Кой е оптималният калибър за лично късо нарезно оръжие...

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • mitio-minchev
    редовен
    • Jan 2007
    • 119

DDD написа
    Сменяш мушката ... ?! Как го правиш?
    Пистолетът е Валтер Р99 с четири различни мушки.

Comment

• DDD
      ветеран
      • Jan 2008
      • 538

mitio-minchev написа
      Пистолетът е Валтер Р99 с четири различни мушки.
      И на колко метра стреляш, че се получава разлика в средната точка на попадение, за да сменяш мушката?

Comment

• mitio-minchev
        редовен
        • Jan 2007
        • 119

50 метра, разлика 2.5 до 3 см. При серия от 15 патрона си показва, поне аз така го правя, гледм къде са групирани и вземам решение дали да правя корекции.
        Last edited by mitio-minchev; 16-03-2010, 20:55. Причина: допълнение

Comment

• DDD
          ветеран
          • Jan 2008
          • 538

mitio-minchev написа
          50 метра, разлика 2.5 до 3 см. При серия от 15 патрона си показва, поне аз така го правя, гледм къде са групирани и вземам решение дали да правя корекции.
          И за 3 см на 50 м струва ли си да сменяш мушката? Не е ли големичка тази дистанция за пистолет?
          И виждаш ли ги тези 3 см на 50 м? Щото размера който покрива една ширина на мушката на 50 м. е доста по-голям от 3 см.

Comment

• mitio-minchev
            редовен
            • Jan 2007
            • 119

Вижда се след стрелбата,(очертаваш групата) 15 патрона са достатъчни за определяне на отклонение от следващата серия. След като си прострелял пистолета, вече знаеш кой номер мушка ти трябва в зависимост от надписа на кутийката. Обикновено ползвам SB, при които е балансирана цена-качество. Все пак не съм на ясно защо се произвеждат патрони с различна тежина(за FMJ) и кой е по подходящ за самоотбрана.

Comment

• Nick
              ветеран
              • Apr 2005
              • 2974

mitio-minchev написа
              ... Все пак не съм на ясно защо се произвеждат патрони с различна тежина(за FMJ) и кой е по подходящ за самоотбрана.
              При тези условия, самоотбрана, най-тежкият куршум е най-добрият. Стрелбата е от много близко разстояние и параметри като плоскост на траекторията не те интересуват, интересува те да отдадеш максимално количество енергия в тялото на противника.
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• DDD
                ветеран
                • Jan 2008
                • 538

mitio-minchev написа
                Вижда се след стрелбата,(очертаваш групата) 15 патрона са достатъчни за определяне на отклонение от следващата серия. След като си прострелял пистолета, вече знаеш кой номер мушка ти трябва в зависимост от надписа на кутийката. Обикновено ползвам SB, при които е балансирана цена-качество. Все пак не съм на ясно защо се произвеждат патрони с различна тежина(за FMJ) и кой е по подходящ за самоотбрана.
                Е ми като си определил групата, то знаеш с кои от патроните е по-добра, с леките или с тежките и няма смисъл да питаш нас кои са по-добри за пистолета ти.
                Но май на 50 м. разсейването на попаденията трудно може да се нарече "група"
                Пък за различните по тегло куршуми - по-леките са и по-бързи, а енергията расте пропорционално на квадрата на скороста, докато расте само правопропорционално (линейно) на теглото на куршума.
                За самоотбрана няма значение дали е 115 или 124 грейнов, дистанциите са близки, енергията и импулса на куршума е достатъчен. Избери тези които правят по-малка група (или тези с които пистолета ти презарежда по безпроблемно).

Comment

• Grandpa
                  новак
                  • Oct 2006
                  • 25

Самоотбрана и FMJ не ми се виждат като най-удачната комбинация...

Comment

• lobo
                    редовен
                    • Jun 2006
                    • 222

DDD написа
                    С който пистолета ти стреля по-добре!
                    Изпревари ме !Правилен отговор!Действително FMJ не е най подходящото за самоотбрана.Що не пробваш с изцяло мек куршум. SB имат такъв боеприпас и то напълно приличен спрямо цена и качество.Явно си мераклия,имаш възможност и поради тази причина експериментирай.Сам ще стигнеш до нужният отговор и ще знаеш защо е точно така
                    Last edited by lobo; 17-03-2010, 22:15.

Comment

• mitio-minchev
                      редовен
                      • Jan 2007
                      • 119

Абсолютно прави сте. Когато човек робува на традицията(в армията едно време даваха само този тип, разбира се за ТТ и ПМ, а и без пари). Това е добра идея да пробвам и другите.

Comment

• Абориген
                        редовен
                        • Oct 2009
                        • 83

Дали 124 или 115 грейна FMJ е недостатъчна информация,трябва да си сигурен в началната скорост./Косвено донякъде за нея може да се съди и по треакторията,но по добре е да се направят замервания с хронограф /Не съм гледал каталози на S&B,/по добре да не им се вярва много/,но някой фирми дават еднакви скорости и за двата вида куршуми.Тогава правилния избор е по-тежкия.Ако обаче е 7,45 грама на 395 м/с ,какъвто е стантарта по Нато,мисля че тогава 115грейновия поне на дистанцията за самоотбрана ще има десетина джаула повече.По принцип по тежкия куршум/от два еднакви/във въздуха лети по-добре,по-лекия се забвя по-лесно, но в тялото по-лекия ще спира пък по лесно,а 9х19FMJ има достатъчно енергия да мине през двама затова,ако законодателството позволява за предпочитане е JHP,това е само мнение.
                        "Смъртта на бойното поле,приятелю,не е сред най-изящните на този свят" У. Шекспир

Comment

• Nick
                          ветеран
                          • Apr 2005
                          • 2974

Това за макс. дулна енергия е вярно единствено, ако корелационният коефициент между терминалния ефект и дулната енергия е 1.00. Обаче той не е. Емпиричните данни показват, че бавен тежък куршум има по-голям терминален ефект от бърз и лек. Затова и писах, че при други равни условия, по-тежкият куршум е по-добър при самозащита (стрелба до 7 ярда).
                          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• Grandpa
                            новак
                            • Oct 2006
                            • 25

mitio-minchev написа
                            Абсолютно прави сте. Когато човек робува на традицията(в армията едно време даваха само този тип, разбира се за ТТ и ПМ, а и без пари). Това е добра идея да пробвам и другите.
                            Не че непременно е точно по темата, ама "бай дъ уей"...
                            На 200 метра от мен е офиса на фирма (по-скоро фирмичка - семеен бизнес), които се занимават с поръчкови амуниции и имат някакви собствени разработки на куршуми правени с прахова металургия и някакви техни си смески. Имали много добри спиращи качества и практически без рикошет (щото при удар се разбива на малки парченца?). Преди няколко години купувах пушка през тях и ми надуха главата от хвалби - тъкмо бяха спечелили някакъв договор (да снабдяват полицаи ли, SWAT ли...не помня).
                            Ако те интерсува - кажи да им изровя инфото?

Comment

• warior
                              новак
                              • Jan 2010
                              • 8

Ами ако нападателя е с бронежилетка?

Comment

• uzi71
                                ветеран
                                • Sep 2004
                                • 991

warior написа
                                Ами ако нападателя е с бронежилетка?
                                Тогава стреляш в жилетката - с 9х19 гарантирано го спираш /дори да не е с първото попадение/, но няма да го убиеш /най много някое счупено ребро/ - все пак говорим за самоотбрана а не за предумишлено убийство.

Comment

Working...