Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Hearts of Iron 2

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Значи,планът на Крис4о за вход през Кавказкият регион горе-долу се препокрива и с моя,с изключение на това,че 1-во .1936 стартирам макс серия от летища,2-ро.анексирам турция чакам малко и слагам авиобаза в някоя от най-източните провинции и 3-то освобождавам Осм. имп/турция и подхващам съветите с авиация и пехота.
    В общи линии пешаците при мен винаги са на заден план в сравнение със самальотите

Бтв иначе ще е наистина интересно да се пробват тия Барбароси срещу ЧИ(човешки интелект).Не съм убеден,че на руснаците ще им е толкова лесно
    Анархист-Диктатор

Comment

Едната от тия барбароси предполага атаки през отвратителен терен (планинския Кавказ, където бомбардирането е неефективно, а руски планински дивизии могат да направят много здрава защита, и откъм Финландия през 3 проходчета от по 1 провинция-едната от които е Ленинград с неговото укрепяване-) На всичкото отгоре терена удобен за танкови атаки - реалният Източен фронт се оставя да се защитава и то при сериозна част от немската армия пръсната из кавказ и Финландия - Ако ЧИ-то не е ЧИЧО(човешки интелект, чист олигофрен), то СССР ще има до 41-ва(а може и дори до 40-та) извадена гигантска армия с баталиони от тежки танкове и достатъчно авиация за да е трудно на Райха да се предпази от пробив в някоя точка по хубавия равнинен терен на източна Европа. А ако Чи-то е достатъчно умно може да не е посторило гигнатска офанзивна армия, а вместо това да е струпало превъзхождаща авиация на фронта из източна Европа и лека полека да съсипва немските комуникации и морал докато след няколко години окопна война натрупа достатъчен резерв за голяма нападение. Германия няма ресурсния потенциал да издържи на много дълга война, дори само заради това, че Плоещ(най-сериозната немска петролодобивна база - а петрола си е най-слабото звено на Вермахта в играта) е в зоната на съветски въздушни атаки. Освен това Кавказкия фронт на Германия през Турция си е труден за снабдяване ако имаш руския и английския флот(+ авиация) в съответно Черно и Средиземно море.
      Другия план с по-малкия джоб е всъщност воюване чрез изтикване без най-крайната си фаза - доста неефикасна тактика, ако противника ти знае какво прави - тествано е - създава много проблеми на атакуващия с немците - ако не се започне с един единствен мощен пробив ала реалната ВСВ и стратегически и тактически авиационни удари за да не могат да отстъпват бързо руските части до задни рубежи и да се измъкнат от обграждане,трудно се бият руснаците. Не че при големия пробив беше лесно - Ако достатъчно руски войски се изтеглят назад и действат с постепенно отстъпление немските проблеми с логистиката стават ужасяващи много бързо и нападението по едно време просто спира за да се превърне в постепенно отстъпление когато за една-две години битки руснаците придобият преимущество в жива сила - още си спомням със срам как на моя Вермахт му бе пробит фронта през 43-та след потресаваща касапница която участваха около 150 руски дивизии срещу моите около 40 + четеридесетина в подкрепления, които успях да докарам от мобилния ми резерв и от съседните участъци в които също кипеше ожесточен бой .

П.П> Превземане на северен Ирак и околността заради петрола също не решават проблема ако руснака и англичанина знаят какво да правят - а именно бомбардиране на съответните петролодобивни региони - за защитата им трябваше да поддържам сериозни звена изтребители които ги губех за употреба на фронта, а от време на време се промъкваха шайки с тежки бомбардировачи с големи ескорти при умело управление и заради невъзможността да покриваш сам всички фронтове едновременно.
      Last edited by xopxe; 25-11-2008, 17:58. Причина: П.П>
      Kerls, wollt ihr ewig leben?

Comment

Зависи за какъв точно брой дивизии говорим...С планинци,механизирани корпуси + добра въздушна подръжка могат да се направят добри обкръжавания или най-малкото да се нанесат доста щети на противника.

+ това зависи как си подредил картата на европа преди началото на операцията,освен,разбира се,ако не става въпрос да има домашни правила за спазване на историческият ход на събитията.

...Ммм,абе доста подробности ми идват сега ако някой иска да се пробваме за експеримент.Да кажем Германия(аз) vs. СССР или Германия(пак аз) и Италия/Япония vs. СССР и Великобритания/САЩ?
        Анархист-Диктатор

Comment

Предложения етюд с действия през Кавказ и Финландия е интересен. Не казвам, че превъзхожда "нормалния" Източен поход, но най-малкото представя идеята за обкръжаване в нейния абсолютно краен вариант. Лично не мен не ми се нрави поради ред причини, основната от които е че е бавен. Освен това противоречи на Клаузевиц . Ефекта на изненадата избледнява с напредването на времето, ето защо всички мерки трябва да се вземат така, щото главната предпоставка за успех на кампанията - разгром армията на противника, да бъде изпълнена в колкото се може по-пълна степен именно докато агресора (Германия) може да се възползва от преимуществата дадени от изненадата. В подробно изложения от мен "вариант" - които в много голяма степен се препокрива и с оригинала, успеха се постига изключително бързо и при кадърно водене на воиските изглежда дори "лесен". Чрез него агресора изцяло диктува хода на събитията, като по този начин се възполва в максимална степен от преимуществата си. Не разбирам за какво отстъпление на съветски сили изобщо може да се говори - АИ-то по никой начин не съумява да изведе силите си извън обсега на светкавично настъпващите танкови сили.
          Ето как се развива при мен кампанията в цифри:
          - 22.06.1941г,. 4:00 часа - начало на военните действия
          - 29.06.1941г. - разположение на танковите армии:
          - 1. Т.А. - 1. Т.К. в Мелитопол, 2. и 3. Т.К. - Запорожие
          - 2. Т.А. - 4. и 5. Т.К. - Конотоп, 6. Т.К. - Суми
          - 3. Т.А. - 7. Т.К. - Гомел, 8. Т.К. - Рославл, 9. Т.К. - Чернижов
          - 4. Т.А. - 10. Т.К. - Опочка, 11. Т.К. - Рига, 12. Т.К. - Невел.
          Ясно става, че първата фаза на "Пограничното сражение" завършва именно към 29.06. - като на практика се подпечатва съдбата на РККА и изхода на двубоя. Само в района на Припятските блата и източно от Киев в безнадеждно положение попадат 87 съветски дивизии. Втората фаза обхваща периода до 08.07 - към него момент разположените по западната граница дивизии на РККА са вече окончателно обречени като: 73 са ликвидирани напълно, а още 80 се намират в безнадеждно положение. Следва да отбележа, че към 02.07. 3. Т.А. се масира с всичките си сили по рубежа Калуга-Луга, което е от изключителна важноост за "Московската настъпателна операция" - МНО, а също и за диктуване действията на русите за времето до началото й. В периода от 08.07 до 20.07. се провежда заключителната фаза от "Пограничното сражение" и се извършва необходимото прегрупиране на армии "Център" и "Финландия" във връзка с МНО. Така към 20.07. РККА е изгубила 162 дивизии, а още 3 (в полосата на армии "Юг") са в безнадеждно положение. От оставащите 135 - 80 са в полосата на МНО. Първата фаза на МНО 20.07-07.08. завършва с пълното обкръжаване на града. Равносметката: 21 унищожени дивизии (включая онези 3 от полосата на армии "Юг", следователно унищожени директно при Москва остават - 18), в Московския котел остават 39 дивизии в безнадеждно положение. Сметката показва, че от 80 дивизии, едва 13 са изведени от ударите на Вермахта и избягват унищожение през първата фаза. Втората и последна фаза обхваща периода 07.08.-16.08. - до тогава всички дивизии в котела са или унищожени, или са изпаднали в безнадеждно положение, облъснати са и всички опити за деблокиране на града от страна частите на РККА избегнали обкръжението и тези непопаднали в полосата на настъплението. Към тази дата, загубите на съветската страна в следствие МНО възлизат на 60 дивизии безвъзвратно изгубени и още 14 изпаднали в бенадеждно положение - или всичко 74 дивизии. По този начин към 16.08. в състава на РККА остават всичко 58 боеспособни съединения с дивизионен състав - при 297 към 22.06. В последвалата операция "Преследване" - състояла се до 12.09. се ликвидират не малка част от останалите на Европейския театър дивизии на РККА. СССР капитулира на 12.09. и към него момент сухопътните им сили наброяват 36 дивизии.
          Пак подчертавам, че на мой взгляд не концентрацията на огромно числено превъзходство е основна предпоставка за успеха, а правилното оперативно развъртане на мобилните сили, масираното използване на авиацията - особено при преследването на отстъпващия противник и може би най-важното - пълното експлоатиране възможностите предоставени от внезапоността на удара.
          "Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц

Comment

Fasho написа Виж мнение
            Не разбирам за какво отстъпление на съветски сили изобщо може да се говори - АИ-то по никой начин не съумява да изведе силите си извън обсега на светкавично настъпващите танкови сили.
            Ако това е по повод на моя по-горен пост, то да се уточня, аз разглеждам тези етюди единствено в сферата на игра срещу друг човек - ИИ-то изобщо не го коментирам, понеже то горкото си няма никаква възможност да изчислява тактически ефективни действия, а и в стратечически план е ограничено за сухопътните войски до струпване на изчислено количество армия по границата и в най-важните вътрешни точки.
            Kerls, wollt ihr ewig leben?

Comment

Може би наистина трябва да се пробват вариантите при противостоящи си ЧИ-та, а не АИ с/у ЧИ. Аз не съм цъкал мулти на ХОИ2-то по нета. Каква е схемата ?
              "Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц

Comment

Стига да е лека ще се играе до побъркване !
                http://neotokyo.nauka.bg <---Back again !!!

Comment

Kujiro написа Виж мнение
                  Стига да е лека ще се играе до побъркване !
                  Ами,схемата(която я знам)е:еднакви версии на играта,еднакво пачнати+еднакви версии на хамачи.Не съм сигурен дали трябва да се създаде преди това група или клан(играл съм преди 10-ина месеца за последно),но в общи линии май беше само това.
                  Анархист-Диктатор

Comment

Започнах да превеждам играта на български език. Който има желание да ми помогне да пише тук:

Comment

Armageddon 1.3 Public Beta Patch

Линк: Armageddon 1.3 Public Beta Patch

Приятна игра!

Comment

MartinBG написа Виж мнение
                        Линк: Armageddon 1.3 Public Beta Patch

Приятна игра!
                        Wow! Мога да кажа едно голямо БРАВО за теб Лошото е че ми прецака превода и сега трябва да започна отначало или пък да го зарежа...

Comment

Може ли някой да ми каже какво представлява Hearts Of Iron PLATINUM.
                          Нов пач ли?
                          Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
                          Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

Comment

Туй не беше ли компилация от излезлите до сега ХОИ? Помня, че теглих такова нещо от замунда-та ... .

Comment

Hearts of Iron Platinum е експанжън за HoI1, a Hearts of Iron Anthology са всички HoI (HoI1, HoI2, Doomsday, Armageddon) излезли досега

Comment

Аааааа, вярно вярно. А за да си кача пача 1.3, трябва ли да имам сложен 1.2?

Comment

Working...
                                X