нож!

Comment

Working...
                                X