Да, аз съм слушал, че англичаните, когато руснаците напредват към Цариград, изпращат в помощ на турците кораби в Мраморно море. В един атлас видях дори, че тези кораби стигат дори до Бургас. Но за последното не съм сигурен. Само това мога да ти кажа.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Руско-турските войни
Collapse
X
-
andreev написаЗа руско турските войни четете Антон Керсновский в Militera.lib.ru В сайта има и много друга военна литература на руски.
Музафер паша, Тальят бей. Отбраната на Плевен по официални и частни документи, събрани под ръководството на мюшира гази Осман паша. С., 1901
Беляев, Н.И. Русско-турецкая война 1877-1878 г. М., 1956
Русско-турецкая война 1877—1878. М., 1977; Русско-турецкая война 1877—1878 гг. и Балка ны. М., 1978; 100-летие освобождения Болгарии от османского ига. Сборник статей. 1878—1978. M, 1978;
Виноградов В. И. Русско-турецкая война 1877—1878 гг. и освобождение Болгарии. М., 1978;
Золотарев В. А. Русско-турецкая война 1877— 1818 тт. в отечественной историографии конца XIX — начала XX в. М., 1978;
Бескровный Л. Г. Русское военное искусство XIX в. М., 1974;
Meгрелидзе Ш. В. Закавказье в русско-турецкой войне 1877—1878гг. Тбилиси, 1972;
Копылов В.Н. Тактика русской армии в русско-турецкой войне 1877—1878 гг.— В кн.: Развитие тактики русской армии. XVIII в.— начало XX в. М., 1957;
Сборник материалов по русско-турецкой войне 1877—78 гг. на Балканском полуострове. Вып. 1—97. Спб., 1900—1911;
Сборник материалов по русско-турецкой войне 1877—78 гг. на Кавказско-Малоазиатском театре. Вып. 1—4. Спб., 1903,
Описание русско-турецкой войны 1877—78 гг. на Балканском полуострове. Спб., 1901 — 1913.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
andreev написаАз ви предлагам сайта пък ако искате четете . Щом сте чели досататъчно и нямате повече нужда- Моля. На мен ми беше интересен Керсновский .
Керсновский е нещо от типа на нашия Божидар - повече пропаганда, отколкото истински факти. Изследванията, за които Парабелум споменава, са доста по-ценни. И значително повече там са фактите, отколкото шовинистките изцепки.
Comment
-
Съгласен съм в това което Николай казва , на Мен Керсновски ми хареса с Руско - турската война ,вярно че не е прекалено специализиран но това му дава възможността да харектеризира и дава оценка за личностите движили войната да коментира характерите й , това кото в научната литература го няма. Писал е книгата в Париж доколкото знам. Другото е че има поглед и в стратегията на войната и в тактиката . Колкото до книгите писани от Парабелум първата е много рядко издание , предлага гл. точка на турски офицери за Плевен .Лично аз не съм я чел но знам за нея , мисля ,че и другите са трудни за намиране което за мен ги прави почти неизпозваеми . Золотарев е прекалено статистичен , при него има обща статистика на руско турската война . Аз мога да ви предложа чудесна книга за обсадата на Плевен
Ю. Я. Кантарджиев - "Обсадата на Плевен 1877 г." писана е 1902 г. по повод 25 г. от освобождението на Плевен , но не можете да си я намерите .
Затова ви предложих Militera.lib.ru защото е общодостъпен форум .
Comment
-
Знае ли някой каква е била тактиката и въоръжението на артилерията в Руската армия , по специално 9 фунтовите оръдия , какво значи пеша артилерия и по какво се е различавала от конната . Ако оръдията са били теглени от коне то прислугата на пешата артилерия кога се е движила пеша , как се е придвижвала в бой и поход .
Comment
-
Търся литература за обсадата на Плевен. Ще съм благодарен ако ми пратите нещо интересно . Проучвал съм и трите атаки на русите и знам точното разположение на някои от оцелелите турски редути , има още такива в запазени очертания. Обходил съм руските паметници в района но нямам дигитален апарат за да ви ги покажа . Ще направя нещо по въпроса за да можете да ги видите/повечето са в окаян вид - няма кръстовете и няма и металните плочи които са слагани на руските и турските редути / , повечето от тях са правени от самите полкове непосредствено след края на войната . Някой знае ли дали ще има нещо на Шипка на 23 август.
Comment
-
Ще бъде наистана прекрасно ако снимаш по-вечето руски паметници в района, а аз лично бих бил много благодарен ако щракнеш и румънските паметници в Гревица и Опанец.
andreev написаТърся литература за обсадата на Плевен. Ще съм благодарен ако ми пратите нещо интересно . Проучвал съм и трите атаки на русите и знам точното разположение на някои от оцелелите турски редути , има още такива в запазени очертания. Обходил съм руските паметници в района но нямам дигитален апарат за да ви ги покажа . Ще направя нещо по въпроса за да можете да ги видите/повечето са в окаян вид - няма кръстовете и няма и металните плочи които са слагани на руските и турските редути / , повечето от тях са правени от самите полкове непосредствено след края на войната . Някой знае ли дали ще има нещо на Шипка на 23 август.
Comment
Comment