DDD написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кой е оптималният калибър за лично късо нарезно оръжие...
Collapse
X
-
mitio-minchev написа Виж мнениеПистолетът е Валтер Р99 с четири различни мушки.
Comment
-
mitio-minchev написа Виж мнение50 метра, разлика 2.5 до 3 см. При серия от 15 патрона си показва, поне аз така го правя, гледм къде са групирани и вземам решение дали да правя корекции.
И виждаш ли ги тези 3 см на 50 м? Щото размера който покрива една ширина на мушката на 50 м. е доста по-голям от 3 см.
Comment
-
Вижда се след стрелбата,(очертаваш групата) 15 патрона са достатъчни за определяне на отклонение от следващата серия. След като си прострелял пистолета, вече знаеш кой номер мушка ти трябва в зависимост от надписа на кутийката. Обикновено ползвам SB, при които е балансирана цена-качество. Все пак не съм на ясно защо се произвеждат патрони с различна тежина(за FMJ) и кой е по подходящ за самоотбрана.
Comment
-
mitio-minchev написа Виж мнение... Все пак не съм на ясно защо се произвеждат патрони с различна тежина(за FMJ) и кой е по подходящ за самоотбрана.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
mitio-minchev написа Виж мнениеВижда се след стрелбата,(очертаваш групата) 15 патрона са достатъчни за определяне на отклонение от следващата серия. След като си прострелял пистолета, вече знаеш кой номер мушка ти трябва в зависимост от надписа на кутийката. Обикновено ползвам SB, при които е балансирана цена-качество. Все пак не съм на ясно защо се произвеждат патрони с различна тежина(за FMJ) и кой е по подходящ за самоотбрана.
Но май на 50 м. разсейването на попаденията трудно може да се нарече "група"
Пък за различните по тегло куршуми - по-леките са и по-бързи, а енергията расте пропорционално на квадрата на скороста, докато расте само правопропорционално (линейно) на теглото на куршума.
За самоотбрана няма значение дали е 115 или 124 грейнов, дистанциите са близки, енергията и импулса на куршума е достатъчен. Избери тези които правят по-малка група (или тези с които пистолета ти презарежда по безпроблемно).
Comment
-
DDD написа Виж мнениеС който пистолета ти стреля по-добре!Last edited by lobo; 18-03-2010, 00:15.
Comment
-
Дали 124 или 115 грейна FMJ е недостатъчна информация,трябва да си сигурен в началната скорост./Косвено донякъде за нея може да се съди и по треакторията,но по добре е да се направят замервания с хронограф /Не съм гледал каталози на S&B,/по добре да не им се вярва много/,но някой фирми дават еднакви скорости и за двата вида куршуми.Тогава правилния избор е по-тежкия.Ако обаче е 7,45 грама на 395 м/с ,какъвто е стантарта по Нато,мисля че тогава 115грейновия поне на дистанцията за самоотбрана ще има десетина джаула повече.По принцип по тежкия куршум/от два еднакви/във въздуха лети по-добре,по-лекия се забвя по-лесно, но в тялото по-лекия ще спира пък по лесно,а 9х19FMJ има достатъчно енергия да мине през двама затова,ако законодателството позволява за предпочитане е JHP,това е само мнение."Смъртта на бойното поле,приятелю,не е сред най-изящните на този свят" У. Шекспир
Comment
-
Това за макс. дулна енергия е вярно единствено, ако корелационният коефициент между терминалния ефект и дулната енергия е 1.00. Обаче той не е. Емпиричните данни показват, че бавен тежък куршум има по-голям терминален ефект от бърз и лек. Затова и писах, че при други равни условия, по-тежкият куршум е по-добър при самозащита (стрелба до 7 ярда).Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
mitio-minchev написа Виж мнениеАбсолютно прави сте. Когато човек робува на традицията(в армията едно време даваха само този тип, разбира се за ТТ и ПМ, а и без пари). Това е добра идея да пробвам и другите.
На 200 метра от мен е офиса на фирма (по-скоро фирмичка - семеен бизнес), които се занимават с поръчкови амуниции и имат някакви собствени разработки на куршуми правени с прахова металургия и някакви техни си смески. Имали много добри спиращи качества и практически без рикошет (щото при удар се разбива на малки парченца?). Преди няколко години купувах пушка през тях и ми надуха главата от хвалби - тъкмо бяха спечелили някакъв договор (да снабдяват полицаи ли, SWAT ли...не помня).
Ако те интерсува - кажи да им изровя инфото?
Comment
-
warior написа Виж мнениеАми ако нападателя е с бронежилетка?
Comment
Comment