Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кино - филми на историческа тематика
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
The Libertador http://www.imdb.com/title/tt2387513/?ref_=ttfc_fc_tt венецуелско-колумбийска коопродуция за Симон Боливар. На моменти доста хаотичен, но интересен като цяло.
-
По принцип великите и някой не чак толкова велики сили, сън не ги хваща заради Сърбия. Ката ден от 200 години вече друго не правят, само мислят как да направят лошо на великият безкористен србски народ.
Нали имаше нарочна тема където да се леят дитирамби за сърбите, що и тука трябва?
Ето даже са две:
http://forum.boinaslava.net/showthre...072#post375072
http://forum.boinaslava.net/showthre...252#post375252
Leave a comment:
-
За съжаление нямам време да изгледам целия филм, но от първите 10 минути оставам с впечатлението, че това не е документален, а пропаганден филм-творение на поредния соц-носталгик с красиви спомени за детството и kleta maika Serbia, която Великите Сили през вековете винаги са искали да унищожат. Бляновете за 1-месечна платена отпуска всяко лято и "гарантирано право на работа", което имали навремето, удобно пропуска факта, че в началото на 70-те години 20% от трудоспособното население на страната (1.1 млн. души) работи в чужбина (основно Западна Европа).
ПП Това с Великите Сили е някакъв много устойчив мит. Наскоро един познат румънец ми обясняваше как след 1989 г. Великите Сили имали план да разцепят Румъния на 4, за да я обезсилят. Едвам се сдържах да не го питам "Стига бе, и вас ли??"
Leave a comment:
-
Филмът е за разпадането на Югославия и последиците от това...Какъв е сръбско-българския сблъсък там???ivan написа Виж мнениеТипична зле прикрита сръбска пропаганда. Особенно историческото въведение повърхностно споменаване на фактите и премълчаване на цялата история на сръбско - българския сблъсък.
Leave a comment:
-
Типична зле прикрита сръбска пропаганда. Особенно историческото въведение повърхностно споменаване на фактите и премълчаване на цялата история на сръбско - българския сблъсък. Пропусната е цялата история на военните ни сбълъсъци и сръбската експанзия. Пропусната е историата на сръбско хърватското противопоставяне. Изобщо повърхностно третиране на проблематиката със силен пропаганден привкус в сръбска полза. Блудкаж че и лошо сглобен.
Leave a comment:
-
Не знам дали в тази тема е позволено да се публикуват документални филми , така че се извинявам предварително , ако нарушавам някое форумно правило.А сега по същество.
Гледаше ми се филм за войната в Босна , но не някаква холивудска продукция , която представя сърбите като откачени шовинисти и геноцидо-маняци , а нещо малко "по-неутрално".И попаднах на една документалка , която лично на мен ми хареса , макар че тя също не е толкова неутрална , понеже изкарва ЦРУ виновници за разпада на Югославия , но както и да е.Не знам дали сте говорили за нея тук , търсих във форумната търсачка нещо за нея чрез ключови думи , но нямаше резултати.
Става дума за "Тежестта на оковите".Доста интересен документален филм.Аз го гледах онлайн от тук : http://star07.in/videogallery.php?video_id=209 .Обръща се внимание на много интересни проблеми.Един от тях е медиите и начина , по който изопачават нещата , а си спомням , че преди няколко месеца имаше един спор относно това във темата за "Новини" от раздел съвремие.Други интересни факти от филмчето са , че Югославия е била една доста силна икономика по онова време и е имала 4тата най-голяма армия в Европа , а хърватите са имали голям излишък от калашници , които подарили след време на Афганистан(wtf тва верно ли е ??? )Препоръчвам го на тези , които се интересуват от тази тема и не са го гледали.
Leave a comment:
-
Е, филмът по никой начин не е исторически, но несъмнено е сатиричен. И на мен също много ми допадна, както и книгата на Войнович (преди това). Но с историческите събития и книгата и филма имат много слаба връзка (от порядъка на връзката на "...Швейк..." и ПСВ), то не е и нужно, защото силата им е другаде.
ПП Между другото, не е много учтиво човек да регистрира повече от един профил във форума.
Leave a comment:
-
Животът и необикновените приключения на войника Иван Чонкин. Филм от 1994г. на режисьора Иржи Менцел по едноименната книга на Владимир Войнович. Филма е и исторически и сатиричен. Много е хубав. http://www.youtube.com/watch?v=kJpq9wdlJZs
Leave a comment:
-
Това определено ще се гледа, въпреки тази рецензия, която прочетох днес:
Май все още е рано, да го търся из Нета
В Украйна го пускат под друго име: "Незламна".Last edited by Tom_Calm; 03-04-2015, 20:59.
Leave a comment:
-
Филмът за легионът над Колвези е почти документален, т.е. правен е по книга на участник в операцията.
Между другото - и това може би е за отделна тема, - прави ми впечатление, че въздушно-десантните операции в Африка, поне тези, на които съм попадал, - са много успешни и минават - особено самия момент на десанта, почти без никаква съпротива от страна на местните, които сякаш се "вцепеняват" от цялата работа. Наскоро четох за две испански десантни операции (техните си колониални войни), които макар и зле подготвени (самите испанци са дори по-зле въоръжени от "въстаниците" с които се бият) минават успешно и без съпротива.
Leave a comment:
-
Точно в тази операция се вижда, че със MAS/MAT-49 повече не става и вкарват ударно на въоръжение FAMAS.Kramer написа Виж мнениеВъоръжението им беше от Диен Биен Фу през тяхната виетнамска война.
Leave a comment:
-
За Африка гледах преди малко този. С Джулиано Джема.
За десанта на французите в Колвези, Заир, 1978г. 2-ри парашутен полк от чуждестранния легион. Не разбирам френски, но някои неща схванах. Дават им парашути чак като ги прехвърлят на летището в Киншаса - "американски", възкликна един от бойците. "Парашут като парашут" - нещо такова опонира командирът му. Ужас. В самолета войниците си пушеха, не им дремеше. Въоръжението им беше от Диен Биен Фу през тяхната виетнамска война. Атакуваха като пехота от времената на Наполеон. Бе въобще...французи..Last edited by Kramer; 29-03-2015, 23:20.
Leave a comment:
-
Като говорим за Африка, този брилянтен филм сме го споменавали в темата: The Wilby Conspiracy. Майкъл Кейн и Сидни Поатие
Филмът е пълен със страхотни лафове освен това:
"Jim Keogh: The police sure are busy tonight.
Shack Twala: In a police state, the police are always busy."
Leave a comment:
-
Попаднах на един много добър филм за войната в Алжир (затова го и включвам в тази тема, макар че "посланието" му е по-общо), на Пиер Шондерфер (преди това съм му гледал "317 взвод" - за френската война във Виетнам): "L'honneur d'un capitaine". Много силен филм, поне според мен, препоръчвам го.
Не е "военен" в обичайния смисъл (т.е. почти не са показани военни действия, а и не в това е силата му). Накратко: 20-тина години след края на войната в телевизионно дискусионно предаване, в което участват както военни, участвали във войната (включително един бивш амнистиран член на ОАС), така и левичари, критици на френската армия и участието й във войната, един от левичарите - професор по социология, - коментира кадри, които илюстрират предаването (група войници носят тялото на командира си) и обвинява убития, че е "инквизитор и убиец". Вдовицата му гледа предаването и решава, че трябва да направи нещо по въпроса и завежда дело за клевета срещу професора. Въпросът е, че самата тя почти не познава убития - били са женени едва три години, от които тя е прекарала сравнително кратко време (отпуските му) с него и в хода на филма така да се каже се запознава отново с него (с военната му кариера и възгледите му), а и ние като зрители също заедно с нея.
Основната част от филма се развива в съда, където "разнищват" последните 18 дни от живота на въпросния офицер (капитанът, за чиято чест става въпрос в заглавието).
Филмът е интересен, защото много добре (според мен) представя две гледни точки, които общо взето съществуват за всяка една война - и особено за гражданските войни. Едната е левичарската гледна точка (работата не е толкова в политическата окраска - макар че тя в този френски случай е основна, колкото в мирогледа), според която войните могат да бъдат справедливи или не и съответно едната страна (справедливата) има морално превъзходство над другата. Има закони и правила, които не трябва )другата страна) да нарушава. Едните са жертви, другите - палачи.
Втората гледна точка е армейската, според която нещата се вършат, но не бива да се разгласяват - армията като институция е против раздухването на нещата и целия процес, защото, както казва един от персонажите "още е рано, не е минало достатъчно време. Само ще се опитват да ни разпънат, вместо да разберат". В рамките на тази гледна точка стои и командирът на капитана, който не е участвал в нещата на място и "нищо не знае" (т.е. измива си ръцете).
Третата гледна точка - и тя е основната опозиция на първата, - е гледната точка, според която войната е изключително мръсна работа, която обаче трябва да се свърши, а решенията - да се вземат. Не можеш да водиш война и да останеш с чисти ръце, с други думи, войните не могат да бъдат справедливи и не се водят от добри срещу лоши. Представители на тази гледна точка са мъртвият капитан, чиято "чест" се разисква, негов приятел, участвал в събитията (по-късно се включва в ОАС, осъден и амнистиран) и един генерал, който "защитава" армията като свидетел, плюс няколко бивши негови войници, всеки със своето свидетелство, вина и спомени.
Хубавото на филма е, че не дава готово решение и не "работи" със заклеймяване - макар и да е очевидно, че режисьорът симпатизира на войниците, т.е. на непосредствените участници в събитията, но без да ги идеализира. Те са хора, които трябва да вземат трудни решения в ситуации, в които няма справедлив или "честен" избор - а само ефективен или неефективен, защото става въпрос за война, т.е. убиване.
Хареса ми краят - въпросът за "шивача" (една от вероятните жертви), който почти остава да виси във въздуха, макар и да получава индиректен отговор. Хубаво е, че филмът не се развива на ниво "абстрактно философстване" (нещо, което не рядко се случва при подобен подход и винаги е вредно). Нито пък някоя от страните в този "спор" за войната е представена като "неправа" - всеки си има своята истина, зрителят решава кое как е. Хем и тези "страни" - включително четвъртата, която присъства индиректно (ФНО, включително основният опонент на капитана през 1958 г. от "терористите" - също като него бивш войник от ВСВ, сражавал се срещу немците; след това в Индокитай, плен при виетнамците и накрая в Алжир (на родна земя) вече като "терорист") - всяка е "достойна" по своему. И като житейски път си приличат - професорът от Сорбоната е бивш член на съпротивата, какъвто е и убитият капитан.
С една дума - ако ви се гледа подобен филм, в който се разисква войната и мястото на човека в нея, този си струва - много е добър.
ПП Между другото, като го гледах си спомних за друг - този път телевизионен френски филм - писал съм за него в тази тема, - който също разглежда тази тема - "Mon colonel". По-нов, също добър, макар и може би не толкова откровен за някои неща (Пиер Шондерфер е пряк участник в тези събития и това се забелязва, може да се каже, че дори присъства във филма като военният кино-оператор). Преди време имаше и един друг, пак по-нов френски филм - "L`ennemi intime", в който представяха повече "военно" нещата. Но макар и трите филма да не са лоши, този ми се вижда най-добър.Last edited by gollum; 10-03-2015, 12:42.
Leave a comment:
-
Leave a comment: