ОК. Тогава се захващам да пиша. СДано резултата не е този - :sm186: :mike: :tongue5: :clown: :aaa: :aaa: :aaa: :aaa: :aaa: :aaa: :aaa: :twak: :sm100: :sm100: :twak: :twak: :twak:
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Руско-турските войни
Collapse
X
-
Dinain написаАми айде, стига да не е на румънски.
Ето:
Възможно е да има правописни и пункуационни грешки, ама накой му пука.
След завършването на стратегическата дислокация на руската армия, руското командване се изправя пред първата си сериозна задача в новия военен конфликт, а именно – неутрализирането на силния османски флот по Дунав. Несъмнено турския флот по реката , съставен от модерни броненесци и монитори е една не малка сила, способна да повлияе на бъдещото общо руско настъпление, южно от Дунав. За да бъдат обезпечени комуникациите през реката, от Русия са докарани по суша 6 минни катера от Балттийския флот, които трябва да противодействат на османския флот. С изключително смели атаки, малките руски миноноски успяват да унищожат няколко големи турски броненосеца и с това да сковат по-нататъшните действия на турските кораби по реката. За крайната победа в „битката за Дунав”, своя принос дава и малкта румънска дунавска флотилия с актив от общо 4 бойни кораба по реката (две яхти с артилерийско въоръжение- “Ştefan cel Mare” и “Fulgerul” и торпедните катери “Rândunica” и “Lebăda”) Най-големия успех на младата румънска флота е потапянето на турски монитор (броненосец) „Дуба Шейфи” в нощта на 13 срещу 14 май 1877 в Мачинския канал.. Тогава руските торпедоносни катера „Ксения”, „Алафчик” и „Джиджид”, както и румънският „Rândunica”, атакуват монитора..Най-близо до турския кораб се доближават „Ксения” и „Rândunica”, но в крайна сметка румънският катер, на борда на който се намирал и заместник командващия румънския флот майор Йон Маргуреску, успява да забие прътовата си мина в корпуса на „Дуба Шейфи” и го потапя. Победата е посрещнат с голям ентусиазъм в Румъния, а моряците от „Rândunica” са наречени „героите от Мачин”.
Comment
-
Dinain написаБрей, благодаря, много интересно беше. Излиза че българската морска победа с Хамидие-то е нищо в сравнение с румънските. А били цигани
Като цяло ,макар и румънците да имат далеч по-малка брегова ивица от нашата, винаги са разполагали с по-силен флот, та така и до наши дни.
Същото важи и за дунавската им флотилия. Паралелът с атаката на Хамидие е интересен. Всъщност мен не ми пука, кой е постигнал по-вече, но един голям кораб, като турския монитор "Дуба Шейфи", има по-малко шансове да се измъкне в тясното пространство на мачинския канал, от колкото ако беше в Черно море. И все пак обаче, не мисля, че е малък героизма с който е проведена самата атака от страна на румънците. На пръв поглед атаките с прътови мини изглеждат самоубийствени. Предполагам, че от текста се подразбира, но за непознатите ще споделя (макар и да не разбирам много то военноморската тематика), че въпросния катер „Rândunica” е бил въоръжен с 2 прътови мини, закрепени на палубата на катера и стърчащи напред. Т.е за да се потопи важеския кораб трябва да се набере скорст и тези мини да се забият в него. По-заинтересованите ако имат възможност могат да прескочат я до НВИМ, я до Военноморския музей, където има изложени по един макет на руски катер с прътови мини, взел участие в "Битката за Дунав". Румънските катери са били от същия тип. Абе като цяло паралелът с двете събития е интересен.
Колкото до това, дали румънците са цигани...ми това е едно доста разпространено мнение в България и не знам на каква основа се базира. Всъщност интересно е какво ли си мислят северните нисъседи пък за нас ?
Comment
-
Румънците имат нещо като комплекс за малоценност от времето на Чаушеску, когато румънската телевизия е била 2 часа дневно, от които 90 мин. реч на вожда и хората от нямане какво да правят са гледали българска телевизия. Казвал ми го е познат, живял 2 години в Букурещ.
За победата, не омаловажавам нищо, даже им казвам "браво" на власите. За бреговата ивица не съм много сигурен дали е по-малка, но брега май е по-скалист, т.е. имат по-малко пристанища.
Колкото до самата битка, в тясната река и броненосецът би трябвало да уцели катера по-лесно, но щом онези са били 4, спукана му е работата. С достатъчна мотивация все един е щял да го стигне, колкото и да гърми срещу тях.
ПП Ти не знаеш ли че румънците са цигани, сърбите са предатели и западни подлоги, македонците са измислена нация, турците са традиционен враг, а само гърците почти могат да се сравняват с българите. Ама само почти. Циганите въобще не си струва да се споменават, те не са хора."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Хм.. интересно. навсякъде потапянето на "сейфи" се цитира като руски успех. Някакви данни повече по въпроса?
Според историографията намерена от мен до момента като "екзекутори" на турския монитор се сочат минните катери (за торпедни ще почакаме още 40 години до ПСВ ) "Цесаревич" "Ксения". Знаем, че Румъния предава на Руското командване една канонерка наречена "Вел. Княз Николай" и 4 минни катера.
Dinain написаПП Ти не знаеш ли че румънците са цигани, сърбите са предатели и западни подлоги, македонците са измислена нация, турците са традиционен враг, а само гърците почти могат да се сравняват с българите. Ама само почти. Циганите въобще не си струва да се споменават, те не са хора.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Странно, защото ако човек отиде в Турция остава със съвсем друго усещане - че на турците сме първи приятели, или поне близки роднини. Поне аз никаква агресия или ненавист от тяхна страна не съм срещал. А едни от най-здравите напивания бяха със сърби на морето."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
ПП Не знам какво е въоръжението на въпросните руски и румънски катери, но възможно ли е да са осакатили турския монитор в артилерийска престрелка и чак тогава да са пратили румънския катер да го довърши с мината? Един вид "дайте на детето да се радва, да му изградим самочувствие".
Аз я усетих, обаче какво общо има представата на някои за даден народ с дискусията."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
:icon_ohmy Да, бе.
А самата Румъния тогава не знам да има минни катери. Сега обаче рова по нета. Ама за Румънския флот има по-малко отколкото за нашия.
А по въprosa за престрелката - не мисля че е имало. поне нкъде не пишат за това. Атаката е станала през нощта и катерите са разчитали на изненадата. Щурме, я дай некви линкове.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Ето отчета на атаката. Оказва се че румънците, като всяка малка нация искат и те да се греят на чуждо слънце. Че един катер е бивш румънски е така, но че са командвани от руски офицер и - също е истина.
В ночь с 13 на 14 мая 1877 года четыре минных катера в Мачинском рукаве Дуная потопили турецкий монитор "Сейфи". Об этой атаке сообщалось в рапорте лейтенанта Дубасова начальнику войск Браиловского отряда генерал-майору Салову:
"С разрешения вашего превосходительства и с согласия капитана 1 -го ранга Рогуля, я сего числа в 12 часов ночи, с четырьмя паровыми катерами отошел от пристани и пошел в Мачинский рукав с целью отыскать место стоянки турецких судов и сделать на них минное нападение. В состав экспедиции входили следующие суда и офицеры: паровой катер "Цесаревич", взятый от румынского правительства, на нем офицеры - я и охотник майор румынской службы Муржеско; паровой катер "Ксения" с пароходофрегата "Олаф", на нем офицеры - лейтенант Шестаков и пожелавший участвовать в экспедиции охотником лейтенант Петров; катер "Джигит", офицер - мичман Персии, и катер "Царевна" с фрегата "Адмирал Чичагов" - мичман Баль (на четырех минных катерах было 40 нижних чинов. - В.Д.).Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Sturmpionier написаКато цяло ,макар и румънците да имат далеч по-малка брегова ивица от нашата, винаги са разполагали с по-силен флот, та така и до наши дни...
По въпроса за "силата на флота" - сегашния Румънски флот е показателен за това, че не е добре да строиш боклуци, ако и да са твои.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Такааа, интересна дискусия се заформя тука. Ще се опитам да отговоря последователно:
Потапянето на "Дуба Шейфи" е напълно възможно да е обявен за руски успех, тъй като в анавачерието на войната румънците дават "на заем" на руснаците, целия си дунавски флот (впрочем до този момент руснаците нямат никакви кораби по Дунав). Екипажът е румънски, но има присъствие на руски офицери, което е напълно нормално като се има предвид "младостта" на румънския флот. Тжва според мен не омаловажава успехът на "Ръндуница". Все пак по тази логика трябва да отречем героизма на българското опълчение през войната, тъй като в съства му е имало предимно руски офицери.Всъщност трябва да се спомене , че "Ръндуница" е известна и с другото си име "Цариевич". Не знам, това второто име, кога се появява, но редвид руското си звучене може да бъде повод за неточности.
А самата Румъния тогава не знам да има минни катери
Не знам какво е въоръжението на въпросните руски и румънски катери, но възможно ли е да са осакатили турския монитор в артилерийска престрелка и чак тогава да са пратили румънския катер да го довърши с мината?
Хех, не е точно така. Към времето на създаването си българския Дунавски флот е по-силен от румънския. В последствие, по силата на историческите превратности до 1945 г. нашия флот е застаряваща сбирщина корита, но 1945 г. получаваме от СССР съвременни бронекатери. А през 1960 г. флотилията е разформирована. Съвременния дунавски флот на Румъния е резултат от програмата от времето на Чаушеску, който се готвел да воюва с Унгария, а през първите "демократични" години" са довършили заложените речни танкове.
По въпроса за "силата на флота" - сегашния Румънски флот е показателен за това, че не е добре да строиш боклуци, ако и да са твои.
Румънците имат нещо като комплекс за малоценност от времето на Чаушеску, когато румънската телевизия е била 2 часа дневно, от които 90 мин. реч на вожда и хората от нямане какво да правят са гледали българска телевизия. Казвал ми го е познат, живял 2 години в Букурещ
Comment
Comment