7,65 за времето си сигурно е бил оптимален ,за сега не.Но можеби след векове ,лазерните бластери ще са оптимални ,но засега са още фантастика.Всяко нещо с времето си.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кой е оптималният калибър за лично късо нарезно оръжие...
Collapse
X
-
По каква причина ще се променя оптимума, да не би през ПСВ хората да са били еднометрови джуджета, а през следващата война очакваме триметрови тристакилограмови гиганти?r_vardarov написа Виж мнение7,65 за времето си сигурно е бил оптимален.
Това изказване само илюстрира, че понятието "оптимален" се употребява без да се разбира смисъла му и без да се знаят параметрите, на които се търси оптимум (Нали се сещаш как е във висшата математика - минимум, максимум на функция, а след това оптимизационни уравнения, Симплекс метод и т.н.)Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Променен е самия огневи контакт и оттам изискванията за оптималност на калибъра. Също и разбирането за стопиращ ефект на куршума на база на натрупания опит.Nick написа Виж мнениеПо каква причина ще се променя оптимума, да не би през ПСВ хората да са били еднометрови джуджета, а през следващата война очакваме триметрови тристакилограмови гиганти? ..........
Comment
-
Бе "дедо хаджия не е манджия", що е пищол, патрони бол, и на дуплекси, 9Х19 си е за мен оптималния.DDD написа Виж мнениеПроменен е самия огневи контакт и оттам изискванията за оптималност на калибъра.
Comment
-
Надявам се, че знаеш, че с 9х19 се обозначава доста голяма група боеприпаси с различна тежина и дулна скорост на куршума? Че дулните енергии при 9х19 варират с около 50%? Кой от тях именно е "оптимален", каквато и да е твоята дефиниция за "оптимален"? Или си мислиш, че "калибър" и "дулна енергия" са свързани еднозначно?Kramer написа Виж мнениеБе "дедо хаджия не е манджия", що е пищол, патрони бол, и на дуплекси, 9Х19 си е за мен оптималния.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Оптимален,калибър за мен е,да може пълнителя да СЪБИРА ДОСТАТЪЧЕН БРОЙ ПАТРОНИ(НАПР.15)да има добър стоп ефект(да прекрати моментално ,всякаква съпротива ,лицето срещу което е използван боеприпаса)да е масов и ефтин.На 9х19 малко не му достига,независимо от различната тежина и дулна енергия.Той е ефтин,масов,позволява многозарядни пълнители ,но е малко слаб.Имам голям практически,опит,(в събота,пак ми се наложи,да застрелям 3бр.животни-знам че е нехуманно,но и това трябва да го свърши някой)мога смело да кажа ,че ако попаденията не са в жизненоважен орган,с този калибър,ще направиш животното на решето докато не умре от кръвозагуба.Трудно ще спреш 2-метров,мъж ,с този кал.в торса,и ще му попречиш да те направи с една глава по-нисък.Това става само по филмите,всички ,лоши падат ,като отсечени и ,даже и не помръдват.
Comment
-
За отбрана на дома - .45. За носене извън дома - според сезона и географската ширина на щата. Във Флорида едва ли ще можеш да скриеш нещо по-голямо от Берета Томкат .22 (фанелка, шорти, леко панталонче...), но по на север можеш да носиш по-големи пистолети/револвери. Т.е. оптимумът се диктува от съображения, имащи малко общо с терминалната балистика.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Какъв ти е проблемът? Вземи си деринджърNick написа Виж мнениеЗа отбрана на дома - .45. За носене извън дома - според сезона и географската ширина на щата. Във Флорида едва ли ще можеш да скриеш нещо по-голямо от Берета Томкат .22 (фанелка, шорти, леко панталонче...), но по на север можеш да носиш по-големи пистолети/револвери. Т.е. оптимумът се диктува от съображения, имащи малко общо с терминалната балистика.
Comment
-
Няма ли да ти счупи ръката?poligonal написа Виж мнение9мм туй-то.Както казва един познат "...Г(и)рманеца го е измислил".Въпреки,че "600.nitro express" ми звучи като чист малц
Comment
-
Подобни играчки давам на децата си:Thorn написа Виж мнениеКакъв ти е проблемът? Вземи си деринджър
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Това е известно дори и на децата ми:Абориген написа Виж мнениеПатрона 22 WMR е оптимален за 560мм цев и въобще не е детски..........няма самозвод.

Освен това те имат и револвери в .22 с двойно действие ("самовзвод", дето му казваш ти) - снимка от стрелбището:
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment

Comment