липса на войни, епидемии и сериозни природни бедствия които да унищожат реколкота, дадена популация на всеки 25-30 години се удвоява.
Работата е там, че щом средата бъде запълнена, бързо ще се препълни и системата ще се люшне в другата крайност, т.е. "войни, глад, епидемии" и бързичко ще се намали числеността.
Затова и писах за способност бързо да се "възстановява", но и също толкова бързо да "губи".
Впрочем, аз в една друга тема правих модел на популационна динамика (сега мога да направя дори по-добър ако имам време) и той определено не дава подобно бързо увеличаване. Главният проблем е много високата смъртност ориентировъчно до 20 годишна възраст. Общо взето, ако човек преживее тази граница, вероятността да доживее до 40-50, че дори и до 60 години е добра. Но надолу шансовете са малки.
Грубо казано, нормалното ниво на естествен прираст на доиндустриално общество в добри условия трябва да е някъде между 2 и 4% годишно. Сам можеш да сметнеш след колко време ще се удвоят -37 години при 2%, 25 години при 3%, 19 години при 4%. Въпросът е, че трудно ще се намери средновековна икономика или среда, която да може да поддържа подобно нарастване. А това означава, че нещата ще се сринат вероятно много по-рано.
), че точно в доиндустриалните общества, при добри условия - липса на войни, епидемии и сериозни природни бедствия които да унищожат реколкота, дадена популация на всеки 25-30 години се удвоява. За щастие, доиндустриалните общества рядко имат такава благоприятна среда, тъй като до сега щяхме да сме сигурно няколко стотин милиарда (хора имам предвид, а не българи).Но подобен род изчисления са твърде относителни и спекулативни, особено като се започни с "какво би станало ако...."
На тоя пазар ясири ли са продабавали аджеба или есири?
Leave a comment: