Mauser написа
Както вече казах, почти всичките ми Манлихери идват от България, така че тази сме я внесли по някое време от странство; кога, не знам. Големият внос започва след анексията на Австрия (1938 г.).
Доколкото знам, такива конверсии са правени и у нас, като запазваме маркировката S. Обаче съм виждал и Манлихери маркирани с ВФ. Само една видях и много исках да я купя. Обаче някой беше излъгал собственика (той твърди, че българин му го е казал), че ВФ означавало, че пушката била от личната гвардия на царя и не пожела да ми я продаде. Накрая, понеже бях доста настоятелен, остана с впечатлението, че го лъжа и пушката е някаква абсолютна рядкост.
Друг белег за ремонт, правен у нас е числото 20 в квадратче, нанесено върху приклада; друго свидетелство за "българската следа" не знам.
От много години търся достоверен източник за това, какво точно е правено от нашите арсенали и в какви количества; колко, кога и от кого сме внесли. Уви, пълен мрак...
Маузер, за двойното клеймо на предишната снимка: щампата HV е датирана 32 (1932 г.), когато вече не са съществували гореизброените армии. Това ме озадачава. Иначе, ако клеймата бяха датирани в рамките на ПСВ, обяснението е лесно. Моята теория (която някои други колекционери тук споделят) е, че това е щампа, използувана от унгарците в самото начало на конверсиите (те наричат новия патрон М.31, годината на приемане на въоръжение). Затова са и ползували клеймо от ПСВ (HV); едва по-късно са го заменили с Н. Може би ще трябва да сложа снимки, ама къде - това е тема за щикове, другата пък е за паласки и колани. Идеи?
За намушника (сенника) - единствено унгарските пушки са имали такъв. Поне аз не съм виждал никой друг да ги ползува. Ако някой има намушник за М95, да ми се обади - и двамата ще сме щастливи след размяната
Comment