Parabellum написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нови Придобивки
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
Гост
-
Сега се сетих, че може би Парабела говори за изчезналите Баранов от музея в с. Горна Студена - щаба на царя - освободител Александър II, където съм чувал, че имало три броя, подменени после с Крнки. Аз ходих в музея в Горна Студена, но се оказа, че там няма почти нищо, освен няколко обозни коли, казашки пики и инструменти. А иначе сградата външно е много добра, възстановени са оградата и морските оръдия от двете страни на входа.Оръжието и униформите били занесени и прибрани в музея в Свищов след поредицата обири, та бяха останали само табелките на експонатите. Имало е казашки бердани, но табелки с надпис Баранов не видях, не знам в Свищов какво е прибрано (ако въобще е останало нещо). Жалко, един уникален музей е разсипан, само защото е на място, където не може да му бъде осигурена нито охрана, нито посещаемост.
Comment
-
Абе за камата
Моето скромно мнение за камата. Това е български окопен или щурмови нож. Произвеждана е от Софийския арсенал през време на Първата световна война за нашите щурмови групи. Това са специално подбрани и обучени войници, които при атака предшестват пехотните редици и унищожават избрани противникови цели. Много често са използвани и като разведгрупи за залавяне на езици. В началото на войната нито една от армиите няма специален нож за разузнавачите ищурмовите групи. Просто военните доктрини до този момент не предполагали окопна война. Позиционната война налага изработката на такива ножове. Французите например разработват цяла серия окопни или щурмови ножове в своите фронтови оръжейни работилници. Там се скъсяват щик-ножове, правят се и съвсем примитивни от железните пръчки за подпиране на бодливата тел. В Германия оръжейните фирми изработват цяла гама окопни ножове. У нас също се изработва окопен нож по единен образец.
Не може да се каже, че се срещат много рядко. През мен са минали поне 7-8. Дори в момента имам 2 от тях.
Comment
-
Гост
Gaden Puch написаМоето скромно мнение за камата. Това е български окопен или щурмови нож. Произвеждана е от Софийския арсенал през време на Първата световна война за нашите щурмови групи. Това са специално подбрани и обучени войници, които при атака предшестват пехотните редици и унищожават избрани противникови цели. Много често са използвани и като разведгрупи за залавяне на езици. В началото на войната нито една от армиите няма специален нож за разузнавачите ищурмовите групи. Просто военните доктрини до този момент не предполагали окопна война. Позиционната война налага изработката на такива ножове. Французите например разработват цяла серия окопни или щурмови ножове в своите фронтови оръжейни работилници. Там се скъсяват щик-ножове, правят се и съвсем примитивни от железните пръчки за подпиране на бодливата тел. В Германия оръжейните фирми изработват цяла гама окопни ножове. У нас също се изработва окопен нож по единен образец.
Не може да се каже, че се срещат много рядко. През мен са минали поне 7-8. Дори в момента имам 2 от тях.
Тези ножове имат ли някакви маркировки, указващи производителя?
Comment
-
Mauser написаСега се сетих, че може би Парабела говори за изчезналите Баранов от музея в с. Горна Студена - щаба на царя - освободител Александър II, където съм чувал, че имало три броя, подменени после с Крнки. Аз ходих в музея в Горна Студена, но се оказа, че там няма почти нищо, освен няколко обозни коли, казашки пики и инструменти. А иначе сградата външно е много добра, възстановени са оградата и морските оръдия от двете страни на входа.Оръжието и униформите били занесени и прибрани в музея в Свищов след поредицата обири, та бяха останали само табелките на експонатите. Имало е казашки бердани, но табелки с надпис Баранов не видях, не знам в Свищов какво е прибрано (ако въобще е останало нещо). Жалко, един уникален музей е разсипан, само защото е на място, където не може да му бъде осигурена нито охрана, нито посещаемост.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
А честито. Сладко овчарско пищофченце.Сега и овчици ти трябват за да ги пазиш.
Аз и такова нямам!
Големи Благодарности на Ник! Той ми прати една много хубава книга, която се допълва взаимно с каталога на Лугс и Жук-Ручное Огнестрелное Оружие на Маркевич.В нея са разгледани всички образци ловно и армейско такова до 1890 година.на първо четене видях образци за които даже не съм и предполагал че съществуват.
Благодаря ти Ник! :rock: :nworthy:То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
red777 написаБуквално преди няколко часа си взех тази леко скъсена шашка,
която макар и скъсена ме кефи много, но ще се нуждае от нова
кания.
А какво не и харесваш на канията?
Comment
-
Гост
Личното ми мнение е, че оригинала/почти/ винаги е за предпочитане, отколкото копието. В последното се губи историята......
Comment
-
Гост
Ами, напъни се малко и я позакрепи.....Като ти гледам нещата - не би трябвало да си лаик в реставрацията и поддръжката....
Comment
Comment