Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Турско робство или османско владичество

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• dibo
    replied
    Пак извън темата:
    А наслагването и проектирането на твърдения, които не са изказвани, върху всяко отклонение от правата, здрава вяра, също е често използван подход в такива общества, които не са се отърсили от синдрома "лов на вещици".

Leave a comment:

• картаген
    replied
    Извън самият спор или дискусия, която се заформи:
    Нормално е българският данъкоплатец да търси сметка как му се харчат парите от данъци и какво се преподава с тези пари на децата и внуците му. Айде, ние сме много нетолерантни и по източно деспотични, ами гърците какви са? Нека някой гръцки професор от Атинския държавен университет да тръгне да твърди, че на гърците им било по-добре под скиптъра на султана и че въстанието от 20-те години на 19-ти век е дело на шепа шовинистично настроени фанатици, заради които са изколени стотици хиляди невинни. Гърците много добре си разбират държавния интерес и не се правят на по-големи католици от папата. Те знаят, че докато в Анкара арестуват инакомислещи, в Атина трябва поне да ги лишават от тлъсти заплати и премии, за да има някаква съпротивителна сила това гръцко общество. А не като нас - 26 години със свалени гащи, всеки идва тук, получава финансиране и се упражнява върху историята и националната ни памет.

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    Сега, предлагам аз.

Leave a comment:

• Юлиан Август
    replied
    KIZIL DELI написа Виж мнение
    А още повече завладя въображението ми с фетвите писани от шейхове
    Шейх юл-ислям, главен мюфтия или както искаш го наречи ... Все ми е тая. Шейх (в слисъл на духовен водач) е, само че върховен.

Представям си аз, представям, въображението ми е голямо, но гледам не те напъва да ги кажеш кои са, та да ги видим.
    Да кажем, че така съм устроен.

ПП.
    Кога да спрем с троленето ?

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    Thorn написа Виж мнение
    Дели, Шейх-юл-исляма не пише ли фетви?
    той пише, шейховете обаче имат малко общо с тая работа, кат компютрите и компотите

П.П. Амазон се покри и не пусна линка за подписката за уволнението на Стоянов. Само да кажа, че сега виждам, че и Медиапул го били пуснали, ако ще полза при формулирането на искането, един вид услужлив съм.

Leave a comment:

• Thorn
    replied
    Дели, Шейх-юл-исляма не пише ли фетви?

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    Юлиан Август написа Виж мнение
    Представи си, ей така по случайност съм чел и фетви на други шейхове.
    Представям си аз, представям, въображението ми е голямо, но гледам не те напъва да ги кажеш кои са, та да ги видим. А още повече завладя въображението ми с фетвите писани от шейхове

Leave a comment:

• Юлиан Август
    replied

А докъде назад във времето се простира историческата памет на българина, до хан Кубрат ли? Ти собствено каква информация имаш за историческата памет на българите през 16 в? И разибра се, че безредието и невъзможността на империята да осигури нормални условия за съществуването на много хора в Румелия от края на 18 до средата на 19 в. дава преки резултати - раждат се национални движения на Балканите и различните народи по един или друг начин се борят за формиране на собствена национална държава и отърваване от мърлявата ОИ. За подобни процеси през 17-16-15-14 в. чувал ли си?
    Стига очудващо далеч назад. Константин и Фружин нещо ги забравяме ли ? Разбира се, не можем да говорим точно за национално-освободителни движения тогава, т.к. самото понятие за нация все още не съществува.
    Колкото до другото, да не обръщаме темата на лични нападки. Представи си, ей така по случайност съм чел и фетви на други шейхове. Но докато не излезем от мъглата на общите приказки, няма какво повече да се обсъжда.

то това правиш, като придаваш на идеята за произвола умишлено организиран и при това антибългарски характер
    Не в този контекст, определено не си ме разбрал. Иначе да, има допускане на произвол от страна на други елементи (например фанариотски, или татарски, черкезки, цигански) над българи. Умисълът има различни форми и не е непременно държавен заговор. Конюнктурата бързо се мени, разделяй и владей.

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    dibo написа Виж мнение
    Аз обаче съм чувал.
    Съгласен поизсилих се, исках друго да кажа, че виждам пряка връзка между анархията в Румелия и раждането на национални концепции, има и куп други фактори разбира се, но според мен е много мощен стимул.

Leave a comment:

• dibo
    replied
    Ти собствено каква информация имаш за историческата памет на българите през 16 в? И разибра се, че безредието и невъзможността на империята да осигури нормални условия за съществуването на много хора в Румелия от края на 18 до средата на 19 в. дава преки резултати - раждат се национални движения на Балканите и различните народи по един или друг начин се борят за формиране на собствена национална държава и отърваване от мърлявата ОИ. За подобни процеси през 17-16-15-14 в. чувал ли си?
    Аз обаче съм чувал. Въстания има от 15 до 17 век включително, макар и редки, и от оскъдните извори можем да съдим, че някои от тях са били опити за възстановяване на държавата. Това ще рече, че ако не народът да е имал историческа памет, което е действително трудно доказуемо, то някакви негови водачи са я имали.
    Прочее темата за изчезването на българската аристокрация след османското нашествие е доволно интересна, но недостатъчно проучвана. Тя би дала и някои интересни отговори на въпроса за владичеството и робството.

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    Юлиан Август написа Виж мнение
    Честно, не те разбирам. В състояние си да си губиш времето да пишеш куп неща без да кажеш нещо конкретно, но не и да се решиш да споделиш каквото и да било в подкрепа на твърденията си. Твоя воля.

Нито се разбира кое е "общоприетото мнение в съществуващата историография" (коя, къде)
    ъъъ за н-ти път примерно т. 4 от История на България на БАН как ти звучи като за начало?

нито пък имам претенции да съм откривател на нови доктрини - идеята за произвола не е моя и е сравнително разпространена.
    то това правиш, като придаваш на идеята за произвола умишлено организиран и при това антибългарски характер

Изчел съм и продължавам да чета колкото и каквото е по скромните ми сили. Предвид факта, че насреща не се дава нито един опровергаващ ме документ, пак е нещо
    Опровергаващ какво? Нещо, което само на теб е известно ли?

Ясно стана само, че клетия Абдуррахман ефенди си го отнесе А защо съм избрал него - ами подкрепя тезата ми човека, има ясен и брутален исказ, с който прави на пух и прах даже основни постулати на Корана.
    Избрал си викаш, а кои други прочете? Хич не обърна внимание на въпроса ми дали някой не е избрал вместо теб и защо?

И наистина за финал, далече съм от твърденията, че в периода 1396 - 1878 г. българите са били роби. Факт е обаче, че "нещо" в битието им, както и в битието на още куп по-горе изборени народи, е дало отражение в историческата им памет и те са запомнили този период именно като робство. Има ред вероятности - това "нещо" да било строгото прилагане на законите, или народите да са се поддали на обща масова психоза или на обща и повсеместна, късна антитурска пропаганда, но бръсначът на Окам някак тихо ни нашепва, че причините са доста по-прозаични, а именно ширещите се произвол, насилие и дискриминация.
    А докъде назад във времето се простира историческата памет на българина, до хан Кубрат ли? Ти собствено каква информация имаш за историческата памет на българите през 16 в? И разибра се, че безредието и невъзможността на империята да осигури нормални условия за съществуването на много хора в Румелия от края на 18 до средата на 19 в. дава преки резултати - раждат се национални движения на Балканите и различните народи по един или друг начин се борят за формиране на собствена национална държава и отърваване от мърлявата ОИ. За подобни процеси през 17-16-15-14 в. чувал ли си?

Leave a comment:

• dibo
    replied
    Amazon написа Виж мнение
    Преди от безсилие да довлечеш Дневник и онзи объркан доцент, който вероятно ще си загуби работата.
    Доцентът не е объркан, а изказва мнение различно от общоприетото. Именно този интелектуален линч, който се извършва в нашето общество върху всеки инакомислещ по отношение на националната ни митология е едно от нещата, които ни различава от западните общества и ни доближава до източните. От Русия и Турция включително на изток подобно публично инакомислие води до лоши последици за изказалия се.

Leave a comment:

• Юлиан Август
    replied
    ....................

Честно, не те разбирам. В състояние си да си губиш времето да пишеш куп неща без да кажеш нещо конкретно, но не и да се решиш да споделиш каквото и да било в подкрепа на твърденията си. Твоя воля.
    Нито се разбира кое е "общоприетото мнение в съществуващата историография" (коя, къде), нито пък имам претенции да съм откривател на нови доктрини - идеята за произвола не е моя и е сравнително разпространена. Изчел съм и продължавам да чета колкото и каквото е по скромните ми сили. Предвид факта, че насреща не се дава нито един опровергаващ ме документ, пак е нещо
    Ясно стана само, че клетия Абдуррахман ефенди си го отнесе А защо съм избрал него - ами подкрепя тезата ми човека, има ясен и брутален исказ, с който прави на пух и прах даже основни постулати на Корана.

И наистина за финал, далече съм от твърденията, че в периода 1396 - 1878 г. българите са били роби. Факт е обаче, че "нещо" в битието им, както и в битието на още куп по-горе изборени народи, е дало отражение в историческата им памет и те са запомнили този период именно като робство. Има ред вероятности - това "нещо" да било строгото прилагане на законите, или народите да са се поддали на обща масова психоза или на обща и повсеместна, късна антитурска пропаганда, но бръсначът на Окам някак тихо ни нашепва, че причините са доста по-прозаични, а именно ширещите се произвол, насилие и дискриминация.

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    Amazon написа Виж мнение
    Преди от безсилие да довлечеш Дневник и онзи объркан доцент, който вероятно ще си загуби работата.
    Аз от безсилие? Че за какво точно се силя? Пусни линка да видим де, нали не правиш тайна кампания .
    Не, че има връзка, но да вметна, че преди няколко седмици над хиляда университетски преподаватели в Турция направиха подписка и изразиха мнение (вероятно си видял, отразено беше в новините). Към днешна дата вече близо 40 от тях са без работа. Е, понеже това е Турция са подведени и под събедна отговорност за обида на три институции, но ние разбира се няма да изпадаме в такива крайности, защото сме правова държава и само ще настояваме човекът да бъде уволнен, нали?

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    картаген написа Виж мнение
    Делия, казвам ти го съвсем добронамерено - преди 3-4 години пишеше по-нормално, без излишни емоции; сега звучиш нервно, сякаш си подел някакъв мисловен кръстоносен поход. Ти си знаеш дали наистина е така и каква е причината. Аз просто констатирам, без намерение да те засягам.
    Може, преди 3-4 години само си представях колко пагубни последствия за света ще има ширещата се простотия, сега живеем вече в тези последствия и търпимостта ми е изтъняла доста А иначе чак пък да седна да се засягам, моля ти се.

Leave a comment:

Working...
X