Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой е оптималният калибър за лично късо нарезно оръжие...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

uzi71 написа Виж мнение
    Тогава стреляш в жилетката - с 9х19 гарантирано го спираш /дори да не е с първото попадение/, но няма да го убиеш /най много някое счупено ребро/ - все пак говорим за самоотбрана а не за предумишлено убийство.
    Ако вярваме на тези филми това далеч не е така..."жертвата" командва стрелеца кога точно да стреля с .357маг
    A guy test his bullet proof vest by letting someone shoot him.

Тук калибрите са .44 и .308 пушечен ...предпазват се с книга и жилетка ...и са готови да отговорят на нападател...

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Comment

Да започнем от там, че стандартната бронирана жилетка от клас 3 или 4 е сравнително мека - представлява 30-40 пласта оплетка от кевларено влакно. Задачата и е да спре проектила в тази оплетка и данякъде да разсее кинетичната му енергия на по-голяма площ с цел недопускате смъртоносно нараняване /това не значи - никакво нараняване/, тъй като отдаването на енергията е сравнително "точково". Във втория клип бялата жилетка е точно такъв тип и чрез постанянето на двете книги с твърди корици /които сами по себе си не могат да спрат куршума/ под жилетката води до отдаване на енергията на наистина голяма площ. Освен това ми се струва, че пича от клипа не ползва стандартни патрони .44, а по скоро преснарядени с намален импулс - сравни с отката на стандартния патрон
      PRATICA POLIGONO 25MT REVOLVER SMITH & WESSON MODELL 629 - PERFORMANCE CENTER - .44 MAGNUM BARREL 7,5"

При първия клип и в последната част на втория клип се ползват тежки армейски жилетки клас 4+ с балистична плоча. С такива разполагат само СОБТ и войниците ни в Ирак и Афганистан, а срещу тех не е препоръчително да се стреля дори и при самоотбрана.

Comment

реинджер

колеги, кои боеприпас за късо нарезно оръжие е най разпространен в света. отговаряте и намирате отговора на въпроса за оптималния калибър при пищовите

Comment

REINGER написа Виж мнение
          колеги, кои боеприпас за късо нарезно оръжие е най разпространен в света. отговаряте и намирате отговора на въпроса за оптималния калибър при пищовите
          Най-разпространен е .22 Long Rifle. С него се извършват и повечето убийства. Тази статистика е изнасяна многократно.

Това ли е отговорът на въпроса? Кой би се сетил...
          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

реинджер

щом казваш, що пък да не и това калибърат, ако трябва откровенно да кажа всеки калибър мойе дасе използва за самоохрана. какво ще кажеш НИК.

Comment

... какво ще кажеш НИК.
              Ще кажа, че тъй като не са ми известни параметрите, по които трябва да се прави оптимизиране, не мога да отговоря на така зададения въпрос.
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

щом казваш, що пък да не и това калибърат, ако трябва откровенно да кажа всеки калибър мойе дасе използва за самоохрана. какво ще кажеш НИК.
                Най-добрият калибър за самоохрана е от 22 до 50. За мен лично,това е 42... Всъщност нося маратонки ¹42...
                "Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...

Comment

Fil написа Виж мнение
                  Доста противоречиви мнения слушам и чета напоследък.Темата е за оптималният калибър - ефективност, брой патрони, калибър...
                  А именно 9x19 , 45ACP... сравнително новите калибри 357SIG, 40S&W, 10AUTO...
                  Според мен Макаров е най-добрия избор.Кал.9x18

Comment

Хммм. Много интересна тема. Убеден съм, че има дори повече мнения от изложените, а и може би коментарът ми ще предизвика още повече. В крайна сметка затова е форум - всеки да излага мнението си, а интересуващите се да преценяват за себе си.
                    Минавам конкретно на темата - значи, на първо място съм горд собственик на законно късо нарезно оръжие(макар че трудно точно револвер с 20 санта цев в .44 калибър може да се нарече "къс", но както и да е), имам доста близък допир и с токарев, и с бебчо браунинг, доскоро и с макаров. Освен описаните съм стрелял и с десетки други оръжия - както на приятели, така и по стрелбища и тем подобни. Имам регистрирани попадения и в различни живи цели ( не искам все пак да давам повод за размисли, така че нека кажем, че са животни - моля криворазбраните животнозащитници да не коментират това, не мисля, че е по темата), така че имам и пряко наблюдение върху ефекта на различните калибри, поради което мисля, че ще мога да дам донякъде обективно заключение.
                    При разглеждането на тази тема трябва да се съобразим с българското законодателство, което допуска доста ограничено приложение на огнестрелното оръжие в живота на гражданите - най-често приложимият институт е този на неизбежната отбрана, а именно неизбежна отбрана имаме когато се отбраняват свои или на другиго лични или имуществени права и законни интереси от непосредствено противоправно нападение. Такова нападение е налице, когато е най - вече непосредствено - започнало е и не е завършило, насочено е срещу конкретните права и т.н. Тоест, трябва да се съобразим с това, че в нормалния живот такова нападение се осъществява обикновено от близко разстояние(естествено, на тези критерии отговаря и ако някой гърми по вас с автомат от 70 метра, но този случай мисля, че е изолиран, както и че със законно притежавано късо огнестрелно оръжие трудно можем да се справим с нещо подобно).
                    Предвид изложеното по-горе стигам до извода, че търсеният оптимален калибър трябва да отговаря на няколко критерия - да се ползва от оръжия, които са достатъчно компактни за скрито носене (единствено разрешено за цивилни цели от нашия закон) без да причиняват неудобство, същевременно да е достатъчно мощен (независимо от това, което прочетох по-нагоре като мнение на някой от коментиращите, че никой не ще да се наниже на куршум даже и .22 мисля, че афектиран тип или такъв под въздействие на наркотици може и да не усети изобщо жегването от малкото куршумче за краткото време, което ще му потрябва да ви изкорми), като обаче и пробивната му сила трябва да е сравнително ограничена, за да не пострада някой случаен невинен на няколко метра назад. Още веднъж - обикновено неизбежна отбрана се налага при доста къси дистанции и без достатъчно време за подготовка. За щастие вече законодателството допуска носене на пистолет с патрон в цевта.
                    Изброените по-горе критерии, макар и далеч да не са всички, относими към предмета на темата, според мен напълно изключват като подходящи за неизбежна отбрана малките калибри - а именно .22; 6,35(май вече само с историческа стойност) и донякъде 7,65 (.32 ауто). Естествено, сигурен съм, че това ми мнение ще предизвика взрив от отрицателни емоции и евентуално хули от страна собствениците или привърженици на въпросните малокалибрени оръжия, затова смятам да се аргументирам допълнително. На първо място - още веднъж - изключително важно изискване е куршумът да спре нападателя при възможно най-неблагоприятни условия - а това ще рече, че примерно по някакво злощастно стечение на обстоятелствата сме изправени срещу едър, разгневен, дрогиран и безумно зле настроен срещу нас злокобен тип, който се намира на изключително къса дистанция и погледът му не е страхливо вторачен в суперагентския ни пищов .22-и калибър, който едва сме успели да намерим време да насочим срещу него. А малките калибри в случая се явяват неефикасни - за пример един мой приятел от Пирогов ми беше цитирал напълно истински случай, когато човек с пробито от флоберка сърце си е дошъл на самоход. Убеден съм, че би било много трудно да уцелиш гореописания налитащ минотавър точно в малкия мозък. Иначе ще има достатъчно време и техническа възможност да оперира нещастния отбраняващ се. Извод - действително малокалибрените оръжия са леки, точни и имат доста предимства, но като цяло (особено любимата на маса народ .22-ка, изключително подходяща за спортни цели и хулигански прояви, а според някои източници и за поръчкови убийства - тихи, коварни, изненадващи и добре подготвени) не са подходящи за реалните условия на неизбежна отбрана при песимистичен или дори различен от оптимистичния сценарий.
                    За да не бъда буквално разкъсан на парчета от тези, които не споделят мнението ми от по-горните редове, веднага минавам и към другото изключване - а то е именно за тежките калибри. Такива са например любимият ми .44 магнум и донякъде специал, .454, .460, .480, . 50 екшън експрес, както и, естествено, сравнително новия .500 смит и уесън. Включвам и другите, които не съм изброил, а са съотносими като мощност. Причината, поради която изключвам тези калибри (независимо, че желаният ефект по спиране на неприятното лице, желаещо ви злото с тях е максимален) се явява в доста сериозните изисквания за масивност към оръжията ,които ги ползват - предимно големи револвери, неудобни за скрито носене. Късоцевни, тези револвери с тоя калибър губят изобщо смисъл от мощния боеприпас и биха действали по-скоро като огнехвъргачка. Същевременно, голямото оръжие предопределя и по-дълго време, необходимо за изваждането му. Още един сериозен минус.
                    В крайна сметка, по пътя на моята логика, изведена по-горе оптимални се явяват калибрите, които биха могли да се ползват в сравнително компактно оръжие, но с достатъчна мощност - хем удобно, хем ефективно, дето беше казал един познат. По принцип съм на мнение, че 9х18 и 9х17 са в долната граница на това изискване за мощност, така че нека се придвижим малко по-нагоре и - воалла - стигаме до класическия за Eвропа 9х19. Мощен, точен, напоследък се предлагат и доста компактни оръжийца в този калибър. Отиваме и към .40 , като с леки резерви се отнасям към 10 мм ауто, 357 зиг и .357 магнум(прекалено голяма пробивна сила и мощност, особено с облечен проектил, може да навредят на нежелано лице зад потенциалната цел, да предизвикат опасен за самия вас рикошет и т.н., а българското законодателство забранява използване на експанзивни боеприпаси). За .45 АСР също има доста компактни оръжия напоследък, има и дребни и мегаудобни револверчета .38 +Р+. Това са според мен калибрите, които са удобни и подходящи за неизбежна отбрана при скрито носене (още веднъж, разглеждаме съчетание от удобство и закон с оглед граждански цели), които приемам за оптимални в съчетание с подходящо оръжие.
                    Очаквам допълнителни въпроси или мнения, евентуално нападки (най-вече от фенове на .22, хехе) и пожелавам успех на всички участници в този форум.

Comment

Готина тема.
                      Както са написали хората в предишните постове - не може да се каже категорично. Особено при така зададения въпрос. Явно не става дума за спортна стрелба на десетки метри, за самоотбрана, но тя може да значи много неща. Като гледам мнението ми се припокрива с това на Готраг.

Ако КНО се държи само вкъщи (или на вилата, или нещо такова), то тежестта му, удобството му за носене и това дали може лесно да се прикрие е от по-малко значение. Все пак за да се стреля май са нужни и патрони, и оръжие.

Ако е за "носене", то пак зависи с каква цел и откого се носи. И дали целта при самоотбраната е опонента да бъде убит, ранен (изваден от строя). Когато става дума за охранители на важни лица (политици) по-големите калибри (съответно по-голям патрон, по-малко патрони в оръжието и носени допълнително и т.н.) има своите недостатъци именно поради изброените причини. Но пък при "частните" престрелки рядко се стига до втори пълнител или пък се "провеждат" на повече от 7-8м. За последното - 3/4 от престрелките през последните 10 години са били на 7 или по-малко от 7м, според статистиката на щатските полицаи, у нас не знам дали има такава статистика. Иначе казано - точността рядко е сред най-важните неща, ако противникът е на няколко метра отклонението тъй или иначе е пребрежимо малко.
                      Естеството на самоотбраната трябва да определя и това дали се иска пробивност или бързо отдаване на енергията - дали нападателят е с бронежилетка, дали има опасност високо-пробивен куршум да отдаде малко енергия в нападателя и да порази случаен минувач и др.

Кратко сравнение между по-популярните боеприпаси.
                      боеприпас....дължина на цевта, мм......пробив в желатинови блокчета, см....обем на кухината създадена в балистична глина, литри
                      9мм Polizei....91....ххх....0.65
                      9мм Пара Милитар....98...49,5...0.62
                      9мм Пара Експаншън (jacket hollow point)...98мм...20..1.63
                      .38 спешъл Милитар...76...30...0.18
                      .38 спешъл Fangschus...100мм...11...1,8
                      .357 Магнум...76...ххх...0,63
                      .357 Магнум (hollow point)...76....ххх...2,40
                      .45АСР Hard ball...100...ххх...0,37
                      .45 АСР Hirsch Schlapp...100...25...1,98

Данните са сравнително стари, а липсват много от днес вече широко разпространени боеприпас (споменати в предишните постове).

9-ката май е най-разпространения пистолетен боеприпас в развитите страни (със сигурност ако изключим САЩ, където не е долюбван) и дава добро съчетание от кинетична енергия, точност, пробивност, терминална балистика. Зависи за какво се иска, де, а и зависи какъв точно 9мм. Специално за българските полицаи - половината (от тези, които с лични средства си купуват пистолет) предпочитат 9х19 Глок. Съдя и от разговори със служители на реда, и от лични наблюдения, а и има интересни неща в интернет като български полицейски форум, в който на анкетата "Какъв пистолет бихте си купили?" отговорите са
                      Глок (предполагам имат предвид 9х19, тоест 17 - 2, 3 и 4ген) - 42%
                      HK (УСП?) - 8%
                      SIG Sauer (нямам си идея кой) - 14%
                      Берета (92-семейството?) - 4%
                      S&W (пак не е ясно какво) - 6%
                      СZ (75?) - 14%
                      Макаров - 10%
                      ТТ (защо ли? ) - 0%

Цялата статия.
                      http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Ако мога и аз,да дам мойте 2ст.към темата.В момента най-обичания пистолет в пол.служби е Глок,наистина,но не че реално е много ползван,а вследствие на рекламата(нещо като Голф-преди време,много добър за цената която се предлага).лично замен най-добрия кал. е 40 ,позволява многозарядни пълнители(което е много важно в стресова ситуация-пр.преди години застреляха един бандит_Патичето на петте кюшета,който беше стрелял по полицаите,говорил съм със един от участниците и той разправяше ,чевиждал как го уцелвал ,а той ,не падал ,пак стрелял стреля и тн.)щото с малко патрони си жив труп,освен ако не си толкова добър че всички попадения да са ти в областа на главата,тогава всичко пада,независимо от кал.Големите калибри наистина имат предимство в престрелките,но малко нещата ,са преувеличени вследствие на рекламата независимо дали стреляш с 44 магнум или с 9х18 ако попаденията не са в жизненоважен орган целта никога не пада като" сноп,"както е по филмите (това става само в главата)винаги има реакция след попаденията,затова с повече попадения резултата е гарантиран а с револвер ,например рядко може да се случи това.

Comment

Някога някои са мислели, че и 2 мм е бил оптимален калибър (виж малкия патрон от дясната страна на снимката; до него е 12 мм Lefaucheux за сравнение):
                          Attached Files

Comment

Едва ли са мислили,някога,че 2мм е бил оптималния калибър,но като сравнение е интересно.За мен оптимален кал .е този който се е доказал през годините,който несравнимо е 9х19 ,но личните ми предпочитания са за 40,но 9х19 води като цена и много модификации.

Comment

У нас 9х18 и 7.62х25 май са най-евтините боеприпаси, просто защото са произведени колосално големи количества от тях. На едно стрелбище преди време 9х19 струваше 50ст, 9х18 - 40ст, 7.62х25 - 15ст. ТТ си е класика, за мен поне има голяма колекционерска стойност, но по-неудобно оръжие не знам някога да е създавано.
                              http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

r_vardarov написа Виж мнение
                                ...За мен оптимален кал .е този който се е доказал през годините....
                                През различните периоди различни калибри са били на върха на популярността ("доказали се"). През ПСВ най-разпространените пистолети са били в 7.65 mm. Това прави ли го оптимален?

Comment

Working...
                                X