Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сериали

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Кухулин
    replied
    Dinain написа Виж мнение
    Наскоро се загледах в "The Last Kingdom"
    Има някои доста интересни неща в саундтрака.

Яка екзотика е това маце Айвьор Полсдотир.

Leave a comment:

• boyankolev
    replied
    За добри облекла и декори аз се сещам за "Рим". А за "Викингите" - ще събудят интереса на доста младежи към темата. Аз за по-достоверна битка от тая в началото на 1ви сезон не се сещам да съм виждал пресъздадена... Има си слабости, които и средно запознат забелязва, но си остава много добър в сравнение с всичко останало!

Leave a comment:

• Warlord
    replied
    Е да, принципно не им е това целта на тия сериали като цяло, ама нали сме военноисторически форум - за тва се хващаме тука
    Иначе откъм облекло, декори, въоръжение, бойни формаци и тн. за периода най-добър беше "1066", щото го правиха реенактори, ма пък актьорската им игра на всичките беше... майка плаче грамофон свири.

Leave a comment:

• gollum
    replied
    Уарлорде, това го знаеш ти, да речем. Масовият зрител получава предразсъдъците си за един или друг период от телевизията и киното и приема всичко за чиста монета. Т.е. и двата сериала вършат еднакво лоша работа, ако ги гледаш откъм образователна функция (ясно е, че създателите им това не ги вълнува, но реално изпълняват и такава). А и, да си призная, аз не бих имал проблем с неточности по отношение на една или друга слабо позната историческа фигура, по-голям проблем са ми неточностите в представянето на това как са живели тогавашните хора (вездесъщите черно, сиво и кафяво, мръсотия и кал навсякъде, кожените рокерски облекла и прочее), защото това повече остава в представите и формира предразсъдъците. Но в това отношение "грешат" почти всички сериали, позиционирани като "исторически". Аз поне за изключения не се сещам в момента, без значение кой древен период пресъздават. Ясно е, че повечето наемат някакви исторически консултанти, също толкова очевидно е, че никой не им обръща внимание, те са там, за да присъстват в надписите.

Leave a comment:

• Warlord
    replied
    Е за Алфред и Гутрум поне знаем, че действително са живели по едно и също време и са се сблъсквали. Докато Рагнар Лодброк и Роло например нито са били братя, нито са живели по едно и също време. Начинът по който Рагнар влезе в Париж според сериала, всъщност начина по който Бьорн влиза в Рим. Отделно според сагите Бьорн е син на Аслог, а не на Лагерта, както е в сериала. При викингите (и германците) изцяло липсва жреческото съсловие - всичките там гадатели и шашармисти показани в сериала са измишльотина и лошото е че всичкия тоз бъркоч ще бъде приет за чиста монета от огромната маса зрители, които не са чели истинската история за събитията и за тях вече това ще е истинската история - това му е лошото на Викингс. Докато в Ласт кингдъм знаеш, че е по роман, героя е художествен и следва своя лична съдба.

Leave a comment:

• gollum
    replied
    Под "историческа правдоподобност" в случая се има предвид описанието на епохата, контекста, а не исторически обрисуван ли е Артур . Въпросът е, че книгите на Конуел (и, още повече, сериалите по тях) са си приключенска литература, т.е. "историчността" в тях е третостепенна (да не кажа и по-назад). Не са исторически романи. Но въпросният сериал дори от това отстъпва с много.

ПП А Лойд си го е описал много добре, с неговото си чувство за хумор (а и е наясно с историческия контекст). Не е хейтър.

Leave a comment:

• Лейн
    replied
    най-добрата поредица за крал Артур и като роман и като историческа правдоподобност
    От гледната точка на съвременната история - а именно, че няма реално доказателство за съществуването на Артър, историческата правдоподобност за него е малко спорна . Именно затова и всеки, захванал се с него във филми и сериали, не може да сбърка - няма какво.

Leave a comment:

• Dinain
    replied
    Или префект, или магистрат. ЕaldОrman също се пишело.
    Сега се зачетох, аз го свързвах с elders, а англо-саксонския период от 8-9 век ми е много далеч...

Leave a comment:

• Thorn
    replied
    Да, ама елдерман не се превежда със старейшина. Аристократ, при това не дребен. Може да се възприма като барон или граф.

Leave a comment:

• Dinain
    replied
    Gollum написа
    Е, не беше "старейшина", а владетел, да речем, нещо от типа на "княз" или нещо подобно. Поне в книгите.
    Не знам за книгите, в сериала (за който става дума) многократно и недвусмислено го наричат "ealderman", както и титлата, за която претендира синът му Утред.

Leave a comment:

• Thorn
    replied
    Серията за Артур я препрочитам редовно, но саксонските хроники от сумати време ги подхващам и така и не ги довършвам. Освен това е леко дразнещо пълното самокопиране. Саксът Дерфел, бранещ заедно с неблагодарните брити цивилизацията срещу невероятно дивите саксонски варвари, абсолютно по нищо не се различава от езичника почти викинг Утред, бранещ заедно с неблагодарните сакси цивилизацията срещу невероятно дивите датски варвари.

Leave a comment:

• gollum
    replied
    Е, не беше "старейшина", а владетел, да речем, нещо от типа на "княз" или нещо подобно. Поне в книгите. А самата поредица не мисля, че има претенциите да е историческа (т.е. да описва някакви реалистични събития). По-скоро си е типичният "исторически роман", една идея над фентъзито. Впрочем, "Шарп" не е много по-различна работа, като пак книгите са малко по-исторически от сериала. Разликата е вероятно в това, че в сериала ("Шарп") са вложени повече пари, отколкото в "Последното кралство". Недофинансираността си личи.
    А битката беше много зле, но и във "Викинги" е същата работа, така да се каже, типични кино-клишета (в книгата беше описана по-смислено). И всичко си е пълно с типичните псевдосредновековни клишета.

Leave a comment:

• dibo
    replied
    Последното кралство е част от Саксонските хроники - една от сериите книги на Бърнард Корнуел (ако случайно не знаете - това е автора на серията за Sharpe, която бе основа на известния сериал с Шон Бийн от 90-те). Специално той като писател е средно добър, но откъм история книгите му са доста изпипани. Той е и автор на може би най-добрата поредица за крал Артур и като роман и като историческа правдоподобност - The Warlord Chronicles (преведени и издадени и у нас като Кралят на зимата, Врагът на Господа и Господарят на войната). Сериалът Последното кралство обаче страда от липса на достатъчно финансиране, което си личи на доста места.

Leave a comment:

• Юлиан Август
    replied
    Иде реч защо да горят факли отвън. Това да е само, бива, ама то... Пича е малко дребнав, но не е чак хейтър и от Средновековие поразбира това-онова. Аз с някои клишета вече съм свикнал, дразни ме само бутафорията тип Game of thrones, дето си я имаше и във Викинги. Атмосферата е една такава, че само Ханко от село Осеня ми липсва

Leave a comment:

• Dinain
    replied
    Този е празен хейтър Защо имало факли през деня? Как иначе да осветяват затворените/мрачни помещения?
    И бащата на Утред не е никакъв крал или цар, а "ealderman" (както и другите с него), което аз си го превеждам като "старейшина" - което както става видно по-късно, може да е титла дори без никакви земи и селяни.
    "Критиката" на тактиката на битката е смешна - той щял да удари във фланг - ами в изрязаните кадри саксонците планират точно това: разделят се на две групи, едната атакува фронтално, което е отвличащата атака, за да може втората група да се промъкне и да удари викингите във фланга - но дисциплината се разпада и втората група също се втурва на фронтална атака, за да не изпусне клането, решили, че викингите отстъпват и са вече разбити; а всъщност това е привидно, и втората група на викингите тогава ги удря в тил.
    Наистина злобен хейтър, ама си го признава на 7:45 - грешно листо
    Last edited by Dinain; 26-04-2016, 22:31.

Leave a comment:

Working...
X