Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Циганията... или когато фактите говорят, правозащитниците да мълчат

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

mellisa написа
    А не ви ли е хрумнало, ей така, между другото, че епитети като "мангали", "крадливи", "мързеливи", "гадини" и т.н., могат да звучат обидно за някои хора ?
    Не и ако си ги заслужават (както е с болшинството, от така нареченото ромско малцинство в страната (мангалите))

Comment

То аз го споменах някъде по-напред в темата, който се дразни от определения като "гяури" и други подобни, не би следвало да употребява сходни квалификации като "мангали", "фесове", "рязани" и т.н. (не мис изброява, защото очевидно ще стане дълъг и нелицеприятен списък). така че ще помоля всички участници в дискусията да се съобразяват с това и да използват не натоварени по такъв начин названия/епитети и квалификации (вярно е, че и думата "цигани" не се приема от тези, които назоваваме с нея, но все пак тя е според мен необиден традиционен начин на назоваване).

Това го пиша съвсем сериозно, още повече, че най-после формулирахме някакъв правилник на форума и очевидно подобни названия, както и призиви за разправа и други подобни, влизат в рязко противоречие с духа на този правилник ( http://forum.boinaslava.net/faq.php?..._item_rules ). След като се дразним от случаите на дискриминация на българи (като този, за който ставаше въпрос вчера по телевизита), то не следва и ние да дискриминираме циганите. Едва ли може да се каже, че те целокупно като етническа група са крадливи, гнусни и т.н. (макар често тези определения даса на място за отделни представители на тази група).

Comment

Нямах намерение да се изказвам по темата и сигурно нямаше да го направя ако не бяхте изписали 5 странници. И не исках да го направя само защото моето мнение не съвпада с вашите. Проблема е интересен и важен но мнението ми за статията е че не е правдива бих казал дори че е манипулация но като виждам че всички мислят така едва ли има кой да се манипулира. Не ми се минава през всички подробности ще засегна само някои.

Бил ли е някой от вас малцинство някъде. Знаете ли какво е да си различен от другите. Когато отвориш уста и проговориш с акцент някои те загърбват други се дръпват в магазина престават да ти обръщат вниманието което оказват на другите. Когато отидеш да търсиш работа има само черна. На хубавите места щом ти чуят акцента и мятат молбата ти към кошчето. И си казваш м... му с.... аз мангал ли съм. А какво щеше да е ако съм такъв от дете и нямах образованието и светогледа и амбициите. Не ми се мисли...

Наричате ромите с обидни имена. То само това да беше. Кажете ми някой от вас ще даде ли работа на ром или както там ги наричате. Не.... разбирасе че не ..... и аз не бих дал защото никой от клиентите ми няма да стъпи повече при мен но не само затова а и защото неприязанта е в нас от деца. Били им дали някъде земя. Това цинизъм ли е или автора на статията си вярва. Да оставим настрана въпроса колко земя е нужна на едно семейство да се изхранва - с какво точно ще я орат? Ще впрегнат жените си пред дървено рало ли?

Да ромите са проблем. Не отричам че крадат нито че не си плащат тока. И сигурно държавата ни не е в час с този проблем. Но виждам че не е само правителството ... защото по това което пишете не си личи че сте наясно.

Интересно е че ромите не са проблем от вчера. Но никой от вас не каза защо точно сега са станали такъв сериозен проблем. Когато заминавах за Америка минах през родното си село да го видя може би да запечатам в съзнанието си най скъпата ми част от България. Селото се беше променило до неузнаваемост - освен малкото останали стари хора по улиците се разкарваха само роми - никога не помня толкова много хора по улиците. Малки полуголи и мръсни деца се ровеха из праха . По големи насядали на тумби по пейките на парка пазговаряха оживено или пушеха. Тогава всичко това не ми направи впечатление. Но откакто демографските данни станаха толкова стяскащи най големият ми кошмар е същата тази картина в големите Български градове. Когато цифрите говорят дори боговете се вслушват но не и българите. 70% от новородените не са българи. Какво означава това ? Че след 20 години ние ще сме малцинството? Колко години ни делят от този унизителен момент?

За мен това е проблема.И нека си го кажем. И той се оправя само с едно - с правене на деца: две пет десет .... Но това са го правели преди 1950 необразованите и непридирчиви български селяни. Не и ние техните деца и внуци. На нас ни трябва добра заплата кола къща и всички останали придобивки на цивилизацията. Тогава ще правим децата. Няма да стане. Деца се правят от бедни и прости хора за които да си отгледат децата е една от малкото цели в живота.

Понякога ми се иска да се провикна : Българи не виждате ли че нацията ни загива ... какво правите? Но се сещам ... на нас никога не ни е пукало.... нека Вуте да е зле

Comment

Eдно е проблема на "нормалното" малцинство, на обикновеното различие. В това отношение България винаги е приемала "другия" човек и той без проблем е живял и живее успешно.

Друго е проблема с малцинство, при което твърде много негови членове имат дезинтеграционно и антисоциано поведение.

Тия две неща не бива да се бъркат и там е разликата между толерантността и отрицателното отношние. То не е към малцинството, а към доминиращите му прояви.

Разбира се, не трябва да се забравя, че всеки човек си е строго индивидуален и заслужава равно уважение, докато не опровергае това отношение.

Comment

Самурай, с това за малцинството съм общо взето съгласен. Обаче това с децата е ирационално като желанието ти да се върнеш няколко години назад и да постъпиш инак в някакъв решителен момент от миналото си. Намаляването на раждаемостта е проблем на това стъпало на цивилизацията, до което достигнахме. Наистина, у нас той се задълбочава особено много от тези неща:
            - икономически проблеми;
            - липса на квалифициран лекарски персонал и на грижи и от страна на държавата към семействата, решили да имат деца;
            - емиграцията, наистина много млади българи са напуснали страната си, а това какво означава сам се сещаш.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Takaaa pak nqkoj drug im bil winowen na malcinstwata. E naistina e mnogo lesno da se oprawdaem s towa :аз съм с карамелен цвят и мириша и поради това не мога да си намеря работа. Това ме подсети за момент от казармата, половината батарея беше от малцинствата и на моменти съжалявах че пълнителите са празни. Та за какво иде реч: имахме в нашето спално един особенно неприятен малцинствен елемент, та последният работел в склад, сначи някой му е дал работа, и ни разказваше (за да бъдем точни хвалеше се) колко крадял от склада, колко опаковки били скъсали (складът бил за алкохол и ядки) ч да бъдат бракувани и да ги изплюскат, как чупели цял кашон алкохол за да прикрият че са откраднали една бутилка. И още мнооого подобни. А веднъж имах работа в гетото Изгрев, представете си: блокове затънали до пловината на първият етаж в боклуци, малцинства наклякали като стадо маймуни (гледаме анимал планет редовно и можем да направим аналогия) на една поляна. А като сложим че женските индивиди на малцинството пият и пушат по време на бременността в резултат малките малцинсва са с малформации и дефектни в главата (разбирай тъпи, идиоти, олигофрени).....
              Абе нищо чудно след някое и друго хилядолетие археолозите да се чудят и да се маят как са съществували едновременно два биологични вида на ряазличен етап от еволюцията: хомосапиенс и мангалопитек.
              Е най-много някой като Майкъл Крайтън да вземе да напише нещо подобно на "13-тия войн"

Comment

Samuraj написа
                Понякога ми се иска да се провикна : Българи не виждате ли че нацията ни загива ... какво правите? Но се сещам ... на нас никога не ни е пукало.... нека Вуте да е зле
                А ти какво правиш от windy city?
                По моя преценка съм обективен.

Comment

Гоги, на мен също не ми е лесно, всеки ден минавам покрай един изключително мръсен цигански катун, но мисля, че трябва да намерим поне тук друг начин на изразяване. Ако не ти представлява голяма трудност, промени си поста малко, така че да намалеят обидните епитети, а? Нека проявим поне малко толерантност, може един ден да се окаже за добро.
                  По определенията "циганин" или "ром" - в България живеят доколкото знам 4 племена и май само едно отговаря на второто наименование.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Самурай, общо взето съм съгласен с това, коет оси написал. Още повече, че и на мен ми е хрумвало да се поставя на тяхно място (макар и рядко и с нежелание). Да не говорим, че за демографският проблем и възможното му развитие пиша във форума сигурно от година и нещо.
                    Но трябва да имаш предвид (и това го пиша въз основа на лични впечатления), че ромите (ок, нека ги наричаме така, както те желаят да бъдат наричани, това си е първата крачка) съвсем не представляват някаква компактна маса, нито пък отношението към тях е еднакво при всички българи. Има роми и роми, тъй да се каже. Част от тях работят, живеят в напълно човешки условия и отношението към тях в никакъв сулачй не е стандартното отношение към циганите, което сме свикнали да виждаме у себе си.

Comment

1. Napylno sym syglasen s Golum `e ima i swestni, ama tqh e mnogo trudно да ги идентифицираш като роми, съвсем нормални хора, малко по-пигментирани, ама това в България е тооолкова относително понятие.
                      За Воланд: какъв обиден епитат съм използувал? Съвсем умишленно използувах "малцинство". А това че сред тях процентът на малформации е най-голям е факт а не обида, и съм посочил причините. Впрочем олигофренията е диагноза (питай Одзава) а не обида.

Comment

Napylno sym syglasen s Golum `e ima i swestni, ama tqh e mnogo trudно да ги идентифицираш като роми, съвсем нормални хора, малко по-пигментирани, ама това в България е тооолкова относително понятие.
                        Че пигментацията на кожата е тъврде условно понятие у нас е несъмнено. Но пък тези "свестни роми", които познавам, са си достатъчно отличими от българите, които познавам. Въпросът е, че си имат нормална работа, чисти са и добре облечени и т.н. (и общо взето винаги говорят на български (май дори на ромския гледат по-скоро с презрение и не го говорят)). Но все пак са различни в обичаите си и други неща и разликите са досаттъчно очевидни. Но подобни разлики, според мен, са не само нещо нормално, но и нещо хубаво като цяло. Но несъмнено тези роми, за които говоря са социализирани и се осъзнават като българи. Но и те усещат донякъде дискриминационното отношение, което е жалкото.

Впрочем олигофренията е диагноза (питай Одзава) а не обида.
                        Несъмнено това е медицинска диагноза, но също толкова явно е, че редовно я използваме извън медицинският й контекст като обида.

Comment

A az по отношение на малцинството я употребих като диагноза и дори посочих какви са причините.
                          Относно разпознаването: аз говоря за разпознаване на човек от пръв поглед, при такава ситуация обичаите е малко трудно да бъдат разпознати, говорим за интегриран малцинствен елемент.

Comment

Хм, може би трябва да направим нова тема "ПАТРИоТИЗЪМ". Да не говорим, че често ми се е случвало най-големи патриоти да се пишат тъкмо тези дето са напуснали страната преди 5 години поне. Познавам доста емигранти и с някои от тях съм се гордял че са ми сънародници, но извинявай, никог ане ми се е случвало да съм извън страната (по различни причини) и да критикувам тези които са имали КУРАЖА да останат. И Самурай, надявам се не ти звучи грубо (пиша ти воден изцяло от приятелски чувства), ама като искаш ела помогни на страната си и ще можеш да виждаш най-скъпото си село всеки ден. Няма ли да е супер? Защо да страдаш само в странство?

бтв къде е това Windy City ?

i soryy che se otklonih ot temata, no i w Shtatite i w Germany, ako poglednesh, se naslushah na tiq wopli...
                            Last edited by ; 22-03-2005, 14:56. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Stagon написа
                              Хм, може би трябва да направим нова тема "ПАТРИоТИЗЪМ". Да не говорим, че често ми се е случвало най-големи патриоти да се пишат тъкмо тези дето са напуснали страната преди 5 години поне. Познавам доста емигранти и с някои от тях съм се гордял че са ми сънародници, но извинявай, никог ане ми се е случвало да съм извън страната (по различни причини) и да критикувам тези които са имали КУРАЖА да останат. И Самурай, надявам се не ти звучи грубо (пиша ти воден изцяло от приятелски чувства), ама като искаш ела помогни на страната си и ще можеш да виждаш най-скъпото си село всеки ден. Няма ли да е супер? Защо да страдаш само в странство?

бтв къде е това Windy City ?

i soryy che se otklonih ot temata, no i w Shtatite i w Germany, ako poglednesh, se naslushah na tiq wopli...
                              От мен няма да чуеш вопли, не се тревожи. Но и аз съм се наслушала на обвинения, били те директни или завоалирани, подсъзнателни или напълно желани. Е, да, аз мога да се считам за емигрант, ако толкова се държи на термина, въпреки че лично никога не съм го харесвала и не съм намирала отражение в него. Не се пиша за голям патриот, но твърдя и ще защитавам до смърт, че обичам страната си. Нима това, че не живея на нейната територия променя чувствата ми? Трябва ли да сме задължително някъде или с някой, за да имат тежест те ? И знаеш ли, никога не съм забравяла корените си, нито съм се отричала от тях. Но намерих начин да ги вземам със себе си там, където съм. Преди време мислех, че където и да съм, там е България. Днес мисля, че това не е напълно вярно - аз самата съм България. Както и ти, и стотици други българи, където и да се намират, каквото и да правят. Докато има поне един българин, ще я има и България.
                              Защо си мислиш, че бидейки извън границите на държавата, ние /емигрантите/ не й помагаме ? А всички онези финансови средства, които влизат в хазната, било то пряко, при завръщането ни или непрако, с милионите, които пращаме за да изхранваме останалите там наши семейства? После, защо си мислиш, че онези, които са останали, са имали куража да го сторят ? Не ти лие хрумвало, че е по-скоро липса на смелост да заминат? Оставаш не защото искаш или от патриотизъм, а защото те е страх да започнеш нещо ново или си прекалено свикнал с рутината на живота си.

Отвъд обобщенията за емигранта и отношението към него, нещо по-лично, но не и по-малко вярно. Къде остава свободата на избора? Правото на всеки индивид да бъде щастлив? Защо онези, които са останали обвиняват онези, които са заминали винаги в °предателство° и липса на патриотизъм? А предателството към самия себе си, ако останеш на място, в което не си щастлив? Не е ли индивидът по-важен от обществото? Не е ли моето право да съм щастлива по-важно от това да остана за да докажа нещо на другите, нещо, кеото за мен е вън от съмнение? Защо да жертвам себе си на олтара на чуждия съд? Отказвам и винаги ще отказвам да плащам данък обществено мнение и да водя живот, който е празен и пуст. А дали този живот е тук или там, са детайли. Не това къде живеем, а как живеем е истинската тайна.
                              "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                              Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Значи първо, имах впредвид само някои от емигрантите и още отначало споменах, че не пиша с лоши чувства, а за останалото ...
                                Категорично мисля че грешиш, но не виждам смисъл да се дърля с теб, като се дъвчем само ще останем с негативна нагласа.

А според мен се иска повече кураж да останеш, може би защото поне на мен не ми е проблем да замина където и да е, стга да има смисъл разбира сеА да оплювам всички дето не са в Бг сега.... Момиче, не си познала с мен Дразня се когато някой е направил собствения си избор , остава или заминава, и после плаче ... Това е моя живот, не мога да задържа или изпратя никой, но аз решавам какво да правя с него...
                                Last edited by ; 22-03-2005, 15:37. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                                X