Уокър, драсвай по някоя референцийка , че едно напористо момче си отиде заради многото семпли линкове ... ако не се е върнало де, ха-ха ...
А, да попитам, ако някой се е прехласвал по "Престъпна империя" със Стив Бушеми - колко епизода е 5-тия сезон в крайна сметка ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кино - филми на историческа тематика
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Да, тая трилогия е характерна за рефлексията на японците.
заря91, обобщаваш ненужно, според мен. Т.е. бъркаш различни типове филми. Има си исторически филми и екшън филми с исторически "дрешки" (да речем, сравни "Тънката червена линия", "Band of brothers", "When trumpets fade" или "The last bullet" със "Сахара" (оня от 95-та), "The dirty dozen", "The guns of Navarone" или "Where eagles dare"). За последните са характерни всички тези тропи. Да спомена същия този италиански "Ел Аламеин", в който италианците вършеха чудеса от храброст и имаше всякакви сцени в стил "един поваля двадесет". Същевременно има и общо взето реалистични исторически филми - работата не е в "рефлексията", според мен, а по-скоро в подхода към филма, т.е. какъв тип филм правим. Ако за нещо мога да се съглася, то е, че липсват - поне за немци/японци (за италианците не съм чак толкова сигурен) типа екшън исторически филми, в които "нашите" (т.е. техните) вървят по всички тези екщън тропи. И причината вероятно е тази - не толкова допълнителна рефлексия, колкото резултат от това, че са загубили войната и "техните" не могат да се представят по този начин.
Но основното е разликата в това какъв филм правиш - примери за добри исторически филми за ВСВ могат да се намерят в националното кино на всяка от големите държави, взели участие във войната, според мен.
Leave a comment:
-
По повод рефлексията на японците, /извинете, ако съм споменавала филма по-рано/, преди време изкопах една трилогия от по три часа парчето... И едва изтраях до средата на втора част. Макар че "извода" от първата беше твърде любопитен: един хуманист се опита да осигури по-човешки условия за китайците в японския лагер; те "отвърнаха" с бунт... Накрая излезе, че стремежа му да направи добро доведе до повече жертви. Прочее, ако ви се търси, английското заглавие е The Human Condition I, II и III.
Leave a comment:
-
Имах впредвид, че в изброените от мен филми снимани във Германия, Финландия, Италия или свързани с Япония през ВСВ има голям контраст със американски,английски, френски, руски, австралийски че даже и полски военни филми за периода. Просто във тези филми войниците от Оста са показани в някава нормална светлина, в контраст със свръхсолдати от антихитлериските филми (предимно холивудските разбира се) дето трепят фрицовете на конвейр с по един пълнител на томи-гъна, шпагина, стена или трофейния шмайзер
Leave a comment:
-
Не съм сигурен, че разбирам какво имаш предвид? Даречем, и немскитя "Сталинград" не е кой знае колко добър и има много какво да се критикува в него. Ако има някакво значимо достойнство, според мен, то е, че изглежда сравнително добре да обрисува отношенията/атмосферата от гледна точка на немските войници.Замислих се, че от множеството изгледани военни филми, тези които представят ВСВ от гледна точка на Оста колкото и да са малко на брой, изброявам няколко (''Сталинград'', ''железен кръст'', ''писма от Иво Джима'',италианския ''Ел Аламейн'', финландския ''Tali-Ihantala 1944'' където ''лошите'' в случая са войници на съюзниците, доста добре си уцелват немци, японци, италианци и финландци. Дали се търси някаква историческа коректност в случая?
Италианския "Ел Аламейн" беше ужасен - според мен. Не мисля, че каквото и да е там бе реалистично. Ако ще говорим за кино от това време, "Младите лъвове", да речем, е в пъти по-добър и като кино, че и като "историчност". Лично мнение, разбира се.
Финландските - гледал съм няколко и малко ми се сливат, но всеки от тях бе доста "реалистичен", доколкото мога да преценя. Мисля си, че това е тяхна си специфична особеност, която не си струва да се пренася върху всички други. Най-вероятно има някакво съчетание от много нисък бюджет, използване на реенактори и тяхна (възстановено) екипировка и снаряжение и някакъв специфичен си финландски подход към историческото кино. Но и за тях не съм сигурен в каква степен реалистичон обрисуват съветската страна - впрочем, общо за всички тези филми е (както най-често е и за онези от другата страна).
"Писма от Иво Джима" не е баш японски филм, ако и да играят в него главно японци, но не виждам как може да се разглежда самосотятелно от близнака му. И двата представят нещата всеки от едната гледна точка - мисля че общо взето еднакво добре. Сравнително реалистично, но тук заслугите мисля са изцяло на режисьора и не мисля, че могат да се пренасят върху някакъв национален кинематограф. Ак говорим за японско военно кино, то там могат да се намерят и смешно неисторични и страхотни и исторични филми, макар че поледните сякаш са по-скоро правени през 50-те и 60-те години най-вече. Но пак - тов, което е добро, е общо взето специфично японско, а и добро дотолкова, доколкото представя тяхна специфична гледна точка. Та, о тизброените ми се струва, чме някакво търсене на "историческа коректност" може би има само при двата филма-близнаци на Клинт Истууд.
Примерно, сериалите на НВО ("Band of brothers" и "The Pacific") са също толкова добри, ако не и по-добри в това.
Като се замисля, ако режисьорът, сценаристите и консултантите си свършат добре работата и филмът е съсредоточен само върху гледна точка на една страна във войната, обикновено се получава добре - за тази страна. И това е по своему реалистично, защото за един пряк участник във войната противникът най-често не е повече от силует, а не реален човек. Проблемите идват - и това е много по-трудно да се направи майсторски и добре, - когато имаме филм, който се опитва едновременно да представи нещата от "двете страни на барикадата" или се опитва да представи общ поглед, обзор върху цяло сражение или етап от войната. Това е много по-трудно и най-често всички изпадат в шаблонност и двуизмерност при представянето на едната страна. Не е въпрос на това дали произхождат от страната на победилите или загубилите, по-скоро е въпрос на индивидуални качества и възможности.
Може би единствената - донякъде съществена, - разлика е в случая с немците, при които най-силно "работи" факторът за вглеждане в "греховете" на тяхната страна през войната. Този своеобразен филтър вероятно оказва някакво общо влияние върху немското военно кино. Но пък не мисля, че той действа пир италианците или в някаква особена степен при японците (там е повече въпрос на индивидуално отношене и познание на събитията).
Поне такива са моите впечатления.
Leave a comment:
-
Замислих се, че от множеството изгледани военни филми, тези които представят ВСВ от гледна точка на Оста колкото и да са малко на брой, изброявам няколко (''Сталинград'', ''железен кръст'', ''писма от Иво Джима'',италианския ''Ел Аламейн'', финландския ''Tali-Ihantala 1944'' където ''лошите'' в случая са войници на съюзниците, доста добре си уцелват немци, японци, италианци и финландци. Дали се търси някаква историческа коректност в случая?Last edited by заря91; 08-11-2014, 03:03.
Leave a comment:
-
Е, това последното е стара традиция, възлизаща вероятно към зората на киното, която се разпространява върху всяко оръжие в ръцете на редовите "лошковци" - било то брадва, боздуган, копие, стрела, куршум или бластер. Класика са имперските щурмоваци, които са "най-добрите стрелци", обаче не могат да улучат главните герои дори от два метра разстояние. То затова са и главните герои, деИ на последно място калените в битки SS ветерани все са калпави стрелци било то с панцерфауст, ем-ге или лично стрелково оръжие.
.
Leave a comment:
-
Преди малко се завърнах от прожекцията на ''Fury'', и след филма ми стана ясно, че: Шърман-а вътре е широк поне като гарсониера; американските танкисти са все снажни момци над метър и седемдесет; Персонажа на Брад Пит още през 45-та е разпостранил така модерната сега сред младите футболисти причьоска; винаги има в екипажа или в ротата(редник Райън) един набожен войн, дето ''стреля'' с библия в ръка. И на последно място калените в битки SS ветерани все са калпави стрелци било то с панцерфауст, ем-ге или лично стрелково оръжие.
Leave a comment:
-
За японския филм - гледах го вчера, като филм е добър, посланието също ми допада, драматичността също си я биваше, въобще - добър филм. Обаче имаше разни военно-исторически неточности/слабости: повтаря всички известни митове все едно отмята по списък (то не че следва да се очаква от художествен филм да развенчава някой и друг мит, но бе много нелепо представена цялата работа). Няма и да споменавам за "атмосферата" на самолетоносача - бърр, много зле (ако човек няма идея за какво става въпрос, ще остане с впечатлението, че екипажа на самолетоносача е 30-40 души (а не към 2000), които се моткат насам-натам безцелно, шмтакат се възторжено насам-натам и с военни действия не се занимават иначе, освен случайно, а офицери или военна йерархия в японския флот няма). Но това са дребни неща и подробности, които не пречат особено, още повече, че атмосферата, според мен, бе добре представена, а това е по-важно.
Разбира се, на фона на старите им военни филми не е чак толкова добър, според мен, но това важи за всички техни филми за войната от последните 20-тина години, които съм гелдал (да речем, онзи за Ямамото).Last edited by gollum; 07-11-2014, 00:11.
Leave a comment:
-
Отново попаднах на Charlie Wilson's War
И по този случай:
За съжаление липсва финалът на сцената, който е много цветист.
И приказката за Зен учителя:
И двете филмчета са на английски. Филмът е исторически, хубав по своему, макар че вероятно не всеки ще го хареса. Независимо обаче дали човек го харесва или не, показва събитията около афганистанската война на СССР и съпътстващите събития в интересна светлина.
Leave a comment:
-
Да, наистина е много добър филм. Някак изненадващо. На няколко момента си казвах: аха, е, историята е достатъчно добра да свърши и тук, но хората са я направили някак естествено и добре продължаваща.boyankolev написаЕдин много силен японски филм - добри актьори, добра компютърна графика - при въздушните битки и самолетоносачите, силна история, изненада ме много приятно...
Leave a comment:
-
Tankies: Tank Heroes of World War II В този филм от две части, историкът и бивш офицер от Кралския танков полк – Марк Ърбан, разказва историята на шестима забележителни мъже от една танкова част – 5-ти кралски танков полк, известни като „Мръсната петорка”.
Използвайки автентични свидетелства на последните оцелели ветерани, заедно с непоказвани досега писма и дневници, Марк Ърбан съживява тяхната история в съкровени детайли. В същото време анализира еволюцията на танковото производство във Великобритания и показва колко изостанало е било то в сравнение с немското.Със забележителни архивни кадри, включително рядко показвани цветни кадри, „Танкисти” поглежда към Втората световна война от различен ъгъл. Много добре направено филмче на BBC. http://www.imdb.com/title/tt2614390/ Има го в колибката.
Leave a comment:
-
Един много силен японски филм - добри актьори, добра компютърна графика - при въздушните битки и самолетоносачите, силна история, изненада ме много приятно...
Leave a comment:
Leave a comment: