Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Предложение: каталог щикове

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За стария щик

valo написа
    Главната теза беше, че оловния куршум по-скор би се приплескал, отколкото да направи дупка. Като се има предвид калибъра на оръжията по онова време и размера на отвора на щика - възникват сериозни съмнения.

:nworthy: Драги колеги!!! :nworthy: Радвам се, че мой експонат е бил тема на такъв разгорещен спор. Обаче, този щик дойде в този вид при мен, преди 20 години. Много му се зверих и чудих и пр. салати. Съветвал съм се със любители, изследователи и всякакви капацитети по нашите работи. До сега не се е появявало съмнение, че дупката е от куршум. Къде обаче е стоял щика не е известно. Може да е бил натъкнат на пушката, обаче може да е бил и на колана на войника. Може да е бил и на пушката, но обърнат обратно, както са се носили някой щикове. Този е по всяка вероятност от австрийскаа пехотна пушка от началото на 18 в. Гледах един каталог на австрийски щикове на нашия изтъкнат колекционер на хладни неща, Агоп Казазян. Там са същите щикове, но по-дълги. Този вероятно е скъсен в последствие.
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Днес започнах да лъскам този щик, оприличен засега като
      "М1914 к винтовкам 1903" или M1895 Steyr,
      а дали е така вие ще кажете.
      Attached Files

Comment

Шикът е за Манлихер, произведен в Будапеща. Гербът не съм сигурен на коя държава е, много е възможно също да е унгарски. Това е моят жалък опит на лаик да сподели нещо преди да дойдат истинските експерти.

Comment

Хайде честито за щикченцето! Чудничко е и си е баш Австрийско !
          ТВВ ме е изпреварил в отговорът си, затова аз нямам какво да добавя!
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
            ... и си е баш Австрийско !
            Цъ, унгарски е. FGGY = Femaru Fegyvar es Gepgyar, държавен оръжеен завод в Будапеща. Австрийският (произведен от Steyr) би имал щампа OEWG.
            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Днес ходих в едно село да купя едни стари мебели и докато се мотаме
              едно от момчетата дето ми помагаха с носенето си намери почти
              същия щик в кания, но не остана време да го огледам и му го оставих,
              кво да правя нали помага

Comment

red777 написа
                Днес ходих в едно село да купя едни стари мебели и докато се мотаме
                едно от момчетата дето ми помагаха с носенето си намери почти
                същия щик в кания, но не остана време да го огледам и му го оставих,
                кво да правя нали помага
                Да му беше дал някой лев, затова, че помага и да прибереш щика... :o
                Помощници - много. Щикове - малко....

Comment

ами той си го намери пък и бях доволен от другата сделка така че
                  да му е честит, а и се оказа че също е фен на оръжията,
                  кажи как да му го взема
                  но пък се сдобих с това
                  Attached Files

Comment

E, щом е другар по оръжие - халал да му е....

red777 написа
                    но пък се сдобих с това
                    Честито! Макар, че малко ще ти е трудно да го сложиш на пушката... :twisted:
                    Last edited by ; 03-06-2005, 00:22. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

valo написа
                      Честито! Макар, че малко ще ти е трудно да го сложиш на пушката... :twisted:
                      Ето нещо за пушка, ама милото е толкова ръждиво,
                      че незнам дали да го почвам.
                      Но не отказвам информация за него

Пък и си нямам пушка, все още.
                      Attached Files

Comment

red777 написа
                        Ето нещо за пушка, ама милото е толкова ръждиво,
                        че незнам дали да го почвам.
                        Но не отказвам информация за него

Пък и си нямам пушка, все още.
                        Много е зле, завалията...Като го гледам - прилича ми на "Бердан"....или в краен случай - Мартина. Върха не се вижда ясно...Ама все-пак си е добра придобивка. Напоследък тези неща се срещат рядко...на поносими цени.

Comment

Ами то несе вижда много хубаво но маи е за Бердана 2

Comment

opalcenec написа
                            Ами то несе вижда много хубаво но маи е за Бердана 2
                            Да, така е. Едва сега обърнах внимание, че отвора за мушката е от другата страна.

Comment

Ако върха на щика завършва в формата на отверка значи е за бердана аколи не можеби мартина .

Comment

Категорично - Бердан.
                                За сравнение - горния щик е за Мартина. Долния - за Бердан.
                                П.П. Снимките ги направих набързо....
                                Attached Files

Comment

Working...
                                X