Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Циганията... или когато фактите говорят, правозащитниците да мълчат

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Една любопитна статия по темата:
    Господин Колев*

Зачестяват апокалиптичните предупреждения, че раждаемостта сред циганите застрашително расте, докато при българите все спада. И че в еди коя си година българите ще се окажат малцинство в собствената си държава.
    Досега за престъпността циганите бяха най-виновни. Сега са виновни и за спада на раждаемостта.
    Обяснения - най-различни. Раждали много единствено заради детските надбавки. С парите за 5-6 деца си живеели спокойно, без да работят - един вид производството на деца им става професия. Прокрадва се даже злокобната мисъл, че по примера на косовските албанци, и нашите роми съзнателно и планомерно, по политически мотиви, произвеждат многобройна челяд, та един ден и у нас...
    Тече и надпревара за оригинални съвети. Българското национално движение например препоръчва "доброволно изселване на циганите от България". А Красимир Каракачанов изчислил, че с детските и социалните помощи (75%, от които гълтали ромите) циганските семейства си докарвали над 400 лв. месечно. И, както се полага на войвода, нарежда: държавата да вземе мерки за ограничаване на тази страхотна раждаемост. Но забравя да каже как да стане това - дали например да не се поучим от опита на бивша Чехословакия, която през 60-те години на миналия век бе почнала

да стерилизира циганите

Въпросът дали тази практика продължава бе зададен и на словашкия вицепремиер при старта на инициативата "Десетилетие на ромското включване" в София миналия месец, но отговор не бе даден.
    Или пък, както предлага Мартин Карбовски от синия екран - да ги подарим на САЩ.
    Подобни предложения сигурно са невинен израз на една светла мечта - че ако някак още от утре циганите престанат да раждат, отрицателният прираст на България автоматически ще стане положителен. А престъпността направо ще се спихне.
    При дела, който имат циганите сред цялото население - и при официалните 5%, и при подозираните за реални 10%, е ясно, че главната причина за демографския срив е намаляващата раждаемост сред българското население. Колкото до мотива "раждане заради детските надбавки" е хубаво да си припомним, че преди 50-60 години, когато хлябът бе с купони, и българи, и цигани хабер си нямаха що е това детски надбавки. Но българите раждаха три пъти повече от днес.
    Вярно, че циганското домочадие е многобройно в сравнение с българското. Но ако се съобщава, че в еди кой си град са се родили 20 бебета, от които 15 са циганчета, защо не се каже колко от починалите деца под 1 година са от малцинството?
    Освен това раждаемостта е висока далеч не сред всички цигани. Тя е

характерна предимно
    за махалите-гета,

където липсват елементарни условия за нормален живот. Цари масова безработица и оттам идват отчаянието, пиянството, кражбите, мръсотията и дори фалшивото "циганско безгрижие". Не случайно мнозинството от питомците в детските домове са циганчетата.
    Трябва също да си дадем сметка, че раждаемостта в гетата е от типа на раждаемостта в бедстващите африкански и азиатски страни. Която отново е функция на чудовищна мизерия и безпросветност.
    Авторът на настоящите редове разполага с действително научна разработка, от която се вижда, че към 80-те години на миналия век 40% (или 200 000) от циганите у нас са били вече интегрирани и че раждаемостта сред тях беше такава, каквато бе и сред българското население - ниска. Ако се огледате около себе си, трудно ще намерите циганин със средно или висше образование и престижна професия (а те вече не са рядкост), който да има повече от 1-2 деца. Тези хора често са наши съседи по апартаменти, наши колеги-лекари в поликлиниките, в учебните стаи, в конструкторските бюра, та даже и по банките в Народното събрание. Но на вас и през ум не ви минава, че са от цигански произход, защото

са като вас
    по образование,
    бит и култура

Спадът на раждаемостта е паневропейски проблем. Само за периода 1995-2000 г. населението на Западна Европа е намаляло с 4,5 милиона. А прогнозите на ООН са още по- тревожни - очаква се до 2050 г. населението на заможна и културна Европа да намалее с 95 милиона. И в този ли случай вината ще се стовари върху циганите, чието присъствие там е символично - 0,006%?
    30% от германските жени днес не желаят повече от едно дете, а цели 40% заявяват, че децата са пречка за тяхната реализация. Не виждаме ли подобна мотивация и у отдавна еманципираните българки? Очевидно еманципацията също е "виновник" за срива на раждаемостта. И няма как да не застигне и циганката - стига тя успешно да се е интегрирала в обществото.
    Ако българската общественост желае рязко спадане на раждаемостта сред циганите, тя трябва не на думи, а на дело да се захване с интеграцията им. Бъдещето на България не зависи главно от циганите, но ние сме част от българския народ. Каквато е България утре, такива ще са и нейните цигани.
    -----------------
    Господин Колев е единственият циганин, работил в ЦК на БКП. Повече от 30 г. той се е занимавал с проблемите на малцинствата във висшия орган на комунистическата партия. След 1990 г. е давал съвети и на премиера Виденов. При обявяването на инициативата "Десетилетие на ромското включване" през януари и премиерът Сакскобургготски също проявява интерес към съветите му. Господин Колев сега е на 82 г.
    НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Вероятно ако бях ром и аз щях да мисля така, но за съжаление (може би ) съм българин... А и не вярвам че са само 10 % , би трябвало да са повече. Действително главните прблеми н астранат не идват от циганите, а от наложеното отгоре, от правителството предполагам. Но процесът на образоване на циганите би бил твърде труден и я донесе успех, я не...

Всъщност исках да ви питам нещо...
      Вчера ми се наложи да използвам автобус, за да ида до гарата. Вътре имаше две момиченца на по 14 години и един циганин към 17 (според мен). Беше черен и зле облечен, не знам дали миришеше, бяха на 4 метра от мен (май). С по-дребното от двете (1.50 може би) през цялото време се прегръщаха, а понякога и целуваха, реисът си ехтеше. Ако е да сритам нечий задник, мисля че имам някои умения, ръстово предимство кг, май и т.н.
      Въпросът е че другото момиче ги гледаше и се оплакваше че не включвали и нея. А те и двете бяха бели като монитора ми, т.е. много. Видях че имаше хора в рейса дето им беше адски гадно това противно мляскане и се запитах... Той ли е виновен, че е гаден мангал или те че му се бутат в ръцете. Не че и те бяха първа хубост, но все пак... Ta si misleh...
      Ne mi beshe problem da si izbiq kompleksite wyrhu tqh, no ... Wie kakwo bihte naprawili. Shtoto spored men reshenieto ne e towa, a i wonowni nqma... mai...
      ili ima?

gollum написа
      Абе не е чак толкоз много "гювеча", колкото си мислиш. Освен това, няма никаква възможност затворите изведнъж да поберат още 300-400 000 души, нали разбираш това? А ако ще се строят и издържат подобни затворски площи, то това пак ще излиза скъпо на данъкоплатците (да не говорим, че все пак има много цигани, които работят едно или друго нещо).
      Taka e, но виждаш ли някакво решение ? Аз, не!
      Last edited by ; 16-03-2005, 12:56. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Спокойно. Има и бели мангали които се различават от българите само по манталитет. Просто са по-рядко срещани.
        НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Хех. Гореспоменатият Господин Колев искрено ме забавлява. Стремежа му да изкара циганите жертви е покъртителен. Ще си позволя няколко коментара
          Раждали много единствено заради детските надбавки. С парите за 5-6 деца си живеели спокойно, без да работят - един вид производството на деца им става професия.
          ...
          А Красимир Каракачанов изчислил, че с детските и социалните помощи (75%, от които гълтали ромите) циганските семейства си докарвали над 400 лв. месечно
          Да драги ми господине, много сте прав. Нямам идея в коя част на милата ни татковина се подвизава тая личност, но в провинцията нещата стоят точно по този начин. Доказателства и доводи просто не са ми нужни. Ако някой се съмнява в думите ми, да заповяда на гости в Шумен. Ще пием по няколко бири, ще го разходя до гетото а после ще отидем да направим една справка за това колко помощи получават горките цигани, и защо.... :evil:
          Трябва също да си дадем сметка, че раждаемостта в гетата е от типа на раждаемостта в бедстващите африкански и азиатски страни. Която отново е функция на чудовищна мизерия и безпросветност.
          Ами аз предлагам всички дружно да се вдигнем и да отидем в гетата. Да изкъпем горкачовците, а след това с помоща на фуния например ще им налеем в главичките малко образование и просвета. Подчертавам че нито едно циганче не е върнато от училище защото е циганче, или защото е бедно. НИТО ЕДНО!!!! Такива повествования и доводи са най-малкото нездрави и спекулативни.
          Ако се огледате около себе си, трудно ще намерите циганин със средно или висше образование и престижна професия (а те вече не са рядкост), който да има повече от 1-2 деца. Тези хора често са наши съседи по апартаменти, наши колеги-лекари в поликлиниките, в учебните стаи, в конструкторските бюра, та даже и по банките в Народното събрание. Но на вас и през ум не ви минава, че са от цигански произход...
          Аз такива не познавам, А вие? Ако да - то колко?
          Освен това раждаемостта е висока далеч не сред всички цигани. Тя е характерна предимно
          за махалите-гета,
          където липсват елементарни условия за нормален живот. Цари масова безработица и оттам идват отчаянието, пиянството, кражбите, мръсотията и дори фалшивото "циганско безгрижие". Не случайно мнозинството от питомците в детските домове са циганчетата.
          За ваше сведение уважаеми, аз(ще говоря само за себе си, макар и да съзнавам че всички сме минали през този период) - та значи аз съм изпитал на гърба си бремето на безработицата, безпаричието, липсата на елементарни битови условия на живот - странното е че не ми е минало през ума да правя деца, да крада и т.н. Странно нали ? Как да си го обясним ?
          Подобни предложения сигурно са невинен израз на една светла мечта - че ако някак още от утре циганите престанат да раждат, отрицателният прираст на България автоматически ще стане положителен. А престъпността направо ще се спихне.
          Поредната спекулация. Не става дума за положителен или отрицателен прираст. Ама въобще. Какво излиза? че трябва да сме благодарни на циганите задето правят деца? може би те спасяват нацията?
          Какви герои! Хвала! А ние сме тръгнали да ги ******* :evil:
          И за финал
          Тече и надпревара за оригинални съвети. Българското национално движение например препоръчва "доброволно изселване на циганите от България"
          ...
          Но забравя да каже как да стане това - дали например да не се поучим от опита на бивша Чехословакия, която през 60-те години на миналия век бе почнала
          да стерилизира циганите
          Ха така. Дойдохме си на думата :mhehe: Аз съм "ЗА" и за двете предложения. Ами това са много добри варианти според мен!
          Ако българската общественост желае рязко спадане на раждаемостта сред циганите, тя трябва не на думи, а на дело да се захване с интеграцията им. Бъдещето на България не зависи главно от циганите, но ние сме част от българския народ. Каквато е България утре, такива ще са и нейните цигани.
          Каква интеграция бе циганино??!! Я ела в гетото и накарай някой циганин да ходи на училище без да бяга от часовете! Ела де! Ама не, само акъли даваме. Интеграция!!!! Каква интеграция бе тъпа***? Кого ще интегрираш? Кога за последно си минал през накоя циганска махала,а? :grrr: :evil:

Salute!
          Извинете ме. Стана много дълго, но просто не издържах!
          И съвсем накрая - господа управляващи(дано се случи някой от вас да прочете) МАЙНАТА ВИ! Аз не искам Български управници които са заебали интересите и просперитета на българите, само и само да се харесат на някоя "Европеец"!

=BgAF= Bulgarian Air Force

Comment

Да, ситуацията ми е позната, Stagon. И мисля, че в подобни случаи намесата би била най-малкото неуместна - все пак живеем в общо взето свободна страна. Разбира се, в зависимост от ситуацията може да им се направи някаква бележка и да се стигне до "силово решение".
            Естествено, че има и цигани, кито външно не се отличават от тези, които наричаме "етнически българи". Те обаче са сравнително малко. Далеч повече са (и ще се увеличават, според мен) са потомците на смесени бракове (ако мога тъй да се изразя). Аз самият познавам българки, омъжили се за цигани (разбира се, става въпрос главно за заможната прослойка цигани).

Що се отнася до решение на проблема - трудно е да се каже, но несъмнено то трябва да включва социализацията на основната маса цигани. Това може да се постигне чрез обмислена държавна политика, целяща да промени идентификацията на циганите - те трябва да се възприемат като българи и да възприемат обществото и държавата като свои. Това, обаче, не може да се постигне, според мен, с текущата политика на държавата към проблема (имам и идея относно проблемът с изоставените деца - чрез целенасочено финансиране те могат да бъдат превърнати в напълно социализирани граждани (основната маса от тях са цигани)).

Comment

Смятам, че за да се постигне желания ефект не е нужно ново законадетелстео, а нов подход. А именно - циганите нямат нужда от интеграция. За добро или лошо те са част от обществото ни. Циганите имат нужда от дисциплина и контрол. Не от помощи, партии, фондации или каквото и да било друго. КОНТРОЛ от страна на държавата. Към тях трябва да се прилагат същите мерки които се прилагат и към нас(българите). Без компромиси, без изключения.
              Проблема е че тия мизерници ги мързи. НЕ мизерията и безработицата са виновни за сегашното положение на нещата, а пословичния, наследствен, генетично заложен мързел и лицемерие. Това според мен трябва да се изкорени. Има достатъчно закони които ако се приложат на практика ... няма да се налага да се правят подобни коментари и теми...

Salute!

Comment

А именно - циганите нямат нужда от интеграция. За добро или лошо те са част от обществото ни. Циганите имат нужда от дисциплина и контрол.
                Само с "дицсиплина и контрол" по никакъв начин няма да ги накараш да въприемат държавата като своя или пък да се мислят за българи - по-скоро ще постигнеш обратинят ефект. Т.е., тези мерки водят до задълбочаване на проблема в перспектива, а не до решаването му.

Comment

За теб не зная, но на мен ми се е налагало да имам вземане-даване със цигани. В интерес на истината дори съм работил с такива в продължение на 9 месеца всеки ден(работен разбира се). Налагаше ми се дори да ги контолирам доколкото го изискваше работата ми. Далеч съм от мисълта да твърдя че познавам циганската народопсихология из основи. Но това време ми да де възможността да придобия представа в общи линии за начина им на мислене.
                  Съвсем отговорно мога да заявя, че всеки циганин с който съм контактувал е твърдял, че се чувства Българин. Дори има разделение между тах. Делят се на турски и български цигани.
                  Но..
                  Циганите са като децата. карат я по допирателната. Като видят че някъде минава номера, т.е. че не им се търси отговорност, че никой не ги контролира - губят всякакви задръжки. Отново твърдя, че циганинана първо трябва да се научи на ред и дисциплина, че има правила с които трябва да се съобразява и да спазва. Да се научи, че няма такъв вариант - ние сме малцинство, бедни сме, боси сме - дайте ни пари. Няма такива песни.
                  Едва след като този етап е приключил, можем да говорим за интегриране на циганите. Макар че според мен нещата са взаимосвързани.
                  Да възприема държавата като своя. Хубаво е да има такова мислене у тази социална група.
                  А като каква я възприемат в момента според теб? Крадат - и нищо! дори не ги прибират. Бандитстват - пак нищо! Помощи им дават, програми най-различни. Е! Каква е България за тях според теб?

За съжаление от дистанция проблемите винаги придобиват по-глобален смисъл, а детайлите са много важни! За да се прецени проблема и да се намерят адекватни решения трябва не управниците да се возят на лъскави возила и да търкат столовете, разчитайки на "достоверната" информация от всякакви агенции и чиновници, а да тръгнат "из народа", да се поогледат, да поговорят с хората - пък тогава да се правят на умни и европейци!
                  С други думи на циганите им трябва не интеграция а държавност! - и не само на тях ....
                  Така мисля аз!

Salute!

ще допълня: Какво ще рече - да приемат държавата като своя? Ето моята дефиниция:
                  Да се осъзнавм като Българин. Да осъзнавам че имам отговорности и задължения към тази държава. Да осъзнавам, че трябва аз да работотя за държавата, а не тя за мен.
                  В най-груб план така го виждам аз.
                  Циганите - докато крадат ток и не биват наказвани, докато им се дават средства за отопление(които те продават, защото се топлят на ток), докато им се дават помощи защото били неграмотни или защото ги мързи, докато не осъзнаят че трябва да работят за прехраната си - НИЩО НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ!!!
                  Само за протокола ще отбележа, че баба ми(Бог да я прости) умря със образование от четвърто отделение. Но цял живот превиваше гръб на полето и не си е и помисляла да иде в кметството и да реве - аз съм неграмотна, за мен няма работа - дайте ми пари....
                  ... :o

Comment

Мда, като гледам, дискусията вече здраво е поела в по-смислено направление. Да, без дисциплина няма да стане, но и със силови мерки единствено пак няма да се получи. Ще трябва да са смесени, икономически и силови, в смисъл - да се покаже, че закона трябва да се спазва и едновременно с това да видят добрите страни на това да са част от обществото, а не вън от него. Проблем за такава политика и основни фактори за неосъществимостта й са политиците, които не се и опитват да решават проблеми или да мислят върху тях, а гледат само краткотрайната коалиционна изгода и разбира се - икономическото положение на цялата държава. В този смисъл, заради тези две причини, тази дискусия най-вероятно е подранила. За съжаление.
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Съгласен съм! Няма спор.
                      И аз мисля, че трябва да се разработва добра социална политика(в смисъл разкриването на нови работни места например) заедно с пеилагането на така наречение "силови" методи. Аз все пак не съм садист не искам да кажа, че трябва да ги хванем за гушите и докато мърдат ) (макар че... )
                      А не както е сега, да им наливат парите в бездънните джобове и да трупат политически девиденти!
                      Проблема е, че и сега има достатъчно работа за тях. Но те предпочитат да са безработни.. Защо ли? Ами сигурно защото им е по-изгодно!
                      Може да ви звучи като глупост и налудничаво, но едно циганско(безработно) семейство със 4-5 циганета реализира по-големи месечни доходи от повечето работещи хора. Да не говорим, че циганина редовно за зад граница. Какво правят там е тема за друг разговор...

Salute!

Comment

пиши на кирилица
                        Last edited by Imperial; 18-03-2005, 10:04.

Comment

пиши на кирилица
                          Last edited by Imperial; 18-03-2005, 10:05.

Comment

Искам да ви попитам бях гледал наскоро по ТВ, че партията "Евророма" ако не се лъжа щели да искат разрешение и средства от президента да се построи паметник на загиналите цигани в холокоста. Какво ви е мнението по този въпрос. Моето мнение ще го дам малко по-късно.
                            Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Относно паметника - няма лошо. В крайна сметка и те са хора (макар и цигани :mhehe: )
                              Такива паметници има издигнати в памет на евреите доколкото знам. Защо да няма и на циганите. В крайна сметка евреите и циганите са били слабост на Хитлер ....
                              Само да не го направят тоя паметник от бронз или друг метал.. че няма да изкара дълго :lol:

Salute!

Comment

В България няма таква категория лица, на които Кънчев иска да прави паметник. Това не е въпрос, който я касае и представлява префинен популизъм.

Comment

Working...
                                X