Търся си Оспрейката Russo turkish war 1877-78 ,ще бъда благодарен ако някой може да ми помогне.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Руско-турските войни
Collapse
X
-
andreev написаДа знаете защо навсякъде пишат,че руските униформи на пехотата са били зелени,а тези които съм виждал в музеите и картините са тъмно сини близо до черният цвят.
Comment
-
miralayyunus написаKниги за руско-турската война
Това някъде в Турция ли е?
Интересното е, че гениалностите на Божидарчо пак са на лице.
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
miralayynus, разполагаш ли с повече снимки на черкези, през периода на 1877-78г. Ще съм ти благодарен, ако можеш да ги качиш. Бих се радвал да разбера повече за черкезката конница през тази война, нейни лидери, тактика и т.н. До колкото знам са били добри войни, но винаги свързват имената им с военни престъпления и изстъпления над цивилното население.They march in full battle dress
With faces grim and pale
Tattered banners and bloody flags
Rusty spears and blades...
Comment
-
SS-mann написаmiralayynus, разполагаш ли с повече снимки на черкези, през периода на 1877-78г. Ще съм ти благодарен, ако можеш да ги качиш. Бих се радвал да разбера повече за черкезката конница през тази война, нейни лидери, тактика и т.н. До колкото знам са били добри войни, но винаги свързват имената им с военни престъпления и изстъпления над цивилното население.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Въпросният конфликт е Кавказката война /1817-1864/, която води до пълна победа на руснаците в Кавказ. Всъщност трябва да се има в предвид, че черкезите както ги наричаме са съвсем малка народностна група, населяваща днешна Карачаево - Черкесия. Под общото понятие черкези попадат и други народи от Кавказ: адиги, кабардинци, чеченци, дагестанци, осетинци, темургеевци, абадзехи, карачаевци и т.н. Северокавказките народи са дали голям отпор на руснаците по време на войната, особено когато техен духовен лидер е бил Имам Шамил. В руската литература с голям патос се говори за битките при Ахулго, Гуниб, река Валерик и ред други.
След победата на руснаците стотици хиляди кавказци започнали да се изселват от родните си места и потърсили убежище в Османската империя, която им оказвала помощ по време на войната. По ред източници от Кавказ за периода 1860-1865 се изселват стотици хиляди кавказци. Голяма част от тях са заселени в България и Македония. Местното население трябвало да им построи къщи, да им даде добитък и храна за три години. Въпреки това, обаче черкезите се отплащали с грабежи, убийства, изнасилвания и т.н. При тях е характерно това, че продавали дори собствените си деца. В България компактни маси черкези са били заселени във Видинско, Врачанско, Монтанско, Варненско, Бургаско и Ямболско. След войната почти всички се изселват в Турция заедно с отстъпващите турци. Ще се радвам ако някой даде инфо колко е бил приблизително броя им в България към 1877г.They march in full battle dress
With faces grim and pale
Tattered banners and bloody flags
Rusty spears and blades...
Comment
-
SS-mann написаmiralayynus, разполагаш ли с повече снимки на черкези, през периода на 1877-78г. Ще съм ти благодарен, ако можеш да ги качиш. Бих се радвал да разбера повече за черкезката конница през тази война, нейни лидери, тактика и т.н. До колкото знам са били добри войни, но винаги свързват имената им с военни престъпления и изстъпления над цивилното население.
В Руско турската война предимно уЧастват като кавалерийски дружини
но никога не са в клюЧова позиция,даже в повеЧето слуЧаи преЧат на редовната армия
примерно в Плевенската армия на Осман паша са някъде към 3 000 ,но самият Осман паша се оплаква от тях не са стриктни към заповедите на висшите офицери и винаги са на пляЧка заедно с Кюрдският табор( да не съм Чул в руски български изтоЧнци но в плевенската армия е имал табор от Кюрди) към умрелте руснаци,обвинени са за главорезство към русите, да правилно е Че извършват Често военни престъпления но тука е мястото му да кажа нешто за военните престъпления
Воеените престъпления през воъната според мене доколкото съм запознат от проЧетените книги до сега от моя страна стигам до извода Че от турската страна са извършени единственно от Черкезите и един вединствен слуЧай от армията на Сюлейман паша(за който пашата е обвинен по късно от съда за това и той самият се заштитава от това Че са направени кланета от армията на Гурко и отмъстителната българска дружина срешту мирният мюсюлманскни народ и затова с сълзи в оЧите ударих с цялата си мошт и,т,н но това е друга тема която трябва да се обсъди,
Аза воени престъпления от руска страна винаги на преден план са казаците
те не остават по надолу от Черкезите :sm186:
моля никой дане ме разбере погрешно но рядко за главорезтсво престъпления в турски книги се споменава така нареЧената от турска страна Отмъстителна дружина тоест ОпълЧеницте :sm186:
примерно за пленената във шейново армия на Вейсел паша се възлага задаЧата на опълЧеництеза евакуране на пленените войни
те оште на пътя обезглавяват знаЧителна Част от пленнците :sm186:since 1453
from İstanbul
Comment
Comment