Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Руско-турските войни

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

V-й дружины:
    (Эта дружина участвовала в следующих делах: 4-го июля 1877 г. при с. Уфланли, 5-го июля 1877 г. при г. Казанлыке, 19-го июля 1877 т. при Ст. Загоре, 9, 10, 11 и 12 августа 1877 г., при с. Зелено-Древо и 28-го декабря 1877 г. при с. Шейново.)

Иван Анастасов
    Иван Атанасов
    Волко Берищан
    Семен Василев
    Христаки Василев
    Христо Велчев
    Петр Василев
    Вето Вятиев
    Тодор Витков
    Григорий Великов
    Иван Василев
    Михаил Волев
    Коста Василев
    Илья Генов
    Димитрий Гочев
    Цаню Георгиев
    Георгий Георгиевич
    Петр Георгиев
    Петко Георгиев
    Николай Дончев
    Нико Дичев
    Христо Димитриев
    Тодор Дончев
    Савва Димитриев
    Спиридон Димов
    Константин Дончев
    Димо Димитров
    Иван Димитриев
    Иван Дичев
    Иохан Димов
    Филипп Димитров
    Начо Желюв
    Андрей Иванов
    Станко Иванов

Стефан Жванов
    Стефан Иванов
    Спас Игаатов
    Ганчо Иванов
    Николай Илиев
    Николай Иванов
    Христо Игнатов
    Петко Иванов
    Павел Иванов
    Димитрий Иванов
    Димитрий Иванов
    Димитрий Конев
    Деню Коста
    Димитрий Каторджи
    Димитрий Колев
    Стефан Кристович
    Андрей Колев
    Иосиф Кирилов
    Стоян Митев
    Стефан Минчев
    Цано Мончев
    Русси Маринов
    Тодор Маринов
    Георгий Маринов
    Клим Наумов
    Манол Николов
    Панайот Николаев
    Янаки Ненков
    Димитрий Найденов
    Дойчо Начев
    Атанас Николов
    Ангел Недов
    Арсений Опра
    Георгий Петров

Семен Петров
    Иван Петров
    Тодор Пенчев
    Янко Птоленов
    Лай Петров
    Михаил Ранович
    Найден Райчев
    Яни Радов
    Иохан Станчов
    Димитр Савич
    Каранфил Стойков
    Христо Стоянов
    Георгий Стаев
    Михаил Стефанов
    Василий Стефанов
    Василий Стефанов
    Ради Стоянов
    Иордан Тодоров
    Николай Петров
    Коста Тодоров
    Гайко Тодоров
    Марин Тодоров
    Петко Тодоров
    Стоян Тодоров
    Марин Христов
    Марин Христов
    Сотир Христов
    Павел Христов
    Иван Ценов
    Петр Чернев
    Петр Юрданов
    Драго Якович
    Петр Якимов
    Егор Янков

Всего убито: 102 ополченца

--------------------------------------------------------------------------------

VI-й дружины:
    (Эта дружина участвовала в следующих делах: 4-го июля 1877 года при с. Уфланди, 5-го июля 1877 года при гор. Казанлыке, 23-го июля 1877 года при с. "Кая-Алти", 28-го августа 1877 года при горе "Бедека" и 28-го декабря 1877 года при с. "Шейново").

Стефан Динев
    Димитр Пеев
    Всего убито: 2 ополченца

--------------------------------------------------------------------------------

Конной сотни:
    (Сотня принимала участие в делах: 17, 18 и 19 июля при г. Ст. Загора, 9, 10, 11, 12 и 13-го августа на Шипке и 27 и 28-го декабря при с. Шейново).

Александр Михайлов
    Всего убит: 1 ополченец

Данните са от книгата на Генерал-майор Н.Р. Овсяный
    Болгарское ополчение и земское войско
    К истории гражданского управления и оккупации в Болгарии в 1877-78-79 гг.
    Издание Военно-Исторической комиссии Главного штаба

С.-Петербург, "Т-во Художественной печати", 28. 1904 год
    Надявам се да съм ви помогнал
    Last edited by Parabellum; 05-08-2006, 22:00. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Изпращам ви малко снимки от паметници край Плевен . Ще ви пратя още

Comment

Ето и малко румънски униформи от с. Гривица и паметника намиращ се в парка.
        Last edited by andreev; 07-08-2006, 16:08.

Comment

Остатъци от турски редути . Гривишки ¹ 1 и ¹ 2. Плочите са слагани тази година , тъй като металните бяха откраднати - съдбата на повечето метални плочи .

Comment

ценни снимчици, определено.
            They march in full battle dress
            With faces grim and pale
            Tattered banners and bloody flags
            Rusty spears and blades...

Comment

Сьрдечно благодаря на ,андреев,
              снмките са много уникални,можеби са единствени в интернета от месеци ги тарся за с. Гривица, Сьрдечно благодаря
              С нетарпение ще Чакаме другите
              А имали нешто от мястото на пробива до река Вит
              или нешто останало лие от другите редути ,особенно от ¹9

Comment

Не знам кой е редут ¹ 9 защото номерацията е била различна от различните изследователи . Но определено се интересувам от местоположението на редутите, ако 6 и 7 са исса ага и ковонлък ага , по имена ще ми е по лесно . Знам Омер бей табия , Ени табия , Юнус бей табия , Баагалар баши табия - това са редути с истински остатъци . Кованлъ и исса ага са възстановявани - първият 70- 80 години на миналият век , вторият 1907 г. На Вита укрепления няма , където е бил руския паметник е имало постови гарнизон , останал е моста на излаза който ще ви снимам. Кажи ми нещо повече за ¹ 9 и ще го търся.

Comment

Благодаря за сведенията
                  ¹9 е ,, осман паша табя,, там е бил штаба на осман паша
                  някъде в средата е близко до арап табя и Омер бей табия ,
                  а снимки от остатъците на Омер бей табия , Ени табия , Юнус бей табия , Баагалар баши табия ,кованлък имаш ли

Comment

Там където е бил щаба на Осман паша сега е квартал Дружба , останки има само от Ибрахим бей табия , поне аз за тях знам , но снимки от там нямам , там са били 5 ако не и повече редута. Имам само на Омер табия , който е отделен от другите редути и е на друга височина но там е непристъпен храсталак .Пращам ги
                    Last edited by andreev; 08-08-2006, 00:25.

Comment

Благодаря ти прятелю от все съртсе
                      Как е било във 1877 как е сега ,времето и историята са най могъшти наистина
                      остава само спомена
                      ште чакам снимки от река вит
                      :nworthy: Благодаря

Comment

Радвам се , че съм бил полезен , troyhorse . Историческите сведения от битката през 1877г. все пак са малко. Въпреки , че са останали за обикновенният гражданин на Плевен все пак са непознати . Табиите са които съм снимал не са много познати.Peabody-martini са били страхотни пушки , може би решили победата при Плевен .

Comment

Колеги не сте ли се замисляли, че по време на тази руско-турска война няма насрещни боеве между главните сили на противниците.Все някой,някого обсажда.
                          Защо се получава така?
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

За цялата война не знам . Знам ,че при първата атака на Плевен не е имало редути и други наземлени укрепления . Тактиката е изисквала да се овладеят височините , което е било предимство пред неприятеля. Доколкото се сещам Наполеон при Аустерлиц не заема височините но той ги използва в боя , като разчита на изненадата.

Comment

Парабелум, не съм сигурен, че не е имало. Вярно малко наизуст говоря, но напр. ако не се лъжа по източния (ляв за руснаците) фланг - са се водили насрещни боеве м/у Източния отряд и частите на Мехмед Али.
                              Ами Стара Загора, Джуранли?
                              Но виждам основаният да питаш такова нещо. Наистина основните сражения м/у главните сили са от друго естество. Това е нещо характерно за целия период, не само за тази война. Според мен причините трябва да се търсят в технологичното ниво на оръжията, които армиите са имали на въоражение и което предполага драстично предимство на дефанзивните тактики над офанзивните. Достатъчно е един от двамата командващи да осъзнае това и тогава противниковите части няма как да влязат в насрещен бой.
                              Last edited by albireo; 10-08-2006, 18:36.
                              Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

andreev написа
                                Изпращам ви малко снимки от паметници край Плевен . Ще ви пратя още
                                мм супер. Може ли само да пишеш кой праметнк от къде е за да стане пълна картинката, щото всичко е много интересно.

Ето и малко румънски униформи от с. Гривица и паметника намиращ се в парка.
                                В Гривица също ли има румънски музей ? Първата униформа е на войник от вече споменати vanatori, а втората на офицер от доробанците. Има грешка обаче в подредбата на елементите- шарфът трябва да виси от лявата страна до сабя модел 1873, която липсва, а от дясно трябва да има кобур с револвер.

Надписът на плочата на третата снимка гласи: "Който се бие смело neperitor iremanе(тези думи не ги знам) името". Предполагам, че ще е нещо от рода на "Който се бие смело, името му остава вечно". Ще проуча нещата по-обстойно и ще пиша. И благодаря за снимките

Comment

Working...
                                X