Предложение: каталог щикове

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • Nick
    ветеран
    • Apr 2005
    • 2974

Mauser написа
    Nick, показаната от теб карабина, произведена в Будапеща, може да е маркирана във Виена именно защото е била в споменатата от теб обща имперска армия. А тази конкретно, която си снимал, случайно да е от тези, внесени у нас през трийсетте? Струва ми се, че клеймото S е слагано у нас. А ако има сенник на мушката, сто процента е така.
    Клеймото S означава Spitzgeschoss. Означава, че патронникът е променен от 8х50 (O-patrone) за 8х56 (S-patrone) след приемането му през 1931 г. Означава също, че конверсията е австрийска. Ако тази конверсия е била направена в Унгария, то тогава има едно голямо Н. Имам пушки както с Н, така и с S; ако се интересуваш, ще сложа снимки, само кажи.

Както вече казах, почти всичките ми Манлихери идват от България, така че тази сме я внесли по някое време от странство; кога, не знам. Големият внос започва след анексията на Австрия (1938 г.).

Доколкото знам, такива конверсии са правени и у нас, като запазваме маркировката S. Обаче съм виждал и Манлихери маркирани с ВФ. Само една видях и много исках да я купя. Обаче някой беше излъгал собственика (той твърди, че българин му го е казал), че ВФ означавало, че пушката била от личната гвардия на царя и не пожела да ми я продаде. Накрая, понеже бях доста настоятелен, остана с впечатлението, че го лъжа и пушката е някаква абсолютна рядкост.

Друг белег за ремонт, правен у нас е числото 20 в квадратче, нанесено върху приклада; друго свидетелство за "българската следа" не знам.

От много години търся достоверен източник за това, какво точно е правено от нашите арсенали и в какви количества; колко, кога и от кого сме внесли. Уви, пълен мрак...

Маузер, за двойното клеймо на предишната снимка: щампата HV е датирана 32 (1932 г.), когато вече не са съществували гореизброените армии. Това ме озадачава. Иначе, ако клеймата бяха датирани в рамките на ПСВ, обяснението е лесно. Моята теория (която някои други колекционери тук споделят) е, че това е щампа, използувана от унгарците в самото начало на конверсиите (те наричат новия патрон М.31, годината на приемане на въоръжение). Затова са и ползували клеймо от ПСВ (HV); едва по-късно са го заменили с Н. Може би ще трябва да сложа снимки, ама къде - това е тема за щикове, другата пък е за паласки и колани. Идеи?

За намушника (сенника) - единствено унгарските пушки са имали такъв. Поне аз не съм виждал никой друг да ги ползува. Ако някой има намушник за М95, да ми се обади - и двамата ще сме щастливи след размяната
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• Mauser
      редовен
      • Oct 2004
      • 198

За маркировката S ми е ясно какво означава, но имах предвид, че съм срещал от този тип карабини предимно с нашенски приклади, отделно са ми попадали фабрични райбери за S патрони, затова си мислех, че гарнитурите са внесени и тогава са пренарязвани патронниците, но ако вноса е чак 1938 г., явно са си внесени за S патрон. А колкото до австрийско клеймо, поставено на унгарска пушка, защо не - в австрийската армия през ПСВ е имало какви ли не щеш манлихери, а пък след войната може през 1932 да е проверено кои от тях са все още годни с цел райбероването им за новия патрон и ето ти унгарска пушка, райберована и маркирана в Австрия. Само хипотеза, обаче, държа да отбележа.
      Колкото д осенника, мисля че можем да уредим нещо. А иначе за снимки - интересува ме всичко, свързано с М95, предполагам и много други, така че пускай, ако трябва отвори нова тема.

Comment

• Гост

Mauser написа
        Колкото до сенника, мисля че можем да уредим нещо.

Изпревари ме. :grrr: Тъкмо щях да пускам машините....

Comment

• Nick
          ветеран
          • Apr 2005
          • 2974

Mauser написа
          Колкото до сенника, мисля че можем да уредим нещо. А иначе за снимки - интересува ме всичко, свързано с М95, предполагам и много други, така че пускай, ако трябва отвори нова тема.
          Дадено, ще отворя нова тема, като се прибера от работа. А засега ще сложа чужди снимки.

Кратки данни за конверсиите:
          Модифицирането у нас започва след 1934 г., но с много ниски темпове. След 1938 г. големи количества австрийски Манлихери (наречени от тях Karabiner M.95/30) са ни дадени (продадени?) от немците. Допълнително получаваме унгарски Манлихери (наричани от тях Huzagol 31М) по време на ВСВ, защото те се превъоръжават с Huzagol 35М (8х56) & 43М и Gewehr 98/40 (и двете в 7,92х57), а Манлихер 95 им отива в резерва.

Маузер и Вало, намушникът като този на снимки 1 & 2 ли е? Ако да, унгарски е 100% - виж снимка 3, показваща унгарски войник през ВСВ.

Снимка 4 показва отгоре надолу М95, Huzagol 31М & 35М. Обърнете внимание на ремъците на втората и третата пушки - това са оригиналните Ав-Унг модели!
          Снимка 5 показва Gewehr 98/40.
          Attached Files
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• Mauser
            редовен
            • Oct 2004
            • 198

Не, сенника е съвсем различен от този на снимката, попадали са ми няколко пъти и все са били като моя. Предполагам, че е нашенска направа, но не съм сигурен. Ще го снимам при първа възможност.

Comment

• Nick
              ветеран
              • Apr 2005
              • 2974

Mauser написа
              Не, сенника е съвсем различен от този на снимката, попадали са ми няколко пъти и все са били като моя. Предполагам, че е нашенска направа, но не съм сигурен. Ще го снимам при първа възможност.
              Защо "сенник"? Функцията му е да предпазва мушката от подбиване и изкривяване; това, че прави сянка е само страничен ефект. Английският термин е "sight protector", предпазител за мушка. Какъв термин се ползува в българската военно-техническа литература?

Миналата година прегледах един англо-български речник на военните термини, но въобще не го харесах. Някой да препоръча нещо по въпроса?

Comment

• Гост

В нашата литература се казва "намушник"...
                Явно перефразиране от руски източници.
                Среща се и като "предпазител на мушката "

Comment

• Nick
                  ветеран
                  • Apr 2005
                  • 2974

Производители на щикове за М95

След допитване до познати колекционери тук, ето какво събрах - списък на производителите на щикове за М95 и техните инициали; също така други клейма, не принадлежащи на производителя.

Вал, тук е инфото за маркировката HWF.

Най-често срещаните са маркирани OEWG (австрийски) или FGGY (унгарски) Освен това съществуват следните клейма:

Ernst Busch - Направени през ПСВ в Solingen, Германия. След войната преправени и дадени на Гърция.

ARS ARM - едно от най-ранните австрийски клейма.

MO - Moravske Ocelarny - Моравски Стоманени Заводи

Zeitler - Австрия. Емблемата е кръстосани мечове.

ZP в кръг - Zbrojovka Praga; през 1920 и 21 г. преправят щикове, изработени от други компании.

HWF - Wiener Heeres Fabrik

BFM - Berndorfer Maschinen Fabrik

stf - Ранно клеймо на Steyr

AB - Неизвестен производител

CRS - Клеймо върху чешки щикове; счита се, че не означава производител, а принадлежност.

ČSZ - Чешко производство.

W - Неизвестен производител

ČET - Клеймо на чешката жандармерия (полиция?)

Zb - Полско производство; от другата страна на острието има Kr

BFM - Чешко клеймо

Comment

• Гост

Благодаря за ценната информация. Сега ще се почне едно преравяне на щикове...

Comment

• red777
                      редовен
                      • May 2005
                      • 72

Днес се сдобих с него и се нуждая от вашата помощ
                      за определянето за какво оръжие е.
                      От едната страна на острието има двуглав орел (поне аз
                      така го виждам).
                      Attached Files

Comment

• Nick
                        ветеран
                        • Apr 2005
                        • 2974

Съжалявам, почти не се виждат детайли на снимката. Ако има двуглав орел, щикът е с австрийски поизход.

Comment

• red777
                          редовен
                          • May 2005
                          • 72

Nick написа
                          Съжалявам, почти не се виждат детайли на снимката. Ако има двуглав орел, щикът е с австрийски поизход.
                          Утре на дневна светлина ще се опитам да направя по-добри снимки

Comment

• Гост

red777 написа
                            Днес се сдобих с него и се нуждая от вашата помощ
                            за определянето за какво оръжие е.
                            От едната страна на острието има двуглав орел (поне аз
                            така го виждам).
                            Този щик е идентичен на показания в пост 117. Разликата се състои в това, че липсва мушката и канала за нея вероятно е изпилен.

Comment

• red777
                              редовен
                              • May 2005
                              • 72

valo написа
                              Този щик е идентичен на показания в пост 117. Разликата се състои в това, че липсва мушката и канала за нея вероятно е изпилен.
                              И аз така си помислих, но не се виждат следи от изпиляване.
                              Attached Files

Comment

• Parabellum
                                ветеран
                                • Mar 2003
                                • 5567

Ако е било изпилено след ПСВ, много време е изтекло оттогава и следите се заличават.Погледни само как е охлузен целият щик.
                                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...