Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови Придобивки

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

kapitan написа
    А М90 Манлихера от кои се е използвала?
    Този модел пушка в България не е много известен, защото от нея са внесени у нас за стражарите само 3000 броя. От самият Манлихер М90 в Австро-Унгария са произвеждани карабини, пехотна пушка не е произвеждана.
    Самата карабина е смесица между М88 и М95, фактически тя е преходното звено между двата модела.
    какво е характерно за нея:
    Затворът, цевната кутия и магазина са като на М95, а цевта и мерника като на М88
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

танкиста от Харков написа
      Предположението на Парабелум е интересно. Но ме смущава факта, че тогава тази кама ще се намира в по-големи количества. А виждате, че за сега има само 3-4 известни екземпляра. Действително, аз от години следя продажбите и в София, Търново, Пловдив, и по Ал. Невски обикалям. Такава кама обаче, не съм видял да се излага. А до сега трябваше да се появят поне няколко. Ние сме имали доста голям артилерийски парк. Така, че ако действително камата е произвеждана от Арсенала и е давана на тоя род войски, то щеше да я има! На много места. :
      Аз само гадая.
      Може би тя да е била произвеждана през периода 1890-1910 когато нашата артилерия е била малобройна.
      След започването на войните на никого не му е трябвало такова чудо.
      Просто гадая
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

За камата

:nworthy: Съгласен съм с Парабелум, но все таки някъде щеше да има сламка и нещо повече. А то нищо, нищичко. Чак да се спукаш от яд. Но търсенията продължават. :wall:
        :twisted: А за забиване не ми е дошло на ум да съсипвам хубавата кама! :stupid:
        Last edited by танкиста от Харков; 20-01-2005, 09:57.
        От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

някой има ли идея какво може да е това?

ето странно нещо което ми изпадна наскоро слу4аино де е нещо ценно?като инструмент за разглобяване на некой модел пушкало например?
          Attached Files
          ТБТ

Comment

Нямам си и представа какво може да е това. Дано някой друг да знае.
            Айде и аз да пусна нещо, въпреки че не е нова придобивка. Имам нож и къса сабя, чийто произход е някъде в Северозапдна Африка, със сигурност са туарегски. Вече дали са правени за туристическия пазар или за употреба е друг въпрос. Ножът е с острие от мед, докато на късата сабя е направено от стомана, но изглежда като да е изразяно от стоманен лист, понеже е плоско. Има обаче острие. Бих казал че са по-скоро правени за продажба на туристи поради многото украса и ниската функционалност. Същевременно трябва да се има предвид, че тези ножове произлизат от част на света, в която се намират най-бедните държави на земното кълбо: Мали е вече години наред на последно място по БВП, а съседните държави са все в топ 10. Така че трябва да се има предвид, че тяхната металургия определено не е от най-развитите и че за тях сигурно и нож с острие изрязано от стоманен лист е нещо доста приемливо. А за този с меденото острие мога само да отбележа, че ако човек не внимава може да с епореже много неприятно: да, медта е мек метал, но същевременно може да реже доста добре, стига да не опиташ да пробиваш нещо дебело с нея.
            Мен ме привлякоха с това че са доста екзотични, с това че все пак са ислямски оръжия (каквито аз основно събирам), и с интересната украса по кожените дръжки и ножници.
            Attached Files

Comment

Айде най-после и аз да се похваля с нещо. Това е немски параден байонет, полицейски модел, дългия вариант. Има само една единствена маркировка: SOLINGEN, никакви други знаци нито по острието, нито по канията. Самата кания е загубила голяма част от оригиналната черна боя, но няма вдлъбнатини. Аз лично не мисля да я пребоядисвам. Бутона работи , освен това както се вижда от снимките има и запазена част от уплътнението от някакъв червен плат в каналчето на дръжката. Има и част, по-скоро отломка, от лопуса. Специалистите да кажат какво мислят.
              Attached Files

Comment

Аууууууууу бравос! Аз чак сега го видях, защото това е от проклетата система на форума, която ми дава на 10-тата минута , че всички теми са прочетени. Пропуснал съм го.
                Ха честито!

Comment

Честито и от мен, страшна ножка!!!! Много се кефя на този вид!!!!!!!! ...а защо е червеното в улея?
                  На нож!

Comment

Мерси, мерси. Червеното в улея е остатъци от червения плат, който по принцип го е имало там. Защо са слагали такъв не знам, за да пасва по-добре като са го закачали на пушките ли? Едва ли според мен поне, понеже тези ножове са парадни и не се е предполагало да се закачат въпреки бутона, улея и вдлъбнатината на задната част на кръстачката. Практически сигурно е възможно, ама на кой полицай би му се наложило някога въобще ? Може да са слагали червения плат просто от естетични съображения, виждал съм тези ножове и с портупей увит около дръжката.

Comment

Всички щикове за К98к не са имали "обеца" в която да се нанизва цевта на пушката. Точно това е характерно за тях и точно затова те не могат да бъдат сгрешени

Comment

Тези са на един приятел коЙто ме помоли да ги кача.
                        Attached Files
                        Last edited by Imperial; 30-01-2005, 17:10.
                        Pro Deo fide et Paria

Comment

Ето ви още:
                          Това е неговата гордост.Купил ги от някакъв изпаднал човек с още един ятаган от Априлското въстание.
                          Attached Files
                          Pro Deo fide et Paria

Comment

TVV-ми разби фантазията и аз махам поста си

:nut: :argh:
                            Last edited by Parabellum; 31-01-2005, 06:54.

Comment

Dadga, това първото е непалско кукри, 110% сигурен съм. Няма нищо прабългарско, е кукри правено за туристи, виждал съм много такива и аз самият имам едно подобно. Не е нещо особено ценно, но пък е доста интересно и екзотично, особено като за нашата страна. Сабята мисля че е от края на 19-и век, има такива на които ефеса е изцяло от метал и май бяха или за артилеристи, или за флота. Някакви знаци има ли по нея, за да можем да се помъчим да определим от коя държава е?
                              Второто не е народно творчество, според мен то е най-ценната част от колекцията и лично на мен ми прилича на трудовашко мачете от третия райх (известни са като RAD hewers, от Reichsarbeitsdienst). Ето една снимка на подобен (от Джонсън Милитария):

И ако можеш пусни и снимка на ятагана, че да му се полюбуваме.
                              Last edited by TVV; 31-01-2005, 05:32.

Comment

Това което си пуснал е почти подобно на втората снимка.Даже не е ли същото.Ще го питам от къде го е взел.
                                Pro Deo fide et Paria

Comment

Working...
                                X