Оф , опитах се да ви отвлека от скучната банална тъпа тема за Гей оф Тромбс, ама не се подведохте. Токгава да ви кажа , че според познавачите на сетинга климатът в Вестерос и останалите континенти е напълно непредсказуем и няма особоенна природна закономерност. Сезоните продължават с години, при това всеки път с различно времетраене, но въпреки това има стабилни климатични зони. ТОВА лято към началото наПървата книга ВЕЧЕ продължава 9 години. Тоест сеге вече то е 10-11 години поне. От друга страна в хрониките има записи за 7 годишно лято и 3 годишна зима. А според легендите НАКРАЯ ще настъпи вечното лято. Аз естественно не съм метеоролог или пък агроном, но според мен при достатъчно количество валежи при дългото лято (забележете - няма есен или пролет, или поне никой не ги споменава) напълно е възможно да се отглеждат всички видове култури. Никъде не се споменава лято с константна 40 градусова температура и оскъдни валежи, обикновенно се описва пролетно-летен умерен климат в области вежду Севера и Дорн - в дорн вече е по-скоро лято и е по0сушево, но Кралски чертог и земите на Ланистър са златната среда - може би затова Чертога е именон там и затова Ланистърите са най-заможният род. И все пак това е фентъзи - няма защо да търсим научно обяснение в него.
Сга видях че повечето неща ги е писал Голъм, но тъй и тъй съм го написал всичкото това , та ще го постна и аз ха ха
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сериали
Collapse
X
-
Най-вероятно както и ние ги мерим годините. И те си имат слънце. Едно от обясненията за продължителността на сезоните е, че оста на планетата се върти когато както си поиска и остава в даден положение за неопределено време.benjamin написа Виж мнениеАз пък се чудя какво означава в случая "година" и как изобщо ги измерват тези години? И защо, какъв е смисъла да знаеш коя година е, като не знаеш кога ще дойде следващия сезон?
Leave a comment:
-
Аз пък се чудя какво означава в случая "година" и как изобщо ги измерват тези години? И защо, какъв е смисъла да знаеш коя година е, като не знаеш кога ще дойде следващия сезон?
Leave a comment:
-
Естествено, че не става въпрос за миграции - писах какво би било според мен, ако трябва да е "реалистично", а не какво е в книгата. Според книгата когато се падне дълга и тежка зима, събират се живеят в няколкото големи укрепени градове ("замъци" като Зимен хребет или както ттам се нарича), които се намират на подходящи места (т.е. до термални извори или нещо от сорта), там събират много пррипаси, имат си и оранжерии, в които отглеждат някаква храна, а ако зимата е наистина дълга, гладуват. Но това засяга най-вече севера, на юг в основния континент зимите просто правят климата по-мек или нещо от сорта.
А самите сезони не са с постоянна дължина, към началото на книгата е лято, което е продължило девет години и опасенията са, че и зимата може да е толкова - и двете са "необичайно" дълги за тамошните сезони, "нормаллните" сезони са по 1-2 години всеки, но няма никакъв начин да се разбере кое колко ще е дълго.
И ма го и момента, че някога сезоните са били нормални и са се редували като трябва, но според митовете гадните бродници са скапали нещата преди много (хиляди) години и оттогава е така. Некви такива работи.
Проблемът няма да е толкова със съхранението на храните, колкото това, че трябват колосални запаси. Какво става, ако се случи гадно лято? Дълго лошо лято, няколко поредни лоши реколти и след това дълга зима? Отделен въпрос е как растенията преживяват тази работа, а и животните. Мисля че в "реалността" просто северът би бил необитаем.
Дългото лято не е проблем - континентът е много дълъг и има всякакви климатични зони, поне според описанието. Т.е. ако на едно място е твърде горещо, другаде си е ок - а на север дори пада сняг от време на време през дългите лета, така че най-вероятно условията за земеделие през лятото са добри. А ние и сега имаме места, където има общо взето постоянно лято - и често имат многобройни реколти. Така че може да се измисли - много реколти през дългите лета (то май даже се и споменаваше някъде) и много складиране за зимата. Нещо в стил "ставащо обяснение". Не е чак такъв проблем. По-скоро реалният въпрос е защо не изоставят севера през дългите зими - не изглежда да им липсва територия.
А видимо си имат места, където времето въобще не се променя особено.
Leave a comment:
-
Всичкото животно ще измре, всичките гори ще ги изсекат за отопление. Дори замразено, без технологията, какво може да се запази 7 години...?
А 7-годишно лято - ще складират вода и храна ли?
Остави тая работа, фентъзи.
Leave a comment:
-
Да това се среща често във филма и книгите - че събират запаси за зимата, че ще вземат храна от запасите за зимата и т.н. Мисля че не става въпрос за миграция а за "зимуване". Обаче ако дългите зими наистина са по 7 години, си трябва сериозна подотовка, за да оцелеят. Нямат консервена промишленост обаче -40 градуса си има плюсове. Месо, риба, сушени плодове - замразяват всичко и си свиркат.
Leave a comment:
-
Доколкото помня от книгата, сезоните не са постоянни, т.е. "нормално" има къси сезони (може би подобни на нашите), но от време на време има "дълги зими", т.е. аномално дълги сезони, обаче не са на някакви правилни интервали и очевидно не могат да се предвиждат. Т.е. нещата са доста по-неопределени (веднъж попаднах на един астроном, който беше събрал няколко възможни обяснения за това да има реална планета с подобен климат - и имаше такива; проблемът е, че може би ще е трудно да се развие живот в подобни обстоятелства). Така че може да се приеме, че от много време не е имало "истинска дълга зима" към началото но действието в книгите при това, наистина от много - никой от персонажите не помни такъв тип зима, доколкото си спомням, т.е. става въпрос за повече от няколко десетилетия. Иначе идеята е, че уж събират достатъчно храна, за да издържа съответния брой години, но... с това има известни проблеми.
Прав си, де, несъответствията с лопата да ги ринеш, трудно ще се навърже нещо реалистично. Но това е така при почти всички фентъзи поредици, за които се сещам. А самите голи номади, които в орди от десетки хиляди тероризират половината познат свят е толкова смешна, че нямам думи, поне както са описани тези орди от варвари. И то в цивилизации, които очевидно отдавна са овладели метателни оръжия като арбалети и лъкове.
Leave a comment:
-
Може да звучи интересно, но според мен не само оцеляването през зимата, ами оцеляването през лятото ще е невъзможно. Доколкото съм обърнал внимание, в света на ГоТ сезоните траят по 7 години. Нито тотално замръзване могат да преживеят (какво ще ядат?), нито пустинизация, която би настъпила при 7-годишно лято (същия въпрос). Въобще не се връзват миграции с тези многовековни династии, традиции и истории за наследствени замъци от пра-пра-пра-прадядото, дето казват че бил дори видял дракон на живо и т.н. Или пък всеки път като заявят, че Черната Стража пазела Вала от 1000-1200 години (или нещо от този род) и се чувствам интелектуално обиден. От кого го пазят, ако самите те трябва да замръзнат до -40 градуса, а за диваците от северната страна да не говорим въобще - те трябва да умират всяка зима и да възкръсват всяка пролет. И изрично казват, че диваците не са били минавали южно от стената от 300 години (имаше такава реплика). То при такъв климат ме съмнява да е възможно съществуването на нещо повече от диви племена-номади, нищо общо с уседналата хилядолетна цивилизация, която е описана.
Абе, мани.
Leave a comment:
-
en.wikipedia.org/wiki/Unfinished_Talesgollum написа Виж мнениеТолкин има нещо подобно, но сега не се сещам къде съм го чел - нещо като хроники, които отразяват няколко гондорски войни, случили се много десетилетия преди събитията във "Властелина...", точно такъв "сух" стил (той е наподобявал такъв род хроники). Може би ще ти допаднат.
А "Силмарилион" е сказание, сборник с митове, друга "бира". На мен много ми допада, но си е въпрос на това какво те кефи.
Leave a comment:
-
За всеки който търси исторически сериали - НЕ ГЛЕДАЙТЕ REIGN. Това е фентази версията на историята на Мария Стюарт хи хи Приликата на имената на героите не е случайна, но ако намерите исторични събития - авторите са ги допуснали абсолютно случайно
Leave a comment:
-
Толкин има нещо подобно, но сега не се сещам къде съм го чел - нещо като хроники, които отразяват няколко гондорски войни, случили се много десетилетия преди събитията във "Властелина...", точно такъв "сух" стил (той е наподобявал такъв род хроники). Може би ще ти допаднат.
А "Силмарилион" е сказание, сборник с митове, друга "бира". На мен много ми допада, но си е въпрос на това какво те кефи.
А за оцеляването през Зимата... не виждам как реално би могло да стане, ама това друг въпрос. По-скоро изгиват, ако се падне наистина дълга зима и десетилетия по-късно тези, които са мигрирали и оживели на юг се връщат и тоново заселват тези земи. Между другото, Ле Гуин имаше един роман с донякъде подобен тип планета с много дълги сезони - мисля че бяха по 40 години всеки, но там бяха редовни, т.е. винаги са по-горе долу толкова дълги и може да се познае кога ще дойдат. Населението беше изцяло номадско, т.е. преселва се на различни места, в зависимост от това кой сезон е. Но тук сезоните явно са с различна дължина и няма някакъв редовен ритъм, а както се падне. И дългите зими са достатъчно нарядко.
Leave a comment:
-
Аха май разбирам. На мен също би ми било интересно да прочета как северняците оцеляват зимата, подробна история за строежа на стената, схеми на крепостите, отношенията между отделните области и как са се обсобили, и разбира се антропологията в най-общият смисъл на термина.
Leave a comment:
-
Въобще не. Силмарилион е точно това, което не искам. Сборник сказания с ударения на чутовни герои, любовни истории и дракони. Искам нещо далееееееееч по-сухо и безпристрастно.
Leave a comment:
-
Ми, не, реалната война на розите не ми е предизвикала интерес. Нещо не съм фен на западния 15 век, нито бургундците са ми интересни особено, нито изпълненията на Калмарската уния, нито финала на стогодишната война и гнусотиите на Луи ХI.
Leave a comment:
Leave a comment: