Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Циганията... или когато фактите говорят, правозащитниците да мълчат

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За циганите има само едно решение.Това племе, за съжаление, е доказало че не може да се промени в положителна насока.

@Араслане, определението за расизъм, дадено в началото на текста ти е неточно.

Долколкото си спомням определението, дадено преди 1945г. в най-големия френски тълковен речник е било(цитирам по памет):

"Расизъм, това е законната и легитимна защита на нацията в рамките на определена раса."

От тази гледна точка в расизма няма нищо деструктивно и зловещо, колкото и да не им се иска на някои псевдо хуманисти.

Comment

Добре, да обобщим - "правозащитниците" са същите онези леко пълни и неудовлетворени жени на средна възраст, които постоянно надават вой до бога - било за правата на животните, било за екологичната катастрофа и глобалното затопляне, а сега за циганите, според модата в публичното пространство във всеки даден момент. Това вероятно ги прави да изглеждат по-значими в собствените си очи. Не че горепосочените проблеми не съществуват, ной е най-малко вероятно да се решат под натиска на квази-граждански организации, още повече, че те не предлагат решения, а клеймят "вредните" за обществото практики.
      Неоспорим факт е, обаче, че общественото мнение по въпроса за циганите е консолидирано, що се отнася до тяхната непригодност за интеграция.
      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Техническо уточнение - не са жени
        Понеже аз познавам част от тях, по-различен тип хора са. С "будна съвест", така, както те я разбират тая работа. Но това с циганите не е основната им работа, те по-често ходят по затворите (за да правят рапорти за състоянието там), разправят се с държавните власти и т.н.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

"Расизъм, това е законната и легитимна защита на нацията в рамките на определена раса."
          Това мнение по тълкуванието на "расизъм" напълно отговаря на контекста на една колониална империя. Ние обаче не сме в този контекст, нито географско-политически, нито времеви.

За циганите има само едно решение.Това племе, за съжаление, е доказало че не може да се промени в положителна насока.
          Я да го чуя това "решение" ясно и открито написано.

За паметника - доколкото ми е известно, няма български цигани пострадали от тая работа, та паметникът ще е неуместен.

Miro, имал съм достатъчно дълъг контакт с цигани, та и затова мога да изказвам някакво мнение. Разбира се, не мога да каже, че познавам добре етнопсихологията им. Съгласен съм напълно с теб по отношение на законите и спазването им (идеята е именно всички да са равни) - това го написах и по-горе. Но само това няма да е достатъчно, трябва да се съчетае и с други мерки.
          Да се осъзнавм като Българин. Да осъзнавам че имам отговорности и задължения към тази държава. Да осъзнавам, че трябва аз да работотя за държавата, а не тя за мен.
          Това определение бих го допълнил с "и държавата следва да работи за мен" - това са взаимодопълващи се неща (аз й давам нещо и тя ми отвръща със същото). Инак съм съгласен.
          Проблемът е, че този тип идентификация не работи при повечето цигани, поне според моите наблюдения. Лошото е, че не работи както трябва и при много от "етническите" българи.

Comment

messire Woland написа
            Техническо уточнение - не са жени
            Понеже аз познавам част от тях, по-различен тип хора са. С "будна съвест", така, както те я разбират тая работа. Но това с циганите не е основната им работа, те по-често ходят по затворите (за да правят рапорти за състоянието там), разправят се с държавните власти и т.н.
            Будна съвест - да. Пари от чужбина отвреме навреме - да. Въобще правозащитници - да.
            Обаче ДА СИ ОПРАВЯТ ПРИОРИТЕТИТЕ! Когато има нарушени права - ОК; когато има НАРУШЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ - тогава или да траят, или със същата жар да работят за култивиране на отговорността.

Например да организират колективна акция по всемахленско плащане на тока под надслов:
            "Ние сме пълноправни и отговорни граждани."

Comment

А, аз бих те подкрепил, но по дефиниция това не е работа точно на тази организация. Нейните цели и приоритети са други - тя следи без значение при какви обстоятелства, без значение на кого, да не се нарушават правата на човека, а не на логиката
              Та, култивирането на граждани е работа на всички нас, на обществото, с помощта на държавата разбира се. Отговорност, за която обаче държавата меко казано нехае.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

А, не. Тогава и моите права са нарушени - извършва се положителна дискриминация по етнически признак - на членове от определен етнос се позволява да не си изпълняват гражданските задължения.
                Особено тези с организации интеграционни цели точно това трябва да правят. Да пропагандират гражданското достойнство и отговорност. Тогава с магическа пръчка одва и интеграция и всякаква "...ция", защото в българия никой работлив и лоялен не е бил отхвърлен, бил той немец или китаец.

Comment

Можем да защитим правата си и така :http://bg-prava.hit.bg

Comment

А, не. Тогава и моите права са нарушени - извършва се положителна дискриминация по етнически признак - на членове от определен етнос се позволява да не си изпълняват гражданските задължения.
                    KG125 щом чувстваш правата си нарушени - бори се за тях. Създай организация (предполагам, че още много хора чувстват правата си нарушени по същата причина) и се бори с политически и обществени средства срещу тази неправда. Нали точно това е идеята. Но не можеш да очакваш от една претоварена организация непременно да се грижи и за този проблем (все пак не тези организации създават проблема с цигтаните, нито пък те нарушават правата ти).

Барабанчик, да, съгласен съм, че и това е начин - в крайна сметка идеята е който чувства правата си нарушени да се опита да ги защити със законни средства.
                    Last edited by gollum; 17-03-2005, 20:03.

Comment

gollum написа
                      KG125 щом чувстваш правата си нарушени - бори се за тях. Създай организация (предполагам, че още много хора чувстват правата си нарушени по същата причина) и се бори с политически и обществени средства срещу тази неправда. Нали точно това е идеята. Но не можеш да очакваш от една претоварена организация непременно да се грижи и за този проблем (все пак не тези организации създават проблема с цигтаните, нито пък те нарушават правата ти).
                      A-a, се Мара втасала, па и я у организация. Не. Обаче правата си остават нарушени, може да се посочи само.

Коя пък организация е претоварена?

Когато са криворазбрани, правозащитниците в не малка степен създават проблеми, защото да факт окуражават отрицателните елементи от поведението на малцинствата и не им дават адекватна оценка. Те се явяват и рупор, и протектор, но в тази си роля не правят нищо за повишаване на гражданските качества на "подопечните" си.

А първото нещо за успешна интеграция е достойнството и отговорността. Хората ценят това, защото в България предубеждения няма, има само реакция на фактите. Когато ги има достойнството и отговорността, всички те уважават. Когато ги няма, а от твое име разни претендират за тях, често неоснователно, се създава чувство на безнаказаност у тези от представителите на защитаваната група, които имат социално неиздържано поведение. (Колко са те и какво правят оставям на вашия жизнен опит да прецените.)
                      Затова "кривозащитниците" и поглед като техния постигат обратен ефект.
                      И компрометират действителната правозащитна дейност, от която наистина има нужда, защото България не е съвършена държава въобще.
                      Докато индивидът сам не застане на мястото си и не си търси правата, никакви организации няма да свършат работа. Те могат да помагат, но не и да разрешат проблемите.

Comment

Хората ценят това, защото в България предубеждения няма, има само реакция на фактите.
                        Според мен, не си никак прав. В ЪБлгария има също толкова много преразсъдъци колкото и другаде. Също така и такива, свързани с етническите групи (та само ако се огледаш из форума, ще видиш дотатъчно техни прояви). Всеки от нас ако се позагледа внимателно във себе си, най-вероятно ще ги открие. И те съвсем не са "реакция", защото не съществуват от днес и от вчера. Става въпрос за паралелни процеси.
                        Що се отнася до организациите - те имат своята представа за нещата и я преследват. Те са съзздадени от хора, не са някаква институционална даденост. Ако ти искаш твоите права да бъдат защитавани, то и ти трябва да направиш нещо - точно по този начин са се появили повечето от тези организации. Свободна държава сме, нормално е да има различни интерпретации на това чии права как се нарушават. Именно затова е нормално да има и различни такива организации (ето, Барабанчик даде пример).

Comment

Има ХОРА с предразсъдъци, но такива неща не доминират. България е една от най-толерантните и мъдри в това отношение страни и народи в света. Тук имаме не 1300 годишна, ами сигурно още по-стара традиция, която винаги ме е удивлявала.

Comment

Без да се натрапвам на вашите почти научни разговори (със статистики и т.н). Аз съм учил и живял със цигани. От предучилищна до 14 год. И всички цигани които познавам са работяги. В пълния смисъл на думата. Рибари, строители, миньори. Поне хората който познавам от 20 години насам. Никога съм нямал проблеми с тях. Може би защото баща ми казваше че хората са еднакви.
                            Имам комшии турци, от 12 години. Съседния апартамент. Никаква разлика с нас. Всичко си плащат редовно. Един мой съученик, Беркан. Циганин. Сега миньор. Преди 3 дена ми поиска пари да си плати тока. Не краде ток. 42.30 лв или нещо такова. Ама не краде.
                            Циганите ги признавам. Ама турците. На тях не им вярвам. Въпреки че сме врата до врата.
                            Last edited by Imperial; 18-03-2005, 10:08. Причина: преведено на български
                            Човек се учи докато е жив.

Comment

Изключението потвърждава правилото. Че има изключения сред циганите признавам. И аз мога да потвърдя.

Но, че гадините крадат ток, вода, кабелна - също мога да потвърдя.МАСОВО! Не, един или двама... Също така съм виждал как колите на ВиК, Енерго не смеят да влязат в махлата. Също така съм виждал как ония протестират пред кметството задето им отрязали тока, и им прощават, отлагат, чакат....

ЗАЩО МЕН НИКОЙ НЕ МЕ ЧАКА? защото си плащам редовно? защото си плащам данъците? защо? кой в случая е дискриминиран според вас?

Когато фактите говорят, и боговете мълчат!

Salute!

=BgAF= Bulgarian Air Force

Comment

cell написа
                                Циганите ги признавам. Ама турците. На тях не им вярвам. Въпреки че сме врата до врата.
                                Нямаш основания за обобщение, според мен.

Comment

Working...
                                X