. Сеира е надделял щото двубой е по-зрелищно от доброто старо битово отровителство.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сериали
Collapse
X
-
Благодаря за уточнението, но тогава възниква друг въпрос - наистина ли в история, която е "пълна с интриги" това е начина да убиеш някого с отрова? Историята да мълчи
. Сеира е надделял щото двубой е по-зрелищно от доброто старо битово отровителство.
-
Онзи без доспехите искаше просто да отрови другия. И един вид участва в двубоя на олимпийския принцип, за да може да си изпълни целта. А ако беше спечелил тази битка, трябваше бързо да убие противника си (този с доспехите) вместо да го остави да умре бавно и мъчилно с отрова.
Но иначе си прав, човек с такова въорежение няма никакъв шанс срещу противник в такава кована броня.
Leave a comment:
-
Знам, веднага си личи за коя школа (вкъщи сме му фенове) става въпрос (макар че това не се връзва много-много с това как са представени въпросните "пясъчни" южняци - повече ориенталски ми седят, но както и да е), въпросът е, че в онази школа не се бият със сериозни доспехи (и в двата ти примера е така), затова и ползата от този тип използване на копието е мнооого съмнителна (срещу такива доспехи почти никаква). още повече, че и по идея особена разлика в нивото на умения (майсторството, макар и в различни "школи") няма. Общо взето, този с доспехите може да греши много пъти, докато другият трябва да сгреши само веднъж.
Ма както и да е, тук историята е по-съществена.
Leave a comment:
-
А, мен специално този двубой не ме учуди много, защото принца с копието е съвсем друга бира (всъщност, той победи, ама трябваше да го довърши, вместо да държи речи) - но трябва да си фен на Джеки Чан, за се сетиш веднага.gollum написа Виж мнениеНе че е особен проблем, де, за мен най-странно е някакъв с кожена туника и копие (сега го видях този бой) да се бие срещу друг в общо взето пълен доспех - краят би трябвало да дойде много по-бързо.
В западни филми не се сещам за примери с такова оръжие, особено 1 на 1: пример раз - и от нашумелите заглавия - пример 2.
Leave a comment:
-
Това не са "едно-две поколения" назад, по-скоро прилича на "картината" от Визби (т.е. по-скоро като столетна разлика, което е доста решаващо в този контекст), т.е. няколко поколения. Обаче тук ставаше въпрос май за южняк (онзи с копието), а не само за северняци. Въпросът е, че поне в книгата това са кралства, които са воювали едно с друго, впоследствие са обединени с магическа сила (драконите), но магията (драконите) вече я няма и си върви "нормално" средновековие: държавата не е централизирана и местните лордове си запазват значителна автономия. А доскоро са воювали едни с други и по нищо не личи да са се намирали на различни технологични нива - най-малкото щеше да са личи в резултата. Струва ми се, че това си е особеност на сериала, не на книгата (там не помня да е имало някаква технологична разлика в самия Вестерос - всичките бяха на едно и също ниво; виж, навън имаше "странности" като разни "голи" варвари на коне (дет хич не носят защитна екипировка) и прочее, ма както и да е). Ако бяха на такива различни нива, то щеше да се отрази и в сраженията, поне в книгата не помня да се отбелязваше това по някакъв начин. Най-малкото, богатите "северняци" едва ли биха носели много по-различни като технологично ниво доспехи от "централняците" (южняците и в романа ги третират различно, в някакъв по-ориенталски стил). Т.е. разликата благородници / войници ще е по-голяма отколкото разликите между регионите. Още повече, че не изглежда самия Вестерос да е кой знае колко голям (макар че там с мащабите въобще има разни странности, ама нейсе, не е проблем).Северняците го играят скотове, пардон шотландци. Нормално е доспехите да са по-малко и да са едно-две поколения назад от тези на богатите и модерни англичани.
Не че е особен проблем, де, за мен най-странно е някакъв с кожена туника и копие (сега го видях този бой) да се бие срещу друг в общо взето пълен доспех - краят би трябвало да дойде много по-бързо.
ПП Ако говорим за реалността, на която се базират събитията, то не знам да има каквато и да е разлика между Ланкастър и Йорк по тази линия
. На едно и също ниво са си като цяло (разликите са според имущество и възможности при всяка от страните). Хем са пак южняци и северняци (макар че не и шотландци, де -те по-скоро ще да са варварите отвъд вала).
Leave a comment:
-
Северняците го играят скотове, пардон шотландци.
Нормално е доспехите да са по-малко и да са едно-две поколения назад от тези на богатите и модерни англичани.
Leave a comment:
-
Между другото, целя този разговор за доспехи е добре да се премести някъде на по-подходящо място.
Валбо, и съм съгласен, и не съм. От една страна, защитно облекло от кожа подобна на тази за коланите (по-скоро), т.е. дебела и относително твърда, но все пак гъвкава и мека исторически е използвана, но след интересуващия ни период (buff coat), така че подобен материал се е използвал за изработване на защитно облекло. Разбира се, защитата, която е предоставяло не е била кой знае каква по средновековните стандарти, но общо взет достатъчна за тези по-късни времена.ValBo написаОставете коланите. Там кожата се обработва за да бъде мека.
Кажете по-добре за подметките от гьон.
А съм съгласен, защото кожата, която през средновековието се е ползвала като материал за доспехи е била подложена на различна обработка и вероятно е по-близко до споменатия от теб гьон (в крайна сметка, същите методи са се ползвали за кожа за подметки на обувки, както и за ножници и прочее подобни предмети): т.е. много твърда (до чупливост), дебела и здрава, като изглежда се е ползвала както за изработване на елементи за ламеларни доспехи, така и за цели елементи от по-стандартните типове европейски доспехи, каквито са се изработвали и от ковано желязо и от стомана по-късно. Наричат го "варена кожа" (cuir bouilli), попаднах на едно линкче, където доста подробно се разглежда въпроса. Общо взето, става въпрос за така обработена и втвърдена кожа, която при обработката може да се оформя в различни калъпи и след обработката остава много твърда (почти чуплива), т.е. губи почти изцяло гъвкавостта си и вече е подходяща за защита от удари с оръжия. Процесът е свързан с пресоване/оформяне, варене и ползване на различни специални добавки (или поне така изглежда). Но не е имало разпространението на металните доспехи, за сметка на това изглежда са се ползвали отделни елементи от такъв материал.
Това, което се вижда на снимката, пусната от Кухулин (оня тип с копието) прилича повече на buff coat и въобще няма вид на нещо, изработено от cuir bouilli. Т.е. никак не би било практично в Средновековен контекст, освен като облекло под доспеха (т.е. като вариант на тънките акетони/гамбезони, каквито са се носили под основния доспех). Та, срещу такъв тип кожен доспех не бих имал нищо против, да си призная
. Макар че едва ли би се ползвал масово - особено от богати личности, когато нивото е цял доспех от ковано желязо или стомана (не е много ясно каква е господстващата технология там). Особено в този общо взето "псевдоевропейски" средновековен контекст, който се ползва като цяло там (за Вестерос). То това и не ми допада в този контекст - ако идеята е просто да различиш северняци от южняци, може да се направи и по друг начин (да речем, стила на доспеха, специфична украса и прочее) - инак е логично да се очаква едно и също технологично ниво, защото става въпрос за едно и също кралство, където се ползват сходни методи на война (с някакви специфики, разбира се), но общо взето свеждащи се до това тежката конница с кован доспех да е основна сила и да се ползват доста масово стрелци с дълги лъкове.
Както и да е, отклоних се. Нека си се обсъжда сериала, доспехите са за нарочна тема.Last edited by gollum; 21-06-2016, 12:09.
Leave a comment:
-
Оставете коланите. Там кожата се обработва за да бъде мека.
Кажете по-добре за подметките от гьон.
Leave a comment:
-
Така е, но за нещастие ни занимаваха с някакъв измислен преврат в началото на сезона, който собствено никой и не помни. Защо им трябваше - мистерия.Zalmoxis написа Виж мнениеСлаби бяха сюжетните линии в Дорн (приключи още миналия сезон и се надявам повече да не ни занимават с него)
Много беше зле там положението. А тази линия беше най-наситена емоционално, задължително трябваше да я изпипат. Това може би е най-големия им провал.Zalmoxis написа Виж мнениес Аря
А заедно с нея загробиха Тирион и Варис - безспорните звезди на шоуто. Някакви тъпи вицове, някакво мънкане, трагедия. Денерис поне подпали катуна, което си беше наслада за окотоZalmoxis написа Виж мнениес Денерис отвъд морето
Макар че, обективно погледнато, огъня няма как да нанесе толкова интензивни щети - всеки химик ще го потвърди 
Leave a comment:
-
Защо спад? Слаб беше предният сезон, сега потръгнаха нещата. Слаби бяха сюжетните линии в Дорн (приключи още миналия сезон и се надявам повече да не ни занимават с него), с Аря (приключи в миналия епизод) и с Денерис отвъд морето (приключи в този епизод, надявам се). Някакви странични неща, които нямаха връзка с останалото действие. Останалите сюжетни линии са добри. Сега след като можем да се концентрираме върху важните неща, според мен сериалът ще върви само нагоре.
Leave a comment:
-
Технически върви нагоре. Такова нещо като последната битка не е снимано досега. Сюжетно има спад, там приноса на Дж. Р. Р. Мартин си казва думата. Дали тоя спад ще продължи в следващите два сезона... хм, според мен се заформиха прекалено интересни линии, за да продължи. Преди всичко Аря и Бран, и бродниците. Усеща се студа на северDinain написа Виж мнениеНе знам само на мен ли ми се струва, но с този сезон сериалът пое стръмно надолу.
Халисито и Яра също могат да вкарат як лесбо бууст 
Между другото, по повод битката:
Leave a comment:
-
Стига бе, не ме плаши. Аз си мислех че това си е само мнението на Голъм. Човека може да оформя писмен образ по-бързо отколкото аз мога да чета, съответно не му пука особено колко човека участват в дискусията. Образно казано може да играе сам на багмингтон. И да направи красив мач. Обаче аз не мога така и ако това е Априлската линия ще ми е тъжноКухулин написа Виж мнениеИМХО, въпрос на интелект. Правилното приоритизиране е ключово, независимо какви са ти интересите. С това не коментирам твоя интелект - ти явно се мъчиш да дръпнеш дискусията в тази посока, следвайки новата Априлска линия
но от това впечатлението не е по-приятно.
Няма повече.Dinain написа Виж мнениеЗапознат съм с това как се реже колан или как му се дупчат дупки и ми стига. Щом имаш ножове, пробвай ги на колана, вместо да ми обясняваш, че черното е бяло.
Leave a comment:
-
Запознат съм с това как се реже колан или как му се дупчат дупки и ми стига. Щом имаш ножове, пробвай ги на колана, вместо да ми обясняваш, че черното е бяло. После ги пробвай на тениска.
...
Гледах новия епизод на ГоТ. Тая битка беше безумна, а Джон Сноу е наистина пълен цървул. Как някой ще тръгне след него, е мистерия. Той дори патрул не може да води, зад Вала ги избиха, камо ли армия.
Не знам само на мен ли ми се струва, но с този сезон сериалът пое стръмно надолу.
Leave a comment:
-
Не си запознат с материята(така де, материалознаниетоDinain написа Виж мнениеВземи някой стар кожен колан и пробвай да го срежеш с нож, да видиш колко е лесно.
Що за глупости, не защитава нищо?
). Материал като кожата се цепи лесно, докато тъканта е като защитна мрежа от кръстосани въжета. Дали ще е кевлар, или лен, колкото повече слоеве има, толкова по бързо спира острие, или проектила.
Представи си все едно цепиш дъска и цепиш шпертплат. Шпертплата е много по-труден, защото нишките на всеки слой са перпендикулярни. Нищо че и двете са дърво. Иначе понеже даваш пример от истинският живот - имам тук няколко 7 инчови добре заточени тежки армейски ножа. Не мисля че кожата на колана ще забави с много удара. Пак ще те изкорми голям нож. За меч да не говорим. Ако е рапира, нападащият дори няма да усети разлика дали си облякъл ношницата на баба си, или кожена броня, от тези на снимките.
Не знам за какъв Flak jacket пишеш. Този за който аз знам, масовият за пиотите на B-17 и B-24 е много обемен и тежък. Преди време гледах оригинален учебен филм от 44-та, за многобройните предполетни процедури извършвани от екипажа нa бомбардировачите. Обличането на Flak jackets беше буквално една от последните процедури след финалните настройки на двигателите и преди разгона. Съмнявам се че са ги нослили нагоре-надолу. Поне не в трезво състояние.Dinain написаFlak jacket например, от съвсем друга епоха и материал, може да защитава само от осколки (и ножове), но няма никакъв проблем да се носи целодневно, и да ти кажа, не мисля че тежи повече от 5 кг, да не кажа 3.
Leave a comment:

Leave a comment: