Имало ли е демографски и етнографски колапс на българското население през 15 и 16 век

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Това ще е интересно, сигурно ще споменат и черкезите

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    И понеже дискусията преди време се отприщи заради подобно съобщение, ето още едно:

Лекция на тема "Аспекти на османската миграционна политика в българските земи през XIX век (до 1878 г.)" ще прочетe Венцислав Мучинов (Институт за изследване на населението и човека, БАН) на 25 април (сряда) 2012 г. от 17.30 ч. в зала "Пеша Николова" на Центъра за култура и дебат ”Червената къща” в рамките на семинара "Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото", организиран от Центъра за либерални стратегии.

Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт по история, БАН)
    На български език
    Вход свободен

Източник: www.redhouse-sofia.org

За лектора - http://www.iphs.eu/images/cv-docs/v.muchinov_cv_bg.pdf

Leave a comment:

• saladin
    replied
    KIZIL DELI написа
    Да не бъда черноглед за нещо, което не съм виждал като изследване, но имам чувството, че тук прозира мила родна картинка Надявам се да греша и изследването на Щелиан Щерионов да
    Ето как Достоевски е видял картината-,,изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите,

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    Множество източници от османските архиви и от излизащите в Истанбул вестници потвърждават тезата му. В изследването се цитират публикации на английски и френски пътешественици, посещавали империята през онези години, както и трудове на експерти по история на медицината в България.
    Да не бъда черноглед за нещо, което не съм виждал като изследване, но имам чувството, че тук прозира мила родна картинка Дали османските архивни източници няма да се сведат до публикуваното от Карпат и Маккарти? Надявам се да греша и изследването на Щелиан Щерионов да стъпва основно на огромния документален масив за населението в Истанбулския архив, а вестници и пътешественици да дават меродията

Leave a comment:

• saladin
    replied
    Българско жито за Истанбул

През 19-ти век Османската империя подобрява условията на живот по българските земи - глад не е имало, смъртността намалява. Нещо повече: българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята.

Това научаваме от новото изследване за демографската политика на Османската империя, чийто автор е професорът по историческа демография в БАН Щелиан Щерионов. Ето още подробности за данните в това изследване:

През 19-ти век управниците на Османската империя, които търсят ноу-хау в Европа, откриват и демографската политика. Често тя е мудна, ненавременна и непоследователна. Общата цел е да се увеличи броят на поданиците на султана, твърди професор Щерионов. Множество източници от османските архиви и от излизащите в Истанбул вестници потвърждават тезата му. В изследването се цитират публикации на английски и френски пътешественици, посещавали империята през онези години, както и трудове на експерти по история на медицината в България.

Leave a comment:

• Изчезнал Безследно
    replied
    Guy de Mont Ferrand написа
    Предвид приемането на сефарадите по-късно, тази тема, която отпочнахте, дори изглежда леко забавна . Нали по този повод Баязид II беше казал за испанския монарх: "Колко е глупав този владетел, който лишава царството си от толкова много способни хора и обогатява моето!" (освен ако изказването не е мит).
    Може и да е мит, а може и да не е. В интерес на истината, тези търговци, занаятчии и печатари са му дошли тамън на време.
    Аз бях чел за подобно изказване на Мурад V. Само че обект на присмех беше интелигентността на неговия всерусийски колега Александър ²²².
    Султанът толкова се е надявал на еврейска имиграция заради погромите, че за да облекчи бежанците е построил железница от пристанищния град Яфа за Йерусалим. Едно само не е взел пред вид - притегателната сила на Съединените Американски Щати.

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    г-н Никой: В средните векове сред евреите и сред народите, сред които живеели, били популярни различни видове талисмани… В това число и шестолъчката и то по-рядко, отколкото при християните и мюсюлманите. За пръв път този знак започнал да се използва от евреите като символ в Х²²-ХV² в.; тогава се появило названието “Маген-Давид” (“Щит на Давид”). В ХV в. започнали да я изобразяват на обложките на еврейските книги. В Х²V-ХV² в. еврейската община в Прага я използвала като своя емблема, в ХV²²-ХV²²² в. тя в това си качество се разпространила сред евреите в Австрийската империя и оттам и в останалите части на Европа. В края на Х²Х в. шестолъчката започнала да получава у евреите качество на национален символ. И тогава, възприемайки я като еврейски знак, от нея започнали да се отказват християни и мюсюлмани. Въпреки това, тя още се среща в църкви и мечети от началото на ХХ в. Шестолъчката често присъства на мюсюлманските паметници в Дагестан. Среща се и на християнски надгробия.
    Виждал съм звездата на Давид и върху паметник от Волжска България отпреди 12-и в., което се дължи на мигрирали на север хазари.

Също остатък от хазарите трябва да е и наличието на звездата в Дагестан.

Хазари се инкорпорират в прабългарите, а чрез тях и в българите, свидетелство за което е съвр. бълг. фам. име Шаламанов.
    Last edited by Гост; 27-03-2012, 09:27.

Leave a comment:

• Изчезнал Безследно
    replied
    Между другото, по беглите ми спомени, единственото споменаване на сектата на "жидовстващите" (т.е. "евреещите се") съм го срещал само за 14 век в Търново.
    Май няма да е баш така.
    От респонсата на папа Николай до цар Борис се вижда, че царят е познавал изтънко еврейските ритуали - за разлика от неговия събеседник.
    Винаги ми става смешно, като препрочитам този текст.
    За съжаление, оргиналното писмо на Борис не е намерено.
    Във въображението ми изниква диалог между един умен, образован и хитър източен владетел и един, да го кажем меко, простодушен понтифик, който не е на ясно с корените на религията чиято църковна институция оглавява.
    Май няма да е имал завършено магнаурско образование. Пък може и да е минал с тойка по милост. И в моя випуск имаше такива чуждестранни студенти. После станаха министри - всеки в държавата си.

Преди години слушах и една лекция за романьолите (коренно-балканските евреи), която беше пълна с венцехваления по техен адрес, но, по всичко изглежда, те са били почти напълно асимилирани от ашкеназите и сефарадите поради значително по-големия брой на последните.
    Остава да кажеш и кой е лектора. Напоследък има някаква официална тенденция отношенията българи-евреи да се представят в розова светлина.
    Всички евреи били добри и всички българи обичали евреите.
    Сред евреите има и добри и лоши - точно както сред българи, арменци и индианци. Имало е българи, които са обичали едни евреи, а са мразели други. (В скоби искам да кажа, че и аз като евреин обичам едни евреи, мразя други, а към трети съм безразличен)
    Но да говорим по същество - и романиотите и ашкеназите са се претопили в голямата маса сефарадски евреи. Малък пример - всички евреи с фамилно име "Ешкенази" се самоопределят като сефаради. Също и тези с романиотски имена - Романо, Пизанти... Ашкеназките евреи в България от Х²Х и ХХ век са емигранти от Русия, Буковина, Черновиц,...

Leave a comment:

• jordani_vt
    replied
    Като стана дума за Арбанаси, не разбрах как се намеси и въпросът за евреите в последните години на Второто царство. Не е ли прието да се смята, че селото е основано около век след падането на Търново?

Преди съм чел, че заселниците са власи, напуснали родното си място поради тормоз от албанците. Сега попаднах на интересна книга, в която се смята, че са православни албанци (приели гръцкия език и култура), пленени при превземането на държавата им.

На стр. 53 четем:

ТАБЛИЦА 3. Население на Арбанаси XVI–XVIII в. според османските данъчни регистри
    Година на регистрация
    Пълночленни домакинства
    Неженени мъже

1540–44 г. / 63 / 77
    1555–60 г. / 166+55 в отделна махала (общо 221) / 59+10 в отделна махала (общо 69)
    1579–80 г. / 271 / 277
    1642–43 г. / 557 / -

Населението на Арбанаси от средата на XVI до края на XVII в. е било доста многобройно за едно село
    в тогавашните провинции на Османската империя. По брой на жителите християни то превъзхожда в
    този период старата българска столица и седалище на митрополията Велико Търново. Прави
    впечатление, че в XVI в. особено многобройна е категорията на неженените мъже. Това може да
    означава две неща. Първо, временно заселване на занаятчии и търговци от други краища на
    империята. Второ, липса на земя за оземляване както на синовете на местните жители така и на
    новозаселилите се. През XVI в. категорията на неженените заема значителен дял от данъкоплатците в
    повечето османски регистри. Тя отразява бързото нарастване на населението в редица селища и по-
    бавното увеличаване на обработваемата земя. Неженените мъже са били най-често източник на
    миграции (сезонни и трайни) ...

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    Но това са неща, които са добре известни.
    Дори бих казал "напълно нормални" при война не само тогава, но за жалост и в нашето съвремие.

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Между другото, по беглите ми спомени, единственото споменаване на сектата на "жидовстващите" (т.е. "евреещите се") съм го срещал само за 14 век в Търново. Преди години слушах и една лекция за романьолите (коренно-балканските евреи), която беше пълна с венцехваления по техен адрес, но, по всичко изглежда, те са били почти напълно асимилирани от ашкеназите и сефарадите поради значително по-големия брой на последните. Не знам дали нещо от това се дължи на османското нашествие, за мен доказателствата за подобно твърдение (османски геноцид над българските евреи през 14-15 век) клонят към пълната нула, изобщо изтребването на цели етнически общности не е било османски приоритет никъде и никога - освен може би при младотурците. Властта над тях - да, водещата роля на исляма - да, но не и пълното им физическо унищожение. Все пак може да се допуснат известни изключения за отделни области, градове, племена, катуни итн. - има такива действия (макар и да не се сещам точно за България) - примерно някой турски бей да нареди избиването на цяло татарско племе в Анадола или да се устрои тотална "резня" над населението на град, оказал ожесточена съпротива. Но това са неща, които са добре известни.

Leave a comment:

• Stan
    replied
    И за да приключим със съдбета на търновските евреи, е нужно да напомним и за традиционно добрите отношения между мюсюлмани и евреи.

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Изчезнал Безследно написа
    Съгласен съм, че върху един камък теории не могат да се градят.
    Но да се върнем към темата - по всичко личи, че османското нашествие не е довело до демографски колапс сред коренното еврейско население по българските земи.
    Предвид приемането на сефарадите по-късно, тази тема, която отпочнахте, дори изглежда леко забавна . Нали по този повод Баязид II беше казал за испанския монарх: "Колко е глупав този владетел, който лишава царството си от толкова много способни хора и обогатява моето!" (освен ако изказването не е мит).

Leave a comment:

• Изчезнал Безследно
    replied
    Съгласен съм, че върху един камък теории не могат да се градят.
    Но да се върнем към темата - по всичко личи, че османското нашествие не е довело до демографски колапс сред коренното еврейско население по българските земи.

Leave a comment:

• Stan
    replied
    Чудех се къде съм виждал звездата на Давид по църквите, та чак сега стоплих - Св. Николай в Пловдив. Камъните по външните ъгли са с релефна украса, на един камък има кръст в кръг, в двете горни междурамия на който има по едно малко кръстче, а в долните междурамия - по една звезда на Давид. Камъните са дялани за строежа на сградата - някъде през 30-те г. на Х²Х в. и със сигурност не са сполии.

Leave a comment:

Working...