Думата ми беше за острието. Толкова ли много е осрано?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нови Придобивки
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
Гост
-
ами - много.на снимките не си личи,но има много язви и явно при закаляването се е напукало.аз я разглубих и видях,че няма надпис на дръжката,което говори,че тази катана е била направо за претопяване.има 1,2 и 3 качество остриета, на които се слага надпис - името на ковача и т.н.много ми е чудно,що на тази няма,а още съшществува - т.е. по няква причина е оставена и някой си е правил труда да я полира.мисля,че най-вероятно е използвана за тренировъчен меч.
Comment
-
Гост
-
Гост
А не можеш ли да реставрираш острието? Да се заличат язвите и пукнатините/наново изковаване и т.н./Предполагам,че като катана ще струва повече,откокото три ножа....
Comment
-
Гост
-
Щом няма надпис на продължението на острието, значи не си струва особено да се мъчиш да го запазиш. Не знам дали язвите не могат да се заличат с полиране, но полирането е доста сложна манипулация и за нея трябват специални майстори и дори и да можеш да го извъшиш сам, ще отнеме страшно дълго. Отделно нямам представа язвите колко са дълбоки. Като го разглобиш, дай снимки на цубата и на менукито, за да ги видим. Тях ще ги ползваш ли за ножовете които ще правиш? Те може и да са стари, а може и да не са (какти и хабачито), понякога е толкова трудно да се каже, а аз не разбирам почти нищо от японски мечове. Разните експерти гледат сплавите от които различните части са направени и разни стилистични детайли, за да направят датировка. Но ако някой експерт трябва да направи експертна оценка на цялата сабя, трябва да му я изпратиш и ще струва малко повече отколкото найвероятно е стойността й, така че съм склонен да се съглася с теб, че да се рециклира е най-добрата опция, макар че така ще се загуби историческия аспект. Все пак дай да видим частите от дръжката.
Comment
-
И защо завчера не ми каза, поне да изплакна окото?И защо толкова си се разбързал да режеш?НАВРЕМЕТО "специалисти" режеха саби да си правят ножове за клане на прасета и никакви оговорки не бяха в състояние да ги разубедят-желязото било супер,каналите били страшни(гудито самичко щяло да се гътне).Не падай до тяхното ниво,може някой и да прояви интерес-то и аз бих се кандидатирал,ама пусто безпаричие.....Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
http://ivan-rendakov.blogspot.com/
Comment
-
В събота ще ходим ли на баните?Влаковете са през час-цена 3-6 лв.
Пиенето от мен.Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
http://ivan-rendakov.blogspot.com/
Comment
Comment