Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Циганията... или когато фактите говорят, правозащитниците да мълчат

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Бих се подписал под всяка дума от мнението ти, Мелиса - въпреки че съм в България и не съм емигрирал чувствам нещата именно по този начин (което впрочем си личеше и в онзи стар спор за "предателството" и емиграцията, който водихме преди време тук).

После, защо си мислиш, че онези, които са останали, са имали куража да го сторят ? Не ти лие хрумвало, че е по-скоро липса на смелост да заминат? Оставаш не защото искаш или от патриотизъм, а защото те е страх да започнеш нещо ново или си прекалено свикнал с рутината на живота си.
    В това има много истина. Смелостта не зависи от това дали си останал или емигрирал, а от това защо и как си го направил. Пък и откога смелостта стана толкова абсолютна ценност . За мен емигрирането е по-труден избор, отколкото оставането, затова и съм тук. Някак си не мога да си представя да се разделя с езика, който обичам ( българският). От друга страна, като се замисля основно го използвам в интернет, т.е., не би имало голямо значение къде се намирам.

А предателството към самия себе си, ако останеш на място, в което не си щастлив? Не е ли индивидът по-важен от обществото? Не е ли моето право да съм щастлива по-важно от това да остана за да докажа нещо на другите, нещо, кеото за мен е вън от съмнение? Защо да жертвам себе си на олтара на чуждия съд?
    Много точно и вярно :tup:

Comment

Stagon написа
      Дразня се когато някой е направил собствения си избор , остава или заминава, и после плаче
      За това съм съгласна - каквото и да правиш, каквото и решение да вземеш, го правиш с ясното съзнание, че само ти ще носиш тежестта му след това.

Категорично мисля че грешиш, но не виждам смисъл да се дърля с теб

Преди няколко седмици написах нещо, което ще пусна с много малки промени и тук. В общи линнии казва всичко онова, кеото мисля.

Мисля си за народопсихологията ни и за това какво е българинът днес. Спора за "слугуването" на останалия свят съм го водила. Мнoгoкратно. И съм била хулена, и обиждана, и неразбирана и какво ли още не. После съм се отказвала. Много е лесно да се откажеш, повярвай ми. Още по-лесно е да махнеш с ръка и да си кажеш : "защо да споря, аз не мисля така, това не е моето мнение и не ме засяга." Точка. Но в един момент се оказва, че не е точка. А е мнoгoточие. Цяла една върволица от точки. От хора и зависимости. Замислял ли си се някога, че възможностите ти и свободата ти на действие могат да зависят от страната, в която си роден ? Oт времето, в което си роден. Ако си бил роден в България в 60те, има много малко неща, които си можел да правиш - да ходиш на работа, да манифестираш, да си на море 2 седмици през лятото и да служиш на партията.
      Не е много, нали ? И да мечтаеш да видиш света навън, да прескочиш поне веднъж границите на собствения ти затвор.
      Има една китайска поговорка, за 3 вида птици. Тези българи ми напомнят първия вид - никога наранявани, красиви и кресливи. И горди и спокойни и сигурни. Те нямат проблем със света около тях, защото малко са го познавали. И ако днес са в контакт с него, по-скоро изпитват недоверие и незаинтересуваност. Но нищо повече.
      Вторият вид птици са българите, родени през 70те и 80те. Тези, които познаваха и двете системи, тези, които станаха чавдарчета, после пионерчета, а ден след като ги приемат в консомола се оказва, че Тодор Живков подава оставка. Но за тях вече бе късно, защото те знаеха, защото те бяха белязани. Тези птици са наранени. И крещящи. Тези птици днес търсят своя път между разочарованията. Те са за България това, което бе поколението на 60те за Америка. Бунтовниците, революционерите, борците. Свалили едно правителство само със силата на собственото "аз". И не за друго, а за да бъде заменено с друго, много по-корумпирано след това. Боли ме за това поколение, защото за мен това е едно "загубено" поколение. Не в смисъл на глупаво, а на пропилияно. Макар и у нас да не се лееше кръв, имаше война. И това поколение бе нейната жертва. Хората, мъжете и жените, които са част от това време имаха невероятният шанс да изживеят нещо необикновенно. И невероятният малшанс да видят, че целят път, цялата борба е била безсмислена, напразна. Това поколение видя края на собствените си мечти. То надживя и последната революция. Това поколение се дели на онези, които избягаха без да знаят защо и на онези, които останаха, също без да знаят причините. Ако някога може да се говори за омраза в душите на хората, то ще е именно при тях. Криворазбраната патриотичност е не по-малко зло от народопредателството. В известен смисъл криворазбраня патриотизъм е предателство към родината. Защото никoй не мисли за бъдещето, прекалено вторачени в изгубеното минало. В пропилияните шансове, излъганите надежди. За половината им живот, в които са мислели, че са се изкачвали, а същност са слизали. И после как да живеят с това ? Научават се да мразят - да мразят правителството, да мразят другите българи, да мразят света. Комплексите, които никога не са можели да бъдат преодолени се възраждат с нова сила. Не знам дали разбираш за какво ти говоря, всъщност дори и аз вече не се разбирам, но ми е тъжно, защото не се научихме да не повтаряме старите грешки. Не се научихме не само да четем историята, но и да я разбираме. С какво ще си помогнем, ако влезем в една Обединена Европа комплексиращи и мразещи всички в нея ? Наскоро чух нещо, което ме потресе - Европа може да забави приемането ни, но рано или късно ще влезем и тогава ще й го върнем. Ще и го върнем за какво ?!?! Чуват ли се хората, които казват подобни неща ? Дават ли си сметка колко вредят с подобно мислене? Защото аз не съм само себе си, аз съм продукт на цялата си нация. Аз съм съдена и приемана не само според това, което е само мое, но и според това, което е част от моето, от нашето общо наследство - това, което ме прави, ни прави българи.
      Защо не можем да разберем, че всеки един от нас е важен, мисленето на всеки един от нас рефлектира, пряко или не върху образа на цялата ни държава ? Ако някога се роди фашизъм у нас, ще се роди точно сред нас, в нашето поколение. А ако не внимаваме, можем да го предадем на следващото. Защото искам или не, харесва ми или не, аз съм част от него. И аз съм белязана. Мога да обиколя целия свят, да говоря с хора от всякакви националности, но само с българи, не, само с мои връстници мога да споделя и да буда разбрана напълно. Защото всички нас ни яде една и съща болест - мъката, загнейдена в душите ни.
      За нас вече е късно. Но това, което правим рефлектира върхи последният вид птици - следващото поколение, поколението на онези, които няма да разбират, защото няма да знаят, нямата да са го изживели. Поколението на нашите деца. Излекуваните птици. Тези, които трябва да имат шанса да живеят в мир не само със себе си, но и с околните. Тези, за които Европа ще има наистина смисъл, които няма да бъдат спирани от граници и които вместо да мразят, ще разбират и уважават околните. Нашите деца ще бъдат съдени един ден според това, което правим, мислим и казваме ние сега ! Защото няма точка, а само мнoгoточие...

Така че не ми говори за слугуване ! То не съществува другаде, освен в главите ни. Но нека да е поне само в нашите, а не да го пpедадем в наследство на онези, които трябва да създадат свое собствено.
      "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
      Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

офия. Трима цигани нападнаха и пребиха двама ученика пред училище в столичния квартал “Овча купел”, съобщи очевидец за Агенция “Фокус”. Насилниците са повалили на земята едно от децата и са го ритали. Целта е била да откраднат мобилните им апарати. Децата са в стрес. Едно от тях е избягало, а другото се намира в кабинет в сградата на училището.
        “Фокус” ще продължи да ви информира за развитието на случая.
        НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Interesno, koga sym goworil za sluguwane...
          Ako oshte prochetesh neshtata mi shte widish che shte se syglasish s oshte poweche ot tqh. Az sym bil i ot dwete strani, no nikoga ne sym plakal... Towa beshe ideqta, ama ti uporito prodyljawash da sporish . Edwa li ne me izkara nakyw komunqga deto zlobee sreshtu oneprawdanite izgoneni swoi syotechestwenici
          za posleden pyt tezi neshta gi chetoh pri Remark Aide cheti gi neshtata predi da pishesh Ne se obijdai, no weche za wtori pyt zabelqzwam che chetesh po diagonal. a za huli i obidi... abe mai pak na greshniq chowek popadna, ama aide che sywsem shte se razsyrdish

Comment

С риск да разбуня духовете - твърди се, че трябва да способстваме интеграцията на малцинствата в нашето общество. Това е прекрасно, но какво се има предвид под това? Може би трябва да даваме привилегии или да отделяме от брутния продукт за тази интеграция? Е да, ама не. Тази няма да я бъде!!! Първо, ако малцинствата получат предимство ще бъдат ощетени правата на ... "мнозинството". И като става дума за примери - при конкурс за определена работа защо трябва да бъде предпочетен един циганин в качеството му на циганин, а тези които са показали по-добри качества на конкурса да са ощетени?
            Второ, мисля, че в темата "интеграция на малцинствата" вече са наляти изключително много пари, които просто са откраднати от циганския елит. Не съм съгласен и мои пари да потъват в тази черна дупка.
            Трето, да не би през 19 век султана да ни е строил училищата и църквите?! Не, българската общност сама се е организирала. Или някой си мисли, че циганите насила биха могли да се вкарат в училищата?! Т.е. ако в тяхната общност го няма желанието, защо трябва трябва да се хаби енергията на обществото да им налага модел за интеграция?! Нека сами да си открият начина на интеграция. Изключвам досегашния, които си е чисто крадене. В момента с темата за малцинствата се спекулира и се експлоатира с цел обогатяване на определени хора от това малцинство.
            И бих искал да добавя - и защо трябва нашето общество да полага допълнителни усилия в тази насока, при условие, че има достатъчно примери на съзнателно дистанциране на малцинствата и дори дискриминация от тяхна страна? Ще спомена фирми като Хайат и Шише джам.
            Мисля, че нашето общество дава всички шансове или най-малкото не пречи за интегрирането на циганите. Като доказателства могат да служат конкретни личности, които са преуспели. Ако на някой не му харесват ценностите на нашето общество, трябва ли да ги променяме заради него?!?!?

Comment

Stagon написа
              Interesno, koga sym goworil za sluguwane...
              Ako oshte prochetesh neshtata mi shte widish che shte se syglasish s oshte poweche ot tqh. Az sym bil i ot dwete strani, no nikoga ne sym plakal... Towa beshe ideqta, ama ti uporito prodyljawash da sporish . Edwa li ne me izkara nakyw komunqga deto zlobee sreshtu oneprawdanite izgoneni swoi syotechestwenici
              za posleden pyt tezi neshta gi chetoh pri Remark Aide cheti gi neshtata predi da pishesh Ne se obijdai, no weche za wtori pyt zabelqzwam che chetesh po diagonal. a za huli i obidi... abe mai pak na greshniq chowek popadna, ama aide che sywsem shte se razsyrdish
              Не съм те прочела по диагонал този път /а и първият, но това е друга тема /, просто това ме вбесява и то много и ти бе °под ръка°, ако мога така да се изразя Не обичам клишетата за емигрантите, за слугуването, за чужбина и т.н. Не харесвам мисленето на някои хора и то в свят, в който границите се стопяват или дори не съществуват. Не разбирам това желание за заземяване и непременно свързване със земята, на която си се родил - крепостните селяни вече са леко демоде. Човекът на 21 век е гражданин на света, за който границите са стар спомен от учебниците по история. Харесвам тази свобода и ще я защитавам зъби и нокти, а повярвай ми, имам ги и двете , срещу това патриархално мислене, все още съществуващо у нас. Не визирам теб ни най-малко, но едва ли ще отречеш, че такива хора все пак има. Нашите дядовци са напуснали селото за да се заселят в най-близкия град, нашите родители града, за да отидат в столицата, а ние страната за други страни. Това е вечно движение и е свойствено за някои от нас. Познавам хора, които идвайки от богати и развити страни, са ги напуснали и заживели другаде. Не знам обаче да са били обвинени в греховете, които ни се приписват. Това е остатък от номадскиа начин на живот на дедите ни, повика на дивото, на движението. За един дълбоко земен човек, това предполагам е неразбираемо. Не това оспорвам и не срещу това се бунтувам. А срещу изкривяването на желанието ни да заминем. Аз не съм бягала от никъде, аз тръгнах да търся някъде...Има разлика.
              Търся, не бягам.
              "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
              Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Не обичам клишетата за емигрантите, за слугуването, за чужбина и т.н. ...Човекът на 21 век е гражданин на света, за който границите са стар спомен от учебниците по история.
                Заменяш едно клише с друго.

Не разбирам това желание за заземяване и непременно свързване със земята, на която си се родил - крепостните селяни вече са леко демоде.
                Естествено е да не разбираш. Човешката екзистенция е необхватна, и дори непонятна.

Нашите дядовци са напуснали селото за да се заселят в най-близкия град, нашите родители града, за да отидат в столицата, а ние страната за други страни.
                Дори и кацнал на Марс, човекът си остава човек. Функционирането на обществото, независимо дали е на село или в града, в Африка или Европа, е ако не идентично, то сходно в много голяма степен. Изживяването на човешката същност (вкл. мислене, емоции, творчество, комуникация, просъществуване, изследване, развитие и т.н.) не зависи от местоположението, понеже то определя единствено конкретните форми, с които борави разумът, докато самият процес на създаване остава един и същ на фундаментално ниво.

Аз не съм бягала от никъде, аз тръгнах да търся някъде...Има разлика.
                Бягството също е присъщо на човека. И в определен смисъл дори не съществува разлика. Разликата се свежда до спецификата на пътя, но ако прекрачим отвъд дребните детайли, не е ясно как един жизнен път може да се тълкува като по-стойностен от друг.

Comment

Емиграцията разбира се е проблем. Но защо хората емигрират от България? А защо не емигрират от Франция или Америка ..... за Зимбабве например? Предполагам има причина. Но темата беше друга.

В цитираната статия се говори за появата на един български Хитлер. Дори да се появи диктатор (което много ме съмнява - племето ни през последните 600 години е покорно) той ще е от ранга на Милошевич или Шешел. И ако това стане повярвайте ми няма да ни се размине както ни се размина с покръстването. Този път ще ни разпилеят както разпиляха сърбите в Косово защото историята е показала че ние не умеем да създаваме приятели. Умеем да бъдем васали. Но вече на тази територия няма да сме актуални......... Ето ви още от медиите:

Наближават изборите и НДСВ, по почина на Тодор Живков за проводниците и полупроводниците, тази година обеща кифла, а догодина - още порция грижи за младите семейства. БСП веднага ги надцакаха. Жълто-червените обещания обаче са на път да девалвират преди още да са си свършили работата.
                  "Евророма" готви социално-образователна бомба за изборите и тя ще гръмне 25 дни преди вота.
                  Сметките са прости - ако НДСВ обещават по 12 лева месечно на дете за кифла и чаша мляко и еднократно намаляване на банков кредит с около 300-500 лева на новородено дете, то партията на Цветелин Кънчев е далеч по-атрактивна - между 50 и 100 лева месечно за всяко дете, ако то се нареди между добрите и отличните ученици. И така - в продължение на пет години.
                  Това означава, че едно ромско семейство, което средно има около четири-пет деца, месечно може да получава между 200 и 250 лева, ако те имат добър успех, обяснява Кънчев. Така освен образователен, програмата щяла да има и социален ефект.
                  Условието за включването в нея е доходът на член от семейството да не надхвърля 300 лева. "Евророма" обещават още като влязат във властта, първо да променят данъчно-процесуалния кодекс, така че социалната надбавка да не се счита за доход и родителите да могат да продължат да получават социални помощи.
                  Когато един баща знае, че в края на месеца може да вземе 250-300 лева, той не само ще заведе децата си на училище, ................

Значи някой може да издържа ромските деца. Толкова ли сте слепи....
                  Ето ви още малко:

Бил съм служител на Сорос 7 години и се познаваме добре с него. Имаме идея за създаване на ромски екипи, които да се занимават с компютърни технологии. Виждате, че в Индия това е много популярно и успешно. Отначало ще започнем с малко. Планираме проект в Русенско. Знаете ли че Соня Асенова, която трябваше да влезе в парламента като ромска депутатка, но се отказа заради работата си, е много добър компютърен специалист? Тя специализира в Швейцария и показа една много висока класа.

Навярно ще се намерят и роми депутати ..... един ден и ром президент... а един ден когато ние станем малцинство и си намираме трудно работа ще започнем с образователни програми като горната....

Само ми е интересно дали ще изменят името на държавата ..... Нещо като Конфедерация Румелия и България или пък Южна Романия.....

Но на кого му пука а и няма да ни е за първи път.....

..... Но това вече ме шашна ?:

Молбите за българско гражданство на 30 000 наши сънародници, родени и живеещи в чужбина, вероятно няма да бъдат разгледани и ще бъдат върнати. Това обяви лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. Причината е в заповед на зам.-министъра на правосъдието Меглена Тачева от средата на март. Заповедта е въведена със задна дата.
                  В сряда организации на българите от Македония и Бесарабия изпратиха протестно писмо до президента, а зам.-министър Тачева отрече да има промяна в нормативните актове.
                  Според протестиращи организации на българите в чужбина от няколко месеца в пакета документи се изисква оригинален акт за раждане вместо нотариално заверено копие. Това водело до спиране на цялата процедура за вече подалите редовни документи по старата процедура. След като придвижването им се стопирало, изниквал още един проблем - необходимостта от нови медицинско удостоверение и свидетелство за съдимост, тъй като те имат срок на валидност 6 месеца.
                  Кандидати за гражданство се оплаквали на Каракачанов, че за по-бързо придвижване на процедурата плащат чрез посредници от 200 евро до няколко хиляди евро рушвети. Българите от Македония, които искат да учат у нас медицина, стоматология или фармация по държавна поръчка, плащали 3000 евро подкуп.
                  Нещата се усложняват и от изискването за задължителен превод на документи от македонски език и усложнен визов режим и платени визи за бесарабските българи.
                  Главният секретар на Държавната агенция за сънародниците ни в чужбина Стефан Николов обясни, че мярката вероятно е наложена заради големия брой фалшиви копия на актовете за раждане, и призова кандидатите да не ползват посредници. Николов се похвали, че в сравнение с 2000 г., когато са обработени 1000 молби за българско гражданство, през 2004 г. са разгледани 11 500 заявления.
                  БЗНС-Народен съюз ще отправи питане към министъра на правосъдието Антон Станков за проблемите на нашите сънародници, които кандидатстват за гражданство, каза зам.-председателят на земеделците Борислав Китов
                  Last edited by ; 25-03-2005, 02:35.

Comment

Макар че Шешел и с-ие са посткомунистически тип диктатори, диктатурите никога не са водели до нищо. 600 години не сме васали, васали ставаме от 44-та, но читава малцинствена политика още не можем да водим.
                    Ама и инициативите да се прави от малцинството компютърни програмисти (тук един възглас "еха-а-а!!!" е много удачна реакция) е с пъти по-нескопосана от българската политика.
                    Ако имаше основа, това отдавана да е станало, и то без асоциации и фондации, но защо ми се струва, че е един от най-големите абсурди, чувани някога?

Демократичната държава трябва да намери формула за събуждане на чувтсвото за отговорност и достойнство, това е то. Дотогава всякакви наивни правозащитавания, кифли и популистки надцаквания ще замърсяват атмосферата преди всеки избор и това е.
                    Или някой в определен момент ловко ще използва тая проблематика за по-сериозни политически цели.

А, да.
                    Не 300, 3000 лв. да им дадеш, няма да си заведат децата на училище, докато не им ги вземеш обратно, ако не го направят.

Comment

Samuraj, струва ми се, че това:
                      "Евророма" готви социално-образователна бомба за изборите и тя ще гръмне 25 дни преди вота.
                      Сметките са прости - ако НДСВ обещават по 12 лева месечно на дете за кифла и чаша мляко и еднократно намаляване на банков кредит с около 300-500 лева на новородено дете, то партията на Цветелин Кънчев е далеч по-атрактивна - между 50 и 100 лева месечно за всяко дете, ако то се нареди между добрите и отличните ученици. И така - в продължение на пет години.
                      Това означава, че едно ромско семейство, което средно има около четири-пет деца, месечно може да получава между 200 и 250 лева, ако те имат добър успех, обяснява Кънчев. Така освен образователен, програмата щяла да има и социален ефект.
                      Условието за включването в нея е доходът на член от семейството да не надхвърля 300 лева. "Евророма" обещават още като влязат във властта, първо да променят данъчно-процесуалния кодекс, така че социалната надбавка да не се счита за доход и родителите да могат да продължат да получават социални помощи.
                      Когато един баща знае, че в края на месеца може да вземе 250-300 лева, той не само ще заведе децата си на училище, ................
                      е една голямо популистка глупост. Защо? Защото подобно начинание следва да се издържа от държавата изцяло, т.е., на практика от тези хора, които работят и плащат данъци. Същевременно, то ще ползва именно онези, които не правят това. Направо ще се превръне в един доходен "бизнес" за ромите - правят много деца и по един или друг начин ги вкарват в училище и по един или друг начин правят така, че да получават висок успех. Последното въобще не означава, че ще е необходимо въпросинте деца да учат и научават повече.
                      Същевременно, циганските семейства ще имат все повече деца, а както сме обсъждали и другаде - многото деца са признак на бедност и мизерия (там, където единственият капитал са децата, които можеш да направиш). За да се социализират ромите е необходимо точно обратното - раждаемостта сред тях да намалее и средно семействата им да имат по 1-2 деца (хайде, 2-3 да са). Едниствено така биха могли да работят и да осигуряват на себе си и на тях съответният жизнен стандарт и възможности. А мерките, които са предложени в горният цитат ще доведат точно до обратното, т.е., по същество ще задълбочат проблема. Да не говорим, че очевидно организацията на Кънчев е противоконституционна (и е втората такава - след ДПС).
                      По-скоро този проблем може да се разреши чрез обратните мерки - насочени към ограничаване на раждаемостта сред ромите. Обсъждали сме ги и по-рано, но очевидно ако ще се плащат помощи, то те следва да са за първо и второ дете - евентуално за трето. Оттам насетне би следвало напротив, да се ограничават социалните помощи и да се увеличават такстите и данъците. Щом някой иска да има много деца, то той трябва да е достатъчно богат, че да може да ги осигури материално. Иначе по същество той само увеличава проблемите на държавата (която и без друго не е много богата). И, разбира се, в никакъв случай не би следвало да е както сега - да има множество привилегии за малцинствените групи - би трябвало всички граждани да се третират като равни от държавата. Проблемът е, че всякаквите правозащитни организации кой зане защо не схващат, че с това, което правят, по същество подкрепят едно ново неравенство чявно смятат, че извършвайки нова неправда могат да поправят старата).

Comment

Прав си Голъм, ама какво можем да направим освен безмислено да се пеним тук? Аз съм бил учител и като знам как се надуват оценките тия ромчета ще качат успеха повече с нахалство отколкото с постоянство и свръхинтелигентност. ISTORIK да каже на какво мнение е, но според мен това ще е доста лесно. Не мога да разбера как така става че в долните нива страната е пълна с патриоти, а нагоре, това е престъпно решение и не вярвам че е просто ей така... Не, че пари ми липсват, но след 10 години на все още неродените ми деца ще им липсва жизнено пространство. И само да ви кажа, онзи ден бях на в Париж за сефте и отговорно твърдя че и тяхните чернилки си правят каквото си щат и че нашите роми са си направо цвете за мирисане Разбира се американските тъмнокожи засега държат първенството по наглост в личната ми класация и изобщо. С риск да настроя пацифистите като Мелиса и умерените като тебе Голъм... (и двама ви уважавам доста)
                        Добре, аз ще храня бедните гладни циганчета с банички и ще отделям 10 % от заплатата си за социални помощи и ще ги цункам по бузките.... (Г-р-р-р-р), интересно обаче когато нашите деца (които ще са малко) учат с децата на тия гладните (след бум-а в образованието описан в онази статия) циганчета (които ще са много) и когато случаите на бити наши дечица от тези същите зачестят, ето тогава ми се иска сред битите да са и лапетата на тези същите псевдо-популисти които сега се правят на велики (визирай онази журналистка дето даде повод за дискусията по горе преди около седмица беше). И на този етап нищо не може да се направи.
                        Хм, абе гадория пълна.
                        П.С: Далеч съм от мисълта че всички цигани трябва да се избият и тем подобни кръвожадни глупости.
                        Но този толеранс който им правят властимащите ще се стовари и върху собствените им тъпи и ПРОДАЖНИ глави!!! :fire:

Comment

gollum написа
                          Samuraj, ......очевидно организацията на Кънчев е противоконституционна .
                          Вярно е. И ръководство с такъв престиж е възможно само в България(:

Comment

В "168 часа" има статия за английските цигани и очертаващия се скандал във връзка с финансирането на техни организации с пари на данъкоплатците. Трябва ли да откриваме топлата ваода? Може би трябва да се разрази един скандали в България на тази тема, за да се усмирят амбициите на циганските велможи за "разпределение на помощите". След смъртта на Кире Либерало едва ли има друга по-комична политическа креатура от Евророма. В момента, в който започнат да разпределят пари от бюджета на етническа основа, това ще предизвика доста значителни политически сътресения, като предполагам знаете кой ще излезе най-отпред. Всички глупости на Цв. Кънчев имат само една цел - домогване до доходния престой в Парламента. Приказките за пари за отличен успех са демагогия от най-елементарен вид. Пък и разпределянето на пари от бюджета по този начин е юридически неиздържано. Убеден съм, че поне ВМРО ще заведе дело, което като нищо да стигне до Страсбург. Съвсем друга работа са неправителствените организации и прочие сороски фондации. Ама си е тяхна работа как ще си харчат парите, стига да не нарушават действащите в страната закони. Имат свободния избор да избират кой да дои.

Comment

За циганите

:shrug: Ууф, и аз да се включа.
                              :sm100: Едно време дядо ми разправяше - Циганин и на картинка да го видиш - шамар да му удариш! :1087: И го споменавам не за да взривявам "етническия мир" или да проповядвам и рекламирам расизъм и верска нетърпимост. Просто цитирам дадо си. А е знайно, че човек трябва и може да се учи на човешки ценности, единствено от родителите и дедите си. Защото няма да го научат на нещо лошо - поне за него! Дядо ми милият, беше имал през съзнателния си живот на земеделец от Търновско доста случки с цигани и ако излизам от конкретиката, то е да не Ви отегчавам допълнително. Но си умря със това мислене. И понеже на младини си е бил бабаит наистина и е развалял няколко пъти хорото в селото със яки тупаници, до последно изпълняваше това твърдение. И всички цигани в селото и в околностите го знаеха и го уважаваха и не смееха да правят цигании. Защото знаеха какво ги чака. А колко крадльовци от тях, хванати по къра да гепят и да влачат, са яли кютека му - нямат чет. А не ги мразеше. Пред мен още като дете, поне 5-6 пъти е давал хляб и други храни на минаващи цигани. Един път, докато той бил влязъл в мазата, да сипе брашно в торбата на циганина, циганката влязла в плевника и пребарала полоците на кокошките. Обаче там имаше един много проклет петел, който нападаше децата, че и по-големите и той вдигнал пара и дядо ми след това, беше счупил три кола от оградите на комшиите, в гъбрините на циганската банда, до края на селото. :shrug:
                              :sm100: Преди много години и аз в качеството ми на служител от МВР съм имал доста работа с това малцинство. Сега ги наричат роми и самите цигани се хващат за този термин, като за сламка. И си мислят, че като ги наричат така, хората ще забравят името циганин и циганиите им. А още старите и 5 века управници на държавата, в която сме били и ние малцинство, са им викали "ченгене". И то не е било обидна дума, а етническо название. А от къде ние да знаем повече за държавата си, от самите турци управници. Та в моята практика също има достатъчно случаи, които само потвърждаваха завета на дядо ми. От тази моя практика и от коментарите с колеги, брали плодовете на циганското виждане за лична и обществена собственост, съм се убедил в правотата им. Казано отговорно и сериозно, циганския етнос като цяло разбира и има респект само от силния фактор. Ако ти се лигавиш и го пускаш на одъра, той започва с циганските работи. И става страшно. Ако още с първото виждане го респектираш и го сложиш на мястото му, той ти има уважението и не прави това, което не трябва. А в ориентирането в трудни ситуации, този етнос е доказал, че успява да се справя бързо и адекватно. Дали ще бяга, дали ще седи и ще се кара, дали ща извади ножето и ще те ръгне в корема.
                              В цялата си практика съм видял едно единствено семейство, което правеше опити да се приобщи към околната среда. Имаше тристайка в Люлин, много чиста и нагласена по цигански вкус. Семейството имаше само едно дете!!! , въпреки че са можели да имат колкото си искат и се издържаше с работа на няколко места. Просто искаха да осигурят на това им дете добър живот, подобен на този на българите. Мечтата им беше, да вземат момчето им старшина в МВР-то. "Пък ако завърши вишето и нещо по-нагоре"!
                              :nworthy: Обаче сега идват избори :shrug: И почва дивотията и фортициите на нашите политикани. Всичко изговорено в тия страници се забравя автоматично и циганската махала, със всичките си чудесии, се превръща в бройка гласове, дадени анблок, за този който успее да ги купи. Дали с кебапчета и бира, дали с обещания за социални помощи, дали с други омайни лакърдии. А вчера по телевизора, един циганин твърдеше, че са вече милион и 400 хиляди. Живи, гладни, голи, неграмотни, мързеливи и крадливи. И самоорганизиращи се. И чакат някой баровец-политик да им подхвърли кокала. И ще стават още повече. А техните цигански баровци се опитват да ги овладеят и да могат още по-лесно да търгуват с тях. А ние чакаме да си платят тока.
                              :wall: Разбира се циганския проблем е можел да се реши преди 60 г. по правилата на лагера Гулаг или лагера Аушвиц. И доколкото знам унгарците, като че ли са пуснали част от циганите си, да правят компания на евреите. Затова доскоро нямаха такъв сериозен проблем с тях. Докато намогнат да се доразмножат. Пък каквото и да говорим, циганите, все още ги смятат за човеци. Или поне не се е появила добре обоснована и доказана теория, която да доказва друго. Така ние самите трябва да търсим начин да ги социализираме и приобщаваме. Далеч съм от мисълта за асимилация, претопяване и насаждане на българско етническо самосъзнание. Приобщаване го разбирам, като стремеж за приближаване към културните, битовите, икономическите и социалните правила и практики. Тези в нашата страна и след това в Европата. Защото ако не се възприемат те, от този чуден етнос, ще трябва да му се доказва и набива в главите и другаде, по друг начин. И с палки и със чукане на камъни и със затвори. А в Европа , за разлика от нашенско, в затворите има място за престъпниците. Поне за по-голямата част. И те са си там. А нашите са на улицата и се греят на пружините си(нали АЕЦа още бачка) и си ядат социалните помощи. И плачат, че са им малко, а имали много деца.
                              Не са прави колегите, които твърдят, че раждаемоста не обогатява циганите. Напротив. Един познат циганин с 12 (дванадесет) деца взима над 2000 лв социални помощи. Месечно. Не че дванайсет деца ядат по-малко от едно дете, ама не са ли ни множко толкова циганета. А циганката пак е с надут корем. Ще ражда докато умре.
                              :sm100: Било едно цигане станало добър компютърен специалист. Хайде холан- нашите деца да не би да не са. Нека си имат специалисти. Но колко са те.
                              :fire: Целия цигански етнос е приучен от години на ленност и на подаяния. Нещо повече, вече счита че държавата трябва да ги храни и да им дава пари. Щото тия не стигат за ракия и пр. Затова когато се постави въпроса за тока, той се причислява към задължителните подаяния. За да няма шум и демонстрации. И да има гласувания за когото трябва!!!
                              :fire: :fire: :fire: :fire: Интересно, какви демонстрации могат да се правят пред един батальон на жандармерията ни. Или два. С БТР-и за разходка покрай гетото и калашници за подпиране и палки за авторитет. И след едно такова посещение, дали НЕК няма да преизпълни взиманията си от примерното ромско гражданство!? :nworthy:
                              Last edited by танкиста от Харков; 25-03-2005, 15:52.
                              От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Това което ще разкажа не е лъжа,а абсолютната истина за живота на българите в селата,където вече за жалост преобладават малцинствата.Та в Плевенското село Мечка беше стигнало до там българите да изоставят земята заради набезите на циганите.Имаше не единичен случай на изнасилени възрастни жени по на 80 години.Кой изрод може да извърши това и защо по телевизията не съобщават такива новини,а дрънкат само за глупости.И как да не се насажда умраза към така наречените "роми".Те са толерирани в собствената ни страна.Един януарски ден мисля,че беше вторник се връщах от някъде и ми искачат 8 циглета(не преовеличавам кат ви казвам осем)та от тея мангали "реве" целия квартал.Пет от тях веднага избягаха като видяуха че не могат да ме оберат.Така ги бих,че едвали можете да си представите.Кат се оправих с тия тримата настигнах едно на 6 и аиде в полицията.
                                Pro Deo fide et Paria

Comment

Working...
                                X