Залмоксис написа
. Но той е фен на сериала и го гледа с удоволствие, така че не съм изненадан; много от нещата вече ги е повтарял не веднъж за другите сражения и двубои от сериала, на които е правил прегледи. Ако нещо се вижда то битката, то е че Джон Сняг го няма никакъв нито като пълководец (съжалявам, но да се водиш от лични емоции и да изоставиш армията, която сам си събрал и водиш с определена цел е... хъм, показателно), нито като тактик - знаеш че имаш по-малко хора, по-зле екипирани, и въпреки това приемаш полево сражение без да имаш подготвена никаква практическа хитрина. Сега, разбрахме, че той си има plot armor, ама толкоз народ дава фира покрай него, а и армия ще му трябва и след това.
Кухулин написа
Рууз Болтън, доколкото го помня, е дребен интригант-разбойник, който при това не би постигнал кой знае какво, ако не са грешките на противниците му. Кралицата... въх, тя е пълна идиотка, интригантка на ниво камериерка в хотел, оставям настрана липсата на каквато и да е реална "визия" - само емоцийки. И нищо и не постига - нищо смислено и трайно, във всеки случай. Виж колко разваля, не е истина. Въобще, не може да не му съчувстваш на Тийвин, не е случил с потомци.
Бабата не съм сигурен коя е - онази, която организира отравянето на Джофри ли? Не знам доколко това е свидетелство за ум (далеч по-умно би било да го оставят жив и да намерят начин да го манипулират), пък няма и политическа далновидност... хъм.
Бейлиш - това беше "Кутрето", нали? Умен е, без съмнение, но и той е дребна риба и сравнително дребен интригант, макар че се опитват да го представят като нещо повече. Ако наистина беше в тази позиция, би трябвало да може и да постигне много повече.
Тирион... да, в книгата се прави какво ли не, за да го представят като умен и духовит и като цяло с известен успех. Актьорът в сериала е един път, много ме кефи този човек (вярно, от другите му роли, щото там не съм имал възможност много да го гледам), но ако го погледнем по-безпристранстно, ще видим един може би умен, но самосъжаляващ се човек без никакви реални цели, които почти нищо не постига, каквото постига го гобу и после става маша в чужди ръце. Да не говорим, че пътем на практика затрива собствения си род (убивайки единствения човек, който знае какво прави - между другото, затривайки по този начин и възможността за реален конфликт накрая), което за онзи контекст е най-големия възможен грях. Да, има разни облекчаващи вината обстоятелства, но това не променя нещата: няма визия, не е движен от никаква цел извън самия себе си и в крайна сметка действията му водят до собственото му падение. Не ми звучи като да го показват като умен политик, дори напротив. Може би умел съветник и "спътник"/"помощник", но това не е достойна роля за политик.
Така че като оставим Тайвин Ланкастър настрана, кой друг остава във Вестерос? Може би Станис е следващия що-годе смислен тип, но е много далеч назад в класацията поради множеството си недостатъци като политик.
Тъпото в цялата работа е, че макар и да взима за основа Войната на розите, прави го много едностранчиво - Ланистър/Ланкастър си имат само един смислен политик, а Старк/Йрок нямат нито един - пълна дупка (дори по-зле). Единственото, което имат да покажат за себе си е нещо като младия Едуард (Роб), обаче той има само някакви пълководчески умения, което нито е нужно, нито е достатъчно, за да бъде политик. Отделно, е даже и не достига до трона (за разлика от историческия образ; инак щеше да е забавно, особено ако бран беше в ролята на Ричард
). А и с нямат наистина могъщ и умел съюзник (Уоруик), така че логично пропадат.Затова и пиша, че нивото на политически интриги е доста ниско, почти никакво. Би могло да е доста по-интересно, реалистично и заплетено.
Сега всичко това го пиша за да се забавляваме, не за друго
.
Leave a comment: