Самоцензурирано
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кой е оптималният калибър за лично късо нарезно оръжие...
Collapse
X
-
Гост
-
AK103 написа Виж мнение... Може би защото смачках ветеранският ти статус още с втория си пост...Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
-
АК103 - много готин пистолет, удобен е за стрелба и т.н., но на мен лично ми е тежък и неудобен за всекидневно, скрито носене, предпочитам нещо малко. Армейско оръжие е, не му пречи малко мърсотия, но при лична употреба къде толкова ще го цапаш? Да не говорим ако го държиш вкъщи в някой шкаф. А каквото и оръжие да имаш, ако искаш да е в изправност трябва да го чистиш.
Узи - защо така!?
Comment
-
Гост
-
Гост
-
http://youtu.be/Ri5uNclmzno - намирам го за много грамотно решение за самозащита. Но не съм запознат със законите у нас толкова добре, такъв тип патрони дали са позволени обаче. Точно поради изкривената съдебна система и закони предпочитам да нямам оръжие.
Аз също намирам Берета 9х19 за много добър, макар да е леко тежък за всекидневно носене за самозащита. Ако е за работа - оправдано е. Споделям мнението и за Валтер "P99". Повечето компактни и стандартни модели на Глок също са добро решение в мои очи, особено заради теглото. Скептици около името има, всеки с вкуса си, но явно си има множество достойнства този пистолет. Реално, ако само вкъщи ще държиш оръжието, можеш да си позволиш и непрактични неща (говоря за много мощни, съответно и с ограничена вместимост), защото ако ще стреляш по нападател, разстоянията няма да са големи. Хеклер и Кох "USP .40" също считам за добър вариант, а ако е и до харесване само - "USP .45". Но наистина е от значение къде и за какво ще се ползва едно оръжие, а пък и с нашите закони. Аз предпочитам да използвам патрони, които не са смъртоносни при самозащита, но ако ще нося пистолет, то ще е само с такава цел и го предпочитам по-компактен и лек, затова бих се ограничил в гореспоменатия Валтер или Глок. Споделям и мнението за револвери .38. Но нещата са субективни, всеки има предпочитание по редица лични нагласи.Петият корен...
Comment
-
Гост
-
АК103А пробвал ли си им 8000 серията?
Българиец - да, законите у нас са сбъркани, някой може да те нападне в дома ти с нож, ти да го застреляш и да те съдят за умишлено убийство. Малоумно, но факт, системата облагодетелства мутри и обикновени престъпници, обикновения, спазващ закона гражданин е пре**ан (ако щеш и откъм притежаване на законно КНО). Крайна необходимост, неизбежна отбрана - изкривени до неузнаваемост тълкования. Но ако изборът е между 5, 10, 20 години в затвора и живота ти, кое би избрал? Или както е лафа "по-добре няколко години в затвора, отколкото цял живот мъртъв".
Щом е за лично оръжие има някои неща, които са второстепенни в дискусията. Отклонения при 25/50м, нападател с бронежилетка (а защо не и снайперист!?)...вероятността тези неща да са от значение е пренебрежима. Масовият случай е нападение на улицата, влизане с взлом, разправия след ПТП, не брониран командос-нинджа с 2 пистолета и 5 пълнителя.
Цената и достъпността на оръжието и боеприпасите за средния българин също не са малък фактор (Ник може да каже за цените в САЩ). Има евтини и малки ЧЗ-та, ако ще и Макаров (компромис обаче с много неща), по-сериозни пистолети на българския пазар има от 700-800лв нагоре. Най-масовите и най-обсъжданите и тук пистолети са горе-долу среден клас. П99 (С), ако ще е Глок - 19 (за дома и 17), Берета 92 за дома, ЧЗ-75 (стрелял съм със стандартния, бих го избрал за дома, по-компактните модели на 75 - за носене). Ако трябва да се носи килограм и нагоре желязо всекидневно...няма смисъл, ползите са по-малко от недостатъците. Ако ще е вкъщи - става.
По мое мнение е за предпочитане без закрито петле (правя изключения ). Задержка, мерни прибори, ресурс на цевта (дали 100, дали 1,000,000, все тая практически), вместимост (всичко над 5,6,7 е глезотия) - за мен не биха били фактор за лично КНО. Това за пистолетите, все пак мисля, че един .38 револвер е доста по-удачен избор или по-мощен боеприпас, стига да не е голям компромиса с размерите. Да не ми се скара някой, но при револверите изборът е доста по-лесен, поради липсата на такова разнообразие. Един компактен .38 S&W за носене или малко по-тежичък .357 за дома е идеално решение. Предимствата на револевра за мен са, че по правило винаги е готов, че и предпазител си няма, дори да засече (примерно, капсул-детонаторът да е сдал багажа) нямаш проблем - натискаш още веднъж, габаритните му размери позволяват да се носи даже и в джоб. Последното не е никак малко предимство - зимно време, със сто ката дрехи е доста трудно да извадиш пистолет от кобур, бил той раменен, коланен или какъвто и да е за кратко време. Удобен и сигурен джоб е далеч по-добро решение, а и можеш да си в готовност, без това да провокира или стряска някого. Модел със закрито петле като S&W 638 пък намалява значително възможността да се закачи някъде при вадене и това забавяне да се окаже фатално.
Comment
-
beri_cd написа Виж мнение
Узи - защо така!?
Comment
-
Независимо, че не съм му фен, бих препоръчал глок в калибър 9х19 примерно модел 17 - бюджетът е в рамките на нормата, а оръжието е достатъчно сигурно и удобно за ползване (с тея чезета с тесния затворен блок така и не можах да свикна, а и двете ми оръжия - .44-та и х-файвът, не са подходящи за целта - едното поради бруталния си калибър, съчетан с големина и тежест, а другото поради значителната си цена и сингъл-екшън системата-все пак за обикновена отбрана на жилището не е необходимо да имаш 4 попадения в два сантиметра от 25 метра, пък за сметка на това да дадеш 6000 лева)
Comment
-
Половината мнения са изтрити (самоцензурирани?), но се говореше по едно време за Берета Пх4 Сторм, та да споделя личните си, непрофесионални впечатления. Направих си мое си сравнение между Глок 17, Глок 22 (.40), Берета Пх4 Сторм (която преди това не бях пипал) и добрия стар Макаровец. При непосредствено сравнение между Глок 17 и Берета-та определено всички точки отиват за италиянеца. Ергономиката е убийствена (субективно), откатът е осезаемо по-малък (колко е важно за оръжие за лична самоотбрана е друг въпрос). Точността (също не сред първостепенните фактори за дадената цел) - също леко по-висока, имайки предвид, че стрелецът (аз ), боеприпасите, средата и всичко друго беше константа. Наличието на открито петле също само по себе си е плюс (според мен и за целта). За всички фенове на Глок, които твърдят, че всичко друго е боклук и че Глок са безотказни - не, не са .
За Макаров какво да кажа - всичко си го знаем, хаха. Освен, че след една кутийка патрони ме заболя ръката...
Пред двата Глок-а бих избрал 22, само и единствено заради боеприпаса, който по принцип повече харесвам. Класацията :
1. Берета Пх4 Сторм
2. Глок 22
3. Глок 17
4. Макаров (ако беше Топ 10 щеше да е на 10-то място)
Това е моя, лична, нищонезначеща, непрофесионална класация и то само от 4 пистолета (тъй или иначе съм стреля с всичко на всичко петнайсетина модела през живота си). Нямам възможност да си правя сравнение с 100 модела на 10 фирми, нито да стрелям в балистичен гел (затова си има литература, пък и интернет - http://www.youtube.com/watch?v=e_g0a-O0Lw0, разгледайте целия канал). Но ако трябва да избирам КНО за лична самоохрана - определено Берета-та е сред първенците.
Comment
-
Темата уж за "оптимален калибър", пък кой отде мине все за пистолети пише...
Статистиката от терминалната балистика показва, че по-тежък, макар и по-бавен куршум, е с по-голям терминален ефект от по-бърз, но по-лек куршум. От тази гледна точка английският .455 Mk VI и американският .45 АСР засега са оптималните калибри за късоцевно оръжие, което по дефиниция се използва само на близки дистанции (до 6-7 метра, защото при по-голямо разстояние е трудно доказването на неизбежна отбрана, особено в щати, които постановяват, че първо трябва да бягаш, а после да се отбраняваш). Тези боеприпаси позволяват нормално по маса и размери оръжие.
Ако има ограничения по маса и размер ("носимост"), тогава оптимален е 9х19, който позволява много компактни пистолети - Kahr, Kel-Tec и др. На второ място в такъв случай е .38 Spl +P+ в комбинация с револвер с рамка от лека сплав и къса цев.
Недоразумения като FN "Five-Seven" са извън скромните ми способности да разбера смисъла на това оръжие.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Nick написа Виж мнениеТемата уж за "оптимален калибър", пък кой отде мине все за пистолети пише...
.
е с по-голям терминален ефект от по-бърз
Иначе в общи линии повтаряш казаното по-назад в темата. Пропускайки обаче, да речем, .357 (и съответно късоцевно револверче).
Недоразумения като FN "Five-Seven" са извън скромните ми способности да разбера смисъла на това оръжие.
Comment
Comment