Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вестернизация, Глобализация vs. Национализ

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

А би ли конспектирал накратко основанията си да смяташ, че сме пушечно месо, параметрите на тази силна и независима държава и начините тя да стане?

Comment

Елемаг, наистина няма да е зле да проясниш, въз основа на какво се базират странните ти виждания.
      Иначе, първо, тия, дето пак ни ги рекламираш със снимките (вече става досадно, не мислиш ли?), желаят България да залитне към реалностите на нацистка Германия. Ти явно искаш да живеем в сталиновия СССР ... не че са чак толкова далече политически една от друга тези реалности, винаги съм си мислил, че нацистите и комунистите са най-малкото близки по душа, но чак пък толкова ...
      Странно, толкова бързо ли се забравиха отрицателните страни на социалистическото житие-битие отпреди 1989 година, че се и появиха толкова хора, които явно без ярем не могат да живеят, трябва все някой да ги натиска в калта, че да се чувстват щастливи?
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа
        Странно, толкова бързо ли се забравиха отрицателните страни на социалистическото житие-битие отпреди 1989 година, че се и появиха толкова хора, които явно без ярем не могат да живеят, трябва все някой да ги натиска в калта, че да се чувстват щастливи?

В случая вие сте тези които защитавата американския ярем. Ако случайно беше си направил труда да прочетеш постингите ми а постоянно да твърдиш неща които не съм написъл щеше да видиш че желанието ми за независима държава! А вие през цялото време ми обяснявата колко било хубаво да се лиже американския задник защото той бил демократичен.
        Е аз пък искам да живея в независима държава без да имам подобен "съюзник"!
        А би ли конспектирал накратко основанията си да смяташ, че сме пушечно месо, параметрите на тази силна и независима държава и начините тя да стане?
        А ти какво мислиш че представлява войска въоръжена само с оръжие за близък бой а!?! Всяка съвременна армия се въоръжава с оръжия с далечен обсег за да няма пряк сблъсък с врага и да намали жертвите си но видиш ли нашия " велик съюзник" смята че нашата армия трябва да бъде използвана само като помощник окупатор в нейните завоевания и затова първата им "съюзническа" работа беше да ликвидира съвременното далекобойно въоръжение на българите!
        И ако това смятате че е приятелски или дори съюзнически акт то трябва да ви кажа че сте дълбоко заблудени. Това вражески акт!:fire: :fire: :fire: :fahr39: :fahr39: :fahr39: :starwars: :starwars: :starwars:
        НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Такава независимост, за каквато говориш, има само, ако цялата ни територия се понесе нейде из Космоса - без съседи, без големи държави и съюзи и т.н. В политическите реалности твоите независимости са химерични.

С тези тактически разбирания за далекобойното оръжие направо затваряш военната академия!!! Ти къде си видял армия, въоръжена само с ракети?!

Comment

KG125 написа
            Такава независимост, за каквато говориш, има само, ако цялата ни територия се понесе нейде из Космоса - без съседи, без големи държави и съюзи и т.н. В политическите реалности твоите независимости са химерични.

С тези тактически разбирания за далекобойното оръжие направо затваряш военната академия!!! Ти къде си видял армия, въоръжена само с ракети?!

Не е вярно! Такава независимост имат държавите Швеция, Швейцария и Финландия! Всъщност мога да продължа списъка но и това е достатъчно! Тези държави не членуват във военни блокове и нямат чужди бази на територията си.(Лично аз съм привърженик на финландския вариант но това е за друга тема)

И къде го видя това че армията трябва да бъде въоръжена само с ракети!?! Ракетите ги споменах само като едно от оръжията с голям обсег. Я виж как се провежда съвременните войни! Обстрел с ракети крилати и балистични, далекобойна артилерия и авиация. Сухопътните войски играят само спомагателна роля. Оръжието с което натовците искат да бъде въоръжена българската армия става само за окупация но не и за съвременни бойни действия!:fire: :fire: :fire:
            НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Съгласен съм, наистина има държави с подобна независимост и аз исках България да е като тях - т.е., и аз бях против влизането в НАТО. Но то вече е факт и нищо не може да се направи по въпроса.

Що се отнася до щенията на Елемаг за всякакви оръжейни системи (подминавам почти с мълчание желанието ти, Елемаг, България да се превърне в бойно поле, изразено в подписа ти) - това, което ти искаш е България да има армия от ранга на тази на САЩ (защото именно те са тези, които провеждат подобен вид войни в последно време). Това ми се вижда малко трудно за изпълнение, особено като се има предвид колко финансови средства отделят за изследвания в областта на въоръжаването и за закупуване и поддръжка на оръжейни системи САЩ и колко отделяме (и можем да отделяме) ние. Така че не виждам нещо чак толкоз "предателско" в политика, която ни вкарва в НАТО (въпреки че бях и съм против нея) - това е един начин да бъде гарантирана безопасността на България. Другите начини са значително по-скъпи и очевидно ще трябва да почакат съответния икономически възход на държавата ни.

Comment

Така че не виждам нещо чак толкоз "предателско" в политика, която ни вкарва в НАТО
                Кое му е безопасното като именно държавата водеща в НАТО-САЩ унищожава българска държавност и грубо се разпорежда във вътрешните работи на държавата ни!? Прибави тук и въвличането на България в американската окупация на Ирак която ще ни довлече и арабски тероризъм и опасноста става огромна!
                Трябва да се напусне НАТО по възможно най-бързия начин! Мисля че такава възможност ще се появи след 2007 г.

подминавам почти с мълчание желанието ти, Елемаг, България да се превърне в бойно поле, изразено в подписа ти
                Подписа ми е метафоричен! Бойно поле има много значения въпреки че в момента България наистина представлява бойно поле в което се води невидима война за нейното оцелявани!
                НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Човек е хубаво да винмава с метафорите и пожеланията - аз не желая България да бъде каквото и да е "бойно поле".

Кое му е безопасното като именно държавата водеща в НАТО-САЩ унищожава българска държавност и грубо се разпорежда във вътрешните работи на държавата ни!? Прибави тук и въвличането на България в американската окупация на Ирак която ще ни довлече и арабски тероризъм и опасноста става огромна!
                  Как по-точно САЩ унищожават българската държавност, че ми убягва?
                  Що се отнаяс до безопасността - в един съюз сме с единстевната свръхсила така че по-скоро това ни подсигурява, отколкото да ни парви уязвими. Сигурността ни, във вески случай е по-голяма, отколкото когато бяхме във Варшавския договор (и то главно заради променената геополитическа обстановка).

Comment

Как по-точно САЩ унищожават българската държавност, че ми убягва?
                    Открита намеса на американския посланик във вътрешните работи на страната. За примери може и сам да се сетиш. И унищожаването на бъларската армия под американски контрол и разполагането на американски войски и бази на наша територия.
                    Що се отнаяс до безопасността - в един съюз сме с единстевната свръхсила така че по-скоро това ни подсигурява, отколкото да ни парви уязвими
                    Защо тогава в държавите членове на НАТО въпреки драконовските мерки за сигурност постоянно има атентати а неутралните държави като Австрия, Швеция Финландия и така нататък без да се престарават в мерките за сигурност не ги бомбят!?! Защото именно съюза със световния агресор ни прави уязвими!:fire: :fire: :fire:
                    НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Елемаг, продължаваш да хвърляш голословни обвинения и все още не си ги подкрепил с каквито и да е доказателства.
                      Нека те сваля малко на земята.
                      Каква беше ситуацията преди 1989 година?
                      Бяхме в единия от двата глобални военни съюза, като:
                      Югославия може би беше на наша страна, а може би - не;
                      Гърция - враг;
                      Турция - враг;
                      Румъния - съюзник.
                      Каква е ситуацията сега?
                      Югославия я няма;
                      Гърция - съюзник;
                      Турция - съюзник;
                      Румъния - съюзник.
                      Участваме в единствения глобален военен съюз.

Да забелязваш лека промяна в положението преди и след?

P.S. Да, в последния ти пост има нещо по въпроса.
                      Първо, явно продължаваш да не четеш какво пишат другите, иначе щеше да забележиш, че нашата външна политика се определяше практически в Москва, а до 1956та почти у нас е имало колониално управление.
                      За армията ни - да, сега й предстоят промени, но струва ми се, че те са неизбежни, предвид преминаването от наборна в професионална армия. Когато държавата ни стане добре икономически съм съвсем сигурен, че ще купи на военните нови играчки, мисля, че можеш да не се притесняваш за това.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Нито Турция нито Гърция са ни съюзници. Турция вече се облизва за турска автономия в Родопите а Гърция вече започна да претендира за право на експлоатация на водните ресурси на Струма. От такъв съюз живи няма да излезем! Най-добрия вариант е въоръжен неутралтет подобен на Финландския ! Пък нека господата от НАТО да ги бомбят разни терористи. Не е необходимо и ние да се забъркваме в техните мизерии!
                        НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

messire Woland написа
                          ,
                          P.S. Да, в последния ти пост има нещо по въпроса.
                          Първо, явно продължаваш да не четеш какво пишат другите, иначе щеше да забележиш, че нашата външна политика се определяше практически в Москва, а до 1956та почти у нас е имало колониално управление.
                          За армията ни - да, сега й предстоят промени, но струва ми се, че те са неизбежни, предвид преминаването от наборна в професионална армия. Когато държавата ни стане добре икономически съм съвсем сигурен, че ще купи на военните нови играчки, мисля, че можеш да не се притесняваш за това.
                          Е това са си твои фантазии. Българската външна политика дори и в края на 40-те не определя на от СССР а за по-късно да не говорим. Нови военни "играчки" ще си купим веднага когато се отървем от САЩ! До тогава може да прочетеш плановете в сайта на МО че ще имаме 20 самолета, никакви ракети, 160 танка и така нататък! Както вече отбелязах в НАТО ни е отредена ролята на помощник-окупатор.
                          НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Да, има изказване на менния по повод на това какво следва и какво не да правим, но все пак става въпрос за предложения - никой не те принуджава да им се подчиняваш (няма го мрачния силует на съветската армия, готова щом прекрачиш чертата да ти се изсипе в страната). Да, поставят ни условия, но не е много чудно, след като ние твърдим, че искаме да влезем в техния съюз, нали?
                            Що се отнася до митичното "унищожаване на БА под контрола на САЩ" - това са едни големи глупости. БА бе разложена и унищожена като бойна сила още от соцвремето. След това процесът само се ускори. В момента армията се реформира и може би след време ще бъде боеспособна. САЩ имат най-много старнична роля в тея неща - всичко си го вършехме сами (пък и кадрите в армият са си наши).
                            За сащиански бази - и мен не ме кефи идеята никак, но явно на някои наши политици им допада (всъщност, ако следиш нещата ще забележиш, че САЩ не се натискат чак толкоз за тези бази).

Защо тогава в държавите членове на НАТО въпреки драконовските мерки за сигурност постоянно има атентати а неутралните държави като Австрия, Швеция Финландия и така нататък без да се престарават в мерките за сигурност не ги бомбят!?!
                            Брей, къде пък ги видя тея "постоянни атентати", това чудо? Всъщност, въобще не са толкоз много. Пък и България е от бая време в НАТО и в Ирак, а нещо не съм забялазл атентати тук. Май това не е чак такава заплаха за безопасността ни, да не говорим, че не е заплаха за националната ни безопасност или целостността на страната (от каквито обаче членстовто в НАТО ни предпазва).

Не знам отъкде ги реши тея работи за Гърция и Турция (особено за "облизването"), но те са ни съюзници в момента. Може и теб това да не те кефи, но означава нещо - а именно, че няма да воюваме с тях, нито те с нас.
                            Определено до 60-те години не сме имали никаква самостоятелност във външнополитически план, и почти никаква във вътрешно-политически. След това нещата малко ес отпускат, но малко. На пракитка до 89 г. при желание СССР можеше да отмени всяко решение на нашите политици. Сега определено не сме в чак в такава зависимост - всъщност, доста по-самостоятелни сме. Но не го забелязваш, защото ти се плаче по времето преди 10-ти ноември 1989 г., Елемаг, тогавашната зависимост на България въобще не те е притеснявала.

Comment

БА бе разложена и унищожена като бойна сила още от соцвремето.
                              В моменто можем само да си мечтаем за силата на тази "разложена и унищожена"!
                              Брей, къде пък ги видя тея "постоянни атентати", това чудо? Всъщност, въобще не са толкоз много. Пък и България е от бая време в НАТО и в Ирак, а нещо не съм забялазл атентати тук.
                              А ти как мислиш тези жертви в посолствата на САЩ и във влака в Мадрид дали са нещо дребно! А постоянното връщане на британски самолети пътуващи за САЩ? Само през последните два месеца бяха 6! И ти това ли чакаш -атентат в България от ислямисти за да се убедиш? А ако в този атентат загинат твои роднини или приятели?
                              Предпочитам Шведския или Финланския вариант за справяне с такива проблеми а именно да не се замесваме в тях!
                              Определено до 60-те години не сме имали никаква самостоятелност във външнополитически план, и почти никаква във вътрешно-политически
                              Това са абсолютно голословни приказки. През 56 г Румъния отказва да подкрепи СССР за разгрома на метежниците и даже уволнява всички офицери от армията женени за рускини! Да си чул да е имало някак ви последици!? Не естествено. И с България положението е беше същото. Просто не се налагаше да прилагаме такива мерки по простата причина че получавахме от СССР всичко от което имахме нужда на практика безплатно пък и изнасяхме с печалба продукция за там!
                              НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

В моменто можем само да си мечтаем за силата на тази "разложена и унищожена"!
                                Ти, щом имаш желание, си мечтай за тогавашната армия - аз нищо мечтателно не виждам там.

А ти как мислиш тези жертви в посолствата на САЩ и във влака в Мадрид дали са нещо дребно!
                                Не са нещо дребно, но и не могат да се приравнят към опасността, за която говориш ти. Постоянни атентати има в Израел или в Ирак - предполагам, че виждаш разликата?

Това са абсолютно голословни приказки. През 56 г Румъния отказва да подкрепи СССР за разгрома на метежниците и даже уволнява всички офицери от армията женени за рускини!
                                Странно е, че даваш за пример Румъния, а не България. Ако искаш дай за пример и Югославия. Но ако никак не си наясно с динамиката вътер в съветския блок, явно няма да разбереш къде точно е разликата. Впрочем, добър пример в това отношение са Унгария, ЧЕхословакия, Полша, ИЗточна Герамния - спомни си (ако ти е известно) какво се случва там, когато местната власт реши да се отклони от московския курс. Тук сме бли по-послушни, та дотам не се е стигало, но че имало пряк контрол от Москва е нещо достатъчно очевидно - особено в края на 40-те и през 50-те години.

Comment

Working...
                                X