Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Руско-турските войни

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

През 1877-1878 черкезите се използвали предимно за разузнавателни функции, но поради липсата на опит не били особено ефективни. Най-силната им страна се явявала добрата носитеност с карабини Уйнчестър обр. 1866 което позволявало на черкезите да потдържат плътен огън.

Comment

Благодаря ви за инфото!! Етои една снимка на черкези в Кавказ по време на Кавказката война.
      They march in full battle dress
      With faces grim and pale
      Tattered banners and bloody flags
      Rusty spears and blades...

Comment

Ето оригинална снимка на Първа дружина от Българското опълчение

Снимката е правена в Плоещ Румъния!
        И още една предоставена ми от румънските приятели!
        Г-н Хориа и г-н Йонеску /това човеци с изключителни познания по история / и са главните организатори на възстановката на връчване на Самарското знаме на българското опълчение в Плоещ.
        В мероприятието ще вземат участие традиционери от В.Търново, Шумен, Русе, София и Ст.Загора.

Comment

На много места - и в настоящия форум включително - съм срещал твърдението, че Сюлейман паша е по народност французин, от еврейски произход, приел впоследствие исляма. Също така е бил завършил/преподавател/литератор във Френската Сорбона, преди да стане турски генерал. Но всъщност откъде е известно това? Не открих в Гугълта почти нищо за него, с изключение на Уикипедията, където обаче пише други неща:
          He was born at Constantinople, and trained at the military school in Constantinople. He entered the army, becoming major in 1867 , when he served in Crete . In 1873 he was a colonel and instructor at the military school, of which he later became subdirector, with the rank of general of brigade, in 1874 .

И нищо за Сорбоната... Някой знае ли нещо повече за него? И по възможност да е достоверно. Например - християнин ли е бил преди да приеме исляма /в случай, че цялата тая история с поислямчването му е вярна/ или пък е изповядвал юдаизма, след като е от еврейски произход. Мисля, че евреите, приели исляма не са много - макар че май от младотурците е имало такива.
          Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Comment

http://216.239.59.104/search?q=cache...lnk&cd=1&gl=bg - помолете миралай да го прочете.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Благодаря, Thorn!

Ще бъда наистина много задължен на miralayyunus.

Comment

Ха! Заинтригувах се от въпроса на "обикновения лаик" за Сюлейман Паша и реших и аз да се поровя малко из търсачките за него...И аз преди съм чувал, че бил френски евреин, приел исляма итн. Чел съм за това в наша историческа литература, посветена на Руско-турската освободителна война. В националистическите български форуми се споменава даже "истинското му име"- Соломон Леви...Но забелязах, че от друга страна, в електронните енциклопедии (а и в цитирания по-горе текст, доколкото разбрах от турския) въобще не е отбелязан този твърде интересен факт от биографията му
                Тук вече се замислих :sm186: Как така хем е френски евреин, завършил Сорбоната, хем е роден в Истанбул през 1840 г. , завършил е местното военно училище и е участвал в потушаването на Критското въстание от 1866 г. ?!?
                И ето какво открих! Изглежда става въпрос за грешка на наши историографи! Наистина има един Сюлейман, турски паша, който е френски евреин (Жозеф (Йосиф) Антелм Севе), роден в Лион през 1788 г., офицер от армията на Наполеон, който приема исляма някъде в началото на 19 век и служи в Египет (който по това време поне формално е част от Османската империя), помагайки на местната армия да се преустрои по европейски образец. Възможно ли е наш'те националисти да са го объркали с другия Сюлейман Паша :sm186: ?
                A strong toun Rodez hit is,
                The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Наш`те националисти са способни на всякакви дивотии - спомни си онова митично пасквилче на "Варшавски" за евреите предали Търново през 1393.

thorn

Comment

Thorn написа
                    Наш`те националисти са способни на всякакви дивотии - спомни си онова митично пасквилче на "Варшавски" за евреите предали Търново през 1393.
                    Не съм го чел, но ми се струва, че би трябвало да е по-ново, а в случая става въпрос за нещо, което от доста повече време е, така да се каже, "в обръщение" :sm186:

Comment

Оная простотия е от 30-те години

thorn

Comment

Thorn написа
                        Оная простотия е от 30-те години
                        Аха, е не знаех, извинявай, мислех, че е нещо от "наши дни"

Comment

Всъщност въпросът ми за Сюлейман паша беше провокиран от това, че при търсенето между многото сюлейман паши, които връща гугъла, имаше един /точно описаният от Guy de Mont Ferrand/, който подозрително добре отговаряше на описанието за французин и прочие, но беше друг Сюлейман /впрочем Сорбоната пак я нямаше/. Разбира се, историята на Отоманската империя е дълга, няма нищо невъзможно да е имало двама французи, които после да са станали висши турски военачалници под името Сюлейман.

Но да почакаме да видим какво ще каже miralayyunus.

Comment

В едно съм категориЧно сигурен Сюлейман паша не е евреин нито французин ,скоро си купих книга 600 страници специално за Сюлейман паша самата книга е едно академЧно проуЧване

За произхода на пашата турските историци са единодушни
                            роден е през 1838 година в истанбул махалата Сюлеймание(Гроба на Велколепният Сюлейман е тука)тъкмо заради махалата на великят Султан башта му слага името Сюлейман,само в тази книга се споменава Че башта му е ЙениЧери агасъ(офицер ениЧарин) от това може да се спекулира произхода му , това Че се е казвал Соломон никак не отговаря на истината, произхода му толкова

Във линка пише накратко живота на пашата
                            през 1876 година активно уЧства в преврата и убйството на Султан Абдулазиз тогава е директор на Военното уЧлиште ,заради което по късно след руската война е осъден

в Руската война прави редица груби грешки, в съда първо се обвинява се Че след успеха му в Стара загора губи ценно време в место без да губи време да отхвърли развалените Части на Рустие отвъд балкана
                            обвинен е и заради отмъсттелинят му характер,в тежко време той вместо да воюва се занимава с офцерите които ненавижда тъкмо за този проблем между офцерите турските исторци смятат за най голямата грешка за загубването на войната,тъкмо заради титлата ГАЗи която се връЧва на Осман паша другите офцери го ненавждат заради успехите му

впроЧем Сюлейман паша наистна е интелектуален,знае арабски и персийски език (не знае френски) завършва воената школа през 1863 и се вклюЧва в армията преподава уроци в воената школа,реформира цялата система в школата (никога не преподава уроци в Сорбоната или в Чужбина)

пише редица книги най ярките са ,Световна истрия,история на Турците

и според мене най добрата му работа ,Руско турската _от 6 тома
                            която според мене даже на всиЧките исторци е най подробната книга написано за тази война,но за съжалене даже не е прведена на съвременен турски ,жалко

извнявам се но не съм свкинал със клавиатурата на кирлица просто е мъка да пиша на кирлца заради клавтурата
                            засега толкова по късно ште продължа

Със най добри Чувства :tup:
                            since 1453
                            from İstanbul

Comment

Мисля, предвид обстоятелствата, никой няма право да се оплаква от правопис
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

miralayyunus, сърдечни благодарности!

Comment

Working...
                                X