Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Предложение: каталог щикове

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Parabellum написа
    Това е щик от Шведски Маузер обр.1896 година.
    За да добиеш по-ясна представа , ето ти няколко снимки
    :tup: Абе, знаех си аз, че става дума за нещо шведско. :1087:
    Я шведска тройка, я руска.
    :sm186: Обаче в руската участва и кон :1087: (така казала шведката, като я попитал нашенецът, иска ли след шведската тройка, да направи и руска тройка) :lol:
    Last edited by Parabellum; 02-02-2005, 06:05. Причина: Танкиста беше объркал цитата
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Щикчето впрочем така и не се продаде, явно му искат някаква наистина огромна сума: беше минало $300 и пак не покриваше ризърв изискването. Бре, бре, бре. Ако капитанът е прав и такива мини-щикове са правени освен за Симеончо и антуража му от деца, също и просто като сувенири за офицерите, цената му изглежда дори още по-абсурдна.

Comment

Щикове

Няма ли най-после да качваме нещо?
        Ето един щик от сръбски Маузер, но не е М24....И три броя за АК.
        Attached Files

Comment

Каталог

А трябва ли да се изобретява колелото отново? Ето най-добрите каталози за щикове в момента:

Bayonets from Jantzen's Notebook - може да се купи от много места; едно от тях е http://www.arms-books.com/eng/boeken...sp?B_CBOEK=626

Штыки мира, том 1 & 2, от А.Н. Кулинский - не знам откъде може да се купи в Европа, аз я купих в САЩ

Имам и двете книги и още не съм срещал щик, който да не е показан там (освен ако не е самоправски, разбира се)
          Attached Files
          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Здравей Ник !
            Целта е да направим не албум като цяло, а албум на щиковете които се срещат в България и са собственост на български колекционери.

Comment

Библиография

Аха, разбирам. Е, надявам се съобщението ми поне да послужи като библиография. Освен това, ако имаш проблеми с идентифицирането на някой щик, обади се, ще поровя в гореспоменатите книги.
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Вало е прав, целта е да направим нещо като албум на всички щикове, срещащи се в България. Само се чудя дали това ще рече всички щикове, които колекционери притежават, или по-скоро щикове, които са били на въоръжение в нашата армия и в други армии, преминавали през нашите земи? Като че ли второто е по-правилно, защото сега ако някой си купи аржентински байонет от еВау и по този начин такъв образец попадне в колекцията му, това не значи че този байонет ще стане един от байонетите, срещащи се по нашите земи. Нещата са малко сложни, но надявам се разбирате какво искам да кажа.
                Аз за съжаление нямам какво да пускам, защото реших да спра да колекционирам щикове, освен такива, които доказано са били на въоръжение в БА и колкото малко имах, го разпродадох и си запазих само един боен нож за Шаспо, какъвто едва ли има някой да не е виждал, пък и моят не е в кой знае какво състояние, т.е. сигурно някой има по-хубав за показване. За сметка на това в галерията към Бойна Слава (http://www.boinaslava.net/coppermine/index.php) в потребителските галерии имам албум, посветен на българското хладно оръжие и там има снимки на щик за Манлихер, от тези, произвеждани в Габрово.
                Ник е също прав, че не е зле да бъдат дадени и някои добри книги по темата, които да служат за справка, особено като се има предвид че няма издадена книга, посветена на щиковете в България.
                Last edited by TVV; 07-05-2005, 05:16.

Comment

TVV написа
                  Само се чудя дали това ще рече всички щикове, които колекционери притежават, или по-скоро щикове, които са били на въоръжение в нашата армия и в други армии, преминавали през нашите земи? Като че ли второто е по-правилно, защото сега ако някой си купи аржентински байонет от еВау и по този начин такъв образец попадне в колекцията му, това не значи че този байонет ще стане един от байонетите, срещащи се по нашите земи. Нещата са малко сложни, но надявам се разбирате какво искам да кажа.
                  Да, наистина нещата са малко сложни. Имах предвид щикове, които са били на въоръжение в нашата армия и в други армии, преминавали през нашите земи, но се срещат и изключения. Мой приятел си купи от ВТ щик за Ветерли. Дявол знае как е попаднал в България....
                  Трябва да се има предвид, че едно време ВМРО се е снабдявало с оръжие откъдето му попадне. Затова се срещат и оръжия, съответно и щикове, които нито са трофейни, нито са били на въоръжение в нашата армия.

Comment

Български щик?

TVV написа
                    За сметка на това в галерията към Бойна Слава (http://www.boinaslava.net/coppermine/index.php) в потребителските галерии имам албум, посветен на българското хладно оръжие и там има снимки на щик за Манлихер, от тези, произвеждани в Габрово.
                    Щик за М95 българско производство? Много интересно! Някой да има снимки в едър план на маркировките? Моите манлихерови щикове са всичките Австро-унгарски и дори не подозирах, че има български. Кога са произвеждани? Някой би ли поместил по-изчерпателна информация по въпроса?

Благодаря предварително.

Comment

Да, виждал съм, пишеше нещо... някакво българско име, името на производителя - и Габрово... Много гот, дано ми попадне някй ден!! А до тогава - дайте да намерим поне хубави снимки
                      На нож!

Comment

Pereto пък ми писа за щик за М95 със клеймо на него Св. Георги със змея, а пък не щял да влиза на М95. Говорих тази сутрин с Parabellum, и се оказа, че е срещал такъв и че е за... Манлихер-Шонауер, гръцки, 6.5 мм, затова не е щял да влиза на "нашенката". Така че, Pere, извинявай, няма нищо общо с Русия или Англия. Колкото до габровските ножове, срещал съм такъв само веднъж, което предвид практиката ми, означава, че е много рядък.

Comment

Българския щик - Габровско производство е показан в галерията на TVV.

Comment

Здравей, Вал! Благодаря за линка. Сега ще пусна снимката на другия Mannlicher форум, че ми омръзна едни и същи хора да се фукат с редки щикове. Ха да видим дали някой притежава този модел.

Между другото аз лично мисля, че колекционерите на щикове са най-откачените сред нас, колекционерите на оръжия. Като знам, че са в състояние да платят 1000-2000 дол. за "рядък ерзац щик" (австрийски за Мосин, немски за Бердана 2, и т.н.), които обикновено изглеждат като да са правени в час по трудово обучение...Господ здраве да им дава, всеки си е башка луд

Comment

Nick написа
                              Между другото аз лично мисля, че колекционерите на щикове са най-откачените сред нас, колекционерите на оръжия. Като знам, че са в състояние да платят 1000-2000 дол. за "рядък ерзац щик" (австрийски за Мосин, немски за Бердана 2, и т.н.), които обикновено изглеждат като да са правени в час по трудово обучение...Господ здраве да им дава, всеки си е башка луд
                              E, това е там, а тук и уникат да им покажеш, пак ще му намерят кусури...само и само да го вземат почти без пари.

А този JPS ти направо го закла.... Какво ли ще ти отговори???

Comment

Снимки от колекцията на John Sheehan

Това е доста вярно, плюс прословутото "Имал си бол пари - платил си".

Ето няколко снимки от колекцията на John Sheehan. Показани са ерзац-щикове за Манлихер. Този със спиралата е за Werndl - еднозарядна пушка с черен барут, но използувана от Австро-Унгария през ПСВ (така както и всичко що е могло да стреля - зор!)
                                Attached Files

Comment

Working...
                                X