Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Предложение: каталог щикове

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

valo написа
    :mike: На са точно щикове, но са били на въоръжение в армията. Втория, впрочем, е преработка от щик за Маузер.
    Вало, за това нещо имаше тема тук преди време, в която с помощта на Танкиста и на един антиквар, който повече не пише тук, остановихме че е нож на дневалния. Виж ето тук:
    http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=6098
    В галерията към Бойна Слава съм качил снимка на един награден такъв нож, даден на някой си майор Чипев от ГЩ на БА.

Ник, трябвало е навремето да го "загубиш" тоя нож само за 9 лева, е сега са по скъпи и ги продават по еВаъ като немски боен нож от ВСВ (и както може да се предположи, американците се хващат и се хвърлят на тия ножчета).

Comment

Благодаря за инфото. Не бях забелязал, че темата е детайлно обсъдена.

Comment

Nick написа
        Вал, защо "караулни"? По мое време такива ножове ги даваха само на дневалните, които не носеха автомати като караула. Освен това такива или много подобни ножове носеха морските (нали съм служил край Бургас и Варна, та знам ) Или пък техните са други? Сигурно съм забравил, това беше толкова отдавна...Помня само, че струваха 9 лева като го счупиш или загубиш.
        По правило тези ножове, които не се поставят на пушката или автомата, са известни като "нож на дневалния", но караулен нож е по-кратко за казване, пък и се ползват и от дежурните по рота, от дежурни на портала и от всички, които носят някаква служба без огнестрелно оръжие или са в отпуск (по-рано, понастоящем в отпуск се излиза без оръжие).

Comment

valo написа
          Благодаря за инфото. Не бях забелязал, че темата е детайлно обсъдена.
          Харесва ми как си успял да си подредиш щиковете и пушките, доста находчиво и ми дава идея и на мен. Това нещо, в което ти седят щикоете и бойните ножове сам ли си ги сковал, или и него го продават готово някъде?

Comment

TVV написа
            Харесва ми как си успял да си подредиш щиковете и пушките, доста находчиво и ми дава идея и на мен. Това нещо, в което ти седят щикоете и бойните ножове сам ли си ги сковал, или и него го продават готово някъде?
            Сам човек толкова може....
            Току-що се върнах от сбирката на пловдивския клуб "Традиция".
            Както винаги клуба се раздели по интереси./разбирай по маси/
            Та на наш'та маса главната тема беше щиковете. Беше споменато, че повечето от "редките" щикове /Ремингтон, Комблейн/ влизат в България с различните чети.
            Особено внимание беше оказано на щика, който показа "танкиста от Харков". Главния спор беше: Може ли оловен куршум да пробие стоманеното основание на щика, при положение, че същия е нанизан на цевта ???
            След едночасов спор се стигна до извода, че дупката на щика е от всичко друго, но не и от оловен куршум.
            Някой да каже нещо по темата?

Comment

Има само един начин да се провери, но тойх би включвал съсипването на няколко щика и може би и пушка . На мен ми се струва, че оловен куршум би разбил цялата втулка, като ми се струва малко трудно да пробие дупка с такава прецизност, още повече че диаметърът би бил по-голям. Разбира се, още по-вероятно е само да причини пукнатина или вдлъбнатина. Като цяло, да направи дупка е най-малко вероятната възможност. Сега възниква въпроса: ако не е от оловен куршум дупката, от какво е? Унитарен патрон с висока скорост?

Comment

Главната теза беше, че оловния куршум по-скор би се приплескал, отколкото да направи дупка. Като се има предвид калибъра на оръжията по онова време и размера на отвора на щика - възникват сериозни съмнения.

Comment

Оловният куршум се разплесква или пръска, ако лети с по голяма скорост, но по-скоро би прекършил стоманено острие, отколкото да го пробие. Дори облеченият куршум, ако няма стоманен сърдечник, се пръска при среща с твърд материал.

Comment

Може ли някои да даде повече информация
                    Attached Files

Comment

red777 написа
                      Така като го гледам това нещо маи е щик нож зо Снаидер . Нямали някакви клеима по него и какво точно те интересува .

Comment

Ако чирените са от гьон, най-вероятно е нож за Снайдер, драгунски вариант, с две гривни (пехотния, който е с три гривни е с байонет). Ако са от дърво, значи вероятно е за Лоренц, мод. 1864, Австрия. На австрийския нож има клеймо двуглав орел в основата на клина. Той е точно копие на английския, дори са взаимозаменяеми. Има дори пушки снайдери, които са преправка от Лоренц, Парабелума наскоро се сдоби с такъв.

Comment

Това са единствените отличителни знаци,
                          които намерих по него.
                          Attached Files

Comment

red777 написа
                            Ако ножницата е метална - английски щик обр. 1853 г. за артилерийска карабина; ако ножницата е кожена - обр. 1856 г. - по ключалката може да се определи дали е за артилерийска карабина или за къса пушка.
                            Ако диаметърът на дулния пръстен е 18 мм (а не 20.5 мм) тогава е преработен от горните модели за Мартини-Хенри мод. 1873 г.

Информацията е от А. Кулинский, рис. 594. Същата информация от Jantzen's Notebook, стр. 50, No.1
                            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

чирените са от гьон, ножницата е метална,
                              диаметърът на дулния пръстен е 22.5 мм,
                              дължината на острието е 57 см

Comment

red777 написа
                                чирените са от гьон, ножницата е метална,
                                диаметърът на дулния пръстен е 22.5 мм,
                                дължината на острието е 57 см
                                Ще цитирам последния абзац от информацията за щика по-горе (описан под номер 594 от Кулинский):

"Волонтерские штыки к различным винтовкам. Размеры их колебались: общая длина 690-720 мм; длина клинка 555-580 мм; ширина клинка 30-32 мм; внутренний диаметр кольца в крестовине 20-22 мм."

По всичко изглежда, че твоят щик попада в последната категория - дължината на острието и диаметърът на дулния пръстен са в описания диапазон.
                                Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                                A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Working...
                                X