7,65 за времето си сигурно е бил оптимален ,за сега не.Но можеби след векове ,лазерните бластери ще са оптимални ,но засега са още фантастика.Всяко нещо с времето си.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кой е оптималният калибър за лично късо нарезно оръжие...
Collapse
X
-
r_vardarov написа Виж мнение7,65 за времето си сигурно е бил оптимален.
Това изказване само илюстрира, че понятието "оптимален" се употребява без да се разбира смисъла му и без да се знаят параметрите, на които се търси оптимум (Нали се сещаш как е във висшата математика - минимум, максимум на функция, а след това оптимизационни уравнения, Симплекс метод и т.н.)Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Nick написа Виж мнениеПо каква причина ще се променя оптимума, да не би през ПСВ хората да са били еднометрови джуджета, а през следващата война очакваме триметрови тристакилограмови гиганти? ..........
Comment
-
DDD написа Виж мнениеПроменен е самия огневи контакт и оттам изискванията за оптималност на калибъра.
Comment
-
Kramer написа Виж мнениеБе "дедо хаджия не е манджия", що е пищол, патрони бол, и на дуплекси, 9Х19 си е за мен оптималния.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Оптимален,калибър за мен е,да може пълнителя да СЪБИРА ДОСТАТЪЧЕН БРОЙ ПАТРОНИ(НАПР.15)да има добър стоп ефект(да прекрати моментално ,всякаква съпротива ,лицето срещу което е използван боеприпаса)да е масов и ефтин.На 9х19 малко не му достига,независимо от различната тежина и дулна енергия.Той е ефтин,масов,позволява многозарядни пълнители ,но е малко слаб.Имам голям практически,опит,(в събота,пак ми се наложи,да застрелям 3бр.животни-знам че е нехуманно,но и това трябва да го свърши някой)мога смело да кажа ,че ако попаденията не са в жизненоважен орган,с този калибър,ще направиш животното на решето докато не умре от кръвозагуба.Трудно ще спреш 2-метров,мъж ,с този кал.в торса,и ще му попречиш да те направи с една глава по-нисък.Това става само по филмите,всички ,лоши падат ,като отсечени и ,даже и не помръдват.
Comment
-
За отбрана на дома - .45. За носене извън дома - според сезона и географската ширина на щата. Във Флорида едва ли ще можеш да скриеш нещо по-голямо от Берета Томкат .22 (фанелка, шорти, леко панталонче...), но по на север можеш да носиш по-големи пистолети/револвери. Т.е. оптимумът се диктува от съображения, имащи малко общо с терминалната балистика.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Nick написа Виж мнениеЗа отбрана на дома - .45. За носене извън дома - според сезона и географската ширина на щата. Във Флорида едва ли ще можеш да скриеш нещо по-голямо от Берета Томкат .22 (фанелка, шорти, леко панталонче...), но по на север можеш да носиш по-големи пистолети/револвери. Т.е. оптимумът се диктува от съображения, имащи малко общо с терминалната балистика.
Comment
-
poligonal написа Виж мнение9мм туй-то.Както казва един познат "...Г(и)рманеца го е измислил".Въпреки,че "600.nitro express" ми звучи като чист малц
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеКакъв ти е проблемът? Вземи си деринджър
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Абориген написа Виж мнениеПатрона 22 WMR е оптимален за 560мм цев и въобще не е детски..........няма самозвод.
Освен това те имат и револвери в .22 с двойно действие ("самовзвод", дето му казваш ти) - снимка от стрелбището:
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
Comment