Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кино - филми на историческа тематика

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Imperial
    replied
    gollum написа Виж мнение
    Това ме накара да се замисля какво би могло да се получи, ако някой направи филм за битката при Лепанто. Не знам да е правен (аз поне не съм попадал), но може да се направи много впечатляващо.
    Преди 2-3 дни си мислех същото нещо, самата битка е като за филм. Само дето няма да е много политкоректен в момента филм за велика битка в която християни решително набиват мюсюлмани

Leave a comment:

• gollum
    replied
    За "The Admiral: The roaring currents" - благодаря на Динаин за насочването (сигурно и сам щях да попадна на него). Никак не е лош, допадна ми. Единственото, което не ми хареса бе как бяха направени корабите - прекалено бързо се движеха и им личеше, че са съвременни моторни корабчета (или някакви баржи(, на които са им надстроени дървени макети а ла кораби от онези времена). Имаше и разни други странни моменти, но като се има предвид каква е оскъдица на такъв тип филми... а и като филм си беше много добро, поне за моето око.
    Това ме накара да се замисля какво би могло да се получи, ако някой направи филм за битката при Лепанто. Не знам да е правен (аз поне не съм попадал), но може да се направи много впечатляващо.

За да не е съвсем празен филма, тия седмици гледах два стара исторически филма, които ми харесаха:

"Queimada"/"Burn!" - на Джило Понкеторво ("Битката за Алжир"), много добре направен филм, не фактически исторически (съчетанието от събития и място са измислени), но по същество предава неща, които са се случвали, поне доколкото мога да преценя, макар и не точно с тези участници. Английски агент организира въстание на португалска колония (намира и по същество създава лидер на въстаниците и всичко останало), с цел островът да се отдели от "колониалното владичество" и да търгува с Великобритания. После го викат, за да убие собственото си творение. Добре направен филм.

"Utlaginn"/"Outlaw: The Saga of Gisli" (1981), исландски филм по известна тяхна сага (за Гисли). Почти ентографски филм. Напомня ми за "Ofelas" или за един друг исландски филм - "Полетът на гарвана", но е много по-исторически от него, доколкото мога да преценя.

Leave a comment:

• 1951
    replied
    Todor Pavlov написа Виж мнение
    И, доколкото си спомням, сериалът беше режисиран от мадама ! Тази , която после направи и "Зеро дарк ..." Самият факт , че жена е влязла в толкова неженствени детайли ме впечатли особено ...
    Сериалът е режисиран (част от него, де) от жена, но тя не е леля ни Катрин Бигалоу, която от своя страна има наистина сериозни филми.

Leave a comment:

• Todor Pavlov
    replied
    И, доколкото си спомням, сериалът беше режисиран от мадама ! Тази , която после направи и "Зеро дарк ..." Самият факт , че жена е влязла в толкова неженствени детайли ме впечатли особено ...

Leave a comment:

• 1951
    replied
    Amazon, нямаш база за оплакване. Ако тази книга беше издадена в България щеше да струва 20 лв. за меки корици, да има малоумен превод и кофти полиграфия.

Leave a comment:

• Amazon
    replied
    кало написа Виж мнение
    Май преди бая години вече го обсъждахме тук.
    Нищо чудно. Сега видях че сериите са от 2008-ма. Явно трябва по-често да излизам от пещерата.

1951 написа Виж мнение
    Купи си книгата, по която е правен

http://www.amazon.com/Generation-Kil.../dp/0425224740
    Благодаря, ще я прегледам. Абе от много време се чудя и ядосвам, защо книгите за Киндъл струват колкото хартиен носител с твърди корици?!? Добре че като добър клиент на Амазон имам право да "вземам назаем" една книга месечно, и няма да ми се налага да изръся 10 лева за тази.

Leave a comment:

• 1951
    replied
    Amazon написа Виж мнение
    Generation Kill : http://www.imdb.com/title/tt0995832/

Мини сериал за морските пехотинци в Ирак. Нещо като документалните филми от рода на Рестрепо, но игрален и по-лесен за проследяване. Много добра игра на актьорите. Направо не си личи че ираят. По форумите разни морски пехотинци твърдят и че бил много близък до реалността. На мен малко ми прилича на сериал по "Jarhead".

Купи си книгата, по която е правен

Leave a comment:

• Лейн
    replied
    Май преди бая години вече го обсъждахме тук.

Leave a comment:

• Amazon
    replied
    Generation Kill : http://www.imdb.com/title/tt0995832/

Мини сериал за морските пехотинци в Ирак. Нещо като документалните филми от рода на Рестрепо, но игрален и по-лесен за проследяване. Много добра игра на актьорите. Направо не си личи че ираят. По форумите разни морски пехотинци твърдят и че бил много близък до реалността. На мен малко ми прилича на сериал по "Jarhead".

Leave a comment:

• Dinain
    replied
    The Admiral: Roaring Currents

At the strait 'Roaring Currents', master strategist Admiral Yi and his 12 battleships oppose enemy's fleet of 330, and win the most incredible victory of history.
    Яка работа, за пръв път виждам такъв филм. Изключително рядко се правят филми с ветроходни морски битки, а пък азиатски въобще не бях срещал досега!
    За цялата история също не бях чувал, но този корейски адмирал бил легенда в Корея и Япония, чак го слагат наравно с Нелсън като "най-велик адмирал на всички времена".
    Накратко - японците се опитват да завладеят Корея за втори път (1597 г.), разполагайки с голямо числено и материално превъзходство. Корейският флот от 150+ кораба среща над 1000 японски и е разгромен, спасяват се само дузина съдове. Корейският адмирал И Сън-Шин(?) тъкмо излиза от затвора, където лежи след клевета за предателство, събира останките от корейския флот и с 13 бойни кораба се опитва да спре японска армада от над 330 кораба (всъщност около 200 от тях са товарни, "само" 133 са бойните кораби, давайки числено превъзходство на японците от точно 10:1) като избира много далновидно мястото на срещата.

Това, което последва, е невероятна победа на корейците, след която японците отстъпват, загубвайки 31 кораба + неизвестен брой повредени. На всичкото отгоре корейският флагман под ръководството на адмирала първите няколко часа се сражава съвсем сам срещу целия японски флот (другите корейски капитани в началото се страхуват да влязат в бой).

Четох, че корабите и костюмите като цяло са много достоверни, а самият филм, макар и с доста драма и щипка фентъзи (то, след "Тигър § Дракон" май няма азиатски исторически филм, където да не се преплитат историятата с фентъзито), е с много добри ефекти, много стрелба, абордажи, кръв и пр.

ПП Има го в Замунда.

Leave a comment:

• gollum
    replied
    Динаин написа
    Че "Пърл Харбър" си беше същото - любовна история на исторически фон.
    Така е. И не беше исторически филм, според мен (и не ми хареса). Въпросът е защо е трябвало да го кръщават така (то не е баш въпрос, като се замисля ).

Ниша има (за българско историческо кино) - така е. Но въпросът по-скоро е дали има реално желание да се направи нещо такова, като под "желание" вероятно неточно разбирам неколцина що-годе умели люде (режисьор, продуценти и прочее) които да имат идея за подобно нещо и някакви способности да я докарат до реализация. А нишата я има и ако има с какво да се запълни, един вид сама ще се разшири и поддържа.
    А по телевизията имаше някакви исторически неща, ако се не лъжа един сериал (ужасен, според мен) нещо около спасяването на евреите. Май и нещо друго имаше, но с качество като на останалите български продукции, така че... Но щеше да е хубаво ако имаше исторически български ТВ и кино продукции (че и анимации или дори комикси а ла "Дъга" би било добре). Дори и с лошо качество и мизерен бюджет.

А иначе в Русия определено се прави историческо кино и се "целят" в някакво качество "а ла Холивуд". Но впечатленията ми са противоречиви, т.е. не съм гледал много от продукцията им от последните 10-тина години, а от каквото съм гледал съм попадал и на добре направени неща( малко) и на доста слаби (повече).

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Dinain написа Виж мнение
    А това нещо излязло ли е и откъде може да се намери? В ИМДБ фигурира като сериал...?
    В Замунда има отделен раздел за руско кино, най-често там излизат.

ALTERNATIVE DOMAIN: ZAMUNDA.CH | Замунда - най-голямата българска peer 2 peer общност. Социална мрежа за споделяне на информация и забавление.

В ИМДБ не е отбелязан пълнометражния филм, а само сериала.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    gollum написа Виж мнение
    Впрочем, не че не се прави "историческо" кино/ТВ продукции у нас (съвсем) 0 правят се, но нивото им е, ъф (поне по мой вкус).
    Аз телевизия не гледам, та сигурно съм пропуснал нещо, но и по кината не съм виждал български исторически филм. Все някакви "Мисии Лондон", "Шменти капели" и други чудеса на киноизкуството. Няма да се учудя, ако една продукция на тема, да речем "Лала Шахин щурмува София, защитниците пият ракия и умират геройски" пожъне неочакван успех. Според мен има ниша.

Leave a comment:

• Dinain
    replied
    Че "Пърл Харбър" си беше същото - любовна история на исторически фон.
    А това нещо излязло ли е и откъде може да се намери? В ИМДБ фигурира като сериал...?

Leave a comment:

• gollum
    replied
    Предполагам, че изводите са на базата на последната им кино-продукция в категорията (а ла "историческа"), не само на този филм (съдейки по други негови кино "отчети"), особено в сравнение с щатските (наскоро той беше пуснал и рецензия на "Fury", положителна рецензия).
    А за нас няма какво и да говорим, но пък няма и смисъл да се "равняваме" по Русия (възможностите са ни малки). Впрочем, не че не се прави "историческо" кино/ТВ продукции у нас (съвсем) 0 правят се, но нивото им е, ъф (поне по мой вкус). Макар че като се замисля, всичко това е въпрос на желание и нужди, не само на пари и (по-общо казано) "възможности".

Leave a comment:

Working...
X