Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хайдутите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Warlord
    replied
    Много ми харесва характеристиката направена му от Николай Хайтов: "Последният рицар на хайдушкия Х²Х век! Един гигант, който попада в света на дребните и коварни джуджета, които в крайна сметка успяват да го съборят..."

Leave a comment:

• wesko
    replied
    Наистина е бил преследван, всичко от филма е направено по книгата на Николай Хайтов. Но самото убийство не е станало както по филма, там е показано малко като за филм. Но е факт че е убит от български войник.

Leave a comment:

• plamen_starbov
    replied
    Нека и аз се намеся. Ето един материал за капитан Петко войвода: Истинското му име е Петко Киряков Калоянов. През 1861 година организира хайдушка чета в Родопите. Участва с дружина от около 150-200 човека в Критското въстание /1866/. През Освободителната война действа с отряд в тила на турските войски в Беломорието. Бори се срещу инсценирания от турското правителство така наречено "Родопско въстание" /2.-10. 1878/. След Освобождението е преследван от правителството на Стефан Стамболов като русофил.
    Тук искам да попитам дали е преследван наистина. В действителност убит ли е по същия начин като във филма?

Leave a comment:

• wesko
    replied
    Да обсъдим подвизите, на нашите хайдути, тяхното израстване и защо такива големи родолюбци каквито са били повечето войводи, сега тънат в забрава и младите поколения нищо не знаят за тях.

Leave a comment:

• Warlord
    replied
    Какво по-точно искаш да обсъждаме?

Leave a comment:

• wesko
    started a topic Хайдутите

Хайдутите

Мисля, че тук е мястото да засегнем темата за хайдушките движения. Не само в България но и на Балканите. Защото както е извесно нашите хайдушки чети са действали по целия балкански полуостров.
Working...
X