Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Циганията... или когато фактите говорят, правозащитниците да мълчат

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

чувството за безнаказаност, умишлено насаждано сред мангалите
    Е, хъм, тогава другаде трябва да отправиш упреците си, защото не циганите насаждат това "чувство за безнаказаност" у себе си, а точно българи са виновни за това. Не мислиш ли, Хауптмане?

Comment

mellisa написа
      Да, не се и съмнявам, че си добре запознат с тарифите...Винаги трябва да си плащаш, нали ?
      А ако тоя шибан пост не се изтрие, ще съм сигурен в това колко са непредубедени някои лица от форумната управа.
      Макар че все някога трябва да я опитам тая платена любов дето толкова ми я рекламират някои хора

Comment

Мога ли да ви попитам как отличавате "мангал" от по-мургав българин? Принципно прабългарите също са по-мургавички порави азиатския си произход. А да видим сега Ваши Антроположки Величества. Или основия ви аргумент е че "Ми то отдалеч се вижда че е мангал!"

Както казах повечето така наречени мангали ако ги изкъпеш едно хубаво тават прекрасни българи, че някои и на арийци докарват. Въпроса е не на етническа черта, а на една маргинална прослойка с разнороден етнически състав.
        Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
        [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
        きさまはしんでくださいませんか
        [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

княз Крылов написа
          Мога ли да ви попитам как отличавате "мангал" от по-мургав българин? Принципно прабългарите също са по-мургавички порави азиатския си произход. А да видим сега Ваши Антроположки Величества. Или основия ви аргумент е че "Ми то отдалеч се вижда че е мангал!"

Както казах повечето така наречени мангали ако ги изкъпеш едно хубаво тават прекрасни българи, че някои и на арийци докарват. Въпроса е не на етническа черта, а на една маргинална прослойка с разнороден етнически състав.
          Изцяло, а сред тях има и трудолюбиви и дисциплинирани, че и честни. и на мен да ми даваха по-големи права и аз може би щях да се пиша 'циганин'...

Comment

ами именно това правят всичките маргинални слоеве - пишат се за цигани за да получават помощи.

Но тук вината не е тяхна а на държавата че раздава социални помощи по етнически принцип. това само в българия го има. А хората аванта не отказват. Особено ако са толкова бедни.
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
            きさまはしんでくださいませんか

Comment

Слагам особено предупреждение тук. Който каквото правил - добре, ама айде стига вече. И да не чувам оплаквания, които да ми звучат като "каквото повикало - такова се обадило".
              Спрете заяжданията и разсъждавайте по същество по темата. А да се разсъждава по нея има - и то доста. Проблема не е лесен и лесно решим, но с плъзгане по твърде лесната допирателна към проблема и повтаряне на добре познати истини няма да постигнем нищо. Лесни решения няма. Не ги е имало и преди. А и не живеем сами в света.
              Помислете си, ако не искате да гледате трезво на проблема - помислете си какво ще стане, ако циганите не са социализирани все още след 20 години. Помислете си, как ще гледаме тогава децата си, които ще трябва да сърбат нашата попара. И как ще им кажете - "ами, по-лесно беше да се караме с тях, а не да се опитваме да разрешаваме проблемите". И това ще бъде оправдание нашата държава да пада все по-надолу. Защото ако не положим усилия - и ние - и те, за разрешаване на проблема сега, в следващите 5-10 години, после нещата надали ще могат да бъдат разрешени. И нашите потомци ще си патят заради нашата сегашна недалновидност. Защото като гледам дискусията - много по-лесно е да се пътува в лодката на омразата надолу по течението, отколкото да се гребе заедно нагоре по него.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

княз Крылов написа
                ами именно това правят всичките маргинални слоеве - пишат се за цигани за да получават помощи.

Но тук вината не е тяхна а на държавата че раздава социални помощи по етнически принцип. това само в българия го има. А хората аванта не отказват. Особено ако са толкова бедни.
                точно. Само че омразата си после адресират към циганите и като четох поста на Парабелум...
                Абе може и грубо да го е писал човекът но е много прав. (мое мнение)

Comment

Hauptmann написа
                  не демагогствУвайте, Вашество... :noway:
                  чувството за безнаказаност, умишлено насаждано сред мангалите, е основното обстоятелство те да се превърнат в основен криминогенен фактор! ако не бъдат скоро озаптени - ще стане нетърпимо ...
                  Напротив именно това което казва княз Крылов НЕ Е демагогия. НЕ МОЖЕ ДА ПРИПИСВАТЕ (ти лично Hauptmann, както и мнозина други) качествата на ОТДЕЛНИЯ индивид върху ЦЕЛИЯ ЕТНОС.
                  На мен никой циганин (ром или както там се казва) не ми е спасявал живота, но винаги ще се противопоставям на разделението и генерализацията по етнически признак. В случая това означава, че ДА и аз съм на позицията на Мелиса. Както ще съм на позицията на всеки който ще защити всяка една от етническите групи в България, която е субект на подобно генерализиране.
                  Проблем с интеграцията очевидно има и си мисля, че и княза и Ам-гъл го очертаха сравнително добре в някои от предишните си постинги. На фона на това, което те са написали реплики като "криминогенен фактор" и "озаптяване" са именно демагогия, да не кажа нещо по-силно - защото съзнателно или не Hauptmann използва речника на един неуспял австрийски художник, един куц доктор - гений на пропагандата и тайфата техни съмишленици и подопечни...
                  ...а това за "чувството за безнаказаност" направо е бисерът на деня. Наистина ако някой си мисли, че чувството на безнаказаност
                  "изкуствено се насажда" и то забележете особено сред представителите на някой етнос, а не е присъща черта на цялото ни т.нар. "общество на прехода" то на такъв човек определено му липсва най-малкото когнитивен ресурс, да не кажа и нещо повече.
                  Въобще за съжаление в цялата дискусия се наблюдава (ако мога да използвам термина от един друг любим мой форум) really bad signal to noise ratio... :vb_sad: тъкмо някой напише нещо сериозно и смислено и хоп някои веднага подема старата песен за "крематориуми" разстрели" "очистване" и прочее шизофренични нелепости.
                  Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

albireo написа
                    Въобще за съжаление в цялата дискусия се наблюдава (ако мога да използвам термина от един друг любим мой форум) really bad signal to noise ratio... :vb_sad:
                    Тоя лаф ще си го вкарам в тефтерчето за бъдещо ползване :tup: :tup:
                    Не мога да не се съглася с него, темата прекалено се обръща на елементарно изливане на първосигнали. Всъщност съм изцяло съгласен с твоя пост.
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Уважаеми albireo

Прекалено патетично, за да е обективно. Естествено нямаме никакви основания да проектираме качествата на отделния индивид върху цялата общност. Но само докогато не е премината определена граница – а това е честотата, в която представителите на дадената общност притежават една и съща личностна характеристика. Когато тя стане прекалено висока, то тогава индивидуалните особености се превръщат в общностни. Както е в настоящия случай...
                      Социологическите изследвания доказват неопровержимо, че огромното мнозинство от българското население (и почти идентични квоти от турското) са забелязали тази практически пълна идентификация между индивид и общност и отчетливо изразяват крайно негативните си нагласи спрямо въпросния етнос. Не вервам целокупното население да се състои от последователи на „неуспелия художник” и „куция пропагандист”, още повече че мнението е ирелевантно спрямо образователния статус на респондентите - споделят го както хората със степени, така и онези, за които словосъчетанието Das Dritte Reich е напълно непонятно...
                      Last edited by Hauptmann; 07-04-2005, 16:26. Причина: Печатна грешка
                      Si vis pacem - para bellum!

Comment

Така и не ми бе отговорено на въпроса, по какво различавате едни циганин/ром/мангал?

请您死在地狱般的阵痛
                        きさまはしんでくださいませんか

Comment

Hauptmann написа
                          Уважаеми albireo

Прекалено патетично, за да е обективно. Естествено нямаме никакви основания да проектираме качествата на отделния индивид върху цялата общност. Но само докогато не е премината определена граница – а това е честотата, в която представителите на дадената общност притежават една и съща личностна характеристика. Когато тя стане прекалено висока, то тогава индивидуалните особености се превръщат в общностни. Както е в настоящия случай...
                          Социологическите изследвания доказват неопровержимо, че огромното мнозинство от българското население (и почти идентични квоти от турското) са забелязали тази практически пълна идентификация между индивид и общност и отчетливо изразяват крайно негативните си нагласи спрямо въпросния етнос. Не вервам целокупното население да се състои от последователи на „неуспелия художник” и „куция пропагандист”, още повече че мнението е ирелевантно спрямо образователния статус на респондентите - споделят го както хората със степени, така и онези, за които словосъчетанието Das Dritte Reich е напълно непонятно...
                          Много добре написано...
                          Но му липсва малко емоционалност, малко повече разбиране. Звучи сухо и прекалено теоритично. Говорим за хора, за живи хора, които дишат, работат, крадат може би...
                          Може би си прав в основата. Но кой може да определи в кой момент е премината въпросната граница? Индивидите, хората, които наблюдават и които познават, нали? А познава ли българският народ добре циганския етнос. Не отричам казаното от теб по отношение на качеството, превърнало се от индивидулано в национално, ако е присъщо на основната част от народа, това, което ми е по-трудно да приема е, че в действителност тази граница е премината и че българите са способни да го определят, при положение, че не познават добре хората, за които се произнасят.
                          Ще ти дам един пример, ще е емоционален разбира се, което обаче не го прави по малко верен.
                          Социологическите изследвания и личните ми наблюдения в страната, в която живея доказват неопровержимо, че огромното мнозинство от тукашното население са забелязали тази практически пълна идентификация между индивид и българската общност тук и отчетливо изразяват крайно негативните си нагласи спрямо въпросния етнос. Знаеш ли какви са определенията за българин тук ? Мързелив крадец. Не се оплаквам от абсолютно нищо, изборът си е мой и не няколко непознаващи ме или непознаващи действително народа ми хора ще са тези, които ще ме засегнат или ще ми казват какво съм. НО с времето започва да тежи да бъдеш съден според вече готов критерий, който едно, че не е индивидуален, а общ и второ, че дори не е верен. Но докато това царува като нагласа сред мнозинството, ти си почти обречен в невъзможността си да имаш нормален живот. Всички вече са решили, че сестра ти е лека жена, пък ти върви доказвай, че нямаш сестра...Човек понякога се уморява да се бори с вятърни мелници, а и как да се преборя, когато непрекъснато се градят нови и човек дори и да иска да покаже, че е различен, не му се дава такава възможност.
                          Не прави на другите това, което не искаш да ти правят на теб. Не съди другите по начин, по който не искаш да те съдят или определят и теб.
                          "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                          Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

фАни единия - Удари другия :twak:
                            миналата година редовно обираха зарзавата във вилата на майка ми - в последния момент преди да донесе нещо екологично чисто за вечерната ракийка :1087:
                            Si vis pacem - para bellum!

Comment

mellisa написа
                              Много добре написано...
                              Но му липсва малко емоционалност, малко повече разбиране. Звучи сухо и прекалено теоритично. Говорим за хора, за живи хора, които дишат, работат, крадат може би...
                              Може би си прав в основата. Но кой може да определи в кой момент е премината въпросната граница? Индивидите, хората, които наблюдават и които познават, нали? А познава ли българският народ добре циганския етнос. Не отричам казаното от теб по отношение на качеството, превърнало се от индивидулано в национално, ако е присъщо на основната част от народа, това, което ми е по-трудно да приема е, че в действителност тази граница е премината и че българите са способни да го определят, при положение, че не познават добре хората, за които се произнасят.
                              Ще ти дам един пример, ще е емоционален разбира се, което обаче не го прави по малко верен.
                              Социологическите изследвания и личните ми наблюдения в страната, в която живея доказват неопровержимо, че огромното мнозинство от тукашното население са забелязали тази практически пълна идентификация между индивид и българската общност тук и отчетливо изразяват крайно негативните си нагласи спрямо въпросния етнос. Знаеш ли какви са определенията за българин тук ? Мързелив крадец. Не се оплаквам от абсолютно нищо, изборът си е мой и не няколко непознаващи ме или непознаващи действително народа ми хора ще са тези, които ще ме засегнат или ще ми казват какво съм. НО с времето започва да тежи да бъдеш съден според вече готов критерий, който едно, че не е индивидуален, а общ и второ, че дори не е верен. Но докато това царува като нагласа сред мнозинството, ти си почти обречен в невъзможността си да имаш нормален живот. Всички вече са решили, че сестра ти е лека жена, пък ти върви доказвай, че нямаш сестра...Човек понякога се уморява да се бори с вятърни мелници, а и как да се преборя, когато непрекъснато се градят нови и човек дори и да иска да покаже, че е различен, не му се дава такава възможност.
                              Не прави на другите това, което не искаш да ти правят на теб. Не съди другите по начин, по който не искаш да те съдят или определят и теб.
                              всъщност въз основа на пост-натото от тебе вчера...
                              Ти сега към българския етнос ли се определяш или към ромския. Или е различно за всеки ден от седмицата.
                              На темата какви са Българите в чужбина... За Парабелум не знам какво ще каже, но мога да дам адреса на няколко приятели от Уисконсин, да видим какво ще кажат те за Българите. Защото благодарение на сънародниците ми с които бяхме там и на приятелката ми, считам че репутацията на страната доста я пооправихме. И въобще познавам много мои сънародници с които Родината би се гордяла. И ми е болно като отида някъде и чуя нещо като "Damn bulgarian", а тук ти разбирам болката Мелиса, защото такива неща в началото чувах и аз. Всъщност не мога да ги обвинявам хората, все пак сме си чужденци...

Comment

Stagon написа
                                На темата какви са Българите в чужбина... За Парабелум не знам какво ще каже, но мога да дам адреса на няколко приятели от Уисконсин, да видим какво ще кажат те за Българите. Защото благодарение на сънародниците ми с които бяхме там и на приятелката ми, считам че репутацията на страната доста я пооправихме. И въобще познавам много мои сънародници с които Родината би се гордяла. И ми е болно като отида някъде и чуя нещо като "Damn bulgarian", а тук ти разбирам болката Мелиса, защото такива неща в началото чувах и аз. Всъщност не мога да ги обвинявам хората, все пак сме си чужденци...
                                Темата не е какви са българите в чужбина, а за предрасъдиците, които отказваме да променим и според които съдъм останалите, с право или не. Говориш ми за °поправена репутация°, значи е имало нещо за оправяне, вие сте успели, радвам се, но сте успели не само защото сте пожелали, но и защото са ви дали шанс да опитате. Имали са предрасъдици, добре, нормално е към повечето непознати /всъщност не е нормално, но това е друга тема/, но са имали и достатъчно широта на възгледите за да не ги налагат върху вас без да са ви дали възможност да се докажете. Ето това не приемам - дори не толкова негативното мнение, а невъзможността веднъж изградено някой, който вече е белязан да се докаже.
                                "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                                Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Working...
                                X