Sula написа
Виж мнение
А по повод емоционалното ти изказване:
Не им давали да строят църкви и им налагали гръцки попове, ама кой ти гледа на такива подробности, нали данъците... Визмали тях и децата им в робство и ги продавали по пазаритте на Цариград като скотове, ама нали не ги взимали във войската. Не им давали да яздят коне, да носят оръжие и шарени дрехи-дребни лишения на фона на свободния пазар от Мароко до Персия и от Дунав до Индийския океан. Потурчвали ги насила, ама нали данъчния рахат бил такъв, че и това се траело.
картаген, да си българин в османската държава не винаги означава, че си рая. В голямата си част разбира се българите са били обикновени данъкоплатци, но е имало и спахии (които си остават и служат като християни) и един куп други, които се плъзгат на ръба между аскери и рая, като войнуци, мартолоси, стрелци в крепостите и т.н. Казвам плъзгат, защото не са ни едно от двете.
А доколкото разбрах смисъла на написаното от Стан причината за неговите постове е, че твърдите, че османското зло е по-зло от другите злини, които върлуват в тогавашния свят, но без да предлагате нещо по-конкретно защо пък е чак такава особена злина. Аз си мисля, че османската държава е неприятна точно колкото всяка теократична монархия от това време, т.е. мерено със съвременен аршин бая, но с тогавашен бих казал не чак толкова. Паралелът с Византия и турцизирането на управлението е интересен, но не съм убеден, че може механично да бъде пренесен. Струва си да се разсъждава върху това, но и в двата случая има много други фактори, които бива да се вземат предвид.
проф. Добрев, като се замисля ренегат най-вероятно си ти и хората, на които си служил или още служиш?
Comment