Хан Тупан написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ОСМАНСКОТО НАШЕСТВИЕ НА БАЛКАНИТЕ - РЕАЛНИ ФАКТИ И ИЗМИСЛИЦИ?
Collapse
X
-
Точно на оценъчно-морални величини почива и тезата за бездарния владетел Шишман,затова се възползвам и аз от този похват,но за разлика от противната страна не боравя само с него.
За сведение на Сула Георги Тертер стария също е възпят в народното творчество,макар и в само една запазена до днес песен,но като се има предвид "фона на фактите за противоречивата му роля /да не напиша нещо по-обидно/ в онези времена" се чудя какъв прост народ са българите,че възпяват най-бездарните си владетели,и въпреки това са оцелели.
Понеже темата заприличва на кой е по-по-най- засега ще се въздържа от участие до появата на аргументи в полза на една или друга теза.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Съвсем възможно е, не говоря за конкретен период (и владетел), народът да е изпростял и мисля, че като дам пример с това какви си избираме (какви са типажите-идеали на младите и подрастващите) днес и каква позиция заемаме относно отстояването на интересите ни като народ и общество, то едва ли ще има някой, който да е на друго мнение. Но ако вече заговорим за конкретен период и личност, която не заслужава славата, която й се носи - редно е да се дадат някакви доводи/факти за моралния и духовен упадък на народа в това време, за да се знае защо и как.Петият корен...
Comment
-
българиец написа Виж мнениеСлучаят на Иван Шишман е съвсем различен от този на Крали Марко. Вторият няма да го обсъждам повече, защото явно, че нещо по-сериозно за обяснение как така на черното става бяло няма да дойде. Иван Шишман дори не е българин, особено по законите на племето на майка му. И неслучайно тя така е държала той да вземе властта, неслучайно такъв предава Търново. Изобщо потомството на Иван Александър е сбъркано, не само Шишман, който освен, че е слаб владетел, е трябвало да се бори и с брат си. България по това време е била слаба и уви - османците са използвали момента.
П. П.: Това "уважаемия" какво трябва да е - клише-ирония?
А сега по въпроса с произхода на Шишман. Според майка му, той може и да е евреин, но според обичаите на нашия народ, той си е българин, а е наш цар, така че за мен нещата не са различни заради произхода му. Напротив имам основание да се гордея, без да имам нищо общо с евреите, че по онова време предците ни са били достатъчно широко скроени, за да не обръщат особено внимание на това и то във времена, когато, хвалената тук от някои уважавани наши съфорумници, Западна култура е горяла евреите на клади, само заради произхода им.
Отново абсолютно не съм съгласен с Торн, относно значението на произхода на асеневци,тертеровци и шишмановци. Какъвто и да е той, те се държат и са признати от останалия свят като българска аристокрация. Те пишат на български, строят български църкви и воюват, защитавайки българските интереси. Това е достатъчно.
Иначе ако караме по неговата логика всички влашки и молдовски князе трябва да са българи / а съвсем не е ясно дали не са/, защото са пишели на литературен български до ХV в. /референции към трудовете на проф. Милетич по темата/ или пък трябва да твърдим, че Англия всъщност е била френска или викингска, защото след Уилям Завоевателя аристокрацията е била с френски/викингски произход.
Нека не бъдем буквалисти.Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.
Гюстав Льо Бон
Comment
-
де факто турски гарнизон във Видин от 1396-таLiberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
Comment
-
Хан Тупан написа Виж мнениеНе ти ли омръзна този подход? Щом Шишмановци и Асеневци се налагат над българската аристокрация значи са по-добри просто.А предвид името Асен и въобще контекста Асеневци пак по-скоро са кумани отколкото власи освен ако не смяташ и Басараб за власи:-)
Comment
-
Хан Тупан написа Виж мнениеТи може да си убеден в каквото си искаш, но това не отговаря на фактите. А те са следните - западняци превземат лесно Константинопол, а не ромеи Париж или Лондон. Западни наемници се наемат от Византия, а не ромеи от западните владетели.Западна Европа организира поредица мащабни кръстоносни походи и преди и след османското завладяване - дори похода на Варненчик в по-широк смисъл е такъв.Русия почва да бие османлиите едва след "еввропеизацията" на Петър I.Впечатляващата модернизация и напредък на запада не идва от веднъж,а си има база и традиции. Взими и историята ако щеш -кой я пише? Пак западняци , османлии и араби и току някой ромейски кукундел с терминология от преди новата ера та и до сега е чудно кой народ е имал предвид. Поредната "реставраторско-реститутска" тема с цел да се пренапише историята дирейки под воловете телета, хеле пък героична съпротива и "трудно завладяване". Османлиите ни отнасят толкова безславно колкото куцо пиле домат и това не е сефте ако се сетим за Светослав Киевски. Аз не разбирам как може да се гради национално самочувствие на базата на лъжи по македонски тертип.
(Не ми е за друго, готов съм веднага да променя гледната си точка, ако някой по-компетенен ме "затапи" с адекватни примери и съпоставки, както вече уточних: не се смятам за достатъчно компетентен в материята, но такъв тип произволни и абсолютно неадекватни препратки, с които ти се опитваш да спориш - просто е обидно да си говорим по този начин; все пак не сме се събрали около софрата в кръчмата, а във форум, в който пишат и професионални историци...)Last edited by zmaj; 27-04-2012, 21:09.
Comment
-
boilad написа Виж мнениеЕ,и аз мога да се заяждам на дребно,ако "уважаемия" знае някакъв извор в подкрепа на това си твърдение нека го сподели с нас.
А сега и две думи на Боиланд. Тук обсъждаме митове и реалности, до колкото си спомням, та това, че всеки пише каквото е чул и чел само допринася за обогатяването на дискусията. Някой от уважемите съфорумници по-рано, съвсем справедливо, написа, че и цар Иван Шишман и Крали Марко, във фолклора могат да се разглеждат като обобщен образ на личности от по-стари песни и народни творения. Поради трагизма на времето, те са обрали каймака.
Сигурен съм, че някога е имало песни и за царете Самуил, Иван Асен, Асен Стари, Петър, Радомир и пр. само че те не са оцелели.Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.
Гюстав Льо Бон
Comment
-
Напълно съм съгласен с критиката на правописа ми(което няма отношение към темата).Извинявам се ако съм засегнал някого.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Гост
Sula написа Виж мнениеВинаги ми е странно и тъжно, когато хората приемат уважителното отношение към тях като обида. Станали сме много груби и недоверчиви. Дано в този случай да не е плод на лош опит в живта. Иначе мога само да отбележа, че в горецитираното изречение "уважаемия" е подлог и като такъв по правилата на българската граматика е редно да се членува и да стане "уважаемият". Дано това не се приеме за заяждане, защото по-скоро е добро отношение.
Иначе спорът, който зачена професор Добрев ни отпрати повече към измислиците, отколкото към фактите за нашествието. Професорът е винаги доста рязък за научния си сан /ако е истински, а не само аватар/в споровете, но доста често източиниците му и мненията му се подлагат на основателно съмнение.
с безпочвените ви обвинения към мене лично от втория абзац.
На този форум аз не само съм единственото хабилитирано лице в Туркологията, видно също така и от списъка на научните ми публикации, но имам и две монографии, в които по един окончателно-безапелационен начин поставям на обсъждане и решавам редица кардинални проблеми на Българската Медиевистика:
Тъкмо поради тази причина аз няма как да не съм истински, но съм и направо застрахован от генерирането на каквито и да е измислици, докато същото не може да се каже единствено за анонимен форумен потребител като вас.
Comment
-
Sula написа Виж мнениеСъвсем не иронизирам, Българиец. Хората, които общуват с мен знаят, че имам навика да се отнасям уважително към всеки събеседник, освен ако той не заслужи друго.
А сега по въпроса с произхода на Шишман. Според майка му, той може и да е евреин, но според обичаите на нашия народ, той си е българин, а е наш цар, така че за мен нещата не са различни заради произхода му. Напротив имам основание да се гордея, без да имам нищо общо с евреите, че по онова време предците ни са били достатъчно широко скроени, за да не обръщат особено внимание на това и то във времена, когато, хвалената тук от някои уважавани наши съфорумници, Западна култура е горяла евреите на клади, само заради произхода им.
Отново абсолютно не съм съгласен с Торн, относно значението на произхода на асеневци,тертеровци и шишмановци. Какъвто и да е той, те се държат и са признати от останалия свят като българска аристокрация. Те пишат на български, строят български църкви и воюват, защитавайки българските интереси. Това е достатъчно.
Иначе ако караме по неговата логика всички влашки и молдовски князе трябва да са българи / а съвсем не е ясно дали не са/, защото са пишели на литературен български до ХV в. /референции към трудовете на проф. Милетич по темата/ или пък трябва да твърдим, че Англия всъщност е била френска или викингска, защото след Уилям Завоевателя аристокрацията е била с френски/викингски произход.
Нека не бъдем буквалисти.
Влашките князе и власите изобщо е под въпрос дали наистина не са българи. Това, че днес онази измислица Румъния стига в историята си до Римската империя си е простотия тип Македонизъм. Вече при западните народи нещата са по-различни, относно произход. Затова и в друга тема се изкоментира при тях как стоят нещата около държавността и нацията. Но да не отклонявам повече.
И извинявай, задето съм те разбрал погрешно. Тук не познавам кой какъв е, освен администрацията, която от раз ми стана ясна.Петият корен...
Comment
-
Няма проблеми, Българиец, удоволствието от общението е мое, когато научавам нови неща или пък чета мнения, с които не съм съгласен, но ме карат да се замисля.
За влашките вайводи позициите ни са близки и тук мисля, че отговаряме достойно на уважавания от мен Торн, когото бих помолил да обясни понятието "влах" от средновековна гледна точка, а не от тази на съвременната румънска историография. Защото дори и да приемем, че Асеневци са власи, то според мен да си влах по онова време е означавало, че си родом от влашките земи, а какви са били хората, които са живеели там е друг въпрос.
Отговорът на този въпрос дават самите Асеневци, като възстановявавт Българската държава, а не митична Дакия или Римската империя. Пак те ясно декларират, че са наследници на българските царе /писмото на цар Калоян до папата/ и приемат имената им /цар Тодор става Петър/. Напълно наясно съм с битуващия аргумент, че видите ли така било модно тогава и те, макар и чужденци, търсели начин да се легитимират, като се прилепят към българската държавна традиция. Но на мен този аргумент ми изглежда доста плитък и клони по-скоро към политическите обяснения, достойни за немощни от към аргументи национални съвременни исторически доктрини като македонската и румънската, които обслужват правителства и национални елити днес.
Аз лично съдя хората по действията им, а не по приказките за тях т.е. по това кой какво е писал за хората, па бил той и техен съвременник. Действията на Асеневци са категорично като на българи, така че дори и да са били власи или от Влахия, това не ги прави чужденци, а напротив може би доказва, че власите по онова време или хората, които са обитавали областта Влахия, са били българи, така както днес тракийци, мизийци, добруджанци и македонци са българи, които идват от определени области на отечеството ни. Просто тогава България е обхващала по-големи територии, което, мисля, си е факт.
Същото важи и за произхода на цар Шишман. Може личността му да не заслужава особени похвали и ролята му да е била жалка, но той действа като български цар, а не като юдейски такъв. Няма сведения да се карал с патриарха св. Евтимий и да е пробутвал някой равин на мястото му, нито да е строил синегоги, а напротив всеизвестни са грамотите и даренията, които е правил на българските манастири.
А на уважаемия професор само ще отговоря с един лаф от казармата, който по-скоро е призив: хайде да не си обличаме униформите, че не се знае кой на кого ще се наложи да козирува!
По-малко самоизтъкване и повече аргументи ще са по-полезни за дискусията ни. Аз лично съм член на този сайт, за да уча нови неща и да бъде провокирано познанието ми, а не да търся трибуна за изява. Вие, уважаеми професоре, наверно си имате студенти, ораторствайте пред тях, а тук участвайте конструктивно в обмена на мнения между хора, които се уважават взаимно. С Вас често се заяждат за думи, което човек като Вас трябва да знае да пренебрегва, но когато критикуват тезите Ви, бъдете по-конструктивен и аргументиран, а не използвайте същите прийоми като опонентите Ви.
Но спирам със севетите, че всички знаем какво се случи със страната на Съветите.Last edited by Sula; 28-04-2012, 10:17.Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.
Гюстав Льо Бон
Comment
-
Гост
Sula написа Виж мнениеЗащото дори и да приемем, че Асеневци са власи, то според мен да си влах по онова време е означавало, че си родом от влашките земи, а какви са били хората, които са живеели там е друг въпрос.
А на уважаемия професор само ще отговоря с един лаф от казармата, който по-скоро е призив: хайде да не си обличаме униформите, че не се знае кой на кого ще се наложи да козирува!
По-малко самоизтъкване и повече аргументи ще са по-полезни за дискусията ни. Аз лично съм член на този сайт, за да уча нови неща и да бъде провокирано познанието ми, а не да търся трибуна за изява. Вие, уважаеми професоре, наверно си имате студенти, ораторствайте пред тях, а тук участвайте конструктивно в обмена на мнения между хора, които се уважават взаимно. С Вас често се заяждат за думи, което човек като Вас трябва да знае да пренебрегва, но когато критикуват тезите Ви, бъдете по-конструктивен и аргументиран, а не използвайте същите прийоми като опонентите Ви.
така че е съвсем излишно да се приема каквото и да е било.
Невъзпитано-назидателният ви тон към мене, без изобщо да съм ви предизвиквал и дори и без да съм се обръщал към вас лично, прави напълно излишно обличането на фелдфебелската ви униформа.
Comment
Comment