Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хайдутите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• pehotinec
    replied
    Stan написа Виж мнение
    Това си е повече от очевидна съвременна (втората половина на 20 в.) художествена измислица. Сигурен съм 90% че е дело на Хайтов.
    Давам ви жокер: " Искали я в ..... да ся ожени, но я било страх... Брат и Кьос Пенчо я убедил. На венчаната вечер Кьос Пенчо се облякал в булски дрехи, турил си и плитки направени...Булката се приготвила, така и Муртазата. Булката му се примолила и му казала на Муртазата:" Ти вече ще си изпълниш желанието, но наведи се да те бутна три пъти отдире, зам да са ми мъжки децата. Той се навел , но булката излязла мъжка, уловила го за кочаджаците, че по азиатски обичай. Оттогаз Муртазата оставил този обичай. Казват, че бил .... дупедавец.

Leave a comment:

• Stan
    replied
    KIZIL DELI написа Виж мнение
    много анахронизми, на някаква измишльотина прилича горното, извор нещо?
    Това си е повече от очевидна съвременна (втората половина на 20 в.) художествена измислица. Сигурен съм 90% че е дело на Хайтов.

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    много анахронизми, на някаква измишльотина прилича горното, извор нещо?

Leave a comment:

• pehotinec
    replied
    Често пъти хайдутите налагат данък в натура: "Скоро да повикаш хаджи Садулла, тюфекчи Алия, Чолак Османа и хаджи Аптия". Ходжата темане прави и скоро тичешката ги събра и представи на Тодор Войвода. Ходжата, агите темане правят и прави на крака треперят. Тодор войвода им казва: " Искам от вази десет оки барут, тридесет оки куршум, петдесет чифта нови цървули с навущата и връвтите, тридесет малки патета цели сготвени и кавардисани с прясно масло, четири баници и четири пещи хляб, пет оки опукано смляно кафе. Това ако не послушате на прах и пепел ще направя селото ви и вази живи ще издера. Тези неща ще ми принесете при хъсърлъка в Мадан бюлю". "Всичко ще извършим на драго сърце, само ти се молим и етекя ти целуваме, селото не ни закачай и децата ни съжали". Връща се назад при дружината си и хайде в шумалъка. СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ. Клети пъзливи турци, сякаш че всичко било готово. Кога събраха толкова неща и на другия ден с кола принели и предали на Тодор войвода при хисарлъка на Мадан бюлю. Тодор войвода ги накарал да хапнат от всичко, което било принесено за едене, и ги изпуснал да си идат в село. Турците: "Юнак человек този...."

Leave a comment:

• Mishok
    replied
    От книгите прочетени за хайдути много ми харесват методите им на действие: нощем , от засада, с хитрост .
    Голяма работа са били.

Leave a comment:

• Арслан
    replied
    "Впрочем именно животът и имуществото на спахии, заими и други подобни представители на османската феодална класа били най-често застрашени от действията на хайдушките дружини в българските земи под османска власт. Така от султански ферман, издаден на 3. XI. 1573 г., личи, че хайдушка дружина в състав от 20—30 души селяни от битолските села Пуста река, Арилово и Крушево, водена от Толе войвода, извършила нападение над дома на местния спахия Мехмед. Последният бил ранен и едва успял да избяга и да се укрие, но от къщата му били иззети повече от 20 000 акчета и ценни вещи и имущество. Убити в резултат от хайдушко нападение били спахията Меми през 1579 г. в едно от селата в околностите на Прилеп и заимът Сюлейман в с. Църно буки през 1591 г., войводата на хасовете на везира Сиявуш паша в Битолско друг някой си Сюлейман през 1586 г. и още един войвода в Битолско пак през 1591 г. Една година по-рано многочислена група хайдути отвлякла 2 000 овце, 2 вола и 20 бивола — собственост на заима Хюсеин, а след това общо още 1 200 овце от стадата на еничарина Бали и на заимите Хасан, Насух, Хюсеин и Али" Из Българите през XVI век. По документи от наши и чужди архиви, с.219

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    pehotinec написа Виж мнение
    .... аз поне не се правя на
    но за сметка на това често правиш категорични заявления (като горното например), представени като установен факт.

@ Mishok а кое те кара да мислиш, че нещата на Балканите имат различно измерение тогава и бандитизмът (като социален феномен) по тези ширини се отличава особено от онзи по други?

Leave a comment:

• Mishok
    replied
    KIZIL DELI написа Виж мнение
    Mishok, те сигурно италианските и английските хайдути пак срещу турците са се борили, демек анти-османска съпротива са давали

Еее тоя Марко хайдутин сега го погледнах:

Кой пък изкара протокол от 17 в. за делото на хайдута.
    Борели са се за някой и друг лев - лира. Законите по онова време са били доста жестоки и при глад или епидемия нещата са ставали страшни.

Leave a comment:

• pehotinec
    replied
    TypTyp написа
    Егати източника - уй...ке и педия...
    Да не мислиш че се намира нещо повече от"Хайдушки песни от Толбухинско" под ред. на Т.И.Живков, "Как станах хайдутин" П.Хитов , бележките съм БНТ, БНПП, откъслечни редове тук- там и някои електронни публикации от съмнително естество .... аз поне не се правя на

Leave a comment:

• boilad
    replied
    След Кр. война се обединява с турския хайдутин !!! Солак Мустафа.
    Да, ама Веселин Игнатов е на друго мнение.

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    Предложили му амнистия, ако се потурчи, но той отказал.
    През 60-те години на Х²Х в.? Извинявай не знам от къде ги вадиш тези работи, но това са пълни глупости! Има наказателен кодекс по това време.

Leave a comment:

• pehotinec
    replied
    ДИМИТЪР КАЛЪЧЛИЯТА - Димитър Стоянов Котев, роден в с.Загорци Сливенско. Бил е в четата на Бойчо войвода, после става сам войвода. През Кримската война подпомага руските войски. След Кр. война се обединява с турския хайдутин !!! Солак Мустафа. В 1860 г. в Русе е изпратен специален пълномощник, който установява, че местните власти са виновни за много от беззаконията за които обвиняват хайдутите. Димитър Калъчлията е заловен, пред съда заявява, че не счита да има престъпления, понеже вземал от богатите и давал на бедните. Предложили му амнистия, ако се потурчи, но той отказал. Обесен през зимата на 1861 г. на същото място, където се обесени четници на Филип Тотю, Стефан Караджа и мн. други. Макар , че по същество нарушава закона на Бойчо войвода, е бил изключителна личност и е оставил спомен в много песни и предания.

Leave a comment:

• KIZIL DELI
    replied
    Mishok, те сигурно италианските и английските хайдути пак срещу турците са се борили, демек анти-османска съпротива са давали

Еее тоя Марко хайдутин сега го погледнах:
    Заловен от властите на процеса срещу него заявява:
    Вие рушите нашите черкви, ние рушим вашите джамии. Нашите свещеници са по-добри от вашите ходжи.
    Кой пък изкара протокол от 17 в. за делото на хайдута.

Leave a comment:

• Mishok
    replied
    Движения подобни на хайдутското е имало по същото време и в други страни, но не с този мащаб., Например в Италия и мисля в Испания и Южна Америка са се наричали БРИГАНТЕ. В един филм Ал Пачино играеше бандит на име Карлос Бриганте. Бриганте са били по-скоро разбойници и по начин дела отстъпват много на нашите хайдути и не могат да се мерят с тях. От тези бриганте в някои части на Италия после се пръква и организираната престъпност.

Leave a comment:

• Арслан
    replied

В статията са описани 52 - дами отдадени на "четническия занаят"
    А, за пиенето

Leave a comment:

Working...
X