Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови Придобивки

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Araslan написа
    Парабелуме това ако го казваш сериозно от утре почвам да шаря из Родопите по изоставени махали и паланки!!!
    Бе ти ако имаш свободно време то това си струва да го направиш дори и само за спорта и приключението. Обаче гледай само да не останесх затрупан там под някоя преспа, че от каквото чувам и гледам по новините в момента в България не е баш времето за планинарство.

Comment

Ами аз бях миналата седмица на св.Константин (5км от яз.Батак е) на вилата и искам да ви кажа че снега е около 70 80 см навсякъде някои преспи гонят 2та метра и въпреки желанието ми не съм се разхождал из гората.Ами Воладн ще гледам махалите да са по малки и може и метода на Капитана да свърши работа
      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Araslan написа
        Парабелуме това ако го казваш сериозно от утре почвам да шаря из Родопите по изоставени махали и паланки!!!
        Майтапа настрана.Истина е!
        Един съвет-когато намериш изоставена къща качи се на покрива и търси около кумина-обикновенно стопаните там са криело оружието като са си мислели, че ще е на топло и сухо-горките ако са знаели, че става кондез там и оружието ръждясва много бързо едвали щяха да боднат там.Също така търси и между гредите на покрива-обикновенно там има нещо интерсно скрито.
        Днес моят приятел ми писа, че преди да падне снегът е правил втори тур до махаличката-намерил е 30 килограма изчистен боб, който в последствие се оказал адски вкусен, защото през тези дълги години е изсъхнал както трябва.Също така е намерил три пачки с манлихерови патрони, и веднага излиза наяве едно въпросченце-къде е Манлихерата? Явно е там, но ще трябва да се намери.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Пролетта, пролетта, като се стопят снеговете и времето стане хубаво. Тогава ще направите един тур. Само внимателно с покривите, че не ги знам колко са стабилни, да не си намерите белята вместо манлихерата.

Comment

Няма страшно, аз за всеки случай смятам да си взема моят най-добър приятел Металотърсача, тъкмо по-лесно ще намерим скритото оружие!
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Металотърсачите са хубави машинки (стига да са добри), ама ако те хванат случайно с него ти иди им обяснявай че търсиш пушка манлихер, а не монети

Comment

Да, това, че търсиш скрито бойно оръжие, а не монети определено ще ти оправи положението :mhehe: :mhehe: То номера е по-скоро въобще да не се стига до обяснения кой за какво се бори...
                На нож!

Comment

Бе лошо няма.Ще му мислим като отидем на обекта.

Comment

спазвам обещание

понеже бях писал че ще покажа моята колекция от мачетета -та ето ви някой са доста странни -къси с дървените дръжки изглежда са от периода на ВСВ дългото с заобления връх има печат и разправят че било немско за износ за източна Азия, но поради войната се оказали тук в съндъци (има още няколко на пазара по 35лв ги продават) за това с черните дръжки не знам нищо- ще се радвам на всякаква информация която имате по въпроса!
                    Attached Files
                    ТБТ

Comment

На мен ли мис е струва или е просто от снимката, ама май върха на мачетето с черната дръжка е счупен? Иначе ето какво намерих в еВау:
                      http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...512695737&rd=1

Ако по острието няма знаци, едва ли някога ще можеш със сигурност да разбереш какво е. На военните обикновено има означения, британците и американците са ползвали доста мачетета и през ПСВ, и през ВСВ (особено тогава в Югоизточна Азия и Пасифика). Немското обаче определено вдъхва респект.

Comment

Аз съм виждал в България и по-точно в Перник абсолютно същото мачете като на Перето от първата снимка.Отначало си мислехме с моят приятел, на когото е всъщност мачетето, че то е правено през пСВ за немските колонии в Африка, но сега благодарение на вас разбрах какво е.

Comment

не ми изглежда да е чупен, а и не ми се вижда изобщо и да е обработван вторично върхът на това с черната дръжка.
                          Видях това в Ебей много прилича но моето изглежда доста по-ново, те и англииските от ВСВ изглеждат по същия начин (с 4ерни дръжки с същата форма, но острието е различно и имат печати на английски с един лъв).
                          А за късичкото какво ще кажете? То също ми е загадка. Доста прилича на немското (дръжката, и трите канала по острието) а чрез удебеляването са се опитали да компенсират дължината изглежда, било е оксидирано доста дебело.
                          ТБТ

Comment

Това което дадох за пример в еВау е наистина следвоенно, правено в Япония. След войната много форми са копирани за хладни оръжия за цивилна употреба, например ножчетата на Хитлерюгенд за бой-скаути и т.н.т. Като цяло тази форма на острие за мачетета е доста разпространена и твоето може да е всякакво, както военно така и следвоенно. За съжаление не винаги е възможно да се определи с абсолютна точност едно старо хладно оръжие, по-важното е на теб да ти харесва.
                            За малкото мачете и идея си нямам, наистина е доста интересно. Дали не е било някога голямо, скъсено в един момент преди много години? Казваш едва ли. Интересно ми е с таквоа късо и дебело острие какво би могло да се направи: за сечене на клони в джунглата едва ли е удобно. Има и по-къси мачетета пак американски и английски (явно там са били на голяма почит), ама те са малко по-различна форма, както и тези на немските трудоваци. Като цяло по-скоро работни, отколкото бойни остриета, това малкото може да е вършило отлична работа на някой готвач да речем . Обаче какво е точно не се наемам да твърдя, може би някой друг като танкиста от Харков знае повече.

Comment

Хайде и аз да се похваля.Днес пристигнаха 6 щика които си купих
                              Аржентински Маузер 1891
                              Два К98к-единият на Солинген
                              един за М1 Карбайн
                              и Два Арисака

Comment

Честито, ще чакаме снимки.

Comment

Working...
                                X