valo написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нови Придобивки
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
За камата за която пише Гаден Пух
:nworthy: Някъде бях писал за тази кама, която преди години баща ми ми беше подарил. Него пък преди това един лош човек искал да го коли и нашия си я взел за спомен. Откраднаха ми я от жабката на колата, където я бях забравил два дни преди това. А иначе я носех отзад в панталона, зад колана. Много удобно се вадеше. Извадих я само един път и то за пиниз, а не по необходимост. И още тогава явно нещо в нея ме е ръчкало и съм я ползвал именно за нещо, за което е създадена.
:sm100: Понеже се виждаше че е военно производство, много се чудех за какво ли е направена. После един приятел изказа предположение, че е турска офицерска кама. Обаче знака при гарда е на Софийския арсенал. Ама това стана ясно по-късно, когато почнахме да ги търсим и ценим , а и да разбираме маркировките и разни други дребни нещица по нашите играчки.
:shrug: Преди време намерих една кама , която се оказа преправка на оригиналната, като острието е скъсено с 5-7 см и му е направена една канийка от медна ламарина. За по-голяма фукара даже му е изчеканен един череп. А дръжката е направена от костени пластинки. Тук на снимката е от ляво. От дясно доколкото знам е офицерски параден щик или нещо подобно.
:nworthy: :nworthy: Радвам се, че при нас вече пуска материали колегата от Н Др Тр. - Гаден Пух. Той е голям специалист по хладните оръжия и ще ни бъде много полезен в в информацията за датировката, производството и употребата на всякакви саби, шашки, ножчета и щикове, и изясняването на сложни колекционерски проблеми.Last edited by танкиста от Харков; 27-06-2005, 11:18.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
:nworthy: :nworthy: :nworthy: Специални благодарности на Red777 :nworthy: :nworthy: :nworthy:
В петък ме снабди с нож за шаспото ми, барабар с канията и лопуса и вчера, като редихме изложбата в Лясковец, дето ще я откриваме днес в 17.30, го изтипосах с шаспото. Перето успя да види изложбата в суров вид, надявам се да му е харесала, ще правим снимки и ще ги пусна.
Comment
-
Гост
Comment
-
pereto написаснимах си колекцията от щикове и байонети и реших да се похваля
а освен това ми попадна и странна манерка с надпис АБОСИДР 1915(френска?) а и другите ми манерки от ПСВ, та тъи де, да се похваля!Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Mauser написаАми, че е сръбско, сръбско е, после някой му е залепил медальон с мъртвешка глава, да мине за есесовско. Ама така като гледам, това е щик-кама за скъсената сръбска М24, каналът за закрепване е странично разположен (на снимките не се вижда). Къде ми е бозата?
pereto написаснимах си колекцията от щикове и байонети и реших да се похваля
а освен това ми попадна и странна манерка с надпис АБОСИДР 1915(френска?) а и другите ми манерки от ПСВ, та тъи де, да се похваля!То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
като се хавалите и аз също да се похваля
имамси няколко работи новички
тигър2 порше
Ка-50
миг-21
миг-25
су-25
един конкорд
иииииии най красивият локомотив
БР182
:::::)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))
)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))))))))))))))))))
)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))))))))))))))))))
)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))
)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))
с това моделите ми стават точно
82:Р~~~
Comment
-
Пере, честити бутилки! За тази желязната съм убеден, че е немска от ПСВ. Точно, ама точно такива са, маркирани точно по такъв начин, на "плочка", с произвозител и година. Името да не те притеснява, (е звучи френски - може да е съкращение, може да е немец от френски произход фабрикантът... всичко може. Но за мен манерката е немска без съмнение. Ето долу снимка на френска /смешен мех с 2 чучура/ и немска.
Но следващата придобивка е мистерия. Снимал съм я редом с немската манерка от ПСВ. Определено прилича на нея - ама не е. Първо, няма маркировки. Второ, ръбът й не е загладен, като на немската, ами стърчи. Трето, в сравнение с немската, гърлото е от по-дебела ламарина и по-дълго, за сметка на широкия скосен пръстен най-отгоре, който е по-тесен от този на немската... Някакви идеи каква може да е? Румънска?На нож!
Comment
-
Гост
Като гледам манерките се сещам, че на оръжейната борса в музея продаваха калъфи за тях. Цената им беше 2 лева. Само че бяха от новия модел - с връзки, вместо с копчета.
valo написаАма, защо не казахте по-рано, че ще си задаваме гатанки?
Ето и от мен една: А познайте що е то?
П.П. Въпроса е лесен. Така, че боза няма да има. Само потупване по рамото....
Comment
-
Аз явно няма да пия боза, понеже не знам какво е това дето го имаш. Първата ми реакция беше щик за Гра, но има нещо в кръстачката, което силно ме смущава. То че е базирано на френския модел, ясно, ама къде е правено, не знам. Гърция? Китай? Нямам идея, надявам се обаче ще ни кажеш.
Аз днес отидох до пазарчето пред Невски по препоръка на Опълченеца, който между другото тук му е мястото да похваля и препоръчам като много коректен купувач. Той ми беше казал, че там има невиждани неща, като манлихерови ножове с тенекийки SS и свастики по дръжките и каниите, каквито дори есесовците нивга не са виждали. И наистина, имаше, при това бяха направени адски зле и не знам защо точно манлихеровите ножове бяха избрани за целта (може би заради дървената дръжка и изобилието). Имаше обаче и други интересни неща, например една сергия с ятаганчета и овчарски ножове. Ятаганчетата до едно бяха пипнати, кои ужасно зле, кои по-прилично, но въпреки това цените им са високи, както и очаквах. Имаше обаче един единствен интересен овчартски нож, обаче цената му почваше от 180 лева, което ме стъписа леко. Толкова ли струват вече? Накрая си взех една камичка, защото беше евтина и защото отдавна исках такава. Сега ще си я чистя, чирените са от рог и украсата по тях е от нещо като кит, оцветен отгоре.
И последно, почти всички антиквариати покрай които минах, бяха затворени, а някои които си спомнях отпреди вече ги няма. Някой може ли да ми каже къде има антикварни в София, в които да си струва да се отиде?
red777 написаБуквално преди няколко часа си взех тази леко скъсена шашка,
която макар и скъсена ме кефи много, но ще се нуждае от нова
кания.
Comment
Comment