Музей в с. Гривица има но униформите там са само тези . В Пордим музеят е по голям ,там е била квартирата на княз Карол има походното му легло но за момента снимки не мога да ти представя . Наистина си прав , че румънците се бият настървено - при Плевен губят около 2500 човека . Снимките са от музея в селото , там където съм снимал редутите Абдул керим табия е гривишки ¹ 1 . Пращам ти още снимки със румънски знамена и др. При Опанец още нямам снимки . За първата униформа пишеше , че е егерска / кафявата /. Не знам с тези пера не е ли малко опасно за егер ,може да е парадна - ти кажи.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Руско-турските войни
Collapse
X
-
albireo написаНаистина основните сражения м/у главните сили са от друго естество. Това е нещо характерно за целия период, не само за тази война. Според мен причините трябва да се търсят в технологичното ниво на оръжията, които армиите са имали на въоражение и което предполага драстично предимство на дефанзивните тактики над офанзивните. Достатъчно е един от двамата командващи да осъзнае това и тогава противниковите части няма как да влязат в насрещен бой.
Колкото до технологичното ниво на оружията,виж какво става по време на Балканската война и ПСВ-там имаме директен сблъсък на Главните Сили.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
andreev написаЗа първата униформа пишеше , че е егерска / кафявата /. Не знам с тези пера не е ли малко опасно за егер ,може да е парадна - ти кажи.
Тези знамена копия ли са ?
Изглежда много интересно. По тези места все още не съм ходил.Ако имаш възможност ще бъде прекрасно ако сложиш и снимки от музея в Пордим. Най-вече униформи.
Comment
-
andreev написаЗнамената са истински , даже по едното е имало следи от боя. Не пише на кой полк са ако не се лъжа . От Пордим засега нямам снимки . Сабята я няма , тъй като предполагам са прибрали всички оръжия от музея понеже ги е страх да не ги откраднат .
Всъщност какъв точно е този музей в Гривица ?
Имаш ли нещо против да сложи снимките ти в един румънски военноисторически форум ? Там съм пуснал списък с румънските паметници в България, посветени на Руско-турската освободителна война, а народа моли за изображения.
Comment
-
andreev написаРазбира се , че нямам нищо против да сложиш снимките в румънски форум. А музея доколкото чета музеят е открит 1967 г. Представлява една по горямя стая. Някой от знамената може да са копия , както чета в една книга тука .
Comment
-
Интересни изображения.
На първата снимка: Генерал д-р Карол Давила при ранените. Той е основоположникът на санитарнате служби към румънската армия. Ако не се елъжа е с български произход.
На гравюлата: Окопали се доробанци. Изглажда отблъскват някоя от турските контаатаки на 29 август 1877, но пък защо са с шинели ??
Comment
-
Sturmpionier написаНа гравюлата: Окопали се доробанци. Изглажда отблъскват някоя от турските контаатаки на 29 август 1877, но пък защо са с шинели ??То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
От лично съобштение двама приятели ме попитаха за турските униформи във войната 1877_1878 , първата снимка е на пехота,втора на артилеря,трето офицери и чинове,искам тук да ги споделя тука, штее по удобно
или повече от този линк
Comment
-
Parabellum написаАми защото може би това става края на септември и началото на октомври
Спомни си кога Осман паша прави опита за пробив и кога капитулира.Не е било много топличко не мислиш ли
От лично съобштение двама приятели ме попитаха за турските униформи във войната 1877_1878 , първата снимка е на пехота,втора на артилеря,трето офицери и чинове,искам тук да ги споделя тука, штее по удобно
или повече от този линк
Comment
Comment