Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моделизъм

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

А сега да кажа за още нещо ситно (ама не съвсем)
    B-58 Хъслър, 1/144, Академи
    Много свестен модел, вътрешна разшивка, два вида декали, декали за приборните дъски, нишите на колесника са направени доста добре, достатъчно дълбоки, най-интереснити е , че крилото е един чарк, плътен и бая тежи, това придава солидност на модела когато го вземеш в ръка.
    Нещо съм решил и с хвърколети да се занимая, и съм избрал този мащаб защото иначе един B-52 или Е-3 никъде няма да мога да ги събера.
    Взeх си и Су-22 и Фантом на Академи, както и F-104 на Airfix. Ама за тях ще пиша по-късно.

Comment

оф, я кажете сега моделите не се продават с боичките, нали? ама поне написано ли е с какви бои да се боядисват? и колко струват тия бои?

8) и изобщо няма ли някой да се хване подробно да опише какво представлява това хоби, и как точно се изработва един модел, щото ми писна да гадая и да си представям. 8)

Comment

boite se prodawat отделно(wypreki , че има подаръчни сетове с бои, лепило и четки вътре) иначе струват около2,40 до 3 лв. на мене най-много ми харесват тези на Модел Мастър. а на модела си има номерата на боите, ама ако си като мене и си търсиш по-по-свестен камуфлаж си набавяш каталог с цветовете и си подбираш сам. По-подробно след празниците, сега отивам на служебен банкет :drink:

Comment

Значи що за хоби е това. Принципно може да се каже , че е изр5аботка на 3D модел на военна (и не само) техника, срещал съм и названието "техническо творчество". Някои хора ги правят от "0" но това е хамалогия, препоръчително е използуването на готов кит. В него на пластмасови рамки са излети детайлита (от 20 до 200 и нагоре), чарковете се изрязват и залепват след това моделът се боядисва. Тук трябва да уточне че степента на вманиачаване може да се раздели на три категории:
          -нормални хора: зглобяват директно от кутията без доработки
          -леко вманиачени: правят леки доработки и доизкусурявания - пробиване на оръдия, добавяне на дръжки, скатки и др. (това за танкове)
          -болни: мноооого доработки, стремеж към максимална детайлност и сходство с оригинала
          моделите биват в следните мащаби (най-разпространнени)
          авиация- 1/32, 1/48, 1/72. 1/144
          фигури и танкове- 1/35 и 1/72
          кораби- 1/350-400, 1/570-600, 1/700-720
          като корабите могат да бъдат в стандарт "цял корпус" или "водолиния", последните имат само частта на корпуса над водата, в него най-често се правят корабите в 1/700-720.

Comment

Шарнхост и Гнайзеннау на ревел 1/570
            На практика еднакви модели, единственото за което са си дали малко зор е другата мачта и торпедните апарати, абе претупана работа, но мене друго ме възмути, 1 че подводната част е дадена доста опростено ама кронщейните на гребните валове са ги направили чудовищно големи, много възмутително, пък и рулите според мене (а и снимките казват същото) трябва да са на друго място.

Comment

И аз вече имам 2 модела готови за сглобяване но не смея да ги почна не съм купил бой и лепило още :roll: кога ли ще се престраша незнам
              Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Ами човеко аз вече ти предложих да се срещнем и да ти обясня разни тънкости. А какво си си купил? Аз съм си наумил поне един месец нищо да не пазарувам че имам доста неща за довършване.

Comment

Може :tup: Проблема е , че в момента не мога да заделя и 1лв за целта. Иначе моделите са онзи мизерния Хелерски Тигър, който си купих да се пробвам уж и един голям Ревелски хеликоптер , който ми подариха наскоро.

Ще ти се обадя като тръгна да майсторя. :tup:

Comment

E tozi tigyr e razhoden material, може да се пожертва за експеримента, аз както казах съм го взел с цел преработка в Щурмтигър. А е препоръчително преди да си пазаруваш модели да почетеш рецензии в нета или да го правиш от магазин където можеш да отвориш кутията и да разгледаш. Не е много препоръчиотелно да се доверяваш на името на фирмата производител, аз примерно се набутах с един Щурмгешулц на Ревел, само съм му лепнал корпуса и така си стои, те вярно имат и нов, медалист, ама стрария е мизерия, някъде тука имаше снимка и на зглобен модел, по-нагоре по темите.

Comment

Незнам какъв Щурмтигър ще стане трябва почти всичко сам да си направиш на тая мизерна купола ако лепнеш оръдие с мащаб на калибъра на Щурмтигъра ще стане бахти смешката :lol: то и шасито е мизерно. Ти знаеш по добре де нали си експерта :tup:
                      Ами моделите ги копувам от магазините който ти ми каза (Хоби моделс и в бонжура на Славейков разгледах един ден). Иначе поне за сега подбора за мен лично се базира на модела на машината, а не от производителя не модела или нещо друго. Защото примерно Щурмгещуце никога не може да е красиво (самата машина е грозна на външен вид :lol: ) и общо взето нито едно щурмово оръдие, ягдпанцер, флак панцер и т.н. не биха заели челно място в конкурс за красота :lol:

Comment

Много внимавайте с вениловите вериги. Те имат грозната тенденция да са достатъчно двърди и жилави и да повдигат танка вместо да стоят както трябва, аз само веднъж съм го срещал този проблем:реших да икономисам твърдите вериги на Кралски Тигър и да сложа вениловите (има два комплекта в кита) и след това се чудех дали да сложа баласт в корпуса, но се спрях на залепване към колелата. Трябва да се има предвид че този тертип вериги не се ляпят от всяко лепило (те принципно се събират като се стопят стърчащите щифтеча или ако има фалшбордове или нещо друго което скрива част от веригата- с телбот) аз ги лепнах с полимерно лепилце. Всеки моделист трябва да има поне 2 вида лепило когато лепи, Абе става и с един, ама в процеса на развитие на болестта (моделизъм) се научава как да си прави живота лесен.
                        Апропо за инструментите-минимално небходимите са:
                        - комплект пилички с различна форма;
                        -концеларски нож
                        -няколко номера шкурка.
                        Препоръчителни:
                        -скалпел и разни други инсрументи за бърникане из карантия, аз лично отнесох всичко старо на моята зъболекатка
                        - щипки за пране,
                        -поне една стиска
                        -хартиено тиксо, помага да се фиксират разни детайли-спринтьори, и прави живота лесен когато се боядисва.
                        За лепилото бях писал че съм си го направил сам, в буркан се сипва коресилин и се добавя пластмаса или стиропор (по-добре стиропор), много повече ме кефи от фирменото лепило, по-рядко и много добре се нанася. а коресилина се използува да се мият четките след вапцане.
                        четки са необходими минимум две, една широка за фоново боядисване, и една тънка за по-шекотливи шарки и детайли.

Comment

абе що си мисля че се казваше "вИнил" а не "вЕнил"?
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Их ама си драка, Аз от къде да знам как се пише на BG при положение че само чуждо чета? Друг път ще пиша на латиница и със синоними, примерно "мекичките, подлежащи на огъване вериги"
                            Гррр

Comment

ви/ениловите вериги констирах че не се лепят дори с най-новото ми лепило :| :x
                              Пепоръчвам на всички да правят самолети в 1/144, бомбандировачите и граждански те (особенно последните) са много готини, пък и изтребители се намират, Академското Су 22 е много готино направено, единствения недосттък на изтребителите в този мащаб е че имат много малко подвесни неща обаче може да се съберат огромноиколичества на малко място, при това поради приемливата цена могат да се направят сума вариации на тема камуфлаж Примерно Ф-104, германски, US от Виетнам,......

Comment

Бях казал че моделите на Атак са дървени. Е все още мисля така но мога да добавя че веригите им са едни от най-добрите(да не кажа най-добрите), като си довърша Гриле-то ще постна снимка да видите, проблемът е че го праВЯ зимно а белите камуфлажи нещо неуспявам да ги доарам да излезнат добре на снимка.

Comment

Working...
                                X